Çarşamba, Aralık 4, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriKriz Dönemlerinde Yapılacak İşler

Kriz Dönemlerinde Yapılacak İşler

Ekonomik kriz artık global bazda mevcut. Hiç kuşkusuz kriz süreçleri, ekonominin zora girdiği, insanların işsiz kaldığı, iş yerlerinin kapandığı dönemlerdir. Ama her inişin bir çıkışı da vardır. Bu sıkıntılı dönemlerin yeni fırsatlar sunduğu da bilinen bir gerçektir. Krizlerden zengin olarak çıkanlar çoktur. Çünkü bu süreçler yeni işletmelerin açılması, girişimlerin yapılması için uygun dönemlerdir.

 

Kriz döneminde girişimcilik

Kriz dönemlerinde girişimcilik artar. Özellikle işsiz kalan ve yenisini bulamayanlar, kendi işlerini kurmak için atılım yaparlar. Büyük şirketler bile kapandıkları, güç kaybettikleri için yeni kurulan işletmelere bazı imkânlar doğar. Her şeyden önce şirket kurma ve ofis açma maliyetleri kriz şartlarında daha uygun hale gelir. Tesis oluşturmaya varana kadar her ihtiyaç uygun şartlar (uzun vadeli ödeme koşulları) ve maliyetlerle karşılanır. Sonuçta kriz her kesimde yaşanmaktadır. İnsanlara az da olsa nakit akışı gereklidir.

Yurtdışı kaynaklı istatistikî çalışmalar da kriz dönemlerinde yeni iş kurulmalarının artığını söylüyor. Birkaç yıl önce ABD kökenli Kauffman Vakfı’nin yaptığı bir araştırma bunu doğrulamış. Fakat yeni girişimler, lüks hizmet ve ürünlere yönelik olmayıp orta halli iş alanlarına dönük olmuş.

 

Kriz dönemlerinde lisansüstü eğitim talebi artıyor

Kriz yaşanırken işsiz kalan kesim ya kendi işini kurmaya yöneliyor ya da eğitimini tamamlamaya. Kriz sürecini kendilerine yatırım yaparak değerlendirmek isteyenler yeni bir eğitim almaya ya da eğitimlerini tamamlamaya yöneliyorlar.

Krizde yapılabilecek işlere birlikte bakalım:

 

Cazip fiyat seçenekleri sunmak:

outlet-satis-magazasi

İnsanlar arasında konuşulacak, çekici fiyatlandırmalara giderek stokların eritilmesini sağlamak. Bir üründe her gün düşen fiyatlandırma yapmak, toptan alımlarda indirimli fiyat uygulamak yani tüketiciye fırsat sunan promosyonlar yapmak akıllıca olacaktır. E-ticaret ortamında da rahatlıkla uygulanacak bir yenilikçi fiyatlandırmaya gitmek alıcıya cazip gelecektir.

 

Üreticiden alıp yurtdışına satmak:

ithalat-ihracat-isi

Kriz dönemlerinde elinde stoklu malı olan üreticiler, para akışını sağlamak için daha ucuza mal satacaklardır. Uygun şartlarda alımlar yapıp onları yurtdışına ihraç edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İhracat Nasıl Yapılır?

 

Krizde freelance (serbest çalışma) şekline yönelmek:

online-is-kurmak

Böyle durgun dönemlerde kısa vadeli çalışma yapanlar iş bulma imkânı elde ederler. Proje tabanlı işler, saatlik işler, yarı zamanlı işler öncelikli olacaktır. İnternet sayesinde serbest çalışma biçimi yükselişe geçecek, kariyer –iş siteleri ek gelir sunan ilanlarla dolacaktır. Birikimlerinizi, uzmanlıklarınızı bu tarz çalışmayla değerlendirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İnternetten Para Kazanma Yolları

 

Ortak kullanım alanları oluşturmak:

ucak-yakit-tasarrufu

İnternet insanların kitleler halinde koordine olmasını sağlayan bir güçtür. İşbirliği imkânlarını kullanıcılara sunar. Bu durum da kazanca dönüştürülebilir. Örneğin, internet üzerinde bir oluşum özel jetlerdeki boş koltukları satıyor. Hem jet sahibine ek gelir sağlıyor hem kendisine. Benzer şekilde kendi özel arabasıyla şehirler arası yolculuk yapanların boş koltukları satabilecekleri internet siteleri de mevcut. Buna benzer aracı satış imkânlarını ülke koşullarımıza uyarlayarak yeni girişimler oluşturmak mümkün.

Eşya değiş tokuşları, araç, ev, kitap paylaşımları çift taraflı kazanç kapısına dönüşebilir. Büyükçe evlerin belli alanları kiralanabilir. İnternet üzerinde bu tür paylaşım ve değişimlerin yapılabileceği bir platform oluşturularak yeni iş modeli yaratılabilir.

Mutlaka okuyun: Paylaşım Ekonomisi Nedir? Şirketleri Nelerdir?

 

Eşya kiralamak:

oto-kiralama-isi

İhtiyaçlar sonsuzdur ama kriz dönemlerinde alım gücü azaldığından, insanlar harcamalardan çekindiğinden satın almalar azalır. İşte bu süreç için kiralamak iyi bir seçenek oluşturur. Giysiden tutun da elektronik eşyalara kadar pek çok şeyi kiralayabilirsiniz. Girişimci adayları bu alan süper fırsatlara gebedir. Satılmak için bekleyen üretici stoklarını inceleyin. Hangileri kiralanarak kazandırır seçip listeleyin ve kiralamaya başlayın. Bunun için oluşturacağınız sistem belki sürekli işiniz haline bile gelebilir.

 

Online satış siteleri yeni iş yeriniz olabilir:

online-urun-satisi

Bu sitelerde açılan sanal mağaza sayıları kriz dönemlerinde artış gösteriyor. Siz de yeni bir girişim yapabilirsiniz. Evinizde kullanılmayan eşyalarınız, çevreden toplayacağınız bu tarz eşyalar, giysiler, el becerilerine yönelik ürünler sanal mağazadan alıcısına ulaşabilir. Harcamalarına dikkat edenlere, en iyi seçeneği verecektir. İhtiyaçlara uygun ürünleri cazip fiyatlarla satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: E-Ticaret Yapmak İstiyorum, Ne Satabilirim?

 

Kendi işinize yeni düzenleme yapın:

isinizi-buyutmek-icin-ipuclari

İşletme sahipleri için kriz süreçleri bir iç hesaplaşma dönemidir. Neyi yanlış, neyi doğru yaptım hesaplaşması. Sonuçta hepimizin en iyi yaptığı şey bildiğimiz kendi işimizdir. Bu bağlamda sekteye uğramış işlerinize bir çeki düzen verebilir, işinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Ekonomik Krize Rağmen İşinizi Büyütmenin 5 Yolu

 

Yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirmek:

is-buyutmek

Kriz dönemlerinde bir şirket için en önemli ayrıntı, müşterilerin değişen ihtiyaçlarını anlayabilmektir. İnsanlar daha az harcamalarla temel ihtiyaçlarını gidermeyi seçecekleri için ürün yelpazelerini buna göre düzenlemeli, müşterilerini kaybetmemeliler.

Bu dönemler yeni fırsatların sunulması için en uygun zamanlardır. Biraz cesaret yeterli… Rakipler geri çekilme yoluna gidince pazarda yenilikçi ürünlere fırsat doğacaktır. Özellikle müşterilerin aynı ihtiyaçlarını karşılayacak, daha basit ve uygun fiyatlı ürünleri piyasaya sunmak en doğru yaklaşım olacaktır.

Örneğin kriz zamanlarında insanlar tasarruf yapmaya yönelmektedirler. Buna bağlı olarak tasarruf bazlı yenilikçi iş fikirlerinizi hayata geçirmeniz yerinde olacaktır.

Mutlaka okuyun: Enerji Sektöründeki Başarılı İş Fikirleri

 

Yeni pazarlara girin:

yatirim-yapilacak-ulkeler

Krizi fırsata çevirmenin bir diğer yolu yeni pazarlara girmektir. Ama doğru pazarı bulmak çok önemlidir. Araştırma yapın. Küresel krizden etkilenmeyen, kredi borcu gibi sorunları pek olmayan, kendi kaynaklarıyla kavrulan toplulukların bulunduğu ülkelere yatırım yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Yatırım Yapılacak En İyi Ülkeler

 

İlginizi çekebilir

Her Tip Ekonomide Ayakta Kalan 10 İş Fikri
Ekonomik Krize Fırsata Çevirin!
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar