Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumİşletmenizi Karlı Hale Getirecek İpuçları

İşletmenizi Karlı Hale Getirecek İpuçları

Her sene ilkbaharda girişimcilere tuhaf bir şey olur. Bir sabah kalkarlar ve vergilerini ödemek için geçen sene ne kadar para kazandıklarını hesaplamaya çalışırlar. Ancak durun biraz, bir işletme sahibinin geçen sene, geçen ay veya geçen çeyrekte ne kadar para kazandığını bilmesi gerekmez mi? Durmayın. Finansal planınızı bugün hazırlamaya başlayın. 

Ne kadar para kazandığınızı takip edemiyorsanız işletmenizin başarılı olup olmadığını da bilemezsiniz. Pazarlama faaliyetlerinizin işe yarayıp yaramadığını söyleyemezsiniz. Net karınızın ne kadar olduğunu bilmek zorundasınız. Bilmiyorsanız karınızı nasıl arttıracağınızı da bilemezsiniz.

Başarılı olmak istiyorsanız finansal plan yapmanız ve bu planı aylık olarak kontrol etmeniz gerekir. Kontrolden sonra herhangi bir problem çıkarsa bunu düzeltmek için harekete geçmelisiniz. İşte dikkate almanız gereken 8 adım:

1 – Finansal plan hazırlayın: Her ay ne kadarlık bir gelir beklediğinizi hesaplayın ve giderlerinizin ne kadar olacağını tahmin etmeye çalışın. İhtiyaç olursa işletme planlaması kitaplarından, yazılımlardan veya bir muhasebeciden yardım alabilirsiniz.

2 – Planı her ay gözden geçirin: Kar ve zarar tahminleri olan bir finansal plan hazırlamak zaman alsa da finansal planınızın her zaman elinizin altında olması gerekir. Ayrıca sadece planın olması da yetmez planı düzenli olarak gözden geçirmelisiniz.

3 – Kaybedilen kar kurtarılamaz: Gerçeklerle tahminleri karşılaştırdığınızda kazancı çok düşük veya çok yüksek bulduğumuzda genellikle daha sonra hallederim deriz. Problem şu ki sonradan halledemeyiz. Aylık karlar çok düşükse bunu geri döndürme şansınız yoktur.

4 – Bir an önce ayarlamalar yapın: Geliriniz beklediğinizden düşükse satış ve pazarlama çabalarını arttırın veya fiyatları yükseltmenin yollarını arayın. Genel masraflar çok yüksekse kesmek için çareler düşünün. Etrafınızda sizinki gibi bir sürü işletme var. Kara geçmelerinin sırrı ne?

5 – Harcamadan önce düşünün: Pazarlama ve satış faaliyetleri de dahil yeni harcamalar yapmayı düşünüyorsanız harcama yapmadan önce yapacağınız harcama karşılığı ne kadarlık bir gelir artışını beklediğinizi değerlendirin. Gelecek ay, gelecek sene veya gelecek çeyrekte yapacağınız harcamaları erteleyerek karlılığınızı arttırabilirsiniz.

6 – Personel almaktan korkmayın: Perakendeciler ve restorancılar personel olmadan faaliyette bulunamaz ancak hizmet işletmelerinin birçoğu az personelle kendilerini sınırlandırabilir. Ancak unutulmamalıdır ki personel olmadan kar etmek ve işletmenizi büyütmek pek mümkün olmayacaktır.

7 – Kendinize maaş ödeyin: Tüzel kişiliğiniz varsa bunu yapabilirsiniz. Her ay karlılık amaçlarınıza ulaştıktan sonra kendinize ödeme yapın. Hedefi kaçırırsanız ücretinizi kesin ve hedefe ulaştığınız an kendinize bonus ödemesi yapın.

8 – Önemli olan kardır gelir değil: Giderleriniz yüksek veya çok yüksekse her ay binlerce TL kazanmanızın da bir anlamı olmaz. Önemli olan kardır. Yüksek gelirli işletmelerin çoğu bu yüzden iflas eder. Onlardan biri olmayın.

İşletmenizi karlı bir hale getirmek istiyorsanız yukarıdaki her bir adımı atlamadan uygulamanızı öneriyoruz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar