Kendi işini veya şirketini kurmak isteyenlere özel en kazançlı işleri ve yatırım yapılacak sektörleri araştırmaya devam ediyoruz. İnşaat sektöründe iş kurmak istiyorsanız kendi inşaat şirketinizi kurabilirsiniz.
Doğru koşullar sağlandığı taktirde inşaat şirketi kurmak oldukça karlıdır. İnşaat her zaman talep gören bir sektördür ve kazanç sağlamak kolaydır. Bu alanda deneyiminiz varsa ve kendi firmanızı açmak istiyorsanız riskleri göze alarak harekete geçmeden önce gereklilikleri, kanunları ve işle ilgili temel noktaları araştırdığınızdan emin olmanız gerekir.
İnşaat şirketi nasıl kurulur?
İnşaat şirketi kurmadan önce düşünmeniz gereken ilk şey finansmandır. Materyalleri, aletleri ve işgücünü almak için yeterli sermayeniz yoksa başlangıç için finansmanı ayarlamanız gerekir. Aynı zamanda kendinizi korumaya almak için gerekli izinleri almalısınız ve sigorta yaptırmalısınız.
İhtiyacınız olan finansman miktarı projelerinizin büyüklüğüne bağlı olarak değişecektir. Değişiklik yapma, ilaveler yapma veya süsleme gibi küçük işler yapacaksanız krediyle materyaller ve aletler alabilirsiniz. Unutmayın faiz karınızı yer. Bu nedenle tamamlama tarihine uyduğunuzdan ve müşterilerden ücretleri vaktinde topladığınızdan emin olmalısınız.
İnşaat işiniz için ipuçları
Bir projeye teklif verirken masraf tahminlerini doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. İşleri almak için daha düşük fiyat vermeniz kısa zamanda kazancınızı tüketir ve eninde sonunda her şey felaketle sonuçlanır. Teklifiniz çok yüksek olursa daha yerleşik rakipleriniz sizi yener. Rekabetçi bir şekilde teklif nasıl verilir bilmiyorsanız bu becerinizi geliştirmelisiniz veya bunu sizin adınıza yapacak güvenilir birini bulmalısınız.
Malzemeleri alacak ve potansiyel kazaları ve müşterileri koruyacak bir sigortayı yaptıracak paranız varsa dikkatinizi teknik eleman gücüne çevirmelisiniz. Her şeyi denetlemek için sürekli işyerinde olmayı planlıyorsanız teknik eleman gücünüzü kolaylıkla yönetebilirsiniz. İşlere elinizi sürmek gibi bir niyetiniz yoksa çalışma programı doğrultusunda işleri doğru yapacağından emin olabileceğiniz deneyimli birini işe almalısınız.
Reklam
Küçük işlerle başlayın ve ağızdan ağıza pazarlamayla reklam yapın. İlk müşteriler için harika işler çıkarın ve onlar da sizinle ilgili haberleri yaysınlar. Reklam amaçlarınız doğrultusunda tamamlanan yerlere geçici tabelalar koyun. Güncel projeleri aksatmadan potansiyel müşterilerle ilgili tahminlerde bulunacak birini bulun. Firmanız büyüdükçe belli projelere yardımcı olmaları için ek personel alabilirsiniz.
Çevrenizdeki yapı denetim görevlileri ile iyi ilişkiler geliştirdiğinizden emin olun. İhtiyacınız olan hizmetlerle ilgili düzenlemeleri yapacak bir avukatınız ve muhasebeniz olsun. Zorlu ilk iki senelik faaliyet döneminde dikkatli planlama yapmanız ve detaylara önem vermeniz inşaat firmanızın su üstünde kalmasına yardımcı olacaktır. Nitelikli teknik eleman gücüyle ve başarı arzusuyla küçük ölçekli işletmenizi beş sene içinde orta ölçekli bir firma hainle getirebilirsiniz.
İnşaat şirketi kurmak için gerekli belgeler ve izleyeceğiz yollar
A- ANA SÖZLEŞME:
Ana Sözleşme Hazırlanırken:
1- Şirket ünvanı tespit edilir. Şirket sözleşmesi notere tastik ettirilmeden önce Ticaret Sicili Memurluğundan araştırılır. Çünkü aynı ünvanlı başka şirket bulunabilir. Ayrıca Ünvanınızın Türkçe Kelime Olması gerekmektedir. Ünvanda Cumhuriyet, Milli, Türkiye gibi ibarelerin yer alması için Bakanlar Kurulu kararı gerekmektedir.
2- Sermayeniz en az 5.000 TL (19/01/2002 BKK_2001/3500) ve her bir pay 25 Tl ve katları olmak zorundadır.
3- Ortakların Adı, soyadı, uyrukları ve ikametgah adreslerini bilmelisiniz.
4- Müdürün kim olacağını tespit ediniz ve kaç yıllığına müdür seçileceğini tespit ediniz.
Eğer müdür ortaklar dışından atanacaksa, Ana Sözleşmenin “ŞİRKETİN İDARESİ” madde 8’e müdürün ikametgah adresini yazınız.
5- Ortakların Hisse oranlarını ve sermaye paylarını tespit ediniz.
6- Ortakların ikametgah ilmühaberlerini ve nüfus cüzdanı suretleri ile nüfus kağıtlarının arkalı önlü fotokopilerini hazırlayınız.
7- Şirket merkezinin adresini tespit ediniz.
8- Kira kontratı hazırlayınız.
(Aşağıdaki Linkten Ayrıntılı Bilgi Alabilirsiniz.)
Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değişikliği İşlemlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (İç Ticaret 2003/3)
B- NOTER İŞLEMLERİ:
1- Notere Ortakların tamamını götürünüz. Yanlarında nüfus cüzdanları bulunsun. Eğer ortaklardan biri veya birkaçı vekalet vermişse, vekil edilen kişi ve vekaletnamesi ile gidiniz.
2- Sekiz suret Ana sözleşme götürünüz. Birisi noterde kalır diğer yedi sureti alınız.
3- Notere ticaret siciline tescil için müdürün imza beyannamesini en az iki suret hazırlatınız.
4- Eğer mümkünse ana sözleşmeye ait damga vergisini notere sözleşme tastikinde yatırınız. İleride unutmanız mümkündür.
5- Şirketi kuracak şahısa kuruluş vekaletnamesi veriniz.
NOT: BU SAFHADAN SONRA TÜM EVRAKLARINIZI BİR DOSYAYA KOYARAK YAPACAĞINIZ HER İŞ İÇİN YANINIZDA BULUNDURUNUZ.
C- TİCARET SİCİL İŞLEMLERİ
1- Dilekçe (Şirket Kuruluş Bildirim Dilekçesi ve Formu, Sicilden alabilirsiniz.)
2- Noter tastikli 3 adet sözleşme
3- Noter’den tastikli müdür imza beyannamesini
4- Kurucu ortakların Nüfus cüzdanı suretleri resimli
5- Kurucu ortakların ikametgah ilmühaberleri resimli
6- T.S. Tüzüğü madde 29’a göre taahhütname
7- Tüketiciyi Koruma Fonu binde bir dekontu götürünüz.
8- Tam kapaklı dosya
D- VERGİ DAİRESİ İŞLEMLERİ
1- İşe Başlama Formu
2- Ticaret Sicili Gazetesi Makbuz fotokopisi
3- Müdürün İmza Beyannamesi
4- Ortakların Nüfus Cüzdanı fotokopileri
5- Ortakların İkametgah İlmühaberleri
6- Ortakların Nüfus Cüzdanı Suretleri
7- Kira Kontratı Fotokopisi
E- TİCARET ve SANAYİ ODASI İŞLEMLERİ
1- Ticaret Odası Başvuru Formu
2- Ticaret Sicil Gazetesi
3- Müdür İmza Sirküleri
4- Noter tastikli ana sözleşme
5- Şirket ortaklarının nüfus cüzdanı suretleri
6- Şirket ortaklarının ikametgah ilmühaberleri
F- BELEDİYE İŞLEMLERİ:
1- İşyeri Açma ve İzin Ruhsatı çıkartınız.
2- Çevre Temizlik Vergisini Yatırınız.
3- Kira kontratınızı götürmeyi unutmayınız (işyeri sahibi sizseniz Tapu fotokopisi). Büronuzun ya da işyerinizin m2 sini öğreniniz.
4- Ticaret Odası kayıt suretini götürünüz.
5- Vergi Levhanızı götürünüz.
6-Ticaret Sicili Gazetenizi götürünüz
İnşaat şirketi kurma maliyeti
Daha önce de belirttiğimiz gibi inşaat şirketi kurmanın maliyeti şirketin büyüklüğüne ve ne tür işler yapacağına bağlı olarak değişmektedir. Detaylı maliyet analizi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İnşaat şirketi kurmak istiyorum diyenlere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz.