İyi Bir Öğretmen Nasıl Olunur?

İyi bir öğretmen olabilmek dünyadaki en ödüllendirici ve en heyecanlı iştir. Bununla birlikte verimli çalışmazsanız öğretmen olmak sizin için stresli, eziyetli ve yorucu olacaktır. İşte sizin için hazırladığımız iyi öğretmen olmakla ilgili bazı ipuçları:


Sınıf Yönetimi

1- Örnek teşkil edin. Unutmayın siz bir öğretmensiniz. Öğrencilerinizin sizi “süper kahraman” olarak görmesi oldukça önemlidir. Unutmayın öğrencileriniz size hayranlık duyacaktır ve bu nedenle sizi taklit etmeye çalışacaklardır. Kaba veya münasebetsiz olursanız onlar da davranışlarında kaba olacaklardır. Şu bir gerçek ki öğrenciler sizi güvenilir bir insan olarak görürler ve bu nedenle sizin yolunuzdan ilerlerler. Bütün yaş gruplarındaki öğrenciler güvenebilecekleri, hayranlık duyabilecekleri ve sırtlarını dayayabilecekleri birine ihtiyaç duyarlar.

2- İyi tanımlanmış çözümleriniz olsun. Kalıpları kırmak için belli çözümler belirleyin. Bu çözümlerin neler olduğuna karar verin ve bu çözümleri devamlı olarak uygulayın. Çözümlerinizde belli bir prosedürü takip etmelisiniz. Öncelikle sözel olmayan uyarılarla başlayın, ( sadece öğrencilere bakmak gibi ) daha sonra sözel uyarıda bulunun. ( öğrenciye konuşmayı kesmesini söylemek )  Eğer devam ediyorsa sözlü ikazda bulun.  Çözümler size bağlıdır ve okulun programına göre ayarlanmalıdır. Okulların çoğunda disiplin sistemi veya yazılı kurallar veya diğer öğrencilerden ayrı oturma gibi yaptırımlar vardır.

3- Şefkatli olun. Başarılı eğitimciler öğrencileriyle güçlü ilişkiler kurarlar ve onları önemsediklerini gösterirler. Sıcak, ulaşılabilir, hevesli ve şefkatli olurlar. Mesai sonrası öğrencilere yardımcı olmak için okulda kalırlar veya okul genelindeki kurullara ve aktivitelere katılırlar. Bu sayede okula ve öğrencilere olan bağlılıklarını gösterirler.

4- Bazı temel kurallar belirleyin. Öğrencilerin bildiği 3-5 kuralınız olsun. Bu kurallar çiğnendiğinde belli yaptırımların olacağını bilsinler. Sınıfa temel kuralları birlikte belirlemeyi önerin. Kuralları sınıfta tartışın ve fikirleri yazın. Bu sayede öğrenciler onların fikirlerine önem verdiğinizi fark edecek ve kuralların belirlenmesine katkı sağladıkları için kurallara sadık kalacakladır. Kuralların uygun olduğundan emin olmak için bir arabulucu gibi davranın. Örneğin öğretmen konuşurken sessiz olmak, herkese saygı duymak ve sınıf çalışmalarının ve ödevlerin bitirilmesi gibi kurallarınız olabilir.

 

Ders Planlama

1- Bir hedefiniz olsun. Bir dersi planlarken en önemli kısım hedeflerdir. Öğrencilerinizin derslerden ne öğrenmelerini istiyorsunuz? Hedefleriniz güçlü, derin ve öğrencilere öğretmek istediklerinizi tamamen yansıtıyorsa bu derslere de yansıyacaktır.

2- Dersleriniz için planlamanız olsun. Bütün derslerinizi amaçlarınızı yansıtacak şekilde üç basit bölüme ayırın.

  • İlk bölüm ders anlatma olmalıdır. Bu aşama da öğrencilere yeni bilgiler öğretilir. ( tabi ki ilgili sorulara ve yorumlara izin verilerek )
  • İkinci bölüm öğrencilerin birlikte çalışma yaptığı ortaklaşa grup çalışması olmalıdır. Öğrenciler istedikleriyle grup olabilirler. Bölümün sonuna doğru grupların bulgularını veya fikirlerini tartıştıkları bir münazara yapabilir ve katılım için not verebilirsiniz.
  • Her dersin sonunda öğrencilerin yerlerine döndükleri ve final görevleri üzerinde sessizce çalıştıkları bir bölüm olmalıdır. Final görevleri tahtada yazan belli soruları cevaplamak veya derste öğrendikleriyle ilgili bir resim çizmek olabilir. Öğrenciler sadece sizinle konuşmalı (ne yapacakları veya nasıl yapacakları ile ilgili soruları varsa) veya yanlarında oturan kişiyle konuşmalıdır. Bu bölüm öğrencilerin dinlendiği, kendi kendilerine konu üzerine çalıştıkları kısımdır.

3 -Konuyla ilgili ödev verin. Her gün farklı bir ödev vermek yerine pazartesi günleri bir veya iki tane önemli ödev verin ve cuma günleri bu ödevleri toplayın.

4- Ara sınavlar yapın. Her cuma öğrencilerin konuyu kavrayıp kavramadıklarını değerlendirmek için ara sınav yapın. Öğrencilerin ara sınavlardaki performansına bağlı olarak konuyu iyi öğretip öğretemediğinizi anlayabilirsiniz.

 

İpuçları

Bir öğretmen olarak sahip olmanız gereken en önemli becerilerden biri etkili sınıf yönetimidir.

Bu ipuçlarını ve fikirlerini uygulamaya başlamak için henüz geç kalmış sayılmazsınız.

Testler veya ara sınavlarla ilgili değerlendirmelerinizi amaçlarınıza göre değerlendirmelisiniz. Değerlendirmeler aracılığıyla öğrencilerinizin dersleri planlarlarken belirlediğiniz hedeflerle buluşup buluşmadığını anlayabilirsiniz.

Bu değerlendirmelere ders planlarınız doğrultusunda en az 1-2 hafta ayırın.

Tekrardan belirtmek isteriz ki ders planlarını yaparken en önemli unsur hedeflerdir. Dersin diğer bölümleri (ders anlatma bölümü, öğrencilerin birlikte çalıştığı bölüm ve sessiz çalıştıkları bölüm)bu hedeflerden meydana gelmektedir.

Öğrencinin öğrendiklerini kontrol etmek için soru teknikleri kullanılmanız oldukça önemlidir. Öğrenci cevapları kolay buluyorsa sonrasında daha detaylı cevaplar alabilmek için ileri seviye sorular sorun. “neden” ve “nasıl” ifadelerini kullanın. Bu teknikler öğrencileri zorlayacaktır.

Dönemin ilk iki haftası öğrencilerle aranıza mesafe koymanız oldukça önemlidir. Öğrencilerle aranıza profesyonel mesafe koymazsanız onlarla daha kişisel bir seviyeye geçersiniz ki bu da doğru değildir. Bu mesafeyi doğru ayarlamak sizin sorumluluğunuzdur.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir