Her girişimcinin iş kurmadan önce yapması gereken 5 iş

Geleneksel mesleklerle karşılaştırıldığında girişimcilik risklidir, zorludur ve başlangıç aşamasında daha fazla sermaye gerektirir. Girişimci olmadan önce başka işlerde çalışmanız başarılı olmak için ihtiyacınız olan becerileri, deneyimleri, bakış açılarını ve parayı kazanmanıza yardımcı olur.

Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bazı işler diğerlerine göre girişimcilik dünyasına hazırlama konusunda daha iyidir. Beyaz yakalılar dünyasındaki herhangi bir iş sayesinde yeni insanlarla tanışabilir ve birikim yapabilirsiniz. Ancak daha basit işler sayesinde de bir işletmeyi etkili bir biçimde yönetmenize yardımcı olacak beceriler kazanabilirsiniz.

 

1 – Perakende

Perakende işi girişimciler için çeşitli becerileri geliştirme fırsatı sunar. Ne istediklerini bilmeyen yeni müşterilerle çalışacaksınız. Onlarla sohbet ettikten sonra, ne aradıklarını anlayacaksınız ve isteklerine uygun ürünleri sunacaksınız.

Birkaç ay sonra, insanların davranışlarını gözlemeyebilecek ve ihtiyaçlarına göre profillerini çıkarabileceksiniz.  Bu sayede insanları okumayı ve ihtiyaçlarını ve isteklerini önceden tahmin etmeyi öğreneceksiniz. Buna ek olarak, huysuz ve tatminsiz müşterilerle çalışma fırsatı da yakalayacaksınız. Şikayetlerini çözmek ve bir şeyleri düzeltmek sizin elinizde olacak ve bu deneyim tatminsiz müşterilerle mücadele etmenize yardımcı olacak.

 

2 – Gıda

Gıda, özellikle de fast food sektörü çalışanlar için çekici bir sektör değildir. Sanatsal uzmanlıkları olan aşçılar ve şefler vardır ancak bizim bahsettiğimiz bu değil. Bizim bahsettiğimiz sıcak bir mutfakta mümkün olan en kısa sürede talepkar müşteriler için yemek yapmak.

Burada finansal tahminlere veya karlılık modellerine ilişkin bir şeyler öğrenmeyeceksiniz ancak mutfak, baskının çok yoğun olduğu bir ortamdır. Hızlı çalışmak, birden çok iş yapmak ve zorlu koşullar altında siparişleri şekillendirmek zorunda kalacaksınız.

 

3 – Satış

Tele pazarlama işi ile başlasanız bile satış işinde olmak girişimci olmayı amaçlayan herkes için harika bir adımdır. Satış işinde, iletişim becerilerinizi güçlendirmeyi öğreneceksiniz çünkü her kesimden insanla konuşacaksınız. İkna becerilerini öğreneceksiniz çünkü insanları bir şeylere ikna etmeniz gerekecek. Müşteri ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçları en uygun şekilde nasıl karşılayacağınızı öğreneceksiniz. Bu da en iyi ürünleri geliştirmenize yardımcı olacak.

Dahası, en azından komisyon alacağınız bir ortamda olacaksınız. Bir bakıma, geçiminiz başarılı olma kabiliyetinize bağlı olacak. Aslına bakacak olursanız, komisyona dayalı bir işin sahibi olacaksınız.

 

4 – Müşteri ilişkileri

Aslına bakacak olursanız müşteri ilişkileri yukarda bahsettiğimiz 3 iş de dahil olmak üzere hemen hemen her işin en önemli unsurlarından biridir.

Müşteri ilişkileri temsilcileri insanlarla hızlı bir şekilde ilgilenmek zorundadırlar. En kötü, en talepkar ve en öfkeli insanlarla muhatap olacaksınız. Ve bu deneyim sayesinde rekabetin çok yüksek olduğu ortamlarda avantaj kazanacaksınız.

Huysuz bir müşteri size bağırırken sakin kalmak pek de eğlenceli değildir ancak yolunuza çıkacak müşteri sorunlarına karşı hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.

 

5 – Yönetim

Sonuncusu ama bir o kadar önemlisi yönetimdir. Eğitimli profesyonelleri yöneteceğiniz bir iş yapmak zorunda değilsiniz. Restoran veya mağaza müdürü de olabilirsiniz.

Herhangi bir yönetim pozisyonundayken kendi işinizi yönetmenize yardımcı olacak ekip çalışması, yetki verme, zaman yönetimi ve kaynak ayrımı becerilerini öğrenebilirsiniz.

Bu işlerden birkaçını yaptıysanız, çalışma süresince edindiğiniz deneyimlerinizi düşünün. Ekip çalışması hakkında ne öğrendiniz? Liderlik hakkında ne öğrendiniz? Zaman yönetimi hakkında ne öğrendiniz? Bu dersler hemen göze çarpmaz çünkü hiç kimse açık açık size bu bilgiyi vermez ancak bu dersleri kavrarsanız çalışma tarzınıza kolaylıkla entegre edebilirsiniz.

Ne kadar çok deneyim ve bakış açısı kazanırsanız kuracağınız iş de o kadar kapsamlı olur.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir