Çarşamba, Eylül 18, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimcilik Hayatında Size Zaman ve Para Kazandıracak Fikirler

Girişimcilik Hayatında Size Zaman ve Para Kazandıracak Fikirler

Fikirler tek başına para etmez. Önemli olan bu fikirleri eyleme dökebilmektir. Size daha önce yüzlerce ve hatta binlerce iş fikrinden bahsettik. Ancak bu yazı onlardan biri değil.

Daha önce paylaştığımız iş fikirlerinin hepsi şahane olsa da kendi işinizi kurma konusunda bu fikirler tek başına yeterli olmayacaktır. Bu yazımızda farklı bir rota izleyerek size para ve zaman tasarrufu sağlayacak, kişisel ve mesleki hayatınızı kolaylaştıracak fikirleri paylaşacağız.

 

1. Yapılacaklar listenizi küçültün.

anket-doldurarak-para-kazanmak

20-30 maddeden oluşan “yapılacaklar listesi” çok ürkütücüdür. Bitiremeyeceğiniz aşikarsa neden başlayasınız ki?

Onun yerine şunu deneyin. Bir istek listesi oluşturun. Aklınıza gelen fikirleri, görevleri, projeleri yazın. Sonra bu listeden “yapmak istediklerim” listesi oluşturun.

Listeden size en fayda sağlayacak 3-4 maddeyi seçin. Bitirmesi en kolay ve de size geri dönüşü en iyi olan maddeleri seçin. Ayrıca size en çok sıkıntı veren şeyleri ortadan kaldıracak maddeleri de seçebilirsiniz.

Bunları uyguladıktan sonra listeye dönün ve tekrar 3-4 madde seçin.

 

2. Başkalarının sizi işinizden alıkoymasına izin vermeyin.

çoklu görev

Yaptığınız her şey çevrenizdekilerin size nasıl davranması gerektiğini gösterir. Çalışanlarınızın toplantılarınızı bölmesine izin verirseniz bunu alışkanlık haline getirirler. Örneğin e-maillere hemen dönüş yapmanız insanlarda yüksek beklenti yaratır ve bu yüzden hemen cevap almak isterler.

Uzun lafın kısası, eylemleriniz diğer kişilerin sizi işinizden alıkoymalarına neden olabilir.

Bir arkadaşım acil işler için bir e-mail adresi aldı. Bu adrese hemen cevap veriyor. Ancak çalışanları, arkadaşımın bu adresten başka, “standart” e-mail adresine günde birkaç kez baktığını biliyor ve ona göre hareket ediyorlar.

En verimli çalışma biçiminizi bulun ve etrafınızdaki kişilerin bu şekilde davranmalarını sağlayın.

 

3. Bir onaydan kurtulun.

anket-siteleri

İş başlamadan önce denetmenlerin kalite kontrolü yaptığı bir fabrikada çalışmıştım. Bana biraz garip gelmişti bu durum. Ustalara, standartları yakalamaları için güveniyorduk. Peki neden üretim başlamadan önce bir kez daha denetleme ihtiyacı duyuluyordu?

Elbette süreç boyunca bir çalışan büyük bir hata yapabilir ve bu hatanın tekrar etmesini istemezsiniz. Ancak süreç içinde çalışanın sorumluluğunu, otoritenizi kullanarak azaltırsınız.

Sizin işiniz olmayan alanlara müdahil olmamak için kendinizi eğitmelisiniz. Bu ev işlerinde de geçerlidir.

 

4. En kötü müşterinize yol verin.

kotu-musteri

Getiri ve götürü anlamında size negatif yansıyan bir durum söz konusu ise ya daha yüksek para almalı ya da daha az hizmet sunmalısınız. Bu mümkün değilse bu müşterilerle ilişkinizi kesmelisiniz.

 

5. Kişisel bir sorumluluktan kurtulun.

ne-zaman-istifa-edeceginizi-bilin

Bazı şeyleri yapmamız gerektiğini düşündüğümüz için yaparız. Arkadaşınız istedi diye bir etkinliğe gönüllü olarak katılırsınız, ancak o etkinlikle hiçbir alakanız yoktur. Eski arkadaşlarınızla haftada bir yemek yersiniz, ancak bu bir süre sonra angarya haline gelebilir. Kendizi para verdiğiniz için, zerre ilerleme kaydedemediğiniz Rusça kursuna devam etmek zorunda hissedersiniz.

Yapmak zorunda olduğunuzu sandığınız bir şeyi düşünün ve ondan kurtulun. O an yaşadığınız vicdan azabı ya da pişmanlık, yerini hemen büyük bir rahatlamaya bırakacaktır.

Bu zamanı size gerçekten anlam ifade eden şeyler için kullanın.

 

6. Oturup düşünmek için zaman yaratın.

calismak

Küçük işyeri sahipleri müşterilere, çalışanlara ve rakiplere cevap vermek için çok zaman harcarlar. Kendi iç seslerini dinlemeye neredeyse fırsat bulamazlar.

Günde en az 20-30 dakikayı kendinize ayırın. Kapınızı kapatıp düşünün. Hatta en iyisi, bir yürüyüşe çıkın. Yürürken daha çok düşünce oluşur zihninizde. Günde 40 dakikadan üç kez yürümek yeni beyin hücrelerinin oluşmasını sağlar ve beyin fonksiyonlarını geliştirir.

Siz yokken kötü şeyler olacağından endişe etmeyin. Kaçtığınız sorunlar, siz kendinizi yenilerken kendiliğinden çözülebilir.

 

7. İradenize zarar veren bir unsurdan kurtulun.

Hayır Deyin

İrademiz sınırlıdır. Bir şey için direnmek, stres ve yorgunluk yaratır. Sonra da pes ederiz.

Ancak iradenizi  kullanmak zorunda olmazsanız, enerjinizi de harcamak zorunda kalmazsınız. Müşteriler için kasanın önünde bir kase şeker olduğunu düşünelim. Kasanın önünden her geçtiğinizde o şekerlerden bir tane alıp yememek için kendinizi tutarsınız. Ancak bu direnç sizi yorar. Ve şekere karşı daha duyarlı olursunuz, hatta takıntı haline bile getirebilirsiniz.

O zaman, şeker kasesini kaldırın. İradenizi boş yere kullanmak durumunda değilsiniz artık.

 

8. Bir karar kategorisinden kurtulun.

karar-verme

Bir dizi karar vermektense sadece bir karar verin: Kimin karar vereceğini belirleyin.

Örneğin, geri dönen kargoların ne yapılacağı konusunda karar vermeniz gerekiyor. Bu kararı şirketteki başka bir çalışana havale edebilirsiniz. Yönlendirme yapabilir, tavsiye verebilir ve muhtemel senaryolar ile ilgili yardımda bulunabilirsiniz; ancak bu kişiye inisiyatif kullanma hakkı vermeniz şart. Sonra ise ara ara vaziyeti kontrol edebilirsiniz. Bu sayede, geri dönen kargoları ne yapacağınız konusunda değil, kargoların geri dönmemesi için ne yapmak gerektiği konusunda düşünebilirsiniz. Kısacası, sivri sinekleri tek tek avlamak yerine bataklığı kurutmaya yönelik hareket imkanına sahip olursunuz.

Şu an verdiğiniz tüm kararlar, güvendiğiniz kişiler tarafından da verilebilir.

Çalışanlarınızı eğitin, onlara rehberlik edin, onlara kendilerini kanıtlamaları için fırsat verin. Sonra da zamanla onlara hak ettikleri yetkiyi ve sorumluluğu verin.

 

İlginizi çekebilir

Girişimci Olmak İsteyenlere Tavsiyeler
İş Yaşamında Başarılı Olmak İçin Çok Değil Akıllıca Çalışın!
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar