İnovasyon Odaklı Beyin Fırtınası Nasıl Yapılır?

İnovasyon herkes için farklı anlamlar taşıyabilir fakat en temel anlamda inovasyon, eski şeylerden yeni şeyler üretmek anlamına gelir. Daha genel konuşacak olursak inovasyon mevcut bir şeyi daha farklı ve yeni yollarla yaratmak anlamına gelir.

Büyük şirketlerde inovasyonun yavaş olduğu, zira büyük şirketlerin fazla bürokratik ve hantal olduğu söylenir. Yine büyük şirketler büyük riskler almaz. Karar alma mekanizması uzun sürer, bir sürü kişinin onayı gerekir yeni bir şey üretmek için.

Ancak küçük şirketlerde inovasyon süreci daha hızlıdır. Küçük firmalarda da pek çok kişinin onayı gerekir ancak büyük şirketlere göre daha seri bir süreç söz konusudur.

Peki, küçük ya da büyük fark etmeksizin, bir şirkette inovasyon odaklı düşünme nasıl geliştirilir? İnovasyon odaklı beyin fırtınası nasıl yapılır? Taze ve yeni fikirler nasıl bulunur?

 

1. Okuyun, İzleyin, Dinleyin

En iyi, en inovatif fikirler insanın hiç ummadığı yerlerde ortaya çıkar genelde. Bir kitap okurken, bir film izlerken, bir meslektaşınızla konuşurken aklınıza şahane bir fikir gelme olasılığı çok daha yüksektir.

Bu tür “aydınlanma” anlarında elde edilen fikirleri ve mevcut bilgi birikiminizi kullanarak yenilikçi bir ürün ya da hizmet geliştirebilirsiniz. Yani kendinizi geliştirmeye, özellikle de okumaya büyük önem vermenizi tavsiye ediyoruz yenilikçi bir zihin yapısına sahip olabilmek için.

 

2. Çevrenizi Değiştirin

Son 1.5 yıldır çoğumuz evde çalışıyoruz COVID-19 nedeniyle. Evde çalışmak ile ofiste çalışmak arasında pek çok fark olduğu ise aşikar. Her ortamın kendine özgü dinamikleri vardır. Bu dinamikler ise düşüncelerimizi, eylemlerimizi, kararlarımızı ve duygularımızı farklı şekilde etkiler.

“Çevre = çalışma ortamı” gibi bir denklem öne sürmüyoruz. Çevre demek aynı zamanda insan demek.

Bazı iş ortamları yaratıcılığı teşvik ederken bazıları inovasyonu öne çıkarır. Bazı ortamlar kişiyi rehavete sevk eder, insanın yeni bir şey deneyesi gelmez.

Bu nedenle sizi yaratıcı fikirlere yöneltecek insanlarla beraber olmanız, böyle bir ortamda çalışmanız son derece önemli.

Tüm bunlara ek olarak ofis ortamında bunaldığınız, tıkandığınız anlarda dışarı çıkıp şehirde biraz yürüyüş yapmak bile zihninizi tazelemenizi sağlayacaktır.

 

3. Kendinizi Kontrol Edin

Her hafta, her ay kendinizi kontrol edin:

  • Bu hafta aklıma gelen en büyük fikir ne oldu?
  • Bu fikir nereden aklıma geldi?
  • Bunu düşünmemi kim sağladı?
  • Bu fikir nerede aklıma geldi?
  • Çevremde kim bana yaratıcı fikirler aşılıyor?
  • Bana en çok ilham veren kişi kim yakın çevremde?

Tıkandığınız, yeni fikirler bulamadığınız zamanlarda kendinize bu soruları sormanız çok önemli. Kendinizi kontrol etmeniz, durum değerlendirmesi yapmanız ipleri tekrar ele geçirmeniz açısından faydalı olacaktır.

 

4. Açık Olun

Yaratıcılık, duygusal bir meseledir.

Yeni fikirlere açık değilseniz, mevcut durumu değiştirmeye yönelik bir düşünce yapınız yoksa; inovasyon konusunda epey zorlanırsınız. Örneğin kendinizi geliştirmek yerine “Alırım maaşımı” kafasında olursanız yeni hiçbir şey denemez, risk almazsınız. Bu ise inovatif düşünce yapısının tam tersidir.

Bir de daha geniş bir mesele var. O da ne kadar yenilikçi olursanız olun, COVID-19 örneğinde gördüğümüz gibi dünya değişmekte. Yani büyük değişimlere karşı hazırlıklı olmak, çabuk hareket edebilmek, bugün işe yarayan bir şeyin yarın gereksiz olabileceğinin farkına varmak da yine yenilikçi düşünce yapısına sahip olmak adına önemli bir farkındalık. Geleceği ve yeni düzeni burnunuz sürterek kabul etmek de var… Değişimi ve yenilikleri kucaklayarak fırsatları iyi değerlendirmek de var. Karar size kalmış…

 

5. Adım Atmaktan Korkmayın

Hepsinden öte, inovasyon cesaret işidir.

Bir grup içinde farklı bir şey önerme cesaretine sahip olmak zordur. Kendinizi herkesin önüne atmış olursunuz farklı bir şey söyleyerek. Özellikle de yeniliğin şart olduğuna inanmışsanız ve insanlar sizle aynı fikirde değilse bu daha zordur. Fakat belirtmek gerekir ki inovatif düşünce yapısına sahip bir insanın her şeyden evvel kendine inanması gerekir. Amiyane tabirle ayağa kalkıp çatır çatır konuşmanız gerekir.

Kariyerini, şirketini, çevresini taze bir gözle yeniden değerlendiren ve geliştiren insanlara saygı duymadan edemez insan. Gerçek inovasyon yenilik sunmak, kendini değerlendirmek, doğru hamleler yapmak, risk almak ve her soruna yeni bir çözüm gerektiğini bilmekle olur.

Eğer bu vasıflar siz de varsa lütfen kendinizi rahata alıştırmayın. Kalkın ve dünyayı güzelleştirecek yeni projeleri hayata geçirin.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir