Güzellik Sektörü Analizi

Güzellik sektörüne genel bir bakış

Birbiriyle ilişkili birçok farklı iş kolunu içine alan güzellik sektörü sayesinde bakımlı olabiliyor ve aynalara baktığımızda kendimizi daha iyi hissedebiliyoruz. Elbette estetik kaygılarımız ve güzelleşme çabamız yeni bir durum değil. Bu, tarih boyunca varolmuş ve gelişmeye devam etmiş bir alan. Bu alanla ilgilenler girişimciler için ise geniş kapsamlı fırsatlar mevcut.

Her sabah evden çıkmadan önce bir sürü bakım ve güzelleşme ritüelinden geçiyoruz. Bu ritueller arasında sakal tıraşı, duş, makyaj, nemlendirici kremler, deodorant ve parfümler bulunuyor. Saç kesimi ve bakımı da haftalık veya aylık ritüeller arasında yer alıyor.  Sağlıklı yaşam ve bakım alışkanlarımıza daha bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşmaya başladık. Güzellik ritüellerimize, düzenli masajlar ve spa ziyaretleri de eklenmeye başladı.

Güzellik sektörü diyince akla kozmetlk ve cilt bakımı ürünlerinden çok daha fazlası geliyor. Bununla birlikte, kozmetik ürünler bu sektörün hatırı sayılır bir bölümünü oluşturuyor. Çok geniş bir yelpazede sunulan ürün ve hizmetler kapsamında saç şekillendirme, tüy dökme, tırnak tasarımı, solaryum, masaj, saç kesimi, banyo ürünleri, parfümler, kolonya ve daha birçok şey bulunuyor. Artık birçok insan günlük yaşamın koşuşturmacasından kaçmak için güzellik hizmetlerini kullanıyor. Bu kaçış bazen birkaç dakikalık bir keyiften ibaretken bazen de lüks bir spada geçirilen bütün bir gün olabiliyor.

 

Kremler, losyonlar, sauna… Kendinizi şımartma zamanı!

Güzellik sektörü genel olarak ürün ve hizmet olarak ikiye ayrılabilir. Buna karşın, artık her ikisinin birden sunulduğu çok fazla işletme var. Hem ürün hem de hizmetleri kapsayan çok çeşitli iş modeli; hedef pazar, lokasyon ve üretim süreçlerine bağlı olarak çeşitlilik gösteriyor.

Güzellik sektörü genç ve sağlıklı kalabilmemiz için cilt yenileyici sabunlardan, hacim veren şampuanlara ve kırışık önleyici kremlere kadar bolca seçenek sunuyor. Her tarza, yaşa ve cilt tipine hitap eden kozmetik ürünler var. İnsanlar artık diş macunu bile alırken yalnızca marka seçmekle kalmıyor, beyazlatıcı, tartar önleyici, aromalı olanlar arasından ambalaj özelliklerine göre de seçim yapıyor. Aynı şey parfüm, deodorant ve saç boyası reyonları için de geçerli. Bazı işletmeler ise üretim süreçlerinde bile fark yaratıyor. Bu farkı, sadece doğal içerikler kullanarak imal edilen ürünler veya hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürünler piyasaya sürerek ortaya koyuyor.

Hizmet sağlayanlarda çok yaygın farklılık ve çeşitler olmasa da konu fiyatlandırma, lokasyon, hedef pazar ve kalite olduğunda belirgin farklar göze çarpıyor. Bazı işletmeler ekonomik ve hızlı hizmet veren saç pazarı üzerine yoğunlaşırken, diğerleri ise daha lüks ve özel spa hizmetleri sunuyor. Güzellik salonları; cilt bakımı, tırnak bakımı ve bronzlaşma üzerine bayilik (franchise) fırsatları bulunuyor. Yalnızca çocuk ürünleri, moda veya düğün alanına odaklanan niş markalar da pazarda yerini alıyor.

makyaj-sanatcisi

Sektörün en popülerleri

Saç Bakımı Şampuan ve bakım kremleri, boya, şekillendiriciler (jel,sprey vs.)
Kozmetik&Cilt Bakımı Makyaj malzemeleri, nemlendiriciler, solaryum, güneş bakım ürünleri
Koku Parfüm, vücut spreyleri, kolonya, deodorant
Diğer Oje, tıraş ürünleri, masaj salonları, epilasyon ve tüy dökücü ürünler

 

Güzellik sektörü yönelimleri

Güzellik sektörü dünya çapındaki büyümesini sürdürüyor. 2010 senesinde kazanç ve kar oranlarındaki tahmini artış %3.3 iken, 2014 yılında bu artış %8.5’lara kadar çıktı. Bu büyümeyi destekleyen birçok yönelim var ve sektör gelecek için büyük umut vadediyor.

Kişi başına düşen milli gelirin artması ve uluslararası büyük pazarlara girilmesi sayesinde, parfüm ve kozmetik gibi keyfi harcamalar da arttı. Ekonomik kriz zamanlarında keyfi harcamalar azalsa da de güzellik ürünleri bundan etkilenmedi. Müşteriler biraz kemer sıkma eğilimi gösterdiler. Yapılan bir ankete göre ekonomik sıkıntı dönemlerinde müşterilerin %70’i daha hesaplı ürünleri tercih etmiş.

Belki eskisi kadar şaşırtıcı gelmeyebilir ama güzellik sektörünün en hızlı büyüyen dallarından biri, erkeklere yönelik hizmetler ve bakım ürünleri. Geleneksel olarak kadın tüketiciler üzerine yoğunlaşan güzellik sektöründe, erkek ürünleri de yükselişe geçti. Diş macunu ve dedodorant gibi erkeklerin kullandığı temel ihtiyaçlar dışında erkeklere yönelik vücut spreyleri, saç bakım ürünleri,losyonlar ve hatta tırnak bakım ürünlerinin üretimi hızla artıyor. Kuaför ve bakım salonları erkeklerin de kendilerini şımartabilmesi için saç kesimi, tıraş, yüz bakımı, masaj ve manikür hizmetleri içeren paketler sunuyor.

Güzellik ürünlerini kullananlar, genelde kullandıkları markaya sadık kalıyor ve memnun kaldıkları ürünleri arkadaşlarına tavsiye ediyor. Güzellik ürünleriyle ilgili bir ankete katılanların %58’i ürünleri satın alırken reklamlardan ziyade kullanıcı tavsiyelerinin etkili olduğunu söylüyor. Yalnızca %44’lük bir kısım, bir ürünü tanıtılan özellikleri sebeiyle aldığını açıklamış. Diğer pek çok şey gibi güzellik ürünlerinde de insanlar, alışık oldukları marka ve ürünü kullanmayı tercih ediyor. Kullandığı markayı değiştirmek için ise ekstra cezbedici özellikler bekliyor. Yeni müşterileri cezbedebilmek için yürütülen başarılı pazarlama kampanyaları dahilinde ücretsiz hediyeler veriliyor, varolan müşteriyi de elde tutmak için sadakat programları tasarlanıyor.

 

Güzellik sektöründe bayilik fırsatları

Ürün tasarımı, organik, erkeklere yönelik ürünler de dahil olmak üzere karlılığı yüksek olan birçok bayilik (franchise) imkanı bulunuyor. Her tip tüketiciye ulaşabilmeyi hedefleyen düzinelerce bayilik veren güzellik firması var.

Saç ve cilt bakımı, bronzlaşma vb. alanlarda perakende satış yapılan dükkan/mağaza seçenekleri olduğu gibi, ev yapımı ürünler satan işletmeler de bulunuyor.

Güzellik sektöründe faaliyet göstermek isteyen girişimciler özellikle erkeklere odaklanmış bayiliklere de yatrım yapmayı düşünebilirler. En basit berber dükkanından en üst seviyede hizmet verilen damat hazırlama servislerine kadar sadece erkekleri hedefleyen birçok bayilik fırsatı bulunuyor. Çocuklara özel hizmet veren bayilik zincirleri ise daha eğlenceli bir atmosfer sunuyor. Ayrıca bazı çevre dostu işletmeler güzellik ürünlerini çevre bilinci ile geliştiriyor.

Gördüğünüz gibi, güzellik sektöründe sunulan ürün ve hizmetlerin yelpazesi oldukça geniş. Bayilik sistemi ise bu ürün ve hizmetlerin tüketiciye ulaşabilmesinde büyük rol oynuyor. Bu sektör büyüyerek geliştikçe karlı iş fırsatları da çoğalmaya devam edecek. Zor olan kısım ise hangisini seçeceğinize karar vemek!

Irmak Sueri CORA

Yazar : Irmak Sueri CORA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir