Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana SayfaGirişimcilikElon Musk 2 Kelime ile Açıklıyor: Herhangi Bir Alanda Nasıl Uzman Olunur?

Elon Musk 2 Kelime ile Açıklıyor: Herhangi Bir Alanda Nasıl Uzman Olunur?

SpaceX şimdilerde Amerikan astronotlarını uzaya gönderiyor. İşte bu macerada her şeyin başladığı nokta.

Kendisi ile yeterli sayıda kitap okuduğunuz takdirde herhangi bir şeyde uzman kişi haline gelebilirsiniz. İnanmıyorsanız bir de Elon Musk’a sorabilirsiniz. Uzay roketleri yapmak konusunda kendisini nasıl bu denli geliştirdiğini soracak olursanız, cevabı sadece şu iki kelimeden oluşacaktır: “Kitap okuyorum.”

Musk bir roket bilimci değil, en azından bunun akademik şekilde eğitimini almadı. Ekonomi ve fizik alanlarında olmak üzere iki lisans diplomasına sahip. Stanford’ta enerji fiziği ve malzeme biliminde de doktora programına başlamış olmasına rağmen, kurucuları tarafından daha sonra Compaq firmasına 307 milyon dolara satılmış olan bir online şehir rehberi uygulamasına sahip yazılım şirketi Zip2’yi kurmak için okulu başladıktan 2 gün sonra bıraktı. Birkaç yıl sonra da ileride 1.5 milyara eBay’in satın alacağı PayPal şirketininin kurucu ortaklarından biri oldu.

Tam da bu noktada, internetten milyonlar kazanırken Musk, Mars’a yerleşmeye dair kendi fikirlerini elde etmeye ve olgunlaştırmaya başladı. En ucuz alternatif olan Ruslardan roket satın almaya niyetlendi fakat Rusların bu roketler için biçtiği fiyat söz konusu internet milyonerinin bile karşılayamacağı kadar yüksekti. Esquire dergisindeki bir yazıda Rusların Musk’ı ciddiye almadığı bile yazılıp çizildi. Bu nedenle, Musk beraber çalıştıkları uzay danışmanı Jim Cantrell’dan destek istedi, bu ikili daha sonradan kendi roketlerini yapmaya başlayacaklardı.

Cantrell’e planlarını anlattı, Cantrell ise daha sonra bununla ilgili şu sözleri söylecekti:

“Çok şaşırmıştım, çünkü bütün kitaplarımı ödünç almak istiyordu.”

Musk Cantrell’ın roket yapımı üzerine hazırlanmış tüm kitaplarını okudu ve sonunda da kendisini bu konuda uzman sayılabilecek birine dönüştürdü. Esquire dergisine verdiği demeçte Cantrell daha sonra şunları söyleyecekti:

“Her şeyi biliyordu, tüm süreçleri ile beraber bir roket yapabilmeyi planlıyordu.” Tam da bu noktada, SpaceX şirketi doğmuş oldu.

Mutlaka okuyun: 3 Adımda Elon Musk Gibi Problem Çözme Rehberi

 

Bu yöntem için Elon Musk olmanıza gerek bulunmuyor.

Muhtemelen aklınızdan şunlar geçiyor:

“Tamam, Musk ilgili tüm kitapları okuyarak roket biliminde uzmanlaşmayı başarmış. Fakat o zaten dahi biri. Sıradan kişilerin bunu yapması ne yazık ki o kadar kolay değil.”

Fakat yanılıyorsunuz, çünkü bu yöntemden herkes faydalanabilir, roket bilimi olmasa bile uzmanlaşılmak istenen bir alanda bu seviyeye gelmek herkes için mümkündür. Örneğin, eşimin babasına dair şöyle bir gerçek hikayeyi baştan sona değerlendirelim. Kendisi hayatının çok büyük bir kısmını posta hizmet sektöründe geçirmiş.

Eşimle tanışmadan birkaç yıl önce vefat ettiği için kendisi ile bizzat tanışamasam da eşimin anlattıkları üzerinden onu heyecanla anıyorum. Eşim eskiden babasının yıllar içerisinde ihtiyaca göre parça parça evlerini yenden inşa ettiğini hatırlıyor. Babası, bahçenin evin avlusunun zeminini doldurarak yükseltmişti. Yeni odalar inşa etmiş ve torunu için merdivenlerin yanına bir de bebek arabası yolu yapmıştı. Kendi evleri ile ilgili bir şeyler yapmadığı durumda bile komşularının evlerini yenileme işlerinde onlara yardım ediyordu. İnşaat sektöründe ücretli bir çalışan olmayı isteseydi, kuşkusuz başarılı binalar yapardı. Kendisi hiçbir zaman bu konuda bir kursa katılmamış ya da ders almamıştı. Sadece ne yapmak istiyorsa onunla ilgili kitaplar bulup okumuş, ardından okuduklarını eyleme dönüştürebilmişti.

Başarıya erişmek için siz de değer üretmek istediğiniz konuyla ilgili kitaplar okumakla işe başlayabilirsiniz. Gelişimi destekleyen bir düşünce tarzını benimseyin, bu düşünce tarzı sizin durağan bir eşya olmadığınız, zaman içerisine değişebileceğiniz, çaba gösterdiğiniz takdirde yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz fikrini desteklemektedir. Bunun Musk için ne kadar geçerli olduğunu gördük. Ekonomi ve fizik alanında lisans derecesine sahip ve kendi uzay roketlerini yapmayı öğrenebileceğine inanan biriydi ve bu gelişimi destekleyen düşünce biçimine sahipti.

Kendinize size öğüt verebilecek ve size yeni şeyler öğrenme noktasında rehberlik edecek birkaç mentor bulmayı deneyin. En azından, mentorünüz daha fazla uzmanlık seviyesine en kısa sürede erişebilmeniz için hangi kitapları okumanız gerektiği konusunda size yol gösterecektir.

Sonunda ise bu uzmanlığı mutlaka test ediyor olmanız gerekmektedir. Zamanınızın yüzde 30’unu öğrenmeye, yüzde 70’ini ise yeni öğrendiğiniz bilgiyi test etmeye ayırmanızı öneriyoruz. Uzmanlığınızı pekiştirebilmek için sahip olduğunuz bilgiyi test edin ve bunu yaparken özellikle gerçek hayatta bazı şeyleri deneyimlemekten kaçınmayın.

Nitekim, Musk da roket yapımına başladığında aynı şeyi yaptı. Kendisi ve ekibi roketi istikrarlı şekilde fırlatabilmenin yollarını bulana kadar bu uğurda birçok roketin parçalanmasına ya da kullanılmaz hale gelmesine sebep oldular. Bu yaz, NASA 9 yıldır ilk kez Amerika’dan uzaya astronot gönderimi için SpaceX ile işbirliği yaptı. Bu kuşkusuz şirket için çok büyük bir başarı ve bu başarının başlangıç noktasını ise Musk’ın ödünç aldığı ve okuduğu kitaplar oluşturmaktadır.

Mutlaka okuyun: Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!

 

İlginizi çekebilir

Elon Musk’ın Başarı Sırları
Elon Musk’tan Girişimcilere Tavsiyeler
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar