İsveç’e Taşınmak ve Orada Yaşamak İsteyenlere

Eğer İsveç’e taşınmak istiyorsanız sizi anlıyoruz. Huzurla dolu bu topraklar dünyanın en mutlu insanlarına ev sahipliği yapıyor. Ülkenin eşitlikçi değerleri, zorunlu tutulan ücretli doğum izinleri, sağlık sistemi ve nefes kesici doğa manzaralarını düşündüğümüzde dünyanın en mutlu insanlarının İsveç’te yaşıyor olması tesadüf değil.

İsveç’te vatandaşlığa başvurabilmeniz için 5 yıldır ülkede yaşıyor olmanız ve ‘kanıtlanmış’ bir kimliğinizin olması gerekiyor. İşin zor kısmı ise İsveç geleneklerini, dilini öğrenmek ve kış karanlığına uyum sağlayabilmek.

İsveç’te doğmamış ama İsveç’te yaşamak isteyenler isteyenler için gerçek bir İsveçli olmanın yolları:

 

Tanıdığınız biri yoksa en az 18 yaşında olmanız gerekiyor.

Yetişkinler için vatandaşlık yaş gereklilikleri belli, ama çocuklar da İsveç vatandaşı olabiliyor.

12 yaş altı çocuk sahibi olan İsveç vatandaşı ebeveynler çocukları adına vatandaşlığa başvurabiliyor. 12 yaşın üstündeki çocuklardan ise vatandaşlığa geçme konusunda rızası bulunduğuna dair bir belge imzalaması isteniyor.

Eğer çocuk 15 yaşına gelmişse İsveç göçmen bürosuna göre vatandaşlığa başvurabilmek için çocuğun 3 yıl arka arkaya İsveç’te yaşamış olması ve bu yıllar boyunca yasadışı ya da toplumun huzurunu bozan davranışlarda bulunmamış olması gerekiyor.

 

Kimliğinizi kanıtlayabilmelisiniz.

Fotoğraflı pasaport ya da benzeri bir belge yeterli oluyor. Ayrıca eğer bir akrabanız ya da sevdiğiniz kişi İsveç vatandaşıysa kimliğinizi doğrulayabiliyor. Göçmen bürosuna göre sevdiğiniz kişinin kimliğinizi doğrulayabilmesi için İsveç’e taşınmadan önce beraber yaşıyor olmanız gerekiyor. Eşinizle sizin geçmişinizi ve hayat hikayenizi bilecek kadar uzun süre birlikte olmuş olmanız gerekiyor ki kimliğiniz şüpheye yer kalmadan tasdik edilebilsin.

 

İsveç’te daimi ikametgahınız olmalı.

Eğer İsveç’te eğitim ya da iş için 90 günden fazla kalacaksanız oturma izni almanız gerekiyor. Vatandaş olabilmeniz için de oturma izniniz olması ve 5 yıl daimi olarak İsveç’te yaşamış olmanız gerekiyor.

Yani eğer vatandaş olmak istiyorsanız İsveçle ilişkinizin kısa süreli olmayacağını kanıtlamanız gerekiyor. Ancak bazı durumlarda bu 5 yıllık süreci kısaltabiliyorsunuz. Örneğin eğer başka bir ülkede 2 yıl boyunca bir İsveç vatandaşıyla yaşadıysanız bu durumda vatandaşlığa başvurabilmek için İsveç’te arka arkaya sadece 3 yıl yaşamanız yeterli oluyor.

 

Uslu durun.

İsveç vatandaşların yasaya boyun eğmesi gerektiğini çok açık bir şekilde söylüyor. Göçmen bürosu İsveç vatandaşı olabilmeniz için İsveç’te kaldığınız süre boyunca yasadışı davranışlarda bulunmamanız gerektiğinin altını çiziyor. İsveç göçmen bürosu hem geçmişte yasalara uyup uymadığınıza bakıyor hem de gelecekte nasıl davranacağınızı da buna göre tahmin ediyor. Göçmen bürosu İsveç’te öne çıkan herhangi bir borcunuzun olup olmamasına, suç işleyip işlememenize ya da güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığınıza bakıyor.

 

İhtiyacınız olmasa bile İsveççe öğrenin.

İsveçliler konu İngilizce olduğunda oldukça başarılılar. Büyük bir kısmı İngilizce’yi akıcı bir şekilde konuşabiliyor. Bu size ilk başta rahatlık sağlayabilir ama İsveç kültürüne uyum sağlamaya çalışıyorsanız herkesin size İngilizce konuşması uzun vadede büyük bir engel teşkil edecektir. Bu yüzden ihtiyacınız olmasa bile İsveççe öğrenin. Tabii İsveççe’nin öğrenilmesi zor bir dil olduğunu da ekleyelim. Neyse ki vatandaş olabilmek için dil sınavına girmeniz gerekmiyor. İsveç’e gittiğinizde göçmenler için açılan İsveççe kurslarına kaydolmayı unutmayın.

 

Çok fazla kahve içmeye kendinizi hazırlayın.

İsveçliler çalışkan bir halktır, ama iş sırasında kısa aralar vermekten de kaçınmazlar. İsveçliler her gün evlerinde ya da kafelerde kahve içip tatlı bir şeyler kemirerek sohbet etmeyi asla ihmal etmezler.

Bu fika olarak bilinen bir İsveç geleneğidir. Bu geleneğin sadece kahve ve İsveç’e özgü tatlılardan ibaret olduğunu düşünmeyin, yiyeceklerden sosyalleşmeyi merkezine alan bir gelenektir.

 

Kaliteli bir kışlık palto edinin ve kendinizi karanlığa hazırlayın.

Bulunduğu enlemden ötürü İsveç yazın 20 saat güneş ışığı alıyor. Ancak kış aylarında ülkeyi karanlık ele geçiriyor. Günler daha aşağı enlemlerdeki ülkelere göre çok çok daha kısa oluyor. Sıfırın altında dereceleri ve karanlığı düşünürsek kendinizi güneş ışığının yokluğuna şimdiden hazırlamanız gerekiyor.

En azından güneş almasa bile ülke hala güzel görünüyor.

 

Havalı kıyafetler getirmeyin.

İsveç’teki resmi kıyafet kuralları ülkemize göre çok daha esnek. Ofis çalışanları eğer üst düzey bir profesyonel değillerse işe resmi kıyafetler giyerek gelmek zorunda değil.

Çoğu zaman bir kot pantolon işinizi görecektir. O yüzden resmi ortamlara uygun sadece bir tane elbiseniz ya da takımınız olsa yeter. Fazlası için hem hava çok soğuk hem de zaten ihtiyacınız olmayacak.

 

Yeni hayatınızı kurmaya şimdiden başlayın.

Hepimiz IKEA’yı duymuşuzdur, hatta birçoğumuz oradan alışveriş de yapıyoruz. İsveç’te de aynı durum geçerli. Mega mobilya zinciri ucuz ve kaliteli mobilya için İsveçlilerin de ilk tercihi. Mobilya tasarımları ise İsveç ruhunu ve kültürünü yansıtıyor.

Bu yüzden dilini konuşamasanız bile IKEA İsveçli olma sürecinizde size yardımcı olacaktır.

 

İlginizi çekebilir

İsveç’e Taşınmadan Önce Bilmeniz Gereken 20 Şey
Yurt Dışına Yerleşmek İsteyenler İçin En İyi 18 Ülke
Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir