Küçük Bir İşletmeyle Nasıl 1 Milyon TL Kazanılır?

Dünyada yüz binlerce küçük işletme bulunmaktadır. Küçük işletmelerin milli ekonomilere ciddi bir ivme kazandırdıkları yadsınamaz bir gerçektir. Ancak bu küçük işletmelerin büyük bir kısmı ayakta kalamıyor. Yapılan araştırmalara gösteriyor ki, küçük işletmelerin yalnızca %31’i 7 yıl kadar ayakta kalabiliyor.

Hemen hemen her küçük işletme karını artırmak ister. Büyük şirketlerin uyguladığı bazı pazarlama ve büyüme taktikleri küçük şirketlerce de uygulanabilir. Aşağıda maddeler halinde, küçük işletmeleri büyütmeye ve büyük liglere taşımaya dair birkaç öneri bulacaksınız:

 

1. Sektörünüzde Kanaat Önderi Olun

Bir blog kurun, konuşmalar yapın, makaleler yazın ya da faaliyet yürüttüğünüz niş pazar ile ilgili bir kitap yazın. İnsanların soruları olduğunda danışabilecekleri bir uzman haline gelin.

Bir işi büyütmek için verilebilecek en az maliyetli tavsiye bu olsa gerek. Ücretsiz blog kurabilir ve yazmaya başlayabilirsiniz. Pazar ile ilgili bir saatlik araştırma yapıp öğrendiklerinizi birkaç saat içinde yazabilirsiniz. Potansiyel müşteriler ve sizin işinizle bağlantılı sektörlerden insanlar size yaklaşacak, sizle iletişim kuracaktır. Bu tüm niş pazarlar için geçerli bir stratejidir. Her niş pazarın konu hakkında daha çok bilgi sahibi olmak isteyen online bir kitlesi bulunur. Onları değerli içeriklerle besleyin. Onlar da sizin işinizi besleyecektir. Bu öneri ilk sırada yer alıyor. Çünkü bu bile yüzlerce şirketin yıllık 1 milyon liradan fazla kazanç sağlamasına yardım etti.

 

2. Pasif Gelir Kaynakları Yaratın.

Üyelik ve abonelik programları müşteriye bir kere satılır ve müşteriler memnun kaldığı sürece her ay belli bir miktar kazanç sağlar. Örneğin bir internet sitesine hosting sağlayan şirketler, site faaliyette kaldığı sürece bir müşteriden her ay ortalama 100 TL kazanıyor . Pasif gelir modelleriyle siz de kazançlarınızı katlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ekstra Para Kazanmanın 3 Kolay Yolu

 

3. Mevcut Müşterilerinize Daha Çok Alışveriş Yaptırın.

Ürününüzü beğenen bir müşteriniz varsa, belki o ürünün bir üst modelini daha çok beğenebilir. Ya da aynısından bir arkadaşına ya da ailesine satın almak isteyebilir. Mevcut müşterilerinize fazladan satış yapmak işinizi büyütmenin en kolay yollarından biridir.

 

4. Her Müşteriyle Mümkün Olduğunca Çok İlgilenin.

Bir ürün veya hizmet hakkındaki bilgilerin kulaktan kulağa yayılması en etkili pazarlama yöntemidir. Bazı büyük şirketler, sadece müşteri hizmetlerine ve pazarlamaya milyonlarca TL harcamaktadır. Bu onların yumuşak karnıdır. Küçük işletmeler ise piyasadaki büyük şirketlere göre müşterileriyle daha yakın ilişkiler kurabilir ve daha iyi teslimat ve müşteri hizmeti sağlayabilirler.

 

5. En İyi Uygulamaları Takip Edin

Beş büyük rakibinizi analiz edin: internet sitelerini, müşteri hizmetlerini, ürünlerini ve fiyatlarını. Bu bilgileri not alın ve rakiplerinizden ilham aldığınız 10 yeni fikri belirleyin. Bunu yılda bir yaparsanız, hem rakiplerinizle rekabet etme gücünüz artar, yeniliklerden ve gelişmelerden haberiniz olur. Hem de bu stratejiyi uygulamayan birçok şirketin önüne geçersiniz. Yeni fikirler, müşterilerinize yeni ve yaratıcı çözümler sunmanızı sağlar.

 

6. Odaklanın.

İşiniz, yatırımınızdır. Motive olmuş insanlarla vakit geçirmek sizin de işinize odaklanmanıza yardım eder. Psikolojinizi pozitif tutmaya gayret edin. Masanızı düzenli tutun. Erken kalkıyorsanız sabahları rakiplerinizi, piyasayı gözden geçirin. Bu sayede yüksek hedeflerinize ulaşmak için daha verimli çalışırsınız.

 

7. Uluslararası Satış Yapın.

Faaliyet gösterdiğiniz ülkenin dışından bir iki tane hedef pazar seçin ve olası rakiplerini tespit edin. Onların fiyat politikasını öğrenin. Ne tür şeyler sattıklarını araştırın. Bu şirketleri arayıp kendinizi tanıtın. Onlara pazar araştırması yaptığınızı söyleyin. Bazıları size tavsiye vermekten memnuniyet duyacaktır. En kötü senaryoda ise ülkenizin dışına çıkmanın bir yolu olmadığını öğrenmiş olursunuz. Yaptığınız araştırma sonucunda muhtemelen yeni bir ürün fikri ya da yeni bir pazarlama stratejisi bulmuş olursunuz. Faaliyet gösterdiğiniz sektörün diğer ülkelerdeki durumundan haberdar olursunuz.

 

8. Bir Milyon TL Göz Korkutucu Bir Meblağdır.

Yıllık 1 milyon TL kazanmak istiyorsanız aylık 83.333 TL, günlük ise 4.166 TL kazanmanız gerekiyor demektir. Her iş günü 4.166 TL kazanmak kolay bir şey değildir. Ancak işletmenizde ne tür yeni hizmetler ve ürünler sunarak bu miktarı 1-2 yıl içinde kazanabileceğinizin planlarını yapmalısınız.

 

9. Yeni İşletme Satın Alın.

Rakipleriniz kimler? İş açısından ne durumdalar? Kapatmak üzereler mi? Birçok girişimci yıllık karının 2 ila 3 katına işini devreder. Devretmek isteyen birçok şirket de alıcı bulamadığı için işletmesini kapatır. Bildiğiniz bir sektördeki işi devraldığınız zaman, bu yeni işletme 12-18 ay içinde kendi borcunu kapatır. İşletme satın almak 1 milyon TL kazanmak için uygulanabilecek en pahalı ve en hızlı yöntemdir.

 

10. Test Edin.

Büyük ve başarılı şirketlerin çoğu ürünlerinin büyük bir çoğunluğunu pazarda test etmekte ve ürünlerini buna göre geliştirmektedir.  Yapacağınız her test size, işinizle ve müşterilerinizle ilgili bir şeyler öğretecektir. Yeterince test yaparsanız işinizi geliştirebilir ve gelirinizi katlayabilirsiniz.

 

Sonuç

Bu liste her şeyi kapsamıyor. Ancak işinizi büyütmenize yardımcı olmak için yaratıcı düşünmenize ve ivme kazanmanıza katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu tavsiyelerin birkaçı, bazı sektörlere daha zor uyarlanabilir gibi gözükse de siz kullanmayı düşünürseniz, ummadığınız başarılar elde edebilirsiniz. Zira rakipleriniz büyük ihtimalle bu stratejileri uygulamamıştır.

 

İlginizi çekebilir

Sıfırdan başlayıp 1 milyon TL kazanmak
Bir yıl içinde milyon TL’lik iş kurmanın 5 adımı
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir