Cumartesi, Eylül 14, 2024
Ana SayfaGenelKendi Elektriğini Kendin Üret!

Kendi Elektriğini Kendin Üret!

Son yıllarda çıkan kanuna göre bir seferliğe mahsus olmak üzere 294 TL ödeyerek 1 megawatta (MW) kadar lisansız elektrik üretebiliyorsunuz. Bu sayede elektriğinizi daha ucuza mal edebilecekseniz neden daha fazla ödeyesiniz?

Enerji bağımsızlığı istiyorsanız kendi elektriğinizi üretmek yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Kendi ürettiğiniz elektrikle elektrik faturanızı azaltabilir veya tamamen hiç bi daha gelmemek üzere uçak yapıp uçurabilirsiniz. Kendi elektriğinizi nasıl üretebileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki harika fikirleri okuyun.

 

Kendi elektriğimi nasıl üretirim?

1- Eğer gerekliyse küçük başlayın. Kurulumları kademeli kademeli yapabilirsiniz bu sayede de bir kere de büyük ödemeler zorunda kalmazsınız.

  • Izgara giydirilmiş çatı sistemlerinin çoğu genişletilebilir. Araştırmalarınızı yaparken buna dikkat edin.
  • İhtiyaçlarınıza göre rahatça büyütebileceğiniz bir sistem satın alın.

2- Sisteme nasıl bakım yapmanız gerektiğini öğrenin. Başka şeylerde olduğu gibi gerekli özeni göstermezseniz parçalara ayrılabilir.

  • Şu anda tasarruf yapmaya çalışmanız ilerde daha fazla masraf yapmanıza sebep olabilir. Sisteminizin bakımına para yatırın ki o da görevlerini yerine getirebilsin.
  • Sistemin uzun vadede verimli çalışmasıyla alakalı harcamalar için hesaplamalar ve bütçeleme yapın. Projenin ortasında para kaynağınız biterse iptal etmek zorunda kalabilirsiniz.

3- Bağımsız güç sistemi mi şebekeye bağlanan sistem mi alacaksınız karar verin.

  • Bağımsız güç sistemleri sürdürülebilirdir ve kullandığınız her vatın kaynağını bilirsiniz. Şebekeye bağlı sistemler istikrarlı ve yedeklidir. Ayrıca bir kamu şirketine elde ettiğiniz enerjiyi satma gibi fırsatınızda vardır. Şebekeye bağlı sisteminiz varsa ancak enerji kullanımınızı bağımsız güç sistemi gibi gerçekleştiriyorsanız daha fazla gelir elde edebilirsiniz.
  • Kamu kuruluşlarıyla bağlantı kurun ve onlardan şebekeye bağlı sistemler hakkında bilgi alın. Teşvik tedbirleri sağlıyor olabilirler ve sürdürülebilir güç kaynağınızı kimin kuracağı hakkında bilgi verebilirler.

4- Güneş panelleri hakkında bilgi toplayın. Güneş panelleri ortak çözümdür ve bir sürü avantajı vardır. Dünyanın büyük bölümünde kullanılan, ihtiyaçlarınıza uygun olarak genişletilebilen modüler bir çözümdür ve test edilen pek çok ürün vardır.

  • Güneş panellerinin güneş ışınlarını alması gerekir. Enlem derecenize göre açısı ayarlanmalıdır. Güneş panellerini, yılın büyük bölümünde güneşli olan yerlerde kullanabilirsiniz.
  • Sabit takılan güneş panelleri kendi yapılarının üzerine kurulurlar veya var olan bir çatıya yerleştirilirler. Yere yakınsa birleştirmek ve bakım yapmak kolaydır ve hareketli parçaları yoktur. İzleme sistemli olan güneş panelleri güneşi takip eder ve verimliliği arttırır ancak sabit takılan güneş panellerine göre daha pahalıdırlar. Sert hava koşullarından kolaylıkla etkilenebilen ve kullanıldığında eskiyen hareketli parçaları olan mekanik mekanizmalardır.
  • Güneş panellerinin gücü 100 vat diye düzenli olarak bu kadar dağıtım yapacak diye bir şey yoktur. Takma şeklinize ve hava koşullarına bağlı olarak enerji düzeyi değişecektir.

5- Rüzgâr tribünleri hakkında bilgi toplayın. Rüzgâr tribünleri birçok yerde kullanılabilir. Güneş enerjisine göre bazen daha uygun maliyetlidir.

  • Eski bir araba alternatöründen yapılmış el yapımı bir rüzgâr tribünü kullanabilirsiniz. İnternette bununla ilgili planlar bulabilirsiniz. Yeni başlayanlar için tavsiye edilmez ancak doğru sonuçlar alabilirsiniz. Ayrıca pahalı olmayan ticari bir çözümdür.
  • Rüzgâr tribünlerinin dezavantajları da vardır. Tribünlerin daha verimli çalışması için yüksek bir yere koyabilirsiniz ve komşularınız göz zevklerinin bozulduğunu düşünebilirler. Kuşlarsa tribünleri fark edemeyebilir ve ölebilirler.
  • Rüzgâr enerjisinin düzenli olarak rüzgâra ihtiyacı vardır. Açık ve ıssız alanlar rüzgâr enerjisi için en uygun yerlerdir. Rüzgâr enerjisi sık sık güneş veya su sistemlerini tamamlamak için kullanılır.

6- Mikro – hidro jeneratörler hakkında bilgi alın. Kullanabileceğiniz pek çok mikro – hidro teknolojisi vardır. Araba alternatörlerine bağlı el yapımı pervanesi olanlardan sağlam ve karışık mühendislik sistemi olanlara kadar pek çok seçenek vardır. Nehirlere yakın bir yerdeyseniz bu sizin için etkili ve bağımsız bir çözüm olacaktır.

7- En uygun fiyatları öğrenebilmek için firmaları dolaşın. Yeşil enerji pazarında size farklı ürünler ve hizmetler sunacak olan farklı pek çok satıcı vardır ve çözümlerin bazıları diğerlerine göre sizin için daha uygun olacaktır.

  • Araştırmanızı yapın. Belli ürünle ilgileniyorsanız satıcıyla görüşmeden önce internetten fiyat karşılaştırmaları yapın.
  • Karar vermenize yardımcı olacak güvenilir birini bulun. Bazı satıcılar sizin iyiliğinizi ve çıkarınızı düşünürken bazılarıysa düşünmez.
  • Satın almalarınızı yaparken yerel teşvik programlarıyla ilgili bilgi almayı unutmayın. Kurulum masraflarınızı destekleyecek veya yeşile katkınızdan dolayı ciddi vergi indirimleri sağlayacak mevcut pek çok program vardır.
  • Her müteahhit veya becerikli kişi aynı ölçüde bu sistemleri kuracak diye bir şey yoktur. Sadece lisanslı olan deneyimli satıcılarla ve kurulum uzmanlarıyla çalışın.

 

En kötüsüne hazırlıklı olun

1- Büyük kurulumlar sigorta kapsamına giriyor mu öğrenin. Mevcut mesken sigortanız bunu kapsamıyor olabilir ve bir afette sistem yıkılırsa bu sizin için oldukça kötü olacaktır.

2- Enerji bakımı yapan profesyonellerle ilişkiler kurun. Boyunuzu aşan işlere girerseniz yardım almaktan çekinmeyin.

3- Yedek enerji hakkında planlama yapın. Bağımsız güç kaynaklarının kullandığı doğal unsurlar güvenilir değildir. Güneş her zaman parlamaz, rüzgâr her zaman esmez ve su her zaman akmaz.

  • İnsanların çoğu için şebekeye bağlı sistemlerin kullanılması daha az pahalı bir çözümdür. Özellikle de bu ürünlerden daha önceden satın alan güçlü alıcılar için. Belli bir tür enerji kurulumu yaparlar ( güneş gibi ) ve paketi şebekeye bağlarlar. Yeterli enerji gelmediğinde şebeke açığı kapatır ve enerji fazlalığı olursa şebeke fazlalığı alır. Büyük sistemler devamlı olarak güç ölçerle çalışır.
  • Yakınlarınızda enerji alabileceğiniz bir yer yoksa şebekeye bağlanmak kendi enerjinizi üretmek ve depolamaktan daha pahalı olacaktır.

 

Batarya Seçimi

Enerjiyi depolamayla ilgili bilgi toplayın. Bağımsız sistemlerin depolanması için kurşun asitli bataryalar ortak çözümdür. Ancak bu bataryaları evinizde saklamamalısınız. Her bataryanın farklı türde şarj döngüsü vardır bu nedenle yükleme kontrolünüzün batarya türüne uygun olduğundan ve ona göre yapılandırılmış olduğundan emin olun.

  • Bataryalar karıştırılmamalı ve eşleştirilmemelidir. Ayrıca aynı türdeki yeni bataryalarla eski bataryaların bir araya getirilmesi iyi olmaz.
  • Bataryalara ve bataryaların bağlantılarına periyodik bakımlar yapmanız gerekir. ( bakım gerektirmeyen bataryaları bile rutin olarak kontrol edin )
  • Derin döngülü bataryalar sürekli olarak belli bir akım miktarının belli bir voltaj seviyesinin üzerinde kalmasına imkân verir. Derin döngülü bataryalara sık sık devir yaparsanız kısa sürede ömürlerini doldururlar. Zamanında ve seyrek olarak derinlemesine doldurursanız ömürleri uzar.
  • Yaş piller en çok kullanılanlardır. Bakımlarının yapılması gerekir ve ara sıra dengeleme bakımının yapılması gerekir. Bazı yüksek kalite yaş pillerde piller kötüye gittiklerinde değiştirilebilen bağımsız 2,2 voltları vardır.
  • Bakım gerektirmeyen bataryalar gazları bittiğinde su kaybederler ve piller kurur.
  • Jel bataryalar kullanışlı değildir ve affedilemez elektriklenme problemlerine sebep olurlar. Bir pil fazla yüklendiğinde bütün batarya ölür. İyi çalışsalar da büyük çözümler için uygun değillerdir.
  • Soğurulmuş cam mat bataryalar diğer türlere göre daha pahalıdır ve bakıma ihtiyaçları yoktur. Doğru şekilde şarj edilirlerse çekiçle parçalasanız bile akma veya dökülme olmaz. ( bunu neden isteyeceğinizden emin değiliz ) Fazla yüklenildiğinde gaz çıkarırlar.
  • Araba bataryaları sadece arabalar içindir. Araba bataryaları derin döngülü bataryalar gibi performans göstermezler.
  • Bağımsız jeneratörler. Eğer şebeke yoksa veya afet/kesinti yedeklemesi yapmak istiyorsanız bir jeneratör almanız gerekebilir. Çeşitli yakıt türlerine göre çalışanlar ve farklı büyüklükte ve kapasite de olanları vardır.
    Jeneratörlerin çoğu yük değişimi yaparken tepkiye yavaş girerler.
  • Hırdavat dükkânlarında bulunan küçük ve sıradan jeneratörler ara sıra olan acil durum kullanımları için tasarlanmışlardır. Günlük enerji kullanımlarında genellikle bozulurlar.
  • Büyük ev jeneratörleri büyük paralara mal olur. Benzin, mazot ve LPG ile çalışırlar. Güç şebekesi kesildiğinde genellikle otomatik devreye girerler. Jeneratör kurulumu yaparken lisanslı bir elektrikçiyle çalıştığınızdan ve bütün yapım kurallarını takip ettiğinizden emin olun. Uygunsuz bir şekilde kurulum yapılırsa elektrikçiler öldürebilir ve çevrenize zarar verebilirsiniz.
  • Karavan, römork veya deniz için yapılan jeneratörler küçük ve sessiz olurlar. Ayrıca sürekli çalışma için yapılırlar ve biraz daha düşük maliyetlidirler. Benzin, mazot ve LPG ile çalışırlar.

 

Kendi elektriğinizi üretmeniz için ipuçları

Akan bir suya erişiminiz varsa mikro – hidro türbinler güneş ve rüzgâr sistemlerinden daha iyi çalışır.

Komşularınızla birlikte hareket ederek sapa bir yerde bir güç sistemi kurmak için birlikte para verebilirsiniz.
Sistemi finanse etmenin pek çok yolu vardır ve bazı güç kaynakları için teşvikler ve vergi indirimleri alabilirsiniz.
Kamu kuruluşlarının kurulum yapmadığı herhangi bir yerde şebekeye bağlanmak için yeni bir inşaat yapmak masraflı olacaktır. Kendi elektrik üretim kurulumunuzu yapmak daha az maliyetli olacaktır.

İnternette konuyla ilgili pek çok makale bulabilirsiniz ancak bunların çoğu belli firmaların çözümlerini satmaya odaklanmıştır.

Elektrik devreleri hakkında bilgili olduğunuzu düşünürsek bütün bunları bir araya getirmek gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor olmayacaktır.

 

Kendi elektriğini üretmek isteyenlere uyarılar

Kafanızda güvenlikle ilgili bilgi ve işe yarayacak bir elektriksel teori yoksa diğerlerinin neler yaptığını araştırın.

Mal zararına neden olabilirsiniz. ( çatı sızıntıları, evi yakmak veya parçaları yakmak gibi )

Yaralanmalara veya ölümlere neden olabilirsiniz. ( elektrik çarpmasından kaynaklanan ölümler gibi )

Havalandırılmamış veya kısa devre yapmış bataryalar patlamalara neden olur.

Püsküren batarya asitleri körlüğe ve yanıklara neden olur.

Elektrik devre paneline geri besleme yapıyorsa ( şebekeye bağlı dönüştürücüler veya jeneratörler aracılığıyla ) sistemin uyarı yapması gerekir. Güç olmadığını düşünen hizmet elemanları hizmet bağlantısını kapatabilir ve elektrik çarpması sonucu ölebilirler.

Bu gerçek bir anlaşmadır. Bu masum mekanizmalar sizi aniden öldürebilir.

İmar kanunlarını ve bina mevzuatlarını kontrol edin.

Ne kurarsanız kurun mesken sigortanızın bu kurulumu karşıladığından emin olun. Varsayımlara göre hareket etmeyin.

Hepsi bir arada sistemler vardır ancak bunlar genellikle küçük ve pahalıdır.

 

Kendi elektriğinizi üretmeniz için ihtiyacınız olanlar

  • Dönüştürücü
  • Derin döngü bataryalar
  • Yükleme kontrolörü
  • Güç kaynağı/ kaynakları
  • Güneş panelleri
  • Rüzgâr jeneratörü
  • Mikro – Hidro jeneratör
  • Motor

“Kendi elektriğimi üretmek istiyorum” diyenlere yardımcı olmak adına bilgilendirici yazılar kaleme almaya devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

1 Yorum

  1. Elektrik ile yazı yazmayacam ama sitenizi gördüğümden beri büyük bir hayranlıkla takip ediyorum. Müthiş siniz Allah izin verirse iş fikirlerinizden birini hayata geçirmek istiyorum saygı ve sevgilerimle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar