Küçük Bir Dükkan Açmak

Küçük dükkanların %90’ı ilk yıllarında başarısız olurlar. Neden? Çünkü küçük dükkan sahiplerinin çoğu gerekli olan ihtiyaçlarını planlarlarken başarısız olurlar. Uzun vadeli başarıyı garanti altına almak için işletme sahiplerinin takip etmesi gereken bazı basit adımlar vardır.

 

Küçük dükkan nasıl açılır?

1- Girişimcilerin kafalarındaki fikri gerçeğe dönüştürebilmeleri için dükkanlarını açarken ne kadar ürüne ve çalışmaya ihtiyaçları olduğunu bilmeleri gerekir. İlk başta yapılması gereken bir iş planına sahip olmaktır. Kendinize şu soruları sorun:

  • Bu işe nasıl girişebilirim?
  • Benim için doğru yer neresi?
  • Fikrimi başkalarıyla paylaşmalı mıyım?
  • Hizmetlerimi veya işletmemi diğer işletmelerden nasıl farklılaştırabilirim?
  • Diğerleri bana işlerimde nasıl yardımcı olabilir?
  • Kazanç elde ettiğimde işletmemi satmalı mıyım?

Bunlar küçük dükkan sahiplerinin aklından geçen sorulardan sadece birkaç tanesidir.

1 -Başarılı olabilmek için başlangıç aşamasının yeteneklerin kombinasyonundan oluşması gerekir. Örneğin birisi araba sektörüne girmek isteyebilir. Araba toparlamaktan, özelleştirmekten ve arabaların görüntüsünü daha güzel hale getirmekten anlıyor olabilir. Ancak başarılı olabilmek bundan fazlasına ihtiyacı vardır. Yaptığı işte iyi ve yetenekli olabilir. Peki ya işleri nasıl yöneteceğini de biliyor mu?

  • Potansiyel müşterilere kendini satabilecek mi?
  • Hesapları idare edebilecek mi?
  • İstediği şekilde işlerine yardımcı olabilecek birini işe alabilecek mi?
  • Fikrini hayata geçirebilecek yeteneğe sahip mi? Satıcılarla, müşterilerle ve çalışanlarla iyi ilişkiler kurabilecek mi ve ilave beceriler geliştirebilecek mi? Bütün bular göz karartıcı gözükebilir. Fazladan beceriler ve öğrenme istekliliği başarılı bir ticari girişimin kalbidir.

2- Başarılı bir başlangıç yapmanın bir diğer önemli noktası da iyi fikirlere sahip olmak ve bunları hayat geçirebilmektir. Başarılı bir girişimcinin diğerlerinden daha fazla çalışması, daha önce deneyen ve hata yapanların yanlışların ders çıkarması ve başarılı olanların izinden gitmesi gerekir. Diğerlerinin başarılarını ve başarısızlıklarını dikkatlice inceleyin. Tehlikeleri nasıl önlediklerini ve diğerlerinin başarılarını kullanarak kendinize nasıl bir model oluşturabileceğinizi öğrenin.

3- Bir işletmeyi idare edebilecek yeteneğiniz varsa, başarılı olabilecek harika fikirleriniz varsa, araştırmanızı yapın ve diğerlerinin nasıl başarılı olduklarını anlayın ve son olarak arkanıza etik değerleri de alırsanız yolu yarılamış olacaksınız.

 

Dükkanınız açtıktan sonra

1-Size başarılı olamayacağınızı söyleyenleri dinlemeyin: Başarılı bir dükkan sahibi olmak istiyorsanız başkaların dedikleri sizi etkilememeli. Para kazanmak için istemeniz gerekir. Kar etmek için hizmet ve ürünlerinizi satmanız gerekir.

2- Sadece yapın: küçük dükkan sahibi olarak işleri sizin adınıza idare etmesi için insan kaynakları bölümüne veya bir asistan veya personele sahip olma gibi bir lüksünüz yoktur. Çoğu kez işlerle sizin ilgilenmeniz gerekecektir. Ara sıra yardım alabilirsiniz ancak sıkı çalışması gereken ve firma adına başarılar kazanacak ve hatalar yapacak olan sizsiniz. Unutmayın yol haritaları yok. Başarılı olmanın en iyi yolu işinizi düzgün yapmaktır.

3- Hatalar yapın: hatalar öğretici deneyimlerdir. Eğer başarısız olacaksınız hızlıca başarısız olur ve hızlıca para kaybedersiniz. Başarısız olabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Dokunulmaz ve ayrıcalıklı olduğunuzu düşünmek oldukça kibirli bir davranıştır. Başarısızlık öğrenme sürecinin normal ve doğal bir parçasıdır. Son dönemde çıkan haberleri bir düşünün. Instagram’ın ilk ürünü başarısız olmuştu ancak yakın zamanda Facebook uygulamayı 1 milyar dolara satın aldı. Zamanında kötü görünen ve fazla sevilmeyen uygulamayı değiştirerek daha iyi bir ürün yarattılar ve 1 milyar dolara sattılar.

4- İyi bir takımınız olsun: başarılı olmak istiyorsanız beyin gücüne ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle iyi bir takım yaratın. Onlara saygı duyun, araçlar verin, onları hazırlayın ve onlara akıl hocalığı yapın. Takımınız onlardan ne bekliyorsanız sizin için yapmalıdır.

5- Konfor alanı: her şeyi ben bilirim diyen bir kral veya kraliçeyseniz yanlış noktadasınız demektir! Unutmayın eğer konfor alanındaysanız hareket edemezsiniz. Kendinize ve fikirlerinize meydan okumalı hangi noktada olduğunuzla ve hangi noktaya ulaşmak istediğinizle ilgili mücadele etmelisiniz. Örneğin şivenizden dolayı toplum içinde konuşurken utanıyor olabilirsiniz. İnsanların sizi gülünç bulmasından ve dediklerinizi anlamamasından korkuyor olabilirsiniz. Bununla mücadele etmeniz gerekir. Her girişimcinin kendisiyle ilgili geliştirmesi gereken bir yönü vardır. Önemli olan bunu kabul etmek ve bunu düzeltmek için çaba sarf etmektir.

6- İmajınız: ne yaptığınızın bir önemi yok. Siz bir firmasınız bu nedenle imajınıza önem vermeniz gerekir. İnsanların sizi nasıl gördükleri firmanızı nasıl gördükleriyle alakalıdır. Kendinizi olmadığınız biri gibi göstermeyin. Her zaman kendiniz olun çünkü işinizin yansıması imajınızı oluşturacaktır. Eğer yalan söylerseniz imajınız bunu yansıtır. Pozitif ve güçlü bir insansınız işletmeniz de başarılı olacaktır çünkü etkileşimde bulunduğunuz insanlar şekillendirdiğiniz gücünüzü göreceklerdir. Tek yapmanız gereken bunun için çaba göstermektir.

7- Siz bir lidersiniz: eski patronunuzun hoşlandığınız veya hoşlanmadığınız taraflarını düşünün. Şikâyet ettiğiniz yönlerini hatırlayın. Sakın bunları yapmayın! Kulağa kolay gibi geliyor, değil mi? Hayır! Konuşmak her zaman kolaydır ancak uygulamak o kadar da kolay değildir. İşte bu yüzden size tavsiyemiz kişisel olarak nasıl çalışmak istediğinizi yansıtacak şekilde kendi örgüt kültürünüzü oluşturmanızdır. Para önemlidir ancak çalışanların çoğu inandıkları bir firma ve patronla çalışmayı tercih ederler.

 

Küçük bir dükkan açmak için gerekli belgeler

Ne dükkanı açacağınıza bağlı olarak ihtiyaç duyacağınız belgeler değişkenlik gösterecektir. Gerekli belgeleri bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasından öğrenebilirsiniz.

 

İPUÇLARI

Uygun planlama en yüksek performansı sağlar. Bunu sakın aklınızdan çıkarmayın.

Evinizde size destek veren biri olsun. Küçük dükkan sahiplerinin manevi destek alabilecekleri mutlu bir aile ortamlarının olması gerekir.

Başarısı kanıtlanmış bir işletme sistemi bulun ve takip edin. Daha sonra ne şekilde ilerlemek istiyorsanız ona göre kendi sistemini oluşturun.

Uzun saatler iş yerinde kalın. Küçük dükkan sahiplerinin işyerlerinde uzun süre kalması ve hatta hafta sonları da çalışmaları gerekir.

Faturalarınızı zamanında ödeyin. İşletmenizi kurarken ve korurken kredi notunuzu yükseltecektir.

Küçük iş kurarak kendi işinin sahibi olmak isteyenlere özel iş kurma önerilerini paylaşmaya devam edeceğiz.

 

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir