İflas etmemek için dikkat etmeniz gerekenler

Küçük işletmelerin iflas etmeleri ve sistemin dışına itilmeleri çok kolaydır. Aşağıda bahsedilen 10 yaygın hatayı yapıp işletmenizi iflas ettirebilirsiniz.

İş hayatının ilk evrelerinde, şirketinizi geliştirmek için duyduğunuz aşırı heyecan ve istek, kontrolsuz harcamalar yapmanıza neden olur. Harcamalarınızı destekleyen satış miktarına ulaşmadan, bütçenizi kontrol altında tutmamak, sırtınızdaki ceketinizi bile kaybetmenize sebep olan en yaygın hatalardan biridir.

Maalesef yapılan tek hata bu değildir. Aşağıda açıklanan ve küçük işletmelerin çok kolay iflas etmelerine neden olan en yaygın 10 hatayı inceleyelim.

 

1. Nakit akışını kontrol altında tutmamak

Birçok küçük işletme sahibi, sadece satış miktarı ile ilgilenir ve aylık nakit akışlarını takip etmez. Çoğu işletme şu basit soruya cevap veremez: “Geçen ay bankadaki paranız arttı mı, azaldı mı?” Araştırmalara göre, küçük işletmelerin sadece % 5 i nakit akışlarını kontrol ediyor. Bu durum nice küçük işletmenin iflas etmesine sebep olmuştur. Çünkü bu durum onların parasının bitmesine sebep olmuştur.

İflas etmemek için: Nakit akışınızı kontrol etmek için muhasebecinizden yardım isteyin. En azından nakit durumunuzun bir önceki aya göre artıp artmadığını kontrol edin. Her ay düzenli olarak bunu yapın.

Mutlaka okuyun: Paranızı başarılı bir şekilde yönetmenizi sağlayacak finansal tavsiyeler

 

2. Satış miktarınının çok üstünde altyapı veya ürün yatırımı yapmak

Satışlarınız ile destekleyemeyeceğiniz altyapı veya ürün yatırımı yapmayın. Birçok işletme, daha pazar ve dağıtım organizasyonu yapmadan ürünlerine çok fazla yatırım yapıyor.

İflas etmemek için: Ürün yatırımı yapmadan önce, ürünlerinizin talep görüp görmediğini test edin ve buna göre ilerleyin.

 

3. Başarılı görünme isteği

Sıklıkla, küçük işletme sahipleri işletmelerini açtıklarında pahalı satın alımlar yaparlar. Pahalı ofis mobilyaları, kiralık arabalar, pahalı iş gezileri vb. Daha bir iş başarmadan başarılı olduklarını göstermeye çalışırlar. 2000 yılının başlarındaki krizde, birçok şirket bu tür harcamalar yüzünden iflas etti.

İflas etmemek için: Sadece, satışlarınızı ya da hizmetlerinizi arttıracak ve şirketinize kar sağlayacak şekilde yatırım yapın. Diğer şeyler, yatırım yapmak için uygun hale gelene kadar bekleyebilir.

 

4. Söz verip, tutmamak

İş yapma isteği, insanlara müşterinin istediği şeyi söyletiyor. Müşterinize söylediğiniz beyaz yalanlar onlar tarafından fark edilebilir. Bu durum müşteri sadakatınızı olumsuz yönde etkiler.

İflas etmemek için:

Gerçekçi olun. Müşterilerinize ürünlerinizle ilgili yanlış bilgi vermeyin. Destek ve geri bildirimlerle onları tatmin edene kadar çaba sarfedin.

 

5. Ödemeleri geciktirmek

Birçok küçük işletme sahibi, vergiler ve diğer resmi ödemeler ile ile ilgili tam bilgi sahibi değildir. Ben de bu hatayı zamanında yapmıştım ve vergi memurları işletmemi mühürlemişlerdi.

İflas etmemek için: Çalışanlarınızın sigortasını zamanında ödeyin. Vergi ve resmi ödemeleriniz ile ilgili muhasebecinizden yardım alın ve asla ödemeleri aksatmayın. Kazancınızın vergilendirilen kısmının hesabını ayrı tutun.

 

6. Borç veya kredi kullanmak

Birçok küçük işletme, rutin giderleri için borç ya da kredi kullanır. Bu kesinlikle yanlıştır.

İflas etmemek için: Sadece sermaya arttırımı, mal alımı ve sezonluk ihtiyaçlarınız için borç alın ya da kredi kullanın. Aksi takdirde sürekli borç almak zorunda kalırsınız ve bunun sonu yoktur.

 

7. Kötü günler için sermaye ayırmamak

Tüm işlerin inişli çıkışlı zamanları vardır. Birçok küçük işletme sahibi, satışlar iyiyken tüm kazandıkları parayı şirket yatırımı olarak kullanır. Ekonomik kriz ya da işlerin iyi gitmediği zamanlarda ayakta kalmak için sermaye ayırmazlar. Bu da hedef müşterilerinizi kaybetmenize ya da rakiplerinizle rekabet edememize neden olur. Çok sonra, herşeyinizi yatırım için kullandığınız için nakit sermayenizin olmadığını farkedersiniz.

İflas etmemek için: Her zaman satışlarınızın % 75 azalması halinde bile ayakta kalabilecek kadar sermayenizi bir kenarda saklayın.

Mutlaka okuyun: Girişimcilerin Ekonomik Krize Karşı Alması Gereken Önlemler

 

8. Çok fazla mal almak

Envanter oluşturmak pahalıdır. Sadece ihtiyacınız kadar mal alımı yapın. Çok mal almak nakit durumuzu olumsuz etkiler.

İflas etmemek için: Envanterinizi dikkatli oluşturun. Satışlarınızı dikkatli inceleyin ve mallarınız satıldıkça yerlerini doldurun. Müşterilerinizin tatmin edecek ve nakit akışınızı bozmayacak kadar mal alımı yapın.

 

9. Tüm paranızı tek ürüne veya insana yatırmak

Birçok küçük işletme sahibi kendilerini risk alan insanlar olarak tanımlar. Tüm sermayelerini tek ürüne veya insana yatırarak işlerini daha yüksek seviyeye çıkarmak isterler.

İflas etmemek için: Sadece küçük ve özenle hesaplanmış riskler alın. Her seferinde bir adım ilerlemeyi düşünün. Küçük yatırımlar yapın, sonucu değerlendirin ve sonraki adımınızı buna göre arın.

Mutlaka okuyun: Düşük Riskle İş Kurmanın 6 Yolu

 

10. Size zarar veren müşterileri tespit etmemek

Birçok küçük işletme sahibi müşterilerini veli nimet olarak görür. Hepsine ihtiyacı olduğunu düşünür çünkü sadece gelir elde etmeye odaklanmıştır.

İflas etmemek için: İşletmeniz için hangi tip müşterilerin daha yararlı olduğunu tespit edin. Vizyonunuz ve şirket kültürünüzle uyumluluklarına bakın. Ekibinizin çalışmak istediği müşteri tipini öğrenin. Size zarar veren ve şirket kültürünüze uymayan müşterilerle çalışmayın.

Mutlaka okuyun: Kötü Müşterilerle İlişiği Kesme Yöntemleri

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir