Kriz Nasıl Fırsata Çevrilir?

iş adamı manzaraya karşı dikiliyor

Ne kadar kaçınmaya gayret etsek de hayatımızda zaman zaman krizler meydana gelir. Bu tatsız olaylar konforumuzu ve huzurumuzu kaçırırlar. İnsan doğasındaki tahmin edilebilirliği ve güvence hissini ortadan kaldırırlar.

Krizler hayatımızda; ekonomik, ailevi ve ruhsal olmak üzere 3 şekilde baş gösterebilir. Normalde bu tür sorunlardan kaçmaya, bu tür sorunların ortaya çıkmamasına çalışırız, ancak bazen yerkabuğu kırılır ve olanlar olur. Böyle zamanlarda çevremizin ve içinde bulunduğumuz ortamın bir kurbanı gibi hissetmeye başlarız kendimizi.

İnsanoğlu, değişikliklere uyum sağlama konusunda doğuştan gelen güçlü bir motivasyona sahiptir. Ancak krizler bu motivasyonu zayıflatır ve bizi adeta bir kasırga gibi alıp hiç tanımadığımız bir noktaya sürükler. Gözlerimizi açtığımızda bambaşka bir yerde olduğumuzu görürüz. Umutsuzca krizden önceki pozisyonumuza dönmek isteriz, ama nafiledir. Artık yapmamız gereken, yeni koşullardan en iyi şekilde faydalanmaya çalışmaktır. Bir kere krizi yeni bir gözle görmeye başladığınızda şartlar da lehinize dönmeye başlayacaktır.

 

Serbest Kalmak

Büyüme ve ciddi anlamda değişim, ancak konfor çemberinden çıktığımız zaman gerçekleşir. Yani her şeyden yüzde yüz emin olduğumuzda farklı ve belki de bize çok şey vadedecek rotalara sapmayız. Sisli havanın, yani krizin böyle bir avantajı vardır. Bizi normalde gitmeyeceğimiz yollara sokar.

Steve Jobs, Apple’dan atıldıktan sonra kötü hissetmiştir mutlaka. Ancak kesin olan bir şey var ki o hiç pes etmedi. Ufak bir animasyon şirketi açıp onu devasa bir şirket haline getirdi. Bu şirketin adı Pixar’dı. Walt Disney, 2006 yılında Pixar’ı satın aldığında Jobs, Disney’in en büyük ortağı oldu.

Kriz bir anda gelir ve her şeyi “alt üst” eder, ancak bu anlık felaketin etkisinden hemen kurtulup yeni arayışlara girebilirseniz yeni fırsatlar da keşfedebilirsiniz.

Eşi tarafından boşanma davası açılan kişi ilk başlarda yıkılır, ancak bir süre sonra bu hiçbir yere gitmeyen ilişkiden kurtulduğu için kendini şükrederken bulabilir. Bu boşanma sayesinde yeni biriyle tanışıp mutlu bir ilişkiye sahip olduysa bu durum daha da belirgin hale gelir.

Her krizde bir fırsat vardır. Krizin kötü yanlarına saplanıp kalacak mıyız, yoksa ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek için gözümüzü dört mü açacağız?

 

Krizi Anlamak

krizi-firsata-cevirme-yollari

Kriz kendini keskin bir şekilde gösterir. 9-5 mesaili bir işinizden ekonomik kriz nedeniyle atıldığınızda kendinizi dünyanın sonunu düşünürken bulabilirsiniz, ancak bu belki de kendi işiniz kurmanız için bir fırsattır. Ve krizin kendisine odaklandığınız zaman bu fırsatı asla göremezsiniz.

Ya da sevdiğiniz birinin ölümü sizi yıkıma uğratabilir. Ancak ölümün kaçınılmaz olduğunu idrak edip hayata taze bir gözle bakmanızı sağlayabilir bu olay. Madem herkes bir gün ölecek, o zaman bize verilen bu süreyi en iyi şekilde geçirmeliyiz, gibi bir düşünce yapısına ulaşmanız doğrusu çok iyi olur.

Bir de kronik krizler vardır. Bu krizler bir kişinin hayatında belli aralıklarla nükseder. Yani özgüven sorunu ve depresyonla hayatı boyunca mücadele etmek zorunda olan kişiler vardır. Ancak büyük resme bakıldığı zaman bu sorunlara köklü bir çözüm bulunabilir. Krizin köküne inmeden ondan kurtulmak pek mümkün değildir. Sizi krize sokan şeyler neler? Bunları iyice analiz etmeniz gerekir.

İnsan ilişkilerinde de benzer şekilde krizler, yeni başlangıçlar getirir. Örneğin aldatmak bir evliliğin başına gelecek en kötü şeydir, ancak evliliği tekrar değerlendirmek için “güzel” bir alan da açar aynı zamanda.

 

Fırsatları Fark Etmek

firsatlari-yakalamak

Webster Sözlüğünde kriz “dönüm noktası” şeklinde tanımlanıyor. Peki ama nereye doğru dönüyoruz, nasıl bir yola sapıyoruz? İşte bu soruyu sorabilecek kadar uyanıksak yani, geride bıraktığımız şeylere ağıt yakmak yerine yeni rotamızın üstündeki fırsatları değerlendirme hevesinde olursak esas değişim gerçekleşmeye başlamış demektir.

Ya krizin şokunu atlatır çevremizi tanımaya başlarız ya da krizin etkisi altında iş göremez hale geliriz. İlk durum büyümeyi ve gelişmeyi beraberinde getirirken ikinci durum korku ve endişeye saplanıp kalmak anlamına gelir.

Evrende değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Kriz de bir tür değişimden başka bir şey değildir. Yapmamız gereken değişim dalgasına binip değişimin yönünü yeni fırsatlara doğru çevirmektir.

 

İlginizi çekebilir

Krizi Fırsata Çevirmenin Yolları
Kriz Dönemlerinde Yapılacak İşler
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir