Cuma, Eylül 6, 2024
Ana SayfaGenelKarşınızdakinin Sözünü Kibarca Nasıl Kesebilirsiniz?

Karşınızdakinin Sözünü Kibarca Nasıl Kesebilirsiniz?

Konuşmaları sürekli olarak bölen can sıkıcı biri gibi gözükmeden herhangi birinin sözünü kesmeniz mi gerekiyor? Peki, bunu nasıl başaracaksınız?

“Büyüklerin sözü kesilmez.” Çocukluğumuz bu cümleyi duyarak geçti. Erken yaşlardan itibaren konuştukları esnada insanların lafını kesmenin kaba olduğu hatırlatıldı hepimize.

Hadi itiraf edin, sizin de ara sıra birilerinin lafını tam da orta yerinde kesmeniz gerekmedi mi hiç? Belki de derhal düzeltilmesi gerektiğini düşündüğünüz yanlış bir bilgi vermişti söz konusu kişi veya çoktan geçerliliğini yitirmiş bir istatistikten bahsediyordu, olamaz mı? Ya da yalnızca söylenen şeye ilişkin bir soru sormak istemiştiniz.

Bu gibi durumlarda karar vermek zor olabilir. Hem en doğru anda araya girmek istersiniz hem de düşüncesiz biri görünmemek.

Neyse ki, birinin konuşmasını bölmek için kullanabileceğiniz birkaç zararsız yöntem var. Buyurun başlayalım:

 

1.Konuştuğunuz kişiden müsaade isteyin.

Hali hazırda konuşan biri varken araya girmenin en temiz yollarından biri bunu yapmak için izin istemektir. “Bir dakikalığına araya girebilir miyim?” gibi bir soru yerinde olacaktır.

Bu durum konuşmanın gidişatını sekteye uğratıp uğratmayacağınızı ölçmekle kalmaz (birine söyleyeceklerini unutturmaktan daha kötü ne olabilir ki!) aynı zamanda aslında konuşmayı dinlediğiniz için kesintiye uğratma gereği duyduğunuz gerçeğini de ispatlamış olur.

 

2.Konuşmayı böldüğünüz için özür dileyin.

Nasıl mı? “Sözünü kestiğim için gerçekten üzgünüm, ama …” tarzında bir cümleye ne dersiniz?

Şartlar ne olursa olsun, hatta çok gerekli olsa dahi birinin sözünü kesmekten rahatsızlık duymuş olabilirsiniz. Öyleyse neden derhal özür dilemiyoruz?

Hem karşı tarafın sözünü kesmeden önce lafa bir özürle başlamak yaptığınızın uygunsuz bir tavır sayılabileceğinin yani iletişim kurallarının farkında olduğunuzu da gösterir. Unutmadan ekleyelim, yazımızda belirteceğimiz tüm yöntemleri tedbirli kullanmanızda fayda var, sürekli olarak birilerinin lafını kesiyorsanız buradaki hiçbir ifade sizi kurtarmak için yeterli bir mazeret sayılmayacaktır. Hem bu sayede karşı tarafı küçümsüyormuş gibi görünmeden konuşmaya devam edebilirsiniz.

 

3.Konuşmayla alakalı bir konu ile lafa karışın.

Konuşmanıza “Lafın yeri gelmişken…” diyerek başladığınızı düşünün. Kulağa çok da kötü gelmiyor değil mi? Unutmayın, lafa karışmalar her daim kötü algılanmaz – hatta bazen tartışmayı daha da alevlendirebilirler. Peki ya sohbeti konu dışı bir noktaya doğru taşırlarsa? Bu tarz bir durum konuşmakta olan kişiyi olduğu kadar sohbete katılan herkesi kızdıracaktır.

Yani, herhangi bir konuşmaya orta yerinden dalmadan önce söyleyeceklerinizin tartışılan konuyla yakından alakalı olduğuna emin olun. Peki, ya değilse? O kişi konuşmasını bitirene kadar beklemeniz en doğrusu olacaktır. Böylelikle var olan konuşmayı amacından saptırmak yerine konuşmaya katkıda bulunmuş olursunuz.

 

4.Temel kuralları işin en başında belirlemiş olun.

Konuşmadan önce  “Sorularımızı konuşmanın ardından almayı mı tercih edersiniz?” gibi bir soru yöneltmekle kuralları baştan belirtmiş olmaz mıydınız?

Bazen ne kadar zekice taktikler izleseniz de, ne denli nazik ifadeler kullansanız da süregelen bir konuşmayı bölmek asla ama asla bir kibarlık olarak algılanmayacaktır. Örneğin, herhangi bir sunumun ortasında ağzınızı açtığınız an kaba görünmekten öteye geçemezsiniz.

Bu nedenle ortak beklentileri en baştan belirleyebilmemiz son derece faydalı bir adım olacaktır. Karşınızdaki kişi konuşmasına başlamadan önce ona ne istediğini sormalısınız.

Bazı insanlar konuşma yaparken dinleyicilerin lafa karışmasından hoşlanır, bu durumun üzerlerindeki baskıyı hafifleteceğini düşünürler. Bazıları ise konuşmaya yapacağınız katkıyı ya da ek düşünceleri konuşma sonuna kadar kendinize saklamanızı tercih ederler. Söz konusu kişinin isteğiyle uyum içinde davrandığınızdan emin olun ve kendi yaklaşımınızı buna göre ayarlayın.

Ütopik bir dünyada hiç kimsenin lafını kesmek zorunda kalmadan hayatınıza devam edebilirsiniz. Ama gerçek hayatta bu durum bazı zamanlarda elzem olabiliyor. Bu dört yöntemden birini (veya birkaçını) kullanın, böylece kibar ve profesyonel bir tarzda konuşabileceksiniz.

 

İlginizi çekebilir

Etkili İletişim Nasıl Kurulur?
İşinizi ve İlişkilerinizi Etkilemeden Hayır Demenin Yolları
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar