Salı, Eylül 10, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumKıyafet Tasarlayıp Satmak İsteyenlere

Kıyafet Tasarlayıp Satmak İsteyenlere

Kendi kıyafetlerinizi tasarlamak ve giyim sektöründe küçük çaplı bir marka mı olmak istiyorsunuz? Başarılı olmak istiyorsanız bu işi nasıl yöneteceğinizi, ürünlerinizi nasıl pazarlayacağınızı ve müşterilerinizi nasıl mutlu edeceğinizi öğrenmeniz gerekiyor.


Evde Kıyafet Tasarlayıp Nasıl Satılır?

1 – Sorunlarınızı kendi başınıza çözün

Kapsamlı ve net bir iş planı hazırlayın. İş planınız ürün hattınızı nasıl yöneteceğinizi açıklamalıdır. İş planınızı yazarken mümkün olduğunca gerçekçi olun. Karınızı eksik değerlendirin ki ileride hayal kırıklığına uğramayın. İş planı hazırlarken özellikle şu faktörleri dikkate alın:

İdari özet: idari özet şirketinizin hedef tanımı ve gelecek planlarını ve aynı zamanda potansiyel yatırımcıları nasıl etkileyeceğinizi açıklamalıdır. İş planı bütün işletmeler için gereklidir çünkü dış finansman bulmanız gerekebilir.

Şirket tanımı: şirket tanımı ürün hattınız, sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz ve pazar konumlandırmanız hakkında insanlara fikir vermelidir.

Şirketin tahmini finansal tabloları en yüksek önceliğiniz olsun.Başlangıç aşamasında şirketin yaşam kaynağı finansmandır. Henüz dış finansman bulamamış olsanız bile, bazı temel prensiplerde uzmanlaşmanız ve tahminler yürütmeniz önemlidir. İşte faaliyete geçmek için bilmeniz gerekenler:

Ürün hattınızı piyasaya sürmek için ne kadar paraya ihtiyacınız var? Kişisel birikiminiz var mı? Banka kredisi mi alacaksınız? Faaliyete geçmek için küçük ölçekli işletme kredisi almayı düşünebilirsiniz. Unutmayın ki kredi alacaksanız, teminat göstermeniz gerekir.

Maliyetleriniz neler? Makaleyi okumaya devam edin ve tahmini maliyetlerinizin ( malzemeler, üretim, gereçler, ekipman, reklam, pazarlama, sabit giderler vb. gibi ) listesini yapın. Geliriniz bu maliyetleri dengeleyebilecek mi?

Kazanç elde etmeden ne kadar dayanabileceğinizi düşünün. Bu işi tam zamanlı mı yapmak istiyorsunuz? Cevabınız evetse, kara geçene kadar ne kadar süre dayanabilirsiniz? Veya bu işi ek iş olarak mı yapmak istiyorsunuz? Para kazandırırsa, bonus olur. Katılım seviyenizi ölçmeye çalışın. Aynı zamanda, şansınız dönene kadar yaklaşık bir yıl boyunca para kazanmamayı göze alın.

İlk dört sezon ( bir yıl ) kazandığınızdan daha çok para harcamanız gerekebilir. Markanızı oturttuktan sonra melek yatırımcılar, ünlüler ve ön siparişlerle finansmanınızı arttırabilirsiniz.

Pazarın geri kalanına ilişkin araştırma yapın. Hedef pazarınız kim? Gelecekteki rakipleriniz kimler olacak? Perakendecilere ve toptancılara tasarımlarınızı ne kadara satabilirsiniz?  Çevrenize sorun. Geri bildirimler alın. Aynı zamanda mağaza sahipleri ve potansiyel müşterilerle de konuşun.

Hedef pazarınıza hizmet eden bir mağaza da yarı zamanlı çalışmak iyi bir fikir olabilir. Mağazanın ne tür ürünler sattığını ve müşterilerin ne tür ürünler satın aldığını görürsünüz.

Tasarladıklarınıza benzer kıyafetler bulun ve nerede ve ne kadara satıldıklarını öğrenin.

Yasal yükümlülüklerinizi öğrenin. Öncelikle, işletme yapınıza karar verin ( limitet şirket, anonim şirket, şahıs şirketi vb. ). Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekiyor. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin. İsterseniz bu işleri sizin adınıza halletmesi için bir avukat veya muhasebeci de tutabilirsiniz.


2 – Temel unsurları garantiye alın

Personele ihtiyacınız olup olmadığını düşünün. Ne tür bir yardıma ihtiyacınız var, kaç kişi çalıştırmanız gerekiyor, kaç saat çalıştırmanız gerekiyor ve çalışanlarınıza ne kadar maaş ödeyebilirsiniz?

Üretiminiz butik seviyesinde olacaksa, bütün kesim, dikim ve kenar katlama işlerini kendiniz yapabilirsiniz. Daha büyük bir başlangıç yapmak istiyorsanız, üretim için yardımcılar almanız gerekebilir.

Kıyafetleriniz yerli üretim mi olacak? Organik mi? Yoksa daha ucuza ( ve daha düşük kalite de ) yurt dışında mı ürettireceksiniz? Bu sorular personel alımını etkileyecektir.

Mağaza açmak istiyor musunuz? Cevabınız evetse, yardıma ihtiyacınız olabilir.

Markanızı oluşturmaya başlayın. Sıra geldi estetik kararlar almaya. Markanızı nasıl oluşturacaksınız?

Bir isim seçin. Ürün hattınızı hangi isim temsil edecek? Kendi isminizi kullanabilirsiniz (Ralph Lauren, Calvin Klein ve Marc Jacobs gibi ), başka bir dilden kelime seçebilirsiniz ( örneğin Escada, Portekizce de merdiven anlamına gelir ) veya size güzelliği çağrıştıran bir kelime kullanabilirsiniz ( Iceberg ( buzdağı ) veya Mulberry ( dut ). Hangi ismi seçerseniz seçin, eşsiz ve akılda kalıcı olduğundan emin olun.

Marka isminiz ve şirket isminiz farklı olabilir ve olmalıdır. Örneğin şirket isminiz adınızın baş harfleri olabilir veya isminizin farklı varyasyonu olabilir. Koleksiyonun ismiyse daha yaratıcı olmalıdır ve tarzınızı yansıtmalıdır.

Logo tasarlayın. Farklı logolar tasarlayın. Daha sonra bir taneye indirin ve seçiminizden tamamen emin olun. İnsanlar sizi logonuzla tanıyacaklar ve sonradan değiştirirseniz insanların kafası karışacaktır. Seçtiğiniz ismin domain adının alınmadığından emin olun ve marka tescili için başvurun.


3 – Kıyafetleri tasarlayıp ürettirin.

Kıyafetleri tasarlayın. Bu birçok insan için en eğlenceli bölümdür ancak sürecin sadece %10 ila %15’idir. Taslakları yapın, geribildirimler alın ve ilk koleksiyonunuzu oluşturacak parçaları seçin. Maliyeti uygun olan kumaşları ve malzemeleri beğenin.

Ürün hattınızı kim üretecekse, belirli renklerin basılamaması gibi herhangi bir kısıtlama olup olmadığını sorun. Tişört koleksiyonu tasarlayacaksanız, yazıcıyla ilgili bilgi alın: tasarımın ölçü özellikleri (  ne kadar büyük olabilir ), basmak istediğiniz tişörtün türü ve kumaşın ağırlığı/kalitesi ( örneğin yazlık kıyafetler için daha ince, daha ucuz kumaşlar seçin)

Detaylar her şeydir. Taslakları yaparken her detayı net bir şekilde gösteren ve uygun terminolojinin kullanıldığı bir düzenek hazırlayın. Terminolojinin ne olduğunu bilmiyorsanız bir fotoğraf bulun ve bu fotoğrafı üreticiye gösterin. Jargonu öğrenin ve ağırlığına göre kullanmak istediğiniz kumaşı doğru bir şekilde tanımlayın.

Sezona göre koleksiyonlarınızı tasarlayın. Koleksiyonlar genelde mevsime göre tasarlanırlar. Departmanlı mağazaların büyük çoğunluğu en az iki sezonu önceden alırken, daha küçük mağazalar bir veya iki sezon önceden alırlar. Tasarım, üretim ve teslimat için zamana ihtiyacınız olacağını unutmayın.

Üreticilerinizi bulun. “Kıyafet üreticileri” veya “tasarım kıyafetler” diye internet üzerinden araştırma yapın. Birçok insan denizaşırı konfeksiyon imalatçıları ile çalışıyor çünkü maliyetler daha düşük. Denizaşırı üreticilerin sadece büyük miktarlarda üretim yaptığını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle üretim öncesi minimum miktarı sorun. Fikir edinin ve numunelerin ne kadar sürede teslim edileceğini öğrenin.

Üretim koşullarını göz önünde bulundurun  – günümüzde tüketiciler sömürüye dayalı iş gücünü onaylamıyorlar.

Dikiş dikmeyi biliyorsanız, modelleri ve prototipleri kendiniz yapabilirsiniz. Dikiş konusunda bir uzmandan yardım almak da seçenekler arasındadır.

Tasarımları üretin. Taslaklarınızı üreticilere götürün. Genelde, kıyafetin istediğiniz şekilde üretildiğinden emin olabilmeniz için prototip veya numune üretilir. Her ne olursa olsun, bir sürü soru sorun ve her şeyi yazılı olarak detaylandırın.


4 – Kıyafetlerinizi pazarlayın ve satın

Kıyafetlerinizi tanıtmak için bir internet sitesi açın.İnternet sitesinin profesyonel göründüğünden ve ürün hattınızı en iyi şekilde yansıttığınızdan emin olun. İletişim bilgilerinizi eklemeyi unutmayın. Bu sayede mağazalar veya diğer satıcılar sizinle temas kurabilirler. İnsanların internet siteniz üzerinden alışveriş yapmasını istiyorsanız, online alışveriş uygulaması ekleyin.

Markanıza ve internet sitenize olan ilgiyi arttıracak internet siteleri ve bloglarla temas kurun. Bu kıyafetlerinizin açık arttırma siteleri ve benzer siteler aracılığıyla satışlarını arttıracaktır. İster söylentilerle olsun, ister referanslarla olsun ilişkiler satışları arttırır. Bunu unutmayın.

Ürün hattınızı tanıtın. İşte yapabilecekleriniz:

Bir basın bülteni yazın ve gazetelere ve dergilere gönderin.

Hedef kitlenizin okuduğu yayınlara ve internet sitelerine reklamlar verin.

Hedef kitlenize hitap eden etkinliklere sponsor olun.

Kıyafetlerinizi ücretsiz olarak ünlülere veya tanıdığınız en popüler insanlara verin.

Haberlerin yayılması için Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarını kullanın.

Kendinizi yürüyen billboard olarak kullanın. Kendi tasarımlarınızı giyin ve insanların fikirlerini sorun. İnsanların önerilerini mutlaka dikkate alın. İnsanları kendi pazarlama ve tasarım ekibiniz olarak görün. Başlangıç aşamasında bütçeniz kısıtlı olacağı için her fırsatı değerlendirin.

Siparişler alın. Festivallerde veya pazarlarda ve tanıdığınız herkese satış yapın. Yerel mağazalarla görüşün ve onları ürünlerinizi satmaları için ikna edin. Kıyafetlerinizi internet üzerinden satışa sunun. Katalog bastırın ve katalogunuzu kıyafet mağazalarına ve potansiyel müşterilere gönderin.

Sermayeniz varsa moda fuarlarına katılın. Stant kiralamak pahalı olabilir ancak hem satış hem reklam açısında buna değecektir.


İpuçları

Tasarımcı bir arkadaşınızın veya meslektaşınızın olması daha hızlı bir çıkış yapmanıza yardımcı olabilir. Ancak yaptığınız işin uyumlu olduğundan emin olun.

Çekici bir isim bulmaya çalışın. Bu işlerinizin bir anda artmasına yardımcı olur.

Kıyafet koleksiyonunuzun kendi ilkelerinizi yansıtması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Adil ticaret, adil ücret, doğanın korunması ve sürdürülebilirlik gibi konuları önemsiyorsanız, kıyafet koleksiyonunuzun bunlara uygun olması gerekir.

Ne yaptığınızdan emin olmanız markanızın değerini arttırmanıza yardımcı olur.

Markanıza arka çıkabilecek melek yatırımcılar veya benzer yatırımcılar bulmaya çalışın.


Uyarılar

Moda sektörüne girdikten ve ünlülerle çalışmaya başladıktan sonra, kendinizi salmayın. Kendinizi geliştirmenin yollarını arayın. Ürün hattınızı değiştirmeye ve ilerlemeye devam edin. Rahatlarsanız markanız demode olur.

Aldığınız siparişleri yerine getirdiğinizden emin olun. Söylediğiniz şeyi, söylediğiniz zamanda gerçekleştiremezseniz itibarınız zedelenir.

Seçtiğiniz üreticinin ihtiyaçlarınızı karşılayacağından emin olun. ( online araştırma yapın ve yüz yüze görüşün )

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar