Cuma, Ekim 11, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriTarım ve HayvancılıkMantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Gurme mantarlar permakültür tarımın muhteşem bir uzantısıdır. Mantarlar lezzetli ve içerdiği protein değerleri bakımından çok  zengindir. İnsan sağlığına olan katkıları da tartışılamaz. Dünya çapındaki çiftçilerin çoğu ürün yelpazelerine çeşit eklemek ve çoğu bitkilerin büyümediği gölgeli alanlardan faydalanmak için mantar yetiştirir. Doğru metotlarla yapılan mantar yetiştiriciliğinde yatırımın geri dönüş süresi diğer işlere oranla çok kısadır. Aylar içinde başlangıç maliyetlerinizi karşılayabilir ve kara geçebilirsiniz. Mantar yetiştiriciliği saydığımız tüm bu sebeplerle  iş kurmak isteyen girişimcilerin iştahını kabartmaktadır. Tabii mantarların lezzetinden hiç bahsetmiyoruz bile.

Ancak küçük ve eğlenceli olan bu yaratıklar temel ihtiyaçları karşılanmadan büyümezler. Mantar yetiştiriciliğinin sürdürülebilir olmasını sağlamak için başlangıçta doğru adımları atmalısınız. Mantar yetiştiriciliğine başlarken atacağız adımlar:

 

Adım 1: Hangi mantarı yetiştireceğinize karar verin

İnsanların aklına gelen ilk mantar türü genellikle süpermarketlerde görmeye alıştığımız kültür mantarlarıdır. Kültür mantarlarının aklımıza gelen ilk seçenek olmasının sebebi popüler olmalarıdır.

Kültür mantarları yetiştirilen en popüler türdür ve pazar geniş ölçekli yetiştirilen ucuz mantarla doludur. Endüstriyel ölçekli çiftliklerde rekabet etmek isteyen kültür mantarı yetiştiricilerinin altyapı tesislerine ciddi yatırım yapması gerekir.

Kültür mantarları özel bir kompostta yetiştirilir ve bu genellikle belli bir masraf karşılığında alınır. Çiftçi dönüşümün sonunda mantar kompostunu satabilir ve zararını tazmin edebilir.

Kültür mantarlarının güvenilir ekinler üretmesi için mantar örtü toprağının kompostla kaplanması gerekir. Mantar örtü toprağı hem pahalı hem de turbalıktan toplanan torftan yapılır.

 

İstiridye mantarı

Pahalı olmayan ve yerel olarak bulabileceğiniz malzemelerle kolaylıkla yetiştirilebilir: saman, talaş, şeker kamışı malçı, kağıt, mukavva…

Kültür mantarlarına göre daha yüksek fiyattan satılır.

Fiyat hakkında konuşacak kadar ender bulunur.

Üretim yapılacak yetiştirme alanı için az bir yatırım gerektirir.

Yetiştirilmesi en kolay mantar türlerinden biridir bu nedenle sizin için iyi bir başlangıç olacaktır.

50 m2lik bir alan istridye mantarı yetiştiriciliğine başlamak  için ortalama 5 bin TL’lik bir yatırım yeterli olacaktır. Ortalama 2 – 2,5 ay sürede ilk hasatınızı yaparsınız ve verime bağlı olarak 15 bin – 30 bin TL arasında bir kazanç elde edersiniz. Şunu unutmayın ki, mantarın ihtiyacı olan şartları sağladığınız oranda verim yüksek olacak ve buna orantılı da kazancınız artacaktır.

 

Kurulum

Mantarları yetiştirmek için uygun bir alana ihtiyacınız olacaktır. Kendiniz ve aileniz için yetiştirecekseniz suya erişimi olan gölgelik bir alanı seçebilirsiniz.

Mantarları pazara satmak gibi bir niyetiniz varsa daha fazla çaba sarf etmeniz gerekecektir. Biraz nem ve çevre ışığına ihtiyacınız olacaktır. Yetiştireceğiniz mantar türüne bağlı olarak değişecektir. Örneğin istiridye mantarları 10-25 derece arasında yetiştirilir.

Mantarlar nemden hoşlanır ve bu nedenle rutubetli bir ortam yaratmanız düzgün mahsuller için şarttır. Nemi arttırmanın iki yolu vardır.

Sera buğusu: bu ucuz bir seçenektir. En iyi buğu sistemini araştırın. Sistemin su damlacıklarını havada kalmasını sağlaması ve nemi yükseltmesi gerekir. Unutmayın amacımız nemi yükseltmek ürünleri sulamak değil. El bağlantısı olmadan otomatik olarak kendi zamanlamasını yapabilir.

Sis makinesi: sera sis makineleri ikinci seçenektir. Doğrudan nemi arttırır ve doğru miktar ayarlanırsa fazla suyun değerlendirilmesini sağlar. Sis makineleri genellikle daha pahalıdır ancak ihtiyaç duyulan nem miktarı tam olarak programlanabilir.

Yetiştirme alanının bir diğer önemli parçası da temiz havadır. Mantarlar oksijenden beslenir ve karbondioksit yayar. Mutlu olmaları için düzenli olarak temiz hava almaları gerekir. Yetiştirme şeklinize bağlı olarak bir havalandırma sistemi kurabilirsiniz.

“İş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim” diyen girişimcilere özel az sermayeli karlı iş fikirlerini ve en güzel iş alanlarını araştırmaya devam edeceğiz.



Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar