İflastan Kurtulmanın Yolları

iflas etmek

Birçok insan bize, neden küçük ölçekli işletmelerin çoğunlukla başarısız olduğunu soruyor. Bununla ilgili bir çok alt neden olmasına rağmen, bana göre birbiriyle bağlantılı 2 temel neden yüzünden bu işletmeler başarısız oluyor ve iflas ediyor.

Bugün, bu nedenleri sizlere örnekler ile açıklayacağım.

Ayrıca, sizlerin de aynı ölümcül hataları yapmamanız ve iflastan kurtulmanız için yardım etmeye çalışacağım.

 

Güneş ve Yağmur

Eğer bir bitkiyi, yaşam kaynağı olan güneş ışığı ve nemden mahrum bırakırsanız o bikti ölür. İş yaşamında da işiniz için gerekli olan yatırımları yapmazsanız aynı şey olur.

Evet, küçük işletmelerin çoğunun yaptığı şey budur. Sonuç olarak kendi tekerleklerine çomak sokarkar ve sonunda iflas ederler.

 

Neden bunu yapıyorlar ?

Birçok küçük işletme sahibine bu soruyu sordum. Hepsinden de aynı 2 cevabı aldım.

1. Parayı korumak. Onlar, harcadıkları tüm parayı masraf olarak görüyorlar ve yatırımın ne demek olduğunu bilmiyorlar.

2. Risk almamak.

Eğer işinizde doğru yatırım yapmaz ve hiç risk almazsanız başarı kazanmanız neredeyse imkansızdır.

 

İflas nasıl edilir?

İşte, eski işletme sahiplerinin yatırım yapmayıp bunun bedelini iflas ederek ödedikleri birkaç örnek:

– Muhasebeci ile çalışmayı reddettikleri için yaşadıkları nakit akışı problemleri.

– Profesyonel bir veb sitesi yapmadıkları için müşteri kayıpları ve amatör olarak gözükmeleri.

– İşyerlerini sigorta ettirmedikleri için en ufak bir problemde herşeylerini kaybetmeleri.

– Kendi pazarlarına hakim bir reklam yazarı ile çalışmadıkları için yanıt ve tepki oranlarının çok daha az olması.( % 100 daha az )

– Profesyonel bir logo tasarımcısı ile çalışmadıkları için amatör görünmeleri. İnsanlar amatörlere güvenmez.

– İşleri için doğru yazılım ve donanım kullanmadıkları için harcadıkları çok fazla değerli zaman.

– Profesyonel bir web hosting firması ile çalışmamaları. ( web hosting hizmeti veren firmalar, veb sitenizin sürekli ulaşılabilir olmasını sağlarlar)

– Yasal uyarılar almak için bir avukata para ödemek istememeleri. En ufak bir tazminat davasında ya da yasa ihlalinde her şeylerini kaybederler.

Daha birçok örnek yazabiliriz.

 

İflastan kurtulmak için ne yapmalıyım?

Yukarıda anlatılanları baz alarak kendi cevaplarınızı verin. Eksiklerinizi bularak tamamlayın. İşinize ihtıyacı olan lojistik desteği sağlayın. Yatırım ile masraf/gider arasındaki farkı çok iyi anlayın. İşinizin ihtiyaç duyduğu kaynakları harekete geçirmezseniz bunun size çok pahalıya mal olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Ciddi bir şekilde kendinize sorun. Neden işimin ihtiyaç duyduğu yatırımları yapmıyorum ? Eğer cevabınız ” paramı korumak ya da risk almamak ” ise size acilen fikrinizi değerlendirmenizi tavsiye ederim. Çünkü bu durumda, hem bir şey yapmamış oluyorsunuz hem de işinizin başarılı olmasını imkansız hale getirmiş oluyorsunuz.

İşinde başarılı olmak isteyen küçük işletme sahiplerine özel iflas etmenin nedenleri ve iflastan kurtulmanın yolları ile ilgili yazılar yazılar paylaşmaya devam edeceğiz.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir