Gün Boyu Üretken Olmanızı Sağlayacak 5 Sabah Ritüeli

Çoğumuz uzun saatler çalışıyoruz: Haftada 40, 50, belki de 60 saat. Ancak internette takılmak, çay-kahve-sigara molaları, kötü zaman yönetimi gibi nedenlerle günün yalnızca bir kısmında verimli oluyoruz.

İşte sizlere sabah rutini haline getirip gün boyu verimliliği korumanızı sağlayan 5 pratik öneri:

 

7 dakika egzersiz yapın

basarili-insanlarin-sabah-rituelleri

Evet, 10 değil, sadece 7 dakika. Neden? Bu süre sabah rutinini etkilemeyecek kadar kısa, ancak sabah uyuşukluğunu üstünüzden atmak için yeterli bir süre.

Sayısız egzersiz programı var, ancak ben en çok 7 dakikalık olanı seviyorum. Bu arada 7 Minute Workout adında bir telefon uygulaması da var. Bu süre dahilinde 12 farklı egzersiz yaparak tüm ana kas gruplarınızı çalıştırabilirsiniz.

 

Güne yeşilliklerle başlayın

meyve-ve-sebzelerin-omrunu-uzatmak

Günün en önemli öğününün kahvaltı olduğu hep söylenegelmiştir. Poğaça, mısır gevreği, bir tas yoğurt ya da sandviç metabolizmayı çalıştırmak için kolay alternatiflerdir. Bunlar bazen iyi seçim olsa da yeşil sebzelerden yapılan pürenin sabahları size ne kadar dinçlik verdiğini gördüğünüzde şaşıracaksınız. Ayrıca bu yeşillikleri püre yapmanın tost yapmaktan daha az zaman alacağını da göz önünde bulundurun.

Benim yöntemim basit. Hazırlaması yaklaşık 1 dakika sürüyor. Bir elma, bir muz, bir portakal, bir avuç ıspanak, yarım salatalık, biraz meyve suyu, biraz keten tohumu ve birkaç küp buz. Ucuz, kolay ve enerji verici.

 

Günü en az 3 kazançla tamamlayın

anket-doldurarak-para-kazanmak

Yeşillikler robotta çekiledursun, arkadaşlarınızla ya da ailenizle önceki akşam yaptığınız konuşmayı düşünün. Muhakkak “Günün nasıl geçti?” diye sormuşlardır.

12 saat içinde yapmanız gereken 3 şey kararlaştırın. Bu sayede günün verimli geçtiğini hissedersiniz. Elbette, her gün büyük başarılar elde edemeyebilirsiniz, ancak düşünce yapınızı bu şekilde düzenlerseniz faydasını görürsünüz.

 

Takviminizi bitirmeniz gereken işlere göre düzenleyin

girisimcilerin-yapmamasi-gerekenler

En sık yapılan hatalardan biri “yapılacaklar listesi”ne zaman kısıtlaması koymamaktır. Bunu başarabilen insanların görevlerini zamanında bitirebilme ihtimali daha yüksektir.

Aslında oldukça basit: Listenizde biraz zaman alması muhtemel her iş için takviminizde bir zaman belirleyin. Örneğin bir işin tamamlanması 3 saatinizi alacaksa siz bu iş için 4 saatlik bir zaman dilimi ayarlayın.

Şayet işin zamana yayılması gerekiyorsa ya da iş daha başka faktörlere bağlıysa bu işi ufak parçalara ayırın. Bir kısmını bugün, bir kısmını yarın, diğer kısmını ise ertesi gün yapın.

Bu yöntem sizi yaptığınız işe karşı sorumlu tutacaktır. Ayrıca dikkatiniz dağıldığında öncelik verdiğiniz işlere yeniden konsantre olmanız daha kolay olacaktır. Dikkatimizi dağıtan bir şey, bazen tüm sabahı verimsiz geçirmemize neden olur. Artık müşteriden gelen o e-mailin bitirmeniz gereken işlere engel olmasına izin vermeyin.

 

Öğle yemeğinden sonra hızlanın

zaman-yonetimi

Odaklanmak için öğle yemeğinden sonra 15 dakika ara verin. Bir tür profesyonel meditasyonudur bu. Bilgisayarın başından ayrılın. Toplantı odasına gidip oturun ve günün geri kalanındaki gündeminize karar verin.

Sabah aklınızdaki programı ne kadar uygulayabildiğinizi düşünün.  Programın ilerisinde misiniz? Ya da programın gerisinde mi kaldınız? Şayet geride kalmışsanız bu 15 dakika neden geride kaldığınızı tespit etmeye ve günün devamında verimli olabilmek için ritminizi bulmanıza yardım edecektir.

Bu basit formülü bir hafta deneyin. Sonuçlardan memnun kalacağınızı garanti ediyoruz!

 

İlginizi çekebilir

Dünyanın en başarılı girişimcilerinin 10 sabah ritüeli
Sabahları 1 saat erken kalkarak her şeyi değiştirebilirsiniz!
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir