Girişimciliğe geçiş yaparken bilmeniz gereken 9 madde

Zihniyet başarının en önemli belirleyici faktörlerinden biridir. Başka bir ifadeyle, alışkanlıkla adapte ettiğiniz düşünce modelleri başardığınız sonuçları büyük ölçüde yönetir.

Ancak farklı koşullar ve durumlar farklı zihniyetler gerektirir. Düzenli işini bırakıp kendi başına hareket etmek isteyen birinin birtakım şeylerin farkında olması gerekir. Ne yazık ki, girişimciliğe özenen kişilerin hepsi gerekli olan hareketli zihniyet değişikliklerini anlamaz.

Peki, tam zamanlı çalışanlıktan girişimciliğe geçiş yaparken başarılı olmak için neleri farklı biçimde düşünmeniz gerekecek?

 

1 – Bütün kararlardan siz sorumlusunuz – iyi ve kötü

Girişimcilerin olmayan bir şeyi yaratma gibi büyük bir fırsatları vardır. Bunu bir başkasının yanında çalışırken yapamazsınız. Nelerin, ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğine siz karar vermek zorundasınız. Bir şeylerin olmasını bekleyemezsiniz veya başkasının size ne yapmanız gerektiğini söylemesini bekleyemezsiniz. Bir şeyleri siz yapmak zorundasınız. Başarılı girişimciler fırsatların kısa ömürlü olduğunu anlayabilirler ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olması için ivedilik anlayışı geliştirirler.

 

2 – Uzun vadeli ve kısa vadeli vizyonlarınızın eş zamanlı olması gerekir

Diğerleri için çalışmak ve o anda ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaktan sorumlu olduğunuz zamanlar bitti. Girişimci olarak ileriyi, eli kulağındaki potansiyel fırsatları ve gizli tehlikeleri düşünmek ve belirsizliğe dayalı kararlar vermek zorundasınız. İşinizi 3 ay, hatta 5 yıl süresince etkileyecek şeylerle alakalı bugünden karar vermeniz gerekli.

 

3 – Rahatsızlık duymak yeni konfor bölgeniz olacak

Çalışan olarak farklı açılardan bakmak yerine dar düşünmeye alışmışsınızdır. Girişimci olduğunuzda farklı açılardan bakmanız gerekir. Diğerlerinin görmediklerini görmeniz, yeni fikirler denemeniz, yeni alanlara el atmanız ve riskler almanız gerekir. Bu cesaret, vurdumduymazlık ve reddedilmeye ve kuşkuculuğa rağmen ilerleme kabiliyeti gerektirir.

 

4 – Öğrenmek devam eden bir yolculuktur

Girişimci olmak yeni beceriler öğrenmeyi gerektirir. Aksi halde iyi olmadığınız bir konuda veya yapmak istemediğiniz bir şey için dış kaynak kullanımına gitmeniz gerekir.  Hesap tablosu yapmayı, yatırımcıları etkilemeyi, fikirlerinizi pazarlamayı, satış konuşmanızı mükemmelleştirmeyi veya aşina olmadığınız bir teknolojiyi kullanmayı öğrenmelisiniz. Ne yapılması gerekiyorsa, onu yapmak zorundasınız. Bahaneler uyduramazsınız.

 

5 – Rakamlar yalan söylemez

Girişimci olarak rakamları sevmeyi hızlı bir şekilde öğrenmelisiniz çünkü ilerlemenizi veya kepenklerinizi indirmenizi belirleyen unsur nakit akışınız olacaktır. Sonuç olarak, uykusuz geceler geçirmenizi veya imrenilecek bir hayat sürmenizi sağlayan şey satışlarınız, masraflarınız, kar ve zararınız olacaktır. Ancak rakamların yol göstericiliği olmazsa, sürekli olarak kayalara doğru gidersiniz.

 

6 – İşinizi sevin ancak objektif olun

Çalışan olduğunuz zaman maaş için sevmediğiniz bir şeyi yapmaya devam edebilirsiniz. Girişimci olarak çok çalışmanız ve çaba sarf etmeniz gerektiği için işinizi sevmek zorundasınız. Ancak kendi şirketinde çalışan bir eleman gibi düşünme ve davranma tuzağına düşmemelisiniz.

 

7 – Kuralları çiğnemekten keyif alın

Çalışan olduğunuz zaman kuralları çiğnediğinizde kovulursunuz. Diğer taraftan girişimciler statüko ile ilgilenmezler. Bir şeyleri farklı şekilde yapmanın yollarını ararlar. Bu küresel perspektife ulaşmak, her zaman ufkun ötesine bakmak anlamına gelir.

 

8 – Zaman doğrusal değildir

Çalışan olduğunuz zaman, saat tarifeniz vardır. Girişimci olduğunuz zaman masaya veya bilgisayara 7/24 bağlı kalmanız gerekmese bile her zaman işinizi, nelerin iyi yapıldığını ve nelerin daha iyi yapılabileceğini düşünmeniz gerekir. Gözünüzü bile açamayacaksınız – bununla yaşayacaksınız ve bununla nefes alacaksınız.

 

9 – Şimdi başlayın

İnsanların birçoğu zamanı küçümser. Yani hala çalışıyorken bir taraftan da kendi işinizi kurmak için adımlar atabilirsiniz. Bu bir taraftan becerilerinizi geliştirme ve deneyim kazanma fırsatı sunarken bir taraftan da maaş güvenliği sağlar.

Yani çalışan veya girişimci? Yer değiştirmenin zamanı geldi mi? Seçim sizin.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir