Salı, Aralık 10, 2024
Ana SayfaGirişimcilikİnternet Girişimcisi Olmak İçin 30 Neden

İnternet Girişimcisi Olmak İçin 30 Neden

Bir girişimci olacağım daha önce aklıma bile gelmezdi.

Oysa şimdi bir girişimciyim ve bir daha normal bir işte çalışabilir miyim, emin değilim.

Girişimciliğe bu denli tutkun olmamın birçok nedeni var, bunlar arasında en önemli bulduğum otuzunu aşağıda sizler için derledim.

Girişimci olmayı düşünen kişiler için bu yazının ilk adımı atmalarında faydalı olması en büyük temennim. Zaten bir girişimciyseniz umarım bu yazı ile beraber çoktan sahip olduğunuz şeylerin farkına varır ve kendinizi şanslı hissedebilirsiniz.

 

1. Pijamalarınızla çalışabilirsiniz.

Kendinizi rahat hissetmek sizin için en önemli şeylerden biriyse günlük kıyafetleri bile yeterince “günlük” bulamayabilirsiniz. Oysa internet girişimcileri sandaletleri, eşofmanları hatta pijamaları ile bile çalışma şansına sahiptir.

 

2. Çok riskli değildir.

“Elinizde hiçbir şey olmadan başlıyor ve sonunda da kendinizi hiçbir şey elde etmemiş olarak buluyorsanız, bu kaybettiğiniz herhangi bir şeyin olmadığı anlamına gelir.”

2 yıl önce bir ürün satmak istediğinizde fiziksel bir mağazaya ihtiyaç duyardınız. Müşterilerinize hizmet sunmak istediğinizde ise bir ofis alanına sahip olmadan bu işi yürütmeniz çok mümkün olmayabilirdi. Sektörde tanınırlılığınızı arttırmak için bir platforma ihtiyaç duyduğunuz takdirde ise reklamlarınızı konumlandıracağınız alanlar için para ödemek zorunda kalırdınız.

Fakat internet birçok şeyi değiştirmiş durumda. Bugün ofis alanı için her yıl yüzlerce binlerce dolar ödemek yerine 100 dolardan daha az ödeyerek bir internet alan adı almanız yeterli olacaktır. Ya da pazarlama faaliyetlerinize binlerce para harcamaktansa ücretsiz olarak bir sosyal medya platformuna üye olabilirsiniz.

Tüm bunlar elbette tek başına sizi başarıya taşıyamaz. Fakat çok fazla şey kaybetme riski olmadan girişimcilik maceranıza atılmanız bu konuda sizin için oldukça faydalı olacaktır.

 

3. Kendi işinizden kendiniz sorumlusunuz.

Başkası için çalıştığınızda sarf ettiğiniz tüm çaba sadece size ait olmayan bir işletmenin yararına olacaktır. Oysa girişimciyseniz bu tüm hakları tamamen size ait olan bir işin değerini arttırmak için çabaladığınız anlamına gelir.

Çalıştığınız şirketin her ay hesabınıza para yatırması elbette harika bir şey fakat size uzun vadede büyük bir zenginlik getirebilecek girişimcilik yolculuğu ile kıyaslandığında kısa vadede sizi arzu ettiğiniz finansal noktaya taşıyamayabilir.

 

4. Vaktinizi boşa harcamazsınız.

Şirketler her bir iş tanımı için ayrı bir çalışana ihtiyaç duyar. Çalışan olarak sizden genellikle bir iş tanımını en iyi şekilde yerine getirmeniz istenir. Bu belki şirketler için etkili bir yöntem olabilir ama çalışanlar için zaman zaman sıkıcı bir hal alabilir.

Yeni başlayan girişimciler için ise böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü tek bir iş tanımı yerine kendi şirketleri için aynı anda birbirinden farklı birçok görevi yerine getirmek zorundadırlar. Siz de bir girişimci olarak aynı gün içerisinde şirketinizin tasarımcısı, yazarı, yazılımcısı ve satış personeli olabilirsiniz, hatta gün sonunda kendinizi ofisinizi temizlerken bile bulabilirsiniz.

Birden fazla işi aynı anda yürütme fikri ilk etapta gözünüzü korkutabilir ama böyle bir şeyin asla sıkıcı bir şeye dönüşmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

 

5. Her gün yeni bir şey öğrenirsiniz.

Girişimci olarak birden fazla farklı göreve sahip olmanın bir başka avantajı da öğrenecek çok fazla şeyin bulunmasıdır.

İnternet üzerinden para kazanmayla ilgili her şeyi bir gün içerisinde öğrenebilecek olsaydınız bile ertesi gün uyandığınızda öğrenecek daha fazla şey sizi bekliyor olurdu. Bu kapsamda, internet girişimcisi olarak yeni teknolojileri, yöntemleri ve trendleri ne denli yakından takip ederseniz başarıya ulaşmanız da o denli kolay olacaktır.

Kişisel olarak ben, yeni ve değerli bir şey öğrendiğimde ya da bir yeteneği kazandığımda içimde duyduğum gelişim hissini çok seviyorum. Ayrıca her zaman zihnime özellikle meydan okumaya ve onu her daim çalışır kılmaya çalışıyorum.

 

6. İç sesinizi bulabilirsiniz.

Birçok insan 5 yaşına geldiğinde hayatlarının geri kalanında ne yapmak istedikleri ile ilgili bir fikre sahip olmuştur. 25 yaşına kadarki dönemde ise bu fikir konusunda hala tam olarak emin olduklarını söyleyemezler.

Eğer hayatınızla ne yapmak istediğinizle ilgili daha açık bir zihne sahip olmak istiyorsanız girişimci olmayı düşünebilirsiniz. Girişimcilik çok çeşitli fırsatların yer aldığı ve dış etkenlerin çok fazla devrede olmadığı bir kariyer yolu olduğundan iç sesinizi bulmanızda size yardımcı olacaktır.

 

7. Günün en telaşlı saatlerinden kaçınabilirsiniz.

Diğer insanlarla eş zamanlı olarak trafiğin en sıkışık saatlerinde işe doğru arabayla yol almaya çalışmak zaman, benzin ve sabır kaybından başka bir şey değildir.

İnternet girişimcisiyseniz bunun yerine sabahki tüm telaşınız yatak odanızdan çalışma odanıza yürümek olacaktır. Evden çalışmayı tercih etmeseniz bile işe bir saat erken ya da geç giderek trafiğin sıkışık olduğu saatlerden kaçınabilirsiniz.

 

8. Daha fazla ev yemeği yiyebilirsiniz.

Çalışanlar genelde öğle araları kendi yemeklerini kendileri yapmazlar. Dışarıda bir restoranda yemek yerler ya da öğle aralarını yanlarında getirdikleri atıştırmalıklarla geçirirler.

Oysa bir girimciyseniz çalışarak evde çok daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Bu da öğle aralarını kendi mutfağınızda geçirmek anlamında geliyor. Evde pişirilen yemek gibisi yoktur, üstelik evde yemek daha sağlıklı ve düşük maliyetlidir.

 

9. Gün ışığından daha fazla yararlanırsınız.

Ne yazık ki, ne zaman güzel bir günü bütünüyle içeriye hapsolmuş ve çalışarak geçirmek zorunda kalsam oldukça huysuz birine dönüşüyorum.

Bu yüzden sabahlarımı yürüyüşe ve bisiklet sürmeye ayırıyorum. Birkaç saatimi D vitamini alarak geçirdikten sonra her seferinde çalışmak için sıkı bir başlangıç yapmış oluyorum.

9-5 mesaili düzenli bir işim olsaydı bunu yapmak elbette mümkün olmazdı. Gün boyu pencereden dışarı bakmakla yetinmek zorunda kalırdım.

 

10. Profesyonel ağ kurduğunuz kişilerin sayısını kolaylıkla artırabilirsiniz.

Doğru insanlarla iletişime geçip geçmemeniz en zorlu hayallerinizi gerçeğe dönüştürüp dönüştüremeyeceğinizi belirleyen kriterlerden biridir.

Girişimciler, her zaman yeni insanlarla tanışırlar. İşlerini büyütebilmeleri için yeni potansiyel müşterilere ve iş ortaklarına erişmek zorundadırlar. Bu nedenle girişimciler çevrelerinde büyük bir kişisel ağ yaratabilirler.

 

11. İnternet kullanımı hala artıyor.

Günümüzde dünya nüfusunun yüzde 32,7’si internet erişimine sahip. Önümüzdeki 10 yıl boyunca da çok daha fazla insan internete erişebilir hale geldikçe bu oran düzenli olarak artacağa benziyor. Bu esnada interneti çoktan kullanan 2 milyar insan ise daha sık, daha çok cihazdan ve daha uzun süreliğine interneti kullanır hale gelecek.

Diğer bir deyişle internet beraberinde her geçen gün biraz daha genişleyen bir sektörü de beraberinde getiriyor. Bu nedenle hemen şimdi bir internet girişimi başlatırsanız bu sektörün avantajlarından siz de faydalanabilirsiniz.

 

12. Ekonomik dönüşümlerin yaşandığı zamanlardayız.

Geçtiğimiz 20 yıl dijital ekonominin ve küresel ticaretin hızlı yükselişine tanıklık ettik. Bu durum dünya ekonomisini güçlü bir şekilde dönüştürdü ve birçok sektör ekonominin dışına itildi. Aynı zamanda böylesi bir ekonomik dönüşüm girişimciler için de birçok yeni iş fırsatları yarattı.

Büyük ve çok yıllık şirketler bu değişikliklere ayak uydurmaya çalışadursun girişim şirketleri ise günümüz problemlerine çok daha hızlı ve çevik şekilde etkili çözümler geliştirmeye devam ediyor.

 

13. Ekonomi büyük oranda işverenlerin üzerine kurulu.

Dünya genelindeki işsizlik oranı bir hayli yüksek. Bu her geçen gün çok daha fazla rekabete ve düşük maaşlara maruz kalan çalışan sınıfı için oldukça kötü bir durum.

Fakat girişimciler için aynısını söylemek pek mümkün değil zira girişimciler kolaylıkla böylesi bir ortamda şirket faaliyetlerinin genişlemesine katkı sağlayacak birçok hevesli çalışan bulabilir.

 

14. Yeni iş fırsatları sunabilirsiniz.

Şirketiniz başarılı hale geldikçe bir dizi çalışanı işe alma ihtiyacı duyabilirsiniz. Şirket faaliyetleriniz ne denli gelişirse o kadar fazla çalışana ihtiyaç duyacaksınızdır.

Örneğin Google yola çıktığında sadece iki çalışanı vardı şimdiyse çalışan sayısı 30 binin üzerinde.

 

15. İnternet kullanma alışkanlığınızı üretken bir alışkanlığa dönüştürebilirsiniz.

Şu anda bu yazıyı okuyorsanız bu her gün belli bir saat aralığını internette geçirdiğiniz anlamına geliyor. İnternet girişimcisiyseniz internette gezinmek işinizin bir parçası haline gelecektir. İnternette işinize yarayabilecek makaleler bulabilirsiniz, sizle aynı sektörde yer alan insanlarla iletişim kurabilirsiniz ve Facebook ya da Twitter’da şirketinize özel paylaşımlar yapabilirsiniz.

Bir şekilde vaktinizi internette çevrimiçi kalarak geçirecekseniz bu vakti verimli saatlere dönüştürmeniz faydalı olacaktır.

 

16. Sevdiğiniz işi yapabilirsiniz.

Bu girişimci olmanızı sağlayacak en iyi nedenlerden biridir. Kendinizi, kuralları işveren tarafından belirlenen bir işe uydurmaya çalışmak yerine girişimci olarak hayallerinizdeki işi yaratabilirsiniz.

 

17. Pasif gelir yaratabilirsiniz.

Pasif gelir, sürdürülebilirliği için çok fazla çaba sarf etmenize gerek kalmadan düzenli olarak kazanabileceğiniz para miktarıdır. Örneğin ev sahibinin düzenli olarak eline geçen ev kiraları pasif gelir için en iyi örneklerden biridir.

Hemen hemen herkes pasif gelir fikrini çekici bulur çünkü bu uyurken bile para kazanmanız, gün içinde ise sevdiğiniz şeyleri yapabilmeniz anlamına gelir.

Örneğin iyi tasarlanmış bir internet sitesi, çok fazla mesai gerektirmeden para kazandırabildiği için pasif gelir yaratmanın en iyi yollarından biri olarak gösterilir.

 

18. Patronunuz yoktur.

İyi bir patron aynı zamanda bir lider, mentör ve arkadaştır da. Kötü bir patron ise yeryüzünde başınıza gelebilecek en kötü şeylerden bir tanesidir.

Kötü bir patrona çatma riskini göze alamıyorsanız belki de girişimci olmayı planlarınız arasına almalısınız. Hala diğer insanlar için bazı sorumlulukları taşıyor olacaksınız ama haftanın beş günü boyunca kimsenin altında çalışmak zorunda kalmayacaksınız.

 

19. Kovulma riskiniz sıfırdır.

Çalışan olmanın en büyük dezavantajlarından biri de işlerin sizin için ne zaman kötüleşeceğini asla bilememenizdir. Şirketler her zaman maliyetleri kısmanın peşindedir, çalışan maaşları ise şirketler için en büyük gider kaynaklarından biridir. İşe kariyerinizle gittiğiniz herhangi bir gün iş çıkışı eve işsiz olarak dönebilirsiniz.

Bir girişimci olarak elbette sizin de müşterilerinizi, sitenizi ziyaret edenleri ya da takipçilerinizi kaybetme riskiniz her zaman var ama bu işi kaybedeceğiniz anlamına gelmiyor. Unutmayın gelecek sizin ellerinizde.

 

20. Mevcut düzenli işinizi bırakmak zorunda değilsiniz.

İnternet üzerinden para kazanmak hemen yapabileceğiniz bir şey değildir. Çünkü internette bir site ya da ürün yaratmak zaman ister. Mark Zuckerberg ve Larry Page gibi dünyanın en başarılı internet girişimcileri bile başlangıçta yıllarca web sitelerinden gelir elde edemediler.

Fakat internet girişimciliği uzun vadeli bir bağlılık gerektirse bile bu zamanı dilediğinizce belirleme özgürlüğüne sahipsiniz. Bu nedenle mevcut işinizi bırakmak zorunda değilsiniz. Tam zamanlı gelir kaynağınızı devam ettirebilir ve aynı zamanda boş vakitlerinizde kendi internet işinizi kurabilirsiniz.

 

21. Mevcut düzenli işinizi bırakabilirsiniz.

Bazı noktalarda internet girişiminiz tam da düşündüğünüz gibi karlı bir işe dönüşebilir bu nedenle 9-5 mesaili işinizi sürdürmenize gerek kalmayabilir. Böylece siz de tam zamanlı bir girişimci olarak hayatınıza devam edebilirsiniz.

 

22. Özdisiplin kazanırsınız.

Girişimciler kendi sorumluluklarını yerine getirmek zorundadırlar. Çünkü bunu yapmadıkları takdirde bu sorumlulukları yerine getirebilecek ikinci bir kişi yoktur.

Bu her ne kadar zorlu bir şey olsa da, size özdisiplininizi artırma fırsatını da beraberinde getirir. Kendi kendinizin patronu olmak işleri yoluna koymak için her gün kendinizi motive etmek zorunda olduğunuz anlamına gelir.

Özdisiplin ödüllendirici bir alışkanlıktır. Her gün bu alışkanlığı uygulamak size kendinizi daha iyi hissettirecek, özgüveninizi tazeleyecektir.

 

23. Dünyayı dolaşabilirsiniz.

Çalışma ofisiniz çevrimiçi olduğunda hemen hemen her yerden çalışmanız mümkün olacaktır. İyi bir cihaz ve internet bağlantısına sahip olduğunuz sürece dünyanın neresinde olduğunuzun bir önemi yoktur.

Günümüzde bazı başarılı girişimciler girişimciliğin bu avantajlı yönünden yararlanıyor ve her yıl çalışırken aynı zamanda dünyayı dolaşıyorlar. Bu girişimciler genelde dijital göçebe olarak bilinirler.

Dışarıda kocaman ve harika bir dünya var. İnternet girişimcisi olarak siz de bu dünyayı deneyimleme şansına erişebilirsiniz.

 

24. Vücut saatinize göre yaşayabilirsiniz.

Hepimiz gün boyu psikolojik durumumuz ve enerjimiz üzerinde rol oynayan kendi vücut saatlerimize sahibiz. Örneğin benim için zihnimin en verimli şekilde çalıştığı zaman aralığı gece geç saatlerden oluşuyor, öyle ki bu saatlerde çok daha fazla odaklı, yaratıcı ve üretken birine dönüşüyorum. Öyle ki şimdiye dek elimden çıkan en iyi işler gece çalışmalarımın birer ürünü olmuştur.

Tipik 9-5 mesaili bir işe sahip olsaydım üretken olduğum bu zaman aralığını çok büyük olasılıkla boşa harcıyor olacaktım. Bu nedenle internet girişimcisi olmanın en büyük avantajlarından biri de vücudunuzu dinleme fırsatı bulmanız ve kendinizi en enerjik hissettiğiniz zamanlarda çalışma özgürlüğüne sahip olmanızdır.

 

25. Haftada sadece 4 saat çalışabilirsiniz.

Timothy Ferriss’in “ 4 Saatlik Hafta – Az Çalış , Çok Kazan ve İyi Yaşa! ” isimli kitabında işinizi optimize edebilmek ve haftada sadece 4 saat çalışabilmek için dışarıdan hizmet satın alma, stoksuz satış ve Google Adsense gibi fırsatlardan ne şekilde fayda sağlayabileceğinizi anlatıyor.

Bu en büyük girişimcilik hayallerinden biridir: Öyle bir şirket kur ve onu öyle bir noktaya taşı ki var olabilmesi için sana ihtiyacı olmasın.

Elbette yepyeni bir girişim işine girdiğinizde yaşamak için gerekli parayı haftada sadece birkaç saat çalışarak kazanabileceğinizi düşünmeyin. Unutmayın “4 saatlik hafta” konseptine erişmek için öncelikle her hafta 50 ya da 60 saat çalışmak durumundasınız.

 

26. Girişimcilik verimliliği destekler.

Haftalık çalışma saatlerinizi düşürebilmenin yollarından biri de daha verimli çalışmaktan geçer. Her gün yapılması gerekenleri gün içerisinde ne kadar erken bitirirseniz dinlenmek için o denli zamanınız olacaktır.

Oysa bu durum birçok maaşlı iş için böyle değil. Ne kadar verimle çalışırsanız çalışın toplam çalışma saatleriniz genellikle aynı olacaktır. Hatta saat başı ücretiniz işleri daha yavaş yapmanız yönünde sizin için teşvik edici bile olabilir, sonuçta hiçbir zaman çok sıkı çalışmak zorunda değilsinizdir.

 

27. Girişimcilik tatmin edicidir.

Deneyimlerime göre ise girişimcilerin tatmin duygusu oldukça yüksek. Bu henüz arzu ettikleri başarıya ulaşamamış olan girişimciler için de geçerli.

Çünkü insanın kendisi için çalışması, kendi yolunu izlemesi ve geleceğine şekil vermesi kendisini günün sonunda mutlu ve memnun kılan yegane şeylerden biridir.

Mezardaki en zengin insan olmanın benim için bir anlamı yok. Gece yastığa başımı koyduğumda, harika iş çıkardığımı düşünürek uyumaktır asıl olan.” – Steve Jobs.

 

28. İnternet girişimciliği bünyesinde sınırsız bir büyüme potansiyeli barındırıyor.

Geleneksel bir işte çalışanlar teşvik ve terfilerle gelişim sağlarlar. Bunlar ilerlemenin iyi birer yolu fakat böylesi bir ilerleme uzun zaman alabilir. Çünkü asistanlık yaparken bir sonraki aşamada hemen çalıştığınız şirketin CEO’su olmanız imkânsızdır.

Girişimciler ise büyük dönüşümler geçirebilir ve hızlıca başarıya ulaşabilirler. Çünkü girişimcilikte her hafta 100 TL kazanırken bir sonraki hafta kazandığınız parayı 10 bin TL’ye çıkarma şansı her zaman vardır.

Şirketinizin kısa süre içinde başarıya ulaşabileceğini bilmek girişimciliği sizin için oldukça cazip bir seçeneğe dönüştürebilir.

 

29. Dünyayı değiştirebilirsiniz.

Çalışan olmak aynı zamanda büyük bir çarkın dişlisi olmaktır. Çünkü çalışanlar temelde şirketlerini daha ileriye taşımak için çalışırlar, bu süreçte de kişisel farklarını nadiren ortaya çıkarabilirler.

Oysa girişimciler kişisel hedeflerini ve değerlerini yansıtan işler yaparlar. Şirketleri yoluyla insanlara keyifli zaman geçirtirler, yardım ederler ve onların bilgi düzeylerine katkı sağlarlar. Böylece dolaylı da olsa dünyaya şekil verirler.

 

30. Ardınızda önemli bir miras bırakabilirsiniz.

Hayatın anlamının ne olduğunu bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var ki o da şu: Hepimizin yaşamlarımızın bir değerinin olmasını istiyoruz.

Bunu yapabilmek için elbette girişimci olmak zorunda değilsiniz. Bir aileye sahip olabilir, öğretmen ya da daha da basiti iyi bir dost olabilirsiniz, bunlar ardınızda miras bırakabilmenin yollarından sadece birkaçı.

Ama gerçekten ardınızda güçlü bir iz bırakmaksa niyetiniz, girişimci olmayı planlarınız arasına alabilirsiniz.
Teknolojiye olan bakış açımızı değiştirmemizde en büyük etkiyi Steve Jobs yapmadı mı? Yaşamını diğer insanlara yardım etmeye adayanlardan biri de Bill Gates değil miydi?

Kısacası, bu noktada söylenebilecek en anlamlı şey girişimciliğin güçlü bir araç olduğu. Bir kere girişimciliğe soyunduğunuzda dünya üzerindeki insanlar için büyük bir değer yaratma fırsatına da ön ayak olmuş olursunuz. Kurduğunuz sürdürülebilir girişim şirketi siz öldükten sonra bile dünya için fark yaratmaya devam edebilir.

Peki, sizin nedeniniz ne?

Bu 30 nedenden hangileri size “İşte bu yüzden ben de girişimci olmak istiyorum.” dedirtebildi?

Yoksa favori nedeninizi listeye almayı unutmuş muyum?

Öyleyse siz de kendi nedeninizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Ve hala bir girişimci değilseniz, öyle olmanız için size bir neden daha gösterebilirim: Geç kalmadınız.

Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar