H&M Bayilik Şartları

1) H&M Hakkında

Giyim sektöründe Zara ve Gap mağazalarından sonra dünyanın ikinci büyük perakende mağaza zinciri olan H&M, dünya çapındaki sayısız müşterisi ile sağlam temellere dayanan bir güven ilişkisi kurup bunu korumayı başarabilmiş, 67 yıllık bir şirket.

Bugün 60’ı aşkın ülkede yaygınlaşmış olan H&M, bünyesinde yüz binin üzerinde çalışanı barındırıyor. Asya, Avustralya, Avrupa ve Amerika genelinde üç bin beş yüzü aşkın mağazası var. Sahibi olduğu 800’e yakın giyim ve aksesuar yapımı fabrikasında söz konusu ürünlerin üretim ve stoklamasını gerçekleştiriyor.

H&M marka fikri, tasarımların hazırlandığı İsveç ofisinde hayat buldu. Ve yine aynı ofiste üretim planı hazırlandı ve ürünlerinin dağıtımının nasıl gerçekleşeceğine ilişkin temel kararlar alındı.

 

2) H&M nasıl kuruldu? Kurucusu kimdir?

İsveçli girişimci Erling Persson, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından işleri bozulunca, sektöre ilişkin planlarını askıya alıp soluğu Amerika’da aldı, bu sayede de Amerika’nın en etkili, en büyük çapta üretim yapan giyim mağazalarını görme fırsatı bulmuş oldu. Ülkesinde kadınlara yönelik giyim markalarına duyulan ihtiyacı hisseden Persson, söz konusu tasarımları makul ücretle sunması gerektiği gerçeğini de kavradıktan sonra Amerika’dan döndü ve aklında bu düşüncelerle, 1947 yılında ilk mağazasını açtı.

 

3) H&M Tarihçesi

Erling Persson İsveç dilinde ‘kadın’ anlamına gelen Hennes tabelası taşıyan ilk kadın giysi mağazasını açtığında mağazada yalnızca özel tasarım kadın aksesuar ve kıyafetleri satılıyordu. Mağaza açılışından tam 20 yıl sonra, av kıyafetleri satan bir başka mağaza devraldı. Mauritz Widforss adındaki bu mağaza av kıyafetlerinin yanı sıra erkek giyim üzerine de satış yapılması gerektiği fikrini doğurunca bu iki mağaza birleştirildi. Böylelikle, hem erkek giyim sektörüne adım atılmış oldu, hem de H&M markası resmen hayat buldu.

Şirket çok geçmeden kendine has, yenilikçi ve dünyanın önde gelen tasarımcılarıyla dolu bir iş sahası oluşturarak iyi niyetini de marka ününü de günümüze kadar taşımayı başardı. Marka satışlarındaki dengenin ve markaya duyulan güvenin asla yok olmamasının ardındaki başarı formülü tam da buydu.

 

4) Marka Profili

H&M 2010 yılında 21. Yüzyılın en iyi markası seçildi.( Hem de dünya genelindeki tüm mağazalar arasından ve yalnızca giyim kategorisinde değil) ’Interbrand’ isimli bir marka danışmanlığı firmasının raporuna göre şirketin marka değeri yaklaşık 15 milyar dolar.

Şirket, 2009 yılının sonlarına doğru ev dekorasyonu sektörüne de atıldı. Bu girişimini başlangıçta yalnızca e- ticaret üzerinden yürüttü.

H&M, tazminat ödemeksizin diğer sanatçıların tasarımlarını çalmak gibi birkaç nahoş tartışmanın da konusu oldu. Söz konusu şikâyetler, dilekçe sahiplerinin itirazlarıyla ilgilenen bir şirketin kurulup gerekenlerin yapılmasıyla çözüme ulaştırıldı. Şirket aynı zamanda yardım kampanyalarına verdiği destek ve doğa dostu ürünlere duyduğu özel ilgiyle de biliniyor.

 

5) H&M CEO’su (Genel Müdür) Kimdir?

Şirkette CEO koltuğunda kurucu Erling Persson ‘ın torunu Karl-Johan Persson oturuyor.

 

6) H&M’in Misyonu

Müşterinin ilgisini hep canlı tutma fikrini aklından çıkarmayan şirketin amacı hep en ‘sürdürülebilir’ seçenek olmaktı. Peki, bu ne anlama geliyordu? H&M ‘i rakiplerinden ayıran en önemli faktör, doğal kaynakları kullanıyor olmaları, mağazalarında aşırı elektrik tüketimini azaltma yoluna gitmeleri ve tüm dünyaya geri dönüştürülebilir hazır giyim satın alma fırsatı sunmalarıydı. Sürdürmek istedikleri şey doğanın ta kendisiydi.

Müşterilere kaliteli ürün sunmak konusunda 60 yılı aşkın bir zamandır yılmak bilmeden çalışan H&M, mağazalarına her yıl yenilerini ekleyerek büyümeye devam etti. Satış oranları da ülkelerdeki mağaza sayısı da katlanarak artıyordu.

Söz konusu büyümede H&M ‘in her zaman özgün,  ilham verici ve geniş yelpaze seçeneği sunan tasarımlarının payı yadsınamazdı. Öyle ki, mağazalarda hem sezonun son trend parçalarını hem de yıllarca giyilse dahi şıklığından bir şey kaybetmeyecek klasikleri bir arada bulabilmek mümkündü. Tüm bunların yanı sıra bir de çeşitli bağımsız markaları kendi bünyesine katınca şirketin gelişimi durdurulamaz oldu.

 

7) H&M Genel Merkezi

60’tan fazla ülkede mağazası bulunan şirketin genel merkezi İsveç’in Stockholm şehrinde bulunuyor. Üç bininci mağazanın açılışı ise Çin’de gerçekleşti.

 

8) Ünlü Tasarımcılarla Ortak Çalışmalar

-2004 yılında bazı H&M mağazalarında tasarımcı Karl Lagerfeld imzalı özel koleksiyon satışa sunuldu.

-2005 Kasım ayında Stella McCartney imzalı özel bir koleksiyon piyasaya sürüldü.

-2006 Kasım ayında Alman tasarımcılar Viktor&Rolf ile birlikte çalışıldı.

-2007 yılı Mart ayında dünyaca ünlü pop yıldızı Madonna ile ortak tasarım projesi başlatıldı.

-2007 yılı Kasım ayında İtalyan tasarımcı Roberto Cavalli imzası ile yeni bir koleksiyon piyasaya sürüldü.

-Yine aynı yıl, bir diğer tasarım işbirliği olarak Kylie Minogue ile çalışıldı. Söz konusu koleksiyon Çin’in Şanghay şehrinde piyasaya sürüldü.

-2009 ilkbahar yaz koleksiyonunu İngiliz tasarımcı Matthew Williamson hazırladı. Şirket için iki özel koleksiyon tasarlayan Williamson’ın ilk serisi kadın kıyafetlerinden oluşan bir koleksiyon olup  serinin ikincisi ise yalnızca seçili mağazalarda satışa sunulan Williamson markasının erkek giyim alanındaki ilk ürünlerini içeriyordu. İkinci koleksiyonda hem erkek hem de kadınlar için tasarlanmış plaj ürünleri de bulunuyor, söz konusu ürünler dünya çapındaki tüm mağazalardan temin edilebiliyordu.

-2009 yılı Kasım ayında, sınırlı sayıda üretilen özel bir koleksiyon piyasaya sürüldü. Tasarımcı Jimmy Choo imzalı bu koleksiyon,  fiyatları 30 ile 170 pound arasında değişen erkek ve kadın ayakkabıları ile çantaları bünyesinde barındırıyordu. Koleksiyon aynı zamanda Choo’ya ait ilk kıyafet tasarımlarını hayata geçirmiş olma özelliği de taşımaktaydı. Çoğu ürün süet ve deriden oluşturulmuştu Koleksiyonu Londra’daki mağazalarda dahil olmak üzere dünya genelindeki 200 mağazada bulabilmek mümkündü.

-2010 yılının sonbaharında Fransız moda evi Lanvin ile anlaşma imzalandı.

-2011 yılı Haziran ayında, H&M, Versace markası ile bir ortak tasarım projesi içinde olduklarını duyurdu. Versace yalnızca çevrimiçi satışlar yoluyla temin edilebilecek bir ilkbahar koleksiyonu da hazırladı.

-2011 yılı Kasım ayında, Marni ile yapılacak ortaklık ilan edildi. Söz konusu proje 2012 yılının Mart ayında hayata geçirilecekti. Bu kampanyanın yöneticisi ödüllü yönetmen Sofia Coppala idi.

-2012 yılı Ekim ayında, Paris Moda Haftası’nın bitiminde, Japon Vogue dergisi editörü Anna Dello Russo imzalı bir aksesuar koleksiyonu piyasaya sürüldü.

 

 

8) H&M Bayilik Veriyor mu?

Siz de H&M markasına bayilik başvurusunda bulunma heveslilerinden misiniz? Peki, bu nasıl olacak? H&M imtiyaz sahibi olup bu hakları kullandırabilecek bir marka mıdır? Bir H&M mağazası açmanın maliyeti ne kadardır? Bu sorulara cevap bulmak için bu bölümü dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

H&M şirketinin franchise sistemine uygun olup olmadığı Google üzerinden en sık yapılan sorgulamalardan bir tanesi. Zaten şirket yetkilileri de yalnızca bir değil pek çok kez, açık ve net bir biçimde H&M in şimdilik bayilik veren bir şirket olmadığını belirtiyor. Ancak gelecekte bayilik sistemi aktif olursa buradan duyuracağımızı bilmenizi isteriz.

Franchise bedeli: H&M şu an için bayilik vermediğinden söz konusu uygulamaya biçilen mali bir değer de yok. Bu nedenle ‘H&M bayilik bedeli ne kadardır?’ sorunuz, şirket bir bayilik sistem modeli geliştirinceye kadar cevabını bulamayacak.

 

İlginizi çekebilir

Giyim Sektöründe Bayilik Veren Firmalar
Bayilik Veren Firmalar
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir