Gıdaları taze tutmanın birçok yolu var ama böylesini hiç duymamıştık. En eski sorunlardan biri olan çürümeye bir çözüm bulmak üzere Kaliforniya, Santa Barbara’da yeni bir şirket kuruldu. Bu şiketin adı Apeel Sciences, çıkardığı ürünün adı ise Edipeel: Meyve kabuğu, bitki sapları, yapraklar gibi yenmeyen bitkisel ürünlerden oluşan bir toz karışımı. Bu karışımı, uzun süre taze olarak saklamak istediğiniz gıdaların üzerine serpiyorsunuz. Basitçe açıklamak gerekirse bu toz, meyvelerin hassas yüzeyini örterek koruyan incecik, görünmez bir deri katmanı oluşturuyor. Bu sayede meyvelerin pörsümesine ve lezzet yitirmesine sebep olan oksitlenme ve su kaybını azaltıyor. Bu, ülkenin bir ucundan diğer ucuna taze ürün nakliyesi yapmakla boğuşan tarım endüstrisi için çok ihtiyaç duyulan bir çözüm. Bu sayede estetik niteliklerden ve aromadan da ödün vermek gerekmeyecek.
Apeel’in ifadesine göre dünya çapında toplanan ürünlerin yüzde 45’i çürüme sebebiyle ziyan oluyor ama Edipeel gibi bir ürün bu oranı düşürmeye yardımcı olabilir. Koruyu toz, domates gibi sebzelerin bir ülkeden diğerine ulaşana dek ilk günkü tazeliğini korumasına; uzun süre saklamaya imkan vermesiyle de kaynak, enerji ve su tasarrufuna yardımcı oluyor.
Apeel’in CEO’su James Rogers, yaptığı bir ropörtajda; ”Edipeel esasen, gıdaların içindeki suyun buharlaşma hızını düşüren ve gıdanın içine giren oksijen miktarını yavaşlatan koruyucu bir bariyer oluşturuyor.” diyor. ”Edipeel, nakliye ve dağıtımı kolaylaştıran paketler halinde ambalajlanmıştır ama kullanmak için paketi açıyor ve sulandırıyoruz. Sıvı formunu alan bu solüsyonun içine taze gıdaları batırıyoruz ya da solüsyonu gıdaların yüzeyine sprey ile püskürtüyoruz. Kuruduğunda, gıdanın yüzeyinden belli belirsiz, incecik bir bitki materyalli katman oluşturuyor.” diye ekliyor James Rogers.
Gıda sektöründe çığır açacak inovasyon ürünü hakkında daha somut bilgi almak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
Edipeel FDA onaylı bir ürün ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı yerlerde şimdiden boy göstermeye başladı. Fakat Apeel’in Edipeel için çok daha büyük hayalleri var. Rogers New York Times’a yaptığı açıklamada: ”Şili’den Amerika Birleşik Devletleri’ne yaban mersini getirtmek 30 gün sürüyor. Bu demek oluyor ki yaban mersinleri henüz olgunlaşmadan toplanıyor ve derin dondurucularla nakliye ediliyor. İşte biz bunu değiştirebiliriz.” diyor.