Eleman Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük ölçekli işletmeniz varsa işiniz için personel alımı yapmayı düşünüyorsanız bu yazımız sizler için.

Ev almaya veya piyasadaki en iyi hisse senetlerini almaya benzeyen bu süreçte de doğru kararlar vermeniz ve iyi seçimler yapmanız gerekir. Aslına bakacak olursanız küçük işletme sahiplerinin bütün başvuruları sınıflandırması için fazladan zaman harcaması gerekir.

İşte doğru kişiyi etkilemenize, incelemenize ve işe almanıza yardımcı olacak ipuçları:

1 – Pozisyonu tanımlayın. İş tam olarak ne? Ne tür beceriler gerekiyor? Küçük işletme sahipleri birini işe aldığında çoğunlukla her şeyi o kişinin omuzlarına yükler. Buna kitapların düzenlenmesinden kahve yapılmasına kadar her şey dahildir.

Bunun yerine yardıma ihtiyaç duyduğunuz görevlerin listesini yapın ve bu listeyi kullanarak iş tanımı yazın.

2 – Bu ihtiyacı başka şekilde doldurabilir misiniz? Prosedürler ve poliçelerle boğuşan büyük ölçekli işletmelerin aksine küçük ölçekli işletmeler daha az geleneksel çözümler aramakta özgürdür. Ofiste yardıma ihtiyacınız varsa geçici süreli mi yoksa kalıcı bir personel mi alacaksınız? Geçici süreli personel daha maliyetlidir.

Bir diğer seçenekte bağımsız çalışanlardır. Muhasebecilik gibi bir konuda yardıma ihtiyacınız varsa dışarıdan çalışarak vergi işlerini halledecek birini bulabilirsiniz. Bu kişiye sadece ihtiyaç duyduğunuzda ödeme yaparsınız ve başka birini işe alarak düzenli maaş ödemenize de gerek kalmaz.

3 – Rekabetten yararlanın. Küçük işletmelerin büyük işletmelerin yaptığı her şeyi daha az personelle ve bütçeyle yapması gerekir. Personele ihtiyacınız olduğunda rakiplerinizin benzer pozisyonlardaki iş ilanlarını incelemelisiniz. Ne tür beceriler arıyorlar? Ve bunun karşılığında ne öneriyorlar?

Bunun için iki kaynak vardır: internetteki bağımsız iş alanları veya bünyesinde binlerce iş arama sitesini barındıran kariyer.net, yenibiris.com gibi siteler.

Ve eğer rakibiniz başarılıysa bu adım aynı zamanda size küçük ilanlarınız için parayı nereye harcamanız gerektiğini gösterecektir.

4- Liste yapın. Büyük firmaların özgeçmişleri bir araya topladıkları bilgisayar programları ve bunları bir araya getiren çalışanları vardır. Siz de bütçe oluşturarak aynı şeyi yapabilirsiniz. Elinizde yeni pozisyon için bir iş tanımı var. Bir liste yapın. ( bunlar iş ilanlarında da bulunmasını istediğiniz kriterler olacaktır )

Aile üyelerinizden veya güvendiğiniz arkadaşlarınızdan destek isteyin. Acımasız olun. Listenizdeki aranan özelliklere uymayan bütün özgeçmişleri eleyin.

Bunu tek başınıza yapacaksanız seçtiğiniz anahtar kelimeleri belgeler içinde aramak için MS Word programında makro kurun. Bu özellik binlerce özgeçmiş arasında tarama yaparken faydalı olur.

5 – En iyi personeli bulun. Küçük balık olabilirsiniz ancak firmanızın bazı yan ödemeler sunması, teklifinizin düşünülmesine yardımcı olur. Reklam yaptığınızda veya iş alımları sırasında küçük işletmenizin çalışma ortamını satın.

Daha esnek çalışma saatleri veya evden çalışma imkanı sunabilir misiniz? Personel ara sıra çocuklarını veya evcil hayvanlarını işe getirebilir mi? Sağlık sigortası sunmuyorsanız aradaki farkı kapatmak için daha fazla para ödeyebilir misiniz?

İyi insanlar bulursanız onlara rakiplerinizden daha fazlasını ödemeniz gerekir çünkü onları kaybetmek sizin için daha masraflı olacaktır.

Sunabileceğiniz diğer avantajlara eğitim ve pratik deneyim de dahildir.

6 – Her şeyin bir karşılığı olduğunu unutmayın. Personele az para verirseniz onları bir veya iki sene içinde daha iyi bir teklif veren başka bir firmaya kaptırırsınız.

7- Ava çıkın. Ne zamandır işe almak istediğiniz biri mi var? Öyleyse telefonu elinize alın. Farklı işletme sahiplerinin söylediğine göre bu tarz ağlar oluşturmak yıllar geçse bile olumlu sonuçlanır.

Yasak bölgede avlanacaksanız sizin işletme sahibini aramanız pek hoş olmaz. Bir elemanınız veya yakın bir iş ortağınız bu kişiyi arayabilir ve bu kişiyle buluşup bir kahve içmek istediğinizi ve önemli şeyler konuşacağınızı söyleyebilir.

8 – Uzmanlığınızı kullanın. Olay potansiyel adaylarla görüşmeye geldiğinde avantajlı olacaksınız: küçük işletme sahibi olarak işe alım görevini siz üstleneceksiniz. Görüşmeler esnasında uzmanlığınızı kullanın.

Karşılaştığınız ve idare etmeniz gereken durumları düşünün. Şöyle durum olsa ne yaparsın diye başlayarak adayın bu farazi durumun üstesinden nasıl geleceğini sorgulayın. Bu tipik bir mülakat sorusu ile adayın nasıl düşündüğünü görebilirsiniz.

9- Adayı tanımaya çalışın. Daha küçük olan işletmelerde bu kişi daha büyük yer kaplayacaktır. Bu nedenle küçük işletme sahiplerinin örgüt kültürüne tamamen uyan birini bulmaları gerekir.

Küçük işletmelere ne zaman birini alsanız bu kişi grup dinamiğini etkiler. Negatif bir tutuma sahip bir kişi grubun dengesini bozabilir.

Küçük işletmelerde doğru kişiyi işe almak oldukça önemlidir çünkü birkaç personelin grubun kalan kısmını kötü etkilemesi kötü kararlar verilmesine neden olur ki bu da pahalıya patlar.

10 – Fazla övünmeyin. Küçük işletme sahipleri firmalarını severler ve herkesin de sevmesini isterler ki bu da küçük işletme sahiplerinin yaptığı en büyük hatalardan biridir. Ancak işe alacağınız kişinin sonuna kadar sizinle çalışmasını istiyorsanız pozisyonu abartmayın. Adaya tam olarak işin ne olduğunu ve ondan ne beklediğinizi anlatın.

Fox ilk asistanlarını işe aldığında hepsinin kısa süre çalışıp sonradan gittiğini fark etti. Sonrasında anladı ki günlük görevleri çok büyütmüştü ve abartmıştı. Bir sonraki aday kapıdan içeri girdiğinde abartmayı bıraktı. Fox’un belirttiğine göre gelen bu adayla 20 senedir çalışıyorlar.

11 – Zaman ayırırken tasarruf edin. Firma başarısının mantrası “yavaşça işe al hızlıca işten kov”dur. Ancak küçük işletme sahipleri genellikle bunun tersini yapar. Bu büyük bir hatadır. Size uygun olmayan bir adayı işe almanız para kaybetmenize neden olur.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir