Köprüleri yakmadan nasıl istifa edebilirsiniz?

Patronun ofisine girip “ben istifa ediyorum” diyip, daha sonra kapıyı vurup çıkmayı kim istemez ki? Tabii ki bu istifa etmenin doğru yolu değildir. Peki, doğru yaklaşım nedir? Önce kime söylemelisiniz? Ne zaman haber vermelisiniz? Ve istifa etme nedenleriniz konusunda ne kadar dürüst olmalısınız?

 

Uzmanlar ne diyor?

Yapılan son çalışmalara göre bugün ortalama bir çalışan bir işte 4.6 sene kalıyor.İnsanlar eskiye oranla yeni gelen ve giden iş arkadaşlarına daha çok alıştı. Bu şirket yaşantısının ayrılmaz bir parçası. Ve hala ayrılmayla alakalı ilginç şeyler yaşanıyor. İş arkadaşlarınız sizi okumaya çalışabilirler ve neden istifa etmek istediğinizi anlayabilirler. Unutmayın: atmosferi belirleyin. Nasıl başladığınız ve nasıl bitirdiğiniz profesyonel ilişkilerin en önemli kısımlarıdır. Sorun şu ki insanlar hazırlık yapmak ve ilk izlenimlerine ilişkin strateji oluşturmak için bir sürü zaman harcama eğilimindedir ve son kısma bu kadar ağırlık vermezler. İster mutsuz olduğunuz için, ister yeni bir iş fırsatını değerlendirmek için olsun herhangi bir sebeple istifa etmeniz hassaslık ve planlama gerektirir. İşte bununla nasıl başa çıkacağınız.

 

Esnek olun

Bir şirketten ayrılırken en az iki hafta önceden haber vermemek münasebetsizliktir. Ve bu 2 hafta geleneksel bir süre olsa bile, diğer şirkete başlangıç gününü bildirmediyseniz daha uzun süre kalmayı da teklif edebilirsiniz. Diğer taraftan işten çıkacağınızı 3 ay öncesinden söylemeniz de çok mantıklı değildir. İnsanlara gideceğinizi söylediğiniz an yabancı olarak algılanmaya başlarsınız. Belirli toplantılara çağrılmazsınız ve ekibin bir araya geldiği günlere davet edilmezsiniz. Uzun süre başıboş gezmek istemezsiniz.

 

Önce patronunuza söyleyin

İstifa etmeye karar verdikten sonra bunu söylemeniz gereken ilk insan patronunuz olmalıdır. Sebep oldukça açık: patronunuzun haberleri başkalarından almasını istemezsiniz. Planlarınız ortaya çıktıktan sonra kontrolü elinizde tutamazsınız. İstifanın zamanlamasına ilişkin kararları müdürünüze bırakmanız en iyisidir. Haberler ekibe toplantı esnasında mı söylenecek? E-posta ile mi bildirilecek? Şirketteki önemli insanlara siz mi söyleyeceksiniz? Dedikodu kazanının önünde durmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

 

Şeffaf olun

Bir sonraki kariyerinize geçiş yaparken yasal veya ahlaki yükümlülük altında olmasanız bile, gelecekte olabilecekleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu hiper bağlantılı dünyada önceki iş arkadaşlarınız LinkedIn veya facebook profilinizi güncellediğiniz anda yeni pozisyonunuz ve yeni şirketiniz hakkında her şeyi öğreneceklerdir. Planlarınız konusunda dürüst ve net olun. Ne kadar şeffaf olursanız,  sahip olduğunuz ilişkiler de o kadar iyi olur. Önceki iş arkadaşlarınız ağınızın en önemli parçalarıdır ve bu ilişkileri korumanız gerekir.

 

Dedikodu yapmayın

Schlesinger şöyle söylüyor: “İşyerinde sırlar olmamalıdır ve gizli sohbetler yapılmamalıdır”. Ayrılma nedeninizi farklı gruplara farklı şekillerde anlatırsanız – örneğin patronunuz bir hikaye yakın iş arkadaşlarınız başka bir hikaye duyarsa – işler karışır. Politikacı olmanın en temel dersini öğrenin: sadece bir hikaye olmalıdır, sadece bir şekilde anlatılmalıdır ve bu hikayeye bağlı kalınmalıdır. Bu sayede hiç kimse başka bir şey duyduğunu söyleyemez.

 

Zaman konusunda stratejik olun

İstifa nedeniniz ne olursa olsun, şirketinize karşı son bir sorumluluğunuz var. Ayrılma döneminde patronunuzu zor durumda bırakmadığınızdan emin olmanız gerekir. Bu amaçla, patronunuzla işbirliği içinde olmanız gerekir. Müdürünüze yarım kalmış işleri nasıl tamamlayacağınızı sorun. Bu sayede siz istifa ettikten sonra, önceki patronunuz ve iş arkadaşlarınız profesyonelliğinizle ilgili olumlu şeyler düşünürler.

 

Minnettarlığınızı gösterin

İstifa edeceğiniz için çok mutlu olsanız bile, pozisyon ve arkanızda bırakacağınız insanlarla ilgili kadirbilir bir zihniyete sahip olmanız gerekir. Müdürünüze, akıl hocalarınıza ve diğer insanlara mütevazi veda hediyeleri veya anlamlı notlar vermeniz iyi bir izlenim bırakmanıza yardımcı olur. Minnettarlığınızı gösterirseniz müdürünüz veya ayrılmanızla ilgili doğrudan rapor verdiğiniz kişi duygusal davranamaz veya sizi sadakatsizle itham edemez. Bu sayede siz de ikinci bir zararı önlemiş olursunuz.

 

İşten çıkış görüşmesi yaparken dikkatli olun

İşten çıkış görüşmesi yaparken tamamen dürüst olmak ve şirketle alakalı yanlış olduğunu düşündüğünüz her şeyi söylemek çekici gelebilir. Ancak tam zamanlı çalışanken söylemediklerinizi işten çıkış görüşmesi yaparken söylemeniz doğru değildir. İşinizi seviyorsanız ve patronunuzla olan ilişkiniz iyiyse bunun hakkında konuşun ancak kendinizi bunu yapmaya zorunlu hissetmeyin. İşten çıkış görüşmesi yaparken havalı olmayın ve duygusal konuşmalar yapmayın.

 

Hatırlamanız gereken prensipler

Yapın

En az iki hafta önceden haber verin ve yumuşak ve muntazam bir geçiş yapmak için daha uzun süre kalmayı teklif edin.

Geri kalan günlerinizi en iyi şekilde nasıl değerlendirebileceğinize ve kalan işleri nasıl tamamlayacağınıza ilişkin patronunuzla işbirliği yapın.

Çalıştığınız süre boyunca öğrendikleriniz için minnettar olun ve iş arkadaşlarınıza bunu gösterin.

Yapmayın

Farklı insanlara farklı sebepler sunmak – neden gittiğinize dair tek bir hikaye anlatın.

Bir sonraki adımınızla ilgili dürüst olmamak veya tamamen gizemli davranmak – patronunuz ve önceki iş arkadaşlarınız nerede işe başlayacağınızı yakın zamanda öğrenirler.

İşten çıkış görüşmesi yaparken fazla açıklama yapmak  – detaylı geribildirimler ve fikirler vermek için doğru bir zaman değil.

 

Örnek olay: yumuşak geçiş yapmak için inisiyatif almak

Ahmet Bey bir şirkette yaklaşık yedi senedir çalışıyordu. Görevine ithalat bölümünde başladı ve zamanla başkan yardımcılığına kadar yükseldi. Ancak bu ilkbahar, yol ayrımına geldi. Son iki yılını yan projesini hayata geçirmek için gecelerce ve hafta sonları çalışarak geçirdi: aile geleneğinden ilham almıştı ve doğal şampuanlar ve sabunlar satmak istiyordu. Sonunda bir karar verdi. İşinden ayrılacaktı ve tam zamanlı olarak kendi işine odaklanacaktı. Zamanla bir sürü şey öğrenmişti ve güçlü ilişkiler kurmuştu.

Ayrılacağını bir ay öncesinden söylemeye karar verdi çünkü ani bir ayrılığın ekibe zarar vereceğini ve işleri karıştıracağını biliyordu. Zaman geldiğinde patronuna karşı dürüst oldu. Patronuna girişimcilik hayalinin peşinden gideceğini söyledi. Patronu haberi iyi karşıladı ve Ahmet Bey isterlerse süreyi iki hafta daha uzatabileceğini söyledi. Bu sayede yumuşak bir geçiş yaptı.

Altı hafta boyunca hesaplarının detaylı hesap tablolarını bir araya getirdi ve bu bilgileri patronuyla paylaştı. Sonuna kadar ekibin bir üyesi olmaya devam etmek istedi. Ahmet Bey nisan ayında işinden ayrıldı ve şu anda kendi işinin patronu.

 

Örnek olay: planlarınız konusunda açık olun

Ayşe Hanım işinden ayrılacağını söylediğinde, suçluluk ve heyecan hissediyordu.

Diğer taraftan, şirketten ayrılacağı için de çok mutluydu. Hem hayallerindeki işe kavuşacaktı, hem de eski şirketinden kurtulacaktı. Teknoloji şirketindeki iki yıllık iş deneyimi moral bozucuydu. AyşeHanım iki müdüre rapor veriyordu. Müdürleri iyi anlaşamıyordu ve şirket stratejisiyle çelişiyorlardı.

Buna rağmen Ayşe Hanım istifası konusunda suçluluk hissediyordu. Ayrıldığı zaman ekibinin zorlanacağını biliyordu. İşte bu nedenle üç hafta önceden haber vermeye karar verdi.

İlk patronuna haberi verdiğinde, patronu onu kalması konusunda ikna etmeye çalıştı. Ona gururunun okşandığını ancak daha fazla parayla ilgilenmediğini söyledi. Başka bir şirkette fırsat yakaladığını ekledi. Hangi şirkete geçeceğini söylediğinde patronu onu destekledi ve en iyi dileklerini sundu.

İkinci patronunun cevabı pek iç açıcı değildi. Sadece omuz silkti ve ne zaman gideceğini sordu. Bu kişi çalışılması zor bir patrondu ve tepkisi de normaldi. Bu sayede Ayşe Hanım doğru kararı verdiğini bir kere daha anladı.

Ayşe Hanım’ın gideceğine dair haberler yayıldıkça diğer bölümlerdeki iş arkadaşları doğal olarak meraklandılar. Ayşe açık sözlü ancak profesyoneldi. Bir sonraki adımında neler yapacağına dair sorular sordular ve hepsi onun adına mutlu oldular.

Son günlerine doğru patronlarına yapıcı geribildirimler verdi.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir