Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

Bu yazımızda kilosu 1.ooo liraya kadar alıcı bulan Reishi mantarını tanıtacağız ve bu mantar türünün nasıl yetiştirildiğini, sağlığa hangi açılardan faydalı olduğunu açıklayacağız…

 

Reishi (Ölümsüzlük) Mantarı Nedir?

Reishi mantarı diğer adıyla ölümsüzlük mantarı, katranköpüğü mantar ailesinin bir üyesidir. Ölü ya da ölmeye yüz tutan ağaçların kenarlarında yetişir. Üst kısmı parlaktır ve farklı renklerde olabilir. Kırmızı ve turuncu en yaygın renklerdir. Daha ziyade ılıman bölgelerde Mayıs-Kasım ayları arasında yetişir. Ancak ev içinde dilediğiniz zaman yetiştirebilirsiniz.

Reishi mantarlarında solungaç benzeri bir şekil yoktur. Daha ziyade gözenekler mevcuttur. Reishi mantarı çok meyve veren bir mantar türüdür ve hatta bazen mantar yetiştirme torbasını bile delebilmektedir.

Odunsu ve keskin bir tadı vardır ve bu yüzden yemek için pek de ideal değildir. Bu yüzden daha çok çay benzeri içecekler yapılarak içindeki faydalı unsurlardan faydalanılmaktadır. Zira reishi mantarı içerdiği besinler nedeniyle oldukça iyi bir takviye besin olabilir.

 

Reishi Mantarının Sağlığa Faydaları

Sofralarda kendine “yemek” olarak pek yer bulamayan ve genellikle ilaç endüstrisinde kullanılan reishi mantarının pek çok faydası bulunuyor. Bu nedenle sağlık açısından en sık kullanılan mantar türlerinin başında geliyor.

Gelin şimdi reishi mantarının sağlığa faydalarına bakalım:

Kanser karşıtıdır: Reishi mantarının içerdiği bileşikler, kanser hücrelerinin azalmasına yardımcı olur. Aynı şekilde kemoterapinin zararlı yan etkilerine karşı da iyi bir besindir.

Virüs karşıtıdır: Çalışmalar, reishi mantarının Hepatit B gibi virüslere karşı mücadele ettiğini göstermektedir.

Stres karşıtıdır: Reishi, insan psikolojisini sakinleştirir ve rahatlama sağlar.

Kan basıncını düşürür: Reishi, LDL ve HDL seviyelerini düzenler, bu da tansiyonu düzene sokar.

Bağışıklığı güçlendirir: Reishi, bağışıklık sistemine yardımcı olur, hastalıklara ve alerjilere karşı mücadele eder.

 

Reishi Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Reishi mantarı evde yetiştirmeye uygun bir mantar türüdür. Kirlenmeye karşı dayanıklıdır ve çabucak yayılır. Özellikle farklı şekillerde olması nedeniyle büyümesini izlemek bile başlı başına bir keyiftir. Mantar torbasında bile yetişebilir, yani çok özel ve zor istekleri yoktur.

Reishi mantarı özellikle çavdar, arpa, yulaf, buğday içinde iyi döllenir. Talaş dökmek önerilmez, zira mantar talaşı sıkıca tutar ve döllenmesine izin vermez.

Dışarıda yetiştirmek için kuru ağaç kökleriyle aşı yapılabilir.

İçeride yetiştirmek için ise otoklavlanabilir geniş torbalar kullanılmalıdır. Sırf mantar yetiştirmek için özel torbalar satılmaktadır. Mantarın boynuzunun torba içinde şekillenmesine izin verilmelidir. Boynuz istenen boyutlara ulaşınca torbanın üst kısmı kesilmelidir.

Reishi mantarı genelde bir seferde meyve verir.  Genelde 1 kilo mantardan 5 kilo ürün elde edilir. Daha çok ürün elde etmek için mantarın tepesinin büyümesine biraz daha izin verilmelidir. Bu da büyüme ortamına temiz hava akışı sağlanarak yapılır.

Hasat dönemine gelince, mantarın meyve kısmı tohum düşürmeden önce toplanabilir. Reishi mantarında fazla tohum vardır, bu nedenle düşen tohumun yerine yenisinin çıkması çok zaman almaz. Keskin bir bıçakla mantarı bloktan ayırmak iyi olur. Zaman zaman mantarın sert olması nedeniyle testere de kullanılabilir. Toplanan mantar dilimlerini uzun süre muhafaza etmek için dehidratörden (nem alıcı cihaz) geçirmek ya da daha klasik yöntemle meyve kurutur gibi kurutmak daha doğru bir yöntem olacaktır. (Aşağıda toplanmış, kurutulmuş ve çayı yapılmak üzere hazır hale getirilmiş reishi mantarı gösterilmektedir.)

Reishi mantarı kirliliğe karşı dayanıklıdır. Ancak bu dayanıklılık, mantarın toplanması gereken kısmını koparmayı zorlaştırabilmektedir bazen.

Reishi mantarının yemeği yapılmaz, zira tadı oldukça keskin ve odunsudur. En ideal tüketim yollarından biri kurutup toz haline getirerek yemeklerde kullanmaktır. Aynı şekilde içindeki besinlerden yararlanmak için taze mantar parçacıklarını 20-30 dakika, kuru mantar parçacıklarını ise 1-2 saat  suda kaynatıp çay haline getirmek de güzel bir tüketim yoludur. Bu çayın oldukça keskin bir tadı olduğunu belirtmek gerek.

Özetleyecek olursak;

Reishi mantarının döllenme süresi oda sıcaklığında 10-14 gündür. Kolonileşme tamamlanır tamamlanmaz tohumu koparıp alt tabakaya aşılamak gerekir.

Olgunlaşma döneminde oda sıcaklığının 18 derecede olması idealdir. Reishi mantarı genelde mantar yetiştirme torbasında meyve vermeye başlar.

Boynuzlar ideal boyuta ulaşınca torbanın üst kısmını kesip ve torbayı nem oranı %90 olan oda sıcaklığında bir yere bırakın. Bu süreçten sonra mantarı hasat etmek için 30 gün beklemelisiniz…

 

Torba İçinde Reishi Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Alt tabakasına tohum aşılanmış bu torbalarında nasıl mantar yetiştirileceğine bakalım…

İçinde reishi  mantarı bulunan torbayı oda sıcaklığında ağzı açılmamış bir şekilde muhafaza edin. Hava ne kadar ılık ise gelişme de o kadar hızlı olur. Torbanın içinde beyaz miselyum varsa, mantar meyve vermeye hazır demektir. Genelde alt tabaka kahverengi olur. Bu durumda alt tabakayı beyaz hale kadar kendi haline bırakın.

Unutmayın: Bu torbalar, aslında yaşayan organizmalardır. Uzun süre bakım yapmazsanız ölebilirler. Miselyum torbaya iyice yayıldıktan sonra mantar nem, ışık ve hava ister.

 

Torba İçinde Mantar Yetiştirme Adımları

Bunun için şu aşamalara dikkat etmeniz gerekir:

1. Torbayı derin olmayan bir plastik kabın içine koyun. Mantarların ışık ve düzenli miktarda neme ihtiyacı vardır. Bu nedenle mutfak ve banyo gibi ortamlarda muhafaza edebilirsiniz torbayı.

2. Mantar meyve vermeye başladığında torbaya birkaç santimetrelik çizikler atın.

3. Daha sonra torbayı ters çevirerek içeri nem ve hava girmesine izin verin.

4. Daha sonra torbanın üstüne nemli bir bez koyun. Meyveler oluşmuyorsa torbayı güne birkaç kez sulayabilirsiniz.

5. Ve mantarların büyümesini bekleyin!

 

Mantar Torbasına Nasıl Bakılmalıdır?

Mantarların olgunlaşması için nem, ışık, havalandırma gibi unsurlara dikkat etmek gerekir.

Nem: Sağlıklı mantar yetiştirmek için nem şarttır. Torbaya kesikler attıktan sonra pamuklu bir kumaşı ıslatıp bu yarıkların üzerine koymanız nem ihtiyacınız sağlayacaktır.

Işık: Işık da mantar yetiştirilmesinde önemli bir faktördür. En iyi ışık doğal güneş ışığıdır, ancak ışığın direkt olarak torbanın üstüne vurmamasına özen göstermelisiniz. Led ve florasan lambalardan da yararlanabilirsiniz.

Havalandırma: Taze hava mantarların sağlıklı gelişimi için önemlidir. Torbaya kesik atarak içeri hava girmesine izin vermiş olursunuz. 15-20 derecelik oda sıcaklığı ise idealdir.

 

 

Reishi Çayı Nasıl Yapılır?

Kuru ya da yaş reishi mantarı bulduysanız bundan güzel bir çay yapabilirsiniz. Reishi, sıcak suyla buluştuğunda içindeki faydalı bileşikler açığa çıkar ve içen kişiye faydalarını sunar. Gerçi sıcak ya da soğuk olarak içilebilir bu çay.

Tadının pek hoş olduğunu söylenemez, ancak faydaları söz konusu olunca reishi çayını içmeniz çok iyi olacaktır.

Şimdi reishi çayı nasıl yapılır, onu anlatalım:

Önce mantarı alıyorsunuz. Kuru ya da taze fark etmez. Taze olursa çayı daha güzel olur.

İnce dilimlere ayırıyorsunuz yaprak şeklindeki mantarı. Sert bir mantar olduğu için keskin bir bıçak kullanmanız iyi olur.

Kaynar suyun içine bu mantar dilimlerini atıyorsunuz. İlk kez demleyecekseniz 5 gram kuru ya da 25 gram yaş reishi mantarı koyabilirsiniz çaydanlığa. Bu orandan 4 kupa çay çıkacaktır. 5 gram kuru reishi ise avcunuzu doldurmaya yeter. Yani çok da hassas olmaya gerek yok.

Kaynar suya attıktan sonra ocağın altını kısıyorsunuz ve 2 saat boyunca kısık ateşte demliyorsunuz. 2 saat uzun bir süre elbette. Ancak reishi mantarının içindeki faydalı besinlerin açığa çıkması için bu süre gerekli.

Çaydanlığı ateşten alıyorsunuz ve mantar parçalarını çıkarıyorsunuz.

Oldukça keskin bir tadı olan bu çayı dilerseniz balla biraz tatlandırabilirsiniz. Ayrıca çayı soğutup buzdolabında birkaç hafta muhafaza da edebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Mantar Yetiştiriciliği Yapmak
Tarım ve Hayvancılık Sektörü İş Fikirleri
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir