Cuma, Kasım 15, 2024
Ana SayfaGenelHazırlıksız Konuşma Yapma Sanatı

Hazırlıksız Konuşma Yapma Sanatı

Topluluk önünde konuşmak pek çok insanın gözünü korkutan bir şeydir ve hazırlanmak için çok az bir sürenin olması da stresi artırır. Bir düğünde, cenazede ya da benzer bir durumda sizden konuşma yapmanız istenirse kişisel hikayeler ve alıntıları gibi belli kalıplara bağlı kalıp kısa ve öz konuşursanız sizin için daha kolay olur. Profesyonel bir ortamda konuşma yapmanız gerekiyorsa ortaya elle tutulur bir şey çıkarmak için düşüncelerinizi toparlamanızı sağlayacak denenmiş yöntemleri tercih edebilirsiniz. Derin bir nefes alın, kendinize güvenin ve etkili konuşmanıza başlayın.

 

1.Anekdot Paylaşmak

İyi bildiğiniz bir hikaye anlatın. 

Konuşmaların tamamen kafadan uydurulmasına gerek yoktur. Kişisel bir hikaye anlatmak hızlı bir şekilde bir şeyler söylemenin en kolay yoludur. Ne olduğunu bildiğiniz için hem rahatlamış olursunuz hem de ne söyleyeceğinizi bilirsiniz. Örneğin:

  • Düğünde konuşacağınız zaman gelinin ya da damadın çocukluğundan bir hikaye paylaşabilirsiniz.
  • Cenazedeyken vefat eden kişinin ne kadar kibar ya da cömert biri olduğundan ya da sizi nasıl etkilediğinden bahsedebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: En Etkili Hikaye Anlatma Teknikleri

 

Söze alıntıyla başlayın. 

Bu da konuşma sırasında bir şey uydurmak yerine hazır bir şeyden yararlanmanın bir başka yoludur. İlham verici bir alıntıyla, bir şarkının sözleriyle ya da içinde bulunduğunuz duruma uyan herkesin duymuş olabileceği bir sözle başlayın. Bu şekilde başlayın ve üzerinde birkaç dakika durun.

  • Örneğin, arkadaşınız Ali’nin 70. doğum gününde bir konuşma yaptığınızı düşünelim. Şöyle bir şey söyleyebilirsiniz: “Huylu huyundan vazgeçmez derler. Ama Ali bunun doğru olmadığının canlı kanıtı. Başka kim emekli olduktan sonra maraton koşmaya karar verirdi ki?”

 

Kısa ve öz olun. 

Konuyu uzattıkça uzatmak kişisel bir konuşma yaparken işlerin ters gitmesinin en büyük nedenidir. Çok fazla şey söylemekten kaçınmak her zaman en iyisidir. Konuşmanızı kısa tutun, beş ana madde ya da örneğe bağlı kalın.

  • Örneğin, düğünde konuşma yapıyorsanız arkadaşlığınızın ne kadar iyi olduğunu göstermek için iki tane hikaye anlatın yeter.
  • İnsanların arkalarını döndüğünü, birbiriyle konuştuğunu, telefonlarını ya da saatlerini kontrol ettiğini veya koltuklarında sürekli hareket ettiklerini fark ederseniz anlayın ki onların dikkatini kaybetmek üzeresiniz.
  • Başınıza böyle bir şey gelirse hemen ana konuya geri dönün ve konuşmanızı bitirmek adına herkese teşekkür edin.

 

Açık ve sakin bir şekilde konuşun. 

Tecrübeli konuşmacılar bile konuşma yaparken gerilebilir. Konuşmaya başlamadan önce derin bir nefes alın ve konuşmanız sırasında arada bir kısa süreliğine soluklanın. Kelimelerinizi doğru bir şekilde telaffuz etmeye ve çok hızlı konuşmamaya odaklanın.

Mutlaka okuyun: Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir?

 

Kendinize olan güveni tazeleyin. 

Pek çok insan konuşma yapacağı zaman gerilir. Ancak konuşma yapacak cesaretinizin olduğunu onlara gösterirseniz sizi alkışlayacaklardır. Ayrıca konuşma yapmak zorunda olmayacakları için sizi ekstra destekleyeceklerdir.

  • Konuşma yapmadan önce derin nefes alarak ya da gözlerinizi kapayıp mutlu olduğunuz bir anı hatırlayarak casaretinizi toplayabilirsiniz.
  • Seyircilere dönerek sizi desteklemesi muhtemel birkaç arkadaş ya da dinleyiciyi tespit ederek onlarla göz teması kurabilirsiniz.
  • Sonuç olarak insanların cesaretini toplayıp topluluk önünde konuşma yapmak üzere sahneye çıkan insanların cesaretini takdir edeceğini kendinize hatırlatmanız yeterli olacaktır.

 

2.Konuşma Planı Hazırlamak

Zamanınız varsa hızlı bir şekilde konuşma planı hazırlayın. 

Konuşmanız için yapacağınız her hazırlık hiç yapmamanızdan iyidir. Sahneye çıkmadan önce hazırlanmak için 5-10 dakikanız varsa söylemek istediğiniz şeyleri not alabilirsiniz. Bunlar konuşmanızı dağıtmanızı engelleyecek küçük maddeler halinde olabilir.

  • Not alacak vaktiniz bile yoksa zihninizde   bir plan oluşturabilirsiniz: “İlk olarak Mehmet’in ne kadar cömert olacağından bahsedeceğim. Gecenin bir yarısında patlak tekerleğimi nasıl değiştirdiğini ve doğum günümde grip olmuş yatarken bana doğum günü pastası yaptığını anlatacağım.”

 

Güçlü bir açılış ve kapanış yapmaya odaklanın. 

İnsanlar genelde ne bahsettiğinizi değil de konuşmanıza nasıl başladığınızı ve nasıl bitirdiğinizi hatırlar. Siz de buradan yola çıkarak elinizdeki en güçlü malzemeyi konuşmanızın başlangıcında ve sonunda kullanın. Örneğin; şu şekilde başlayabilir ve bitirebilirsiniz:

  • Etkileyici bir hikaye
  • İlgi çekici bir bilgi ya da istatistik
  • İlham verici bir alıntı

 

Düşüncelerinizi olumlu ve olumsuz olarak ikiye bölün. 

Bu şekilde konuyu dağıtmadan planlı bir şekilde konuşmanızı yapabilirsiniz. Konuşacağınız konunun olumlu yönlerinden başlayın, arada olumsuz yönlerini de sıralayın ve konuşmanızı kendi fikrinizi belirterek bitirin. Örneğin, diyelim ki cuma günleri serbest kıyafet giymekle ilgili bir konuşma yapmanız istendi:

  • Cuma günleri serbest giyinmenin çalışanların şevkini ve üretkenliği artırdığından ve şirketinizin güncel trendleri yakalamasını sağlayacağından bahsederek giriş yapın.
  • Daha sonra cuma günleri serbest giyinmenin çalışanların haftanın son gününde profesyonel görünmeyeceğini düşündüğünüzü ve ne tür kıyafetlerin kabul edilebilir olduğu konusunda rehberliğe ihtiyaç duyabileceklerini anlatın.
  • Cümlenizi pek çok müşteri toplantısının haftanın başında olduğundan bu nedenle de cuma günleri serbest giyinmenin şirket için iyi bir şey olacağından ve bir sorun yaratmayacağından bahsederek bitirin.

 

Konuşmanızı soru- cevap oturumuna çevirin.

Aklınıza hiçbir şey gelmezse ya da gerilirseniz kendinizi konuşmacıdan ziyade bir tartışmanın moderatörü olarak düşünün. Herkesi konuşmanıza dahil olmaya davet edin ve sorularını dinleyin.

  • Şöyle bir şekilde giriş yapabilirsiniz: “Biliyorum hepimizin cuma günleri serbest giyinme konusunda bir düşüncesi var. Herkes düşüncesini paylaşsa çok güzel olmaz mı? Sorusu olan ya da kendi düşüncesini belirtmek isteyen birisi var mı?”
  • İsterseniz ya da ihtiyaç duyarsanız özellikle bir kişiye de yönelebilirsiniz: “Tuna, aramızda en uzun süredir çalışan kişi sensin. Neden sen başlamıyorsun?”

 

3.Konusu Belli Bir Konuşma Yapmak

Ana fikrinizi belirtin. 

Düşüncelerinizi bir düzene koyun. Anlatacağınız konuları özetleyerek cümlenize başlayın. Örneğin, cuma günleri serbest giyinmeyi destekleyen ani bir konuşma yapmanız istendi.

  • Bunun iyi bir şey olduğunu çünkü çalışanlarını şevkini artırdığını düşündüğünüzü söyleyerek söze başlayın.

 

Anlatacağınız şeyin neden önemli olduğunu açıklayarak devam edin. 

Dinleyicilerinizi ikna etmeye çalıştığınızı unutmayın. Örneğin, çalışanların şevkinin önemli olduğunu hatırlatabilirsiniz çünkü bu, verimliliği ve şirketin yaptığı ciroyu artırır.

 

Bir örnek verin. 

İnandırıcı olması için bir kanıt surmanız ya da açıklamanız gerekir. Örnek vermek bunu sağlayacaktır. Aynı örnekten yola çıkarak rakip firmaların bunu uygulamakta ne kadar başarılı olduğunu anlatabilirsiniz.

 

Ana konuya geri dönün. 

Dinleyicilere neler anlattığınızı kısaca özetlemek konuşmanın akıllarında kalmasını sağlar. . Örneğin, konuşmanızı cuma günleri serbest giyinmenin şirketiniz için de iyi bir şey olduğunu söyleyerek bitirin.

 

İlginizi çekebilir

Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar