Birisi size mantar toplayarak günde 100, 200 hatta 300 TL kazanabileceğinizi söylediğinde ilk başta aklınıza başka türlü şeyler gelebilir. Ancak endişelenmeyin. Yenilebilir yabani mantarların ticari satışında son on yıldır ciddi bir artış vardır. Az bir araştırmayla, detaylara dikkat ederek, öğrenme heveslisi olarak ve birazda ormanlar hakkında bilgi sahibi olarak bu işten iyi para kazanabilirsiniz.
“Bu mantarlar bu kadar değerliyse neden birileri ambarında yetiştirmiyor?”sıkça sorulan sorulardan biridir. Shiitake gibi bazı mantar türleri yetiştirilse de mantarların birçoğu mikorizaldir. Başka bir ifadeyle altlarında yetiştikleri ağaçların kök sistemine bağlı olarak büyürler. Bu kökleri ambara kopyalamanın bir yolunu bulursanız servet kazanabilirsiniz.
Yabani mantar toplama işine nasıl başlanır?
Mantar türleri hakkında bilgi sahibi olmadan yabani mantar toplama işine girmeyin. Uygun çalışmalar ve araştırmalar yapmadan yabani mantar toplamanız ve yemeniz ciddi problemlere neden olur. Yenilebilir türlere benzeyen bir sürü zehirli mantar çeşidi vardır. Konuyla ilgili yardımcı olabilecek birini tanımıyorsanız Mantar Üreticileri Birliği gibi kurumlara başvurabilirsiniz.
Mantar ticari faaliyetlerinin yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız mantar alım noktalarını bularak ve ziyaret ederek satılan mantar türlerini görebilirsiniz. Alıcıların birçoğu belirli bir mantar bölgesinde olsalar bile birden fazla mantar türü alırlar. Mantar alım noktaları toplayıcıları takip edebileceğiniz ve bu kişilere sorular sorabileceğiniz en uygun yerlerdir. Mantar toplayıcılarına mantarları nereden topladıklarını sormayın. Mantar toplama noktaları özelliklede yılda bir kez üretilen bazı türlerin yeri sır gibi saklanır.
Ekipmanınız dayanıklı iş elbiselerinden ibaret olacaktır. Sağlam yürüyüş botlarına veya hafif spor ayakkabılarına sahip olmanız gerekir. Kökleri kesmek için bir İsviçre çakısı ve beş galonluk plastik kovalardan da aldığınız zaman hazırsınız demektir. İsterseniz tanımadığınız arazilerde kolay hareket edebilmek için yanınızda pusula da taşıyabilirsiniz. Orman ürünlerinden faydalanmak isteyenlere verilecek izinlere ait yönetmeliği gözden geçirmeyi unutmayın.
Yabani mantar satışı
Diyelim ki bir yığın mantarınız var… Bu mantarları ne yapacaksınız? Yerleşik alıcıların olduğu bir bölgede yaşamıyorsanız satış konusunda biraz yaratıcı olmanız gerekir. Yenilebilir olan yabani ürünler için en iyi fiyatları yüksek fiyatlı otellerin ve restoranların aşçıları verir. Sağlam bir yabani mantar kaynağını bulan herhangi bir aşçı bu fırsata balıklama atlar. Bu fırsattan yararlanmak için telefon görüşmelerine zaman ayırmanız gerekebilir.
Mantarları satmadan önce kurutmak akıllıca bir seçimdir ve özellikle siyah mantarlarda oldukça işe yarar. Bu yöntemi tercih edecek olursanız mantarlarınızı toptancılara veya doğrudan restoranlara satabilirsiniz. Kurutulmuş mantarların yarım kilosunun fiyatı 75 ve 100 TL arası değişir ancak uzun süren kurutma işlemine başlamadan önce pazarınızı bulmanız gerekir.
Yüksek fiyatlı en popüler mantarlar
1- Porcini: İtalyanlar bu mantara neredeyse tapmaktadır. Ülkemizdeki bazı bölgelerde ayı mantarı olarak da bilinen bu mantarın kilosu ortalama 50 TL’ye satılmakta. Ülkemizin daha çok kuzey bölgelerinde olmak üzere hemen her bölgesinde bulunmaktadır. Özellikle gurme restoranlarda pizza malzemesi olarak kullanılan mantarın tüketimi her geçen yıl artmaktadır.
2- Kuzu Göbeği: Bir ilkbahar mantarı olan kuzu göbeğini bulmak bazen oldukça zor olabilir. Ancak kilosunun 800 TL’ye kadar alıcı bulduğunu düşünecek olursak bu zorluğun son derece ödüllendirici olduğunu söylemek yanlış olmaz.