Cuma, Ekim 4, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimciler Şahane Fikirleri Nasıl Bulurlar?

Girişimciler Şahane Fikirleri Nasıl Bulurlar?

Şahane fikir bulmak için sihirli bir formülün olmaması, hiçbir formülün olmadığı anlamına gelmez.

“Buldum!” denen an nasıl meydana gelir?

Bütün başarılı işlerin temelinde şahane bir fikir yatar. Bazıları o kadar basittir ki neden daha önce başkalarının bunu akıl edemediğine şaşarız. Bazıları ise devrim niteliğindedir. Bu durumda ise insanların nasıl bu fikri düşünebildiklerine şaşar kalırız.

Ancak bu harika fikirler emre amade biçimde gelmezler. Bu da girişimciliğe soyunan kişilerin zihninde aynı sorunun oluşmasına neden olur: Peki insanlar bu ilhamı nasıl kullanmışlar? Bu sihri biz de devreye sokabilir miyiz?

Bunu cevaplamak için, sayısız başarı öyküsüne şahit olmuş yatırımcılara, danışmanlara, profesörlere ve tek başına adeta destan yazmış girişimcilerin tecrübelerinden yararlandık.

 

Sizi Rahatsız Eden Şeylere Dikkat Edin

Yeni kurulan işler, çoğu zaman çözülmesi gereken bir sorundan hareketle başlar. Bu fikirler genelde oturup kahve içerek derin düşüncelere dalmışken gelmez. Bu fikirler, siz başka bir şey üzerinde sıkı bir çalışma yürütürken kendini belli etme eğilimi gösterir.

Örnek olarak, şirketlerimden biri olan earFeeder, sevdiğim müzik gruplarından haber almak istemem ve bunun elde etmenin zor olması nedeniyle ortaya çıktı. Ben de bilgisayarınızdaki müzikleri tarayıp o gruplar ve şarkıcılarla ilgili gelişmeleri, konserleri, bilet indirimlerini haber veren bir uygulama yarattım.

David Cohen

TechStars kurucusu ve CEO’su

***

 

Asla Çok Geç Değildir

Mark Zuckerberg ve Facebook, Paul Allen-Bill Gates ve Microsoft, Steve Wozniak-Steve Jobs ve Apple örnekleri bazı insanların büyük fikirlerin ancak genç yaştayken gerçeğe dönüştürülecebileceğini düşünmelerine neden oluyor. Ancak erken yaşta üne ve başarıyla ulaşan teknoloji girişimcileri pek sık görülen bir durum değil. Tipik bir girişimci, pazarın ihtiyaçlarını öğrenen ve birikimleriyle bir şirket kuran orta yaşlı bir profesyoneldir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma; bilişim, sağlık, havacılık gibi sektörlerde başarıya ulaşan girişimcilerin ortalama 40 yaşında olduğunu gösteriyor. 50 yaşının üstündeki başarılı girişimci sayısı 25 yaşın altındakilerden 2 kat fazla. Y

Vivek Wadhwa

Singularity University Başkan Yardımcısı

***

 

Hayata Karışın

Beyin fırtınasına sizin de şahsi ilginiz olan meselelerden başlayın. Yeni bir iş kurmak çok zordur ve kişisel tutkunuzdan ileri gelen bitmek bilmez bir adanmışlık gerektirir.

Diğer büyük soru şu: “Ama Nasıl?”

Şahane fikirler ve yenilikler, fikrinize başkalarından daha farklı bir açıyla görebilmenizden gelir.Bunun için en etkili yöntemlerden biri içinde bulunduğunuz endüstrinin dışına bakmak ve diğerlerinin nasıl sorun çözdüğünü incelemek olacaktır. Başkalarının sıradan olarak gördüğü sorun çözme biçimleri sizin işiniz için olağanüstü olabilir. Ve bu da harika fikirleri ateşleyebilir.

Ayrıca, birçok işadamı bizim yaratıcılığımızı, ona ihtiyaç duyana dek görmezden gelebilir. Yaratıcı olmak için sanattan yeterince istifade ettiğinizden emin olun.

Son ipucu son derece açık: Hayata karışın.

Eminim birbirimizle ne kadar bağlantılı olduğumuzu biliyorsunuzdur. Bir bardak kahve içmek gibi basit bir şey, binlerce e-maile cevap vermeye ve kalabalık bir ajandayı yönetmeye evrilebilir. Doğru zamanda doğru yerde değilseniz gözünüzün önündeki fırsatı kaçırmak kadar kolay bir şey yoktur maalesef.

Angela Benton

NewMe Accelerator kurucusu ve CEO’su

***

 

Fikir Bulmak Kolaydır, Zor Olan Dürtüyü Harekete Geçirmektir

Bir girişimcinin başarılı ya da başarısız olmasının altında yatan en büyük faktör fikrin kendisi değildir her zaman. Esas olan girişimcinin denemeye hevesli olması ve düşünceyi gerçeğe dönüştürmeye istekli olmasıdır. Şahane fikirlerden çok vardır, ancak onlara nasıl şekil vereceğimizdir fark yaratan.

Samer Kurdi

Entrepreneur’s Organization Yönetim Kurulu Başkanı

***

 

Bilinçaltınıza Hareket Olanağı Tanıyın

Zihin, monoton bir işle meşgulken bilinçaltınız “Buldum!” denen o ana daha eğilimlidir. Bana da böyle oldu. İşverenlere uygun personel bulmayı kolaylaştıran Clearfit adlı şirketimin iş modeli yolda 130 kilometre hızla araba kullanırken ve aklımda işle ilgili hiçbir düşünce yokken bir anda belirdi.

Bilinçaltı, adı üstünde bilincin arkaplanında çalışır ve birçok düşüncenin sonucunu sessizce etkiler. Bu nedenle bir ara verin ve çiçeklerle ilgilenmek gibi sevdiğiniz bir şeyi yapın. Çünkü böyle yaparken zihniniz daha önce uğraştığınız ancak çözüm bulamadığınız sorunlara karşı daha duyarlı ve dinçtir.

Ben Baldwin

ClearFit ortak kurucusu ve CEO’su

***

 

Pratik Sorunlara Saldırın

Sizi hayal kırıklığına uğratan bir hizmet ya da müşteri tecrübesiyle karşılaştığınız anlarda not alın. Ya da ihtiyacınızı karşılayabileceğini düşündüğünüz ancak piyasada var olmayan bir ürünü düşünün. Sonra kendinize sorun: Bu benim çözebileceğim türden bir problem mi? Bunu test etmek için ne kadar zamana ve paraya ihtiyacım var?

Son nokta oldukça önemli.  “İş batacaksa bile çabuk ve maliyetsiz olmasına dikkat edin.”

Brian Spaly

Trunk Club kurucusu ve CEO’su

***

 

Garip Mekanlara Gidin

Girişimcilerin beyinlerini esnetmek için alışılmadık şeyleri araması gerekir.

Garip şeyler izleyip dinleyin. Anlaşılması zor belgeseller izlemeyi ve tuhaf radyo programlarını dinlemeyi severim. Birkaç tık ötede şahane fikirler bulabiliyor olmak yeterince heyecan verici.

Tuhaf yerlerde yürüyüşe çıkın. Şehrin banliyölerinde, meslek okullarında, büyük mağazalarda yürümekten hoşlanırım. Amaçsız yürürken bile yeni şeyler görebilirsiniz çünkü orada bulunma ayrıcalığına sahipsinizdir.

Garip insanlarla muhabbet edin. Sizden pek çok yönden farklı insanlarla diyaloğa girmek oldukça verimli olabilir. Bundan seneler önce yaptığım ayaküstü sohbetleri ve onların beni nasıl şekillendirdiğini hatırladıkça bunun değerini daha iyi anlıyorum.

Victor W. Hwang

T2 Venture Capital ortak kurucusu ve CEO’su

***

 

Daha İyi Yöntemleri Araştırın

Günlük hayatta düzenli olarak kendinize “Acaba bunu yapmanın daha iyi bir yolu var mıdır?” diye sormayı alışkanlık haline getirin. Cevabın “Evet.” oluşunun sıklığına siz de hayret edeceksiniz. Benim için diğer ilham kaynakları ise var olan ürünlerdir. Sizin ürününüze benzeyen başka ürünlerin varlığı, sizin bu işe girmenize ve daha iyi pazarlamanıza asla engel değildir.

Liz Lange

Moda Tasarımcısı

 

Büyük Düşünün

İş fikri veya fırsatı değerlendirirken bir girişimcinin dikkat etmesi gereken birkaç faktör bulunmaktadır.

Ya büyük oynayın ya da hiç oynamayın: Var olan ürünleri veya hizmetleri ufak biçimde iyileştirerek para kazanma fırsatları mevcuttur. Ancak esas heyecan herkesin çılgınca gördüğü büyük fikirlerin peşinden gitmekte yatar.

Dünyayı daha yaşanılabilir bir yer yapın: En iyi girişimci insanların hayatını kolaylaştırıp daha iyi bir hale getirebilecek işlerin peşinde olan girişimcidir. Dünyanın mevcut halini düşünerek sürekli “Peki şöyle olsa nasıl olur…” biçiminde akıl yürütmeye çalışan girişimci doğru yolda demektir.

Batacaksanız bile çabuk batın: İş kurma maliyetleri düşükken ve pazar hareketliyken, iş fikirlerinizi büyük zararların altına girmeden denemek daha kolay ve akıllıca olacaktur.

Bir adım sonrasını görün: En başarılı şirketlerin birçoğu ilk düşünüldükleri biçimden çok farklı haldedirler. Başarılı bir girişimci şirketinin yanlış yönde gittiğini ve büyük bir fırsatın kaçıyor oluşunu hızlıca görebilecek karakterde olmalıdır.

Kevin Colleran

General Catalyst Partners ortağı

***

 

Fikri Pazara Taşımak

Bir iş fikrine iki açıdan bakmak son derece önemlidir:

Birincisi, gelen ilhamın iş fikrine dönüştürülmesi.

İkincisi ise, fikrin yeni bir şirket üzerinden yürürlüğe konulması.

Bu fikirlerin büyük girişimcileri başarıya ulaştırdığını düşünürüz genelde, Ancak bir fikir, ancak onunla bir şey yapınca kıymetlidir. Büyük girişimciler ayrıca yenilikçi pazarlama yöntemlerini de düşünmek zorundadırlar.

Ellen Rudnick

University of Chicago Booth School of Business Girişimcilik Profesörü

***

 

Bir Bilene Danışın

Girişimciler, harika fikirlere birkaç farklı şekilde ulaşır. İşte en iyilerinden bazıları:

Müşteri görüşü alın: Müşterileri dinleyin ve onların sevdiği şeylere yoğunluk verip sevmediği şeyleri kaldırarak hizmet ve ürün sunun.

Sahadaki çalışanlarınızı dinleyin: Ürünlerini üreten ve müşterilerle muhatap olan çalışanlarınızı dinleyin. Çünkü neyin pahalı olduğunu, neyin soruna yol açtığını, neyin beğenildiğini en iyi onlar bilir. Çalışanlarınızı dinleyin ve hatta onların yaptığı işleri siz de yapın.

Beklentileri tersine çevirin: Büyük girişimcilerin çoğu beklentileri tersine çeviren fikirler üretir. Örneğin, eski beklentiye göre bankalar vezneli olmalıydı ve farklı noktalarda şubeler olmalıydı. ATM konsepti bunu tersine çevirip şubesiz ve veznesiz bankacılık hizmeti sunulsa nasıl olur sorusuna cevap olarak ortaya çıktı.

Dave Lavinsky

Growthink Inc. ortak kurucusu ve başkanı.

***

Tarihten İlham Alın

Girişimcilerin her zaman yeni şeylerin peşinde olması söylenir. Ama ben girişimcilerin tarihe, yani geçmişe bakarak daha çok ilham alabileceğine inanırım.

Sam Calagione

Dogfish Head Craft Brewery Inc. kurucusu ve başkanı

***

 

Vites Değiştirmeye Hazır Olun

Girişimcilerin ilk fikirleri genellikle gerçek bir fırsata dönüşmeye müsait değildir. İlk fikirleri sorunlu olsa bile içinde daima iyi bir fırsatın saklı olabileceğini anlamaları gerekir. İnsanlarla konuşmalı, fikirlerine ince ayar çekmeli ve onu dönüştürebilmeliler. Bu süreçte tersliklerle karşılaştıklarında yaklaşımlarını gözden geçirmeli, tekrar denemeli ve yaptıkları işin özünü yeniden tanımlayabilecek pozisyonda olmalılar.

Bir fikir çalışmayabilir. Bu birçok başarılı girişimcinin başına geldi. Ama başarısızlık onları caydırmadı. Çalışmaya devam ettiler, daha iyi pozisyon aldılar ve bir sonraki fikri gerçekten harika bir noktaya taşıdılar.

Donna Kelley

Babson College girişimcilik doçenti

****

 

Yapılmaması Gerekenler

Girişimcilik altınının cevher bakımından fakir kısmı: büyük şirketlerin pazar tahminlerini okuyup üretilecek ürünleri ona göre seçmek. Yapılmaması gerekenlerin en başında yer alıyor bu tür bir yaklaşım.

Guy Kawasaki

Yazar ve Apple eski pazarlamacısı

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar