Köpek Çiftliği Kurmak

Köpek çiftliği kurmak kolay bir iş değildir. Bu tür bir işe başlamak için ciddi zaman yatırımı yapmanız ve çaba sarf etmeniz gerekir. Ayrıca köpekler, ruhsat ve izinler ve de veteriner bakımı için belli bir sermaye birikiminiz olmalıdır.

Köpekleri seviyorsanız ve işleri yavaş yavaş geliştirecek sabra sahip kararlı bir insansanız köpek çiftliği kurmak sizin için tatmin edici olacaktır. 

 

Köpek çiftliği nasıl kurulur?

1 – Yetiştirmek istediğiniz köpek türleri hakkında bilgi sahibi olun. İlgili kuruluşların internet siteleri, köpek meraklılarının açtığı internet sayfaları ve kitaplar aracılığıyla bilgi sahibi olabilirsiniz. Size kılavuzluk edecek bir köpek yetiştiricisi bulmanız ve birlikte çalışmanız oldukça faydalı olacaktır.

2 – Ev ve süs hayvanlarının üretim, satış, barınma ve eğitim yerleri hakkındaki yönetmeliği inceleyerek yerine getirmeniz gereken şartları öğrenmelisiniz.

3 – İşletme ruhsatı ve izinler için ilgili resmi kurumlara başvurun.

4 – Köpeklerin hastalanmasına, yaralanmasına veya başka bir insana saldırmasına karşılık sigorta yaptırın. Sigorta veraset geliri ve aynı zamanda mülk ve ekipman hasarlarını da kapsamalıdır.

5 – Dişi köpekler mi, erkek köpekler mi yoksa ikisini birden mi alacaksınız? Hem dişi hem erkek köpekler alacaksanız diğer yetiştiricilerle yapacağınız aracı sözleşmeleri için kaygılanmanıza gerek yoktur. Erkek köpekler yetiştirecekseniz hamile dişilere karşı mali sorumluluğunuz olmaz. İsterseniz dişilere bakabilirsiniz, doğurtabilirsiniz ve yavrularıyla ilgilenebilirsiniz.

6 – Yetiştirme standartlarına uygun olan köpekleri seçin ve satın alın. Şovlarda şampiyonluklar kazanmış ve sağlık problemi olmayan olgun köpekler doğru seçimdir. Yavru köpekler yetiştirecekseniz olgunlaştıklarında şovlarda yarışabilirler. Şampiyonluk kazanan köpekler her zaman daha fazla rağbet görür.

7 – Köpekleriniz için uygun eşler seçin. Sakin, sağlıklı ve birbirlerini tamamlayacak ölçülerde olmalıdırlar. Her iki cinsten de köpeğiniz varsa eş bulmak sizin için zor olmayacaktır. Ancak eş bulmanız gerekirse köpeklerle ilgili dergilerden, gazetelerden ve internet sayfalarından faydalanabilirsiniz.

 

Köpek çiftliği kurma şartları

  • Örneğin köpek üretim yerlerinin aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:
  • Üretim yerlerinde; idari büro, veteriner hekim odası, duş, depo, tuvalet ve hayvan karantina ünitesi, hayvanların yiyeceklerinin hazırlandığı bölüm, temizlik ünitesi, kapalı ve açık gezdirme alanı bulunmalıdır.
  • Tüm açık bölümler rüzgar yönüne dönük olmayacak şekilde yapılmalıdır.
  • Kapalı bölümlerde, hayvanlara güneş ışığı gelebilecek büyüklükte, dışarıdan kemirgen, sinek ve benzeri haşerenin girmesine engel olacak tel ile kapatılmış pencereler bulunmalıdır.
  • Toprak zeminli gezdirme alanları bulunmalıdır.
  • Köpeklerin barındığı açık ve kapalı bölümlerin zemini ve duvarları, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir malzeme ile kaplanmalıdır.
  • Köpeklerin yatabileceği ırklarına ve boyutlarına uygun, yerden en az 10 cm yükseklikte platformlar bulunmalıdır.
  • Üretim yerlerinde, diğer ünitelerden bağımsız, kapalı bir bölümde köpeğin ırkına uygun boyutta doğum ünitesi ve karantina ünitesi bulunmalıdır.
  • Üretim ünitelerinin kapalı bölümlerinin çatısı izolasyonlu uygun bir çatı malzemesi, açık alandaki kafesli bölümün yarısı yağmur ve güneşi engelleyen bir çatı malzemesi ile kapatılmalıdır.
  • Tüm kafeslerde, dezenfekte edilebilir su ve mama kapları bulundurulmalıdır.
  • Üretim yerlerinde köpekler ayrı ayrı bölümlerde bulundurulmalıdır.
  • Üretim yerine koyulan köpeklerin türü, ırkı, yaşı ve diğer bilgileri, ıslanmaz pvc gibi bir muhafaza ile her bir ünite üzerinde görünen bir yere asılmalıdır.
  • Üretim yerlerinde kimliklendirilmiş köpek yavrularına, Bakanlık tarafından belirlenen zamanlarda aşı ve iç-dış parazit ilaçlaması yapılır.

 

İpucu

Yetiştiricilik işinde zamanlama çok önemlidir. Hamile gibi görünen dişilerin progesteron seviyelerini kontrol edin. ( yumurtalıkta bulunan ve gebeliğe tesiri olan bir hormon) Hormon artışı doğumun yakın olduğunu gösterir.

 

Köpek çiftliği kurma maliyeti

Kaç köpekle bu işe başlayacağınıza ve ne tür köpekler yetiştireceğinize bağlı olarak maliyet değişkenlik gösterecektir. Örneğin safkan köpek fiyatları 1.000 TL’den başlayarak 20 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Sağlıklı bir maliyet analizi için kurmak istediğiniz çiftlik ilgili bilgi vererek yazımıza yorum bırakabilirsiniz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir