Kendi Çabalarınızla Zengin Olmanın 10 Yolu

Hızlıca zengin olmanızı sağlayacak parlak bir fikre sahip olmak harikadır, ancak girişimciliğe soyunup yeni bir iş kurmak bundan çok daha fazlasını gerektirir. Peki, bu hayali gerçekleştirebilmiş girişimcilerin öncelikleri nelerdir? Gelin birlikte bakalım.

Neredeyse her girişimci günün birinde bir milyoner olmayı hayal eder – Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ya da Amazon’u kuran Jeff Bezos ve daha niceleri gibi. Ancak pek azı bu hayali gerçekleştirmenin harika bir fikir sahibi olmaktan ve bu fikri hayata geçirmekten çok daha fazlasını gerektireceğinin farkındadır. Aslına bakarsanız başarılı olmak yalnızca para ile alakalı bir durum da değildir.

Şahsi tecrübelerime ve uzmanların görüşlerine göre girişim yolculuğuna başlamak için doğru zihniyet, tutum ve insani becerilere sahip olmanız, nakit yönetiminde iyi olmanız ve farklı pek çok alışkanlık edinmeniz gerekiyor.

Yazımızda sizlere girişimcilik gereksinimlerinin iyi bir özetini sunacağız.

 

1.Büyük düşünün ve akılda kalıcı bir sonla işe başlayın.

Böyle düşünen bir tek ben miyim bilemiyorum ama kendimi size en yakın barı gösteren bir akıllı telefon uygulaması yaratmak veya evcil hayvanlar için bir tanışma sitesi kurmak vb. konularda sayısız “harika” fikir duymuş gibi hissediyorum. Kendi servetini kendisi yaratmış milyonerler de acı bir probleme yönelik dünyayı değiştirecek bir çözüm bulmakla işe başlar ve nihayetinde bu çözümü milyarlarca dolarlık bir fırsata dönüştürebilirler.

Tamamıyla kendinizle baş başa olacağınız ve kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği bir düşünme zamanı ayarlayın. Bu zaman diliminde konfor alanınızdan çıkıp imkansızı gerçekleştirmeye odaklanın. Büyük düşünün. Başlangıç hedeflerinizi yazmakla işe başlayın. Hedef yazımının ardından yazdıklarınızı bir de eleştirel gözlerle okuyun ki en kalıcı etkiyi yaratabilesiniz.

 

2.Bildiğiniz ve yapmayı sevdiğiniz bir işe atılın.

Girişimcilerin çoğunun başkaları için çalışmaktan hoşlanmadıkları için kendi işlerini kurmaya kararlı oldukları söylenir. Ancak bu tarz insanların kendi çabalarıyla servet edinme ihtimalleri çok düşüktür.

Öyle çok sevdiğiniz bir işle ilgilenmelisiniz ki yaptıklarınızı asla bir iş olarak görmemelisiniz. Tutkularınıza odaklanın.

 

3.Amaca yönelik hedefler belirleyin ve hayatınızın kontrolünü ele geçirin.

Kendi servetini yaratmayı başarmış milyoner girişimciler arasında nereye gittiklerini bilmeyen ya da kurbanı oynayan hiç kimse yoktur. Herhangi bir hedef yaratma ve bu hedefe ulaşma şansına sahip olmak için güçlü yanlarınızı tanımlamanız, olumlu bir benlik duygusu geliştirmeniz ve “analiz felci” ni önlemeniz gerekir. (Analiz felci bir konuya ilişkin aşırı analiz yapma, detaylı düşünme ve mükemmele ulaşmaya çalışmak uğruna seçenekler arasında kaybolma durumu olup nihayetinde bir sonuca varmanızı engeller.) Harekete geçmekten korkmayın.

 

4.Hesaplanmış riskler alın ve başarısızlıklar karşısında yılmayın.

Hesaplanmış riskler almanız herhangi bir işe balıklama atlamadan önce ödül olasılığına karşı maliyetleri değerlendirmek için fazladan bir kilometre daha yol kat etmeniz anlamına gelir.

Birçok girişim, girişimcileri olası sorunlar karşısında yılmayıp dimdik duramadıkları ve en küçük bir olumsuzlukta anında her şeyden vazgeçtikleri için başarısız oluyor. Unutmayın başarısızlıklar en iyi öğrenme deneyimleridir.

 

5.Bilgiye aç olun ve yaşam boyu öğrenen bir girişimci olmaya odaklanın.

Başarılı iş adamlarının öğrenme eğrilerinin örgün eğitimin ardından sabit kalmadığı aksine yükseldiği görülmüştür. Kendi servetini yaratmayı başarmış girişimciler de her daim öğrenmeye aç olduklarından her gün düşünmek için özel bir zaman dilimi ayırmak, podcast güncellemeleri için arabada oldukları zamanı dahi kullanmak ve uzmanlarla yeni ilişkiler geliştirmek gibi bilgi edinmeye yönelik yeni alışkanlıklar edinirler.

 

6.Etkili dinleme ve sorgulama becerilerinizi geliştirin.

Bir taraftan konuşurken diğer taraftan bir şeyler öğrenmeye çalışmak zordur. Bugün elinizin altındaki dikkat dağıtıcı tüm unsurları hesaba kattığımızda doğru sorular sorma ve başkalarını dinleme yeteneğinizin tehlikeye gireceği aşikardır. Etkili bir dinleme şu ana odaklanmayı, olumlu bir vücut dili kullanmayı ve karşınızdaki insanların tavsiyelerine başvurmayı gerektirir.

 

7.Benzer düşüncelere sahip olduğunuz, zeki insanlarla bir arada olun.

Kendi servetini yaratmayı başarmış girişimciler etraflarını kendilerinden daha akıllı olan ya da onlar gibi olmayı arzuladıkları örnek alınası insanlarla kuşatmaya özen gösterirler. Yardımcı değil yardım arayışındadırlar. Her türlü kararı kendi başlarına vermek yerine sorunları çözmek için akıllı insanlardan oluşan ekipler kurmayı tercih ederler.

 

8.Yenilikçi olun ve değişime kucak açın.

Başarılı girişimciler mevcut pazar ve teknoloji geliştiği sürece kendilerini ve işletmelerini düzenli olarak yenilemeleri gerektiğini bilirler. Her türlü değişikliğe direnmek yerine bu değişikliğe neyin sebep olduğunu anlamalı ve bu yeni fırsattan sizin de faydalanabileceğiniz bir çözüm oluşturarak ilerlemeye devam etmelisiniz.

 

9.Gelirinizi kontrol altına alın.

Başarılı bir girişimin ilk kuralı nakit akışınızı şahsen yönetmektir. Çoğu girişimci bu tarz mali kararlar alma görevini yalnızca kendi masraflarına ve satın alımlarına odaklanan çalışanlarına bırakır. Kendi servetlerini yaratmış girişimciler ise kendi masraflarını karşılamayı, acil durum fonu oluşturmayı ve satın alımları önceden planlamayı  asla unutmazlar.

 

10.Varış noktanız kadar girişim yolculuğunuzun da tadını çıkarın.

En iyi girişimciler bir işletmeyi büyütmenin getireceği tüm problemlerle baş etmeye uğraşanlardır ve bunu gerçekleştirmek için dünyayı daha iyi bir yer haline getirme yeteneklerinden yararlanırlar. Tabii ki elde ettikleri başarının beraberinde getireceği maddi huzurun keyfini çıkarmaktan da geri durmazlar, ancak bu onların çalışma aşkları veya yarattıkları etkiye nazaran ikinci plandadır.

Para kazanmanın yanlış bir tarafı yoktur – hatta bu bir zorunluluktur – ancak para ya da zenginlik bir işi büyütmek için tek başına yeterli değildir. Aynı gerçek girişimciler veya işletme sahipleri için  de geçerlidir.

Yazımızda sunduğumuz girişimcilik stratejilerini göz önünde bulundurarak kendi önceliklerinize bir göz atın. Bunları hayata geçirerek Bill Gates veya benzer bir konum elde etmeyi başarmış diğer 2000 girişimci gibi milyarder olabilir, üstelik kendi servetinizi yaratmayı başarabilirsiniz.

Ne dersiniz?Heyecan verici olmaz mıydı?

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir