Muhasebe İşine Nasıl Başlanır?

Muhasebecilik kapsamlı bir meslektir ve hem uzun vadeli işveren istikrarı hem de serbest meslek özerkliği sunar. Muhasebecilikle uğraşan insanların birçoğunun nihai amacı yeminli mali müşavirlik çalışmalarına başlamaktır. Kendi işinin patronu olmak kolay bir iş değildir ancak buna giden yol bütün yönleriyle planlanabilir. Sizde kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız makaleyi okumaya devam edin.

 

Adımlar

1 – Ne tür bir muhasebe işine başlamak istediğinize karar verin

Serbest muhasebecilerin birçoğunun kendilerine ait küçük firmaları vardır. Firmalarını tek başlarına, bir ortakla ve 1 veya iki tane idari personelle idare ederler. Bu firmalar vergi işlemleri için şahıslara veya temel muhasebe, denetim ve vergi işlemleri için küçük ölçekli işletmelere hizmet verirler. Bununla birlikte muhasebe konusundaki uzmanlığınız ve geçmiş deneyimleriniz sayesinde farklı bir iş de kurabilirsiniz.

Örneğin danışmanlık deneyiminiz varsa mali danışmanlık firması açabilirsiniz. Müşterilerinize muhasebe işlemlerini düzene sokmaları ve iç kontrollerini sağlamlaştırmaları için çözümler sunabilirsiniz. Örneğin yazılım eğitimi ve istihdam tavsiyeleri verebilirsiniz.

Belirli bir muhasebe alanında hizmet vermeniz firmanızın temel yetkinliklerini tanımlamanıza ve rakiplerinizden farklılaşmanıza yardımcı olur. Bununla birlikte dar bir alana girmeniz başarılı bir çıkış yapmanızı ve yeterli sayıda müşteri bulmanızı zorlaştırabilir. Muhasebe çalışmalarınızın ilk yıllarında yeni müşteriler bulmak için her türlü seçeneğe açık olun.

2 – Muhasebe çalışmalarınız için bir giriş stratejisi belirleyin

Riskleri göze alarak bir iş kurarken farklı yaklaşımlar benimseyebilirsiniz.  Sıfırdan başlamak çekici bir seçenektir ancak yarı zamanlı müşteriler bulmak, oturmuş bir muhasebeci ile ortak olmak ve var olan bir firmayı almak gibi seçenekler de vardır.

Muhasebe çalışmalarınıza sıfırdan başlamanız kontrol gücünüzü arttırır. Eski yazılımlar, var olan fiyat tespitleri ve önceden var olan hizmet sorunları gibi yüklerle uğraşmanıza gerek kalmaz. Bununla birlikte başlangıç sermayesi bulmak ve ilk birkaç müşteriye işinizi pazarlamak bu seçeneği zor bir hale getirir.

Yarı zamanlı başlamanız para kaybetme riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Bir taraftan düzenli işinizde çalışırken bir taraftan da yarı zamanlı muhasebe işinizi devam ettirebilirsiniz. Bu sayede büyük finansal risklere girmeden nabız yoklarsınız. Bu şekilde müşteriler bulmanız tam zamanlı muhasebe işine geçişinizi kolaylaştırır.

Oturmuş bir muhasebe profesyoneli ile ortak olmanız başarılı bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur. Bir ortağınız olduğunda sektör bağlantılarınız, sermayeniz ve olası müşteri ilişkileriniz artar.

Var olan bir yeminli müşavir firmasını almanız kuruluş sorunlarının birçoğundan kurtulmanıza yardımcı olur ancak kontrol seviyenizi azaltır. Ayrıca bu tarz firmaları bulmak zaman alır.

3 – Muhasebe çalışmalarınıza başlamak için bir iş planı hazırlayın

İş planı işletmenizin bütün mekaniğini kapsayan ve aynı zamanda vizyonunuzu, misyonunuzu ve temel değerlerinizi tanımlayan biçimlendirilmiş bir belgedir. Bankalardan kredi almayı düşünüyorsanız iş planı hazırlamanız gerekir.

Firmanızın vizyonunu, misyonunu ve değerlerini tanımlamanız atmanız gereken adımları belirlemenize yardımcı olur.

İş planının bir diğer önemli bölümü de işletmenizi yapılandırmanızdır. Küçük ölçekli muhasebe firmalarının birçoğu sınırlı sorumlu şirket ve sınırlı sorumlu ortaklık olarak kurulur.

İş planınız pazarlama stratejileri, öngörülen maliyetler ve gelirler gibi ana faaliyetleri de kapsamlıdır. Kısacası iş planınız hedef pazarı anladığınızı, firmanızın idari ve finansal hedeflerini gerçekleştirmek için planlarınızın olduğunu göstermelidir.

4 – Muhasebe çalışmalarınızı pazarlayın

İş planı hazırladıktan ve başlangıç stratejisine, işletme yapısına ve pazarlama stratejisine karar verdikten sonra çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Firmanızı resmi olarak kurmanız, malzemeler almanız ve işyerinizi kiralamanız da yerine getirilmesi gereken görevler arasındadır. Olası müşterilerin dikkatini çekmekse en zorlu görevlerden biridir.

Müşteriler bulmak için geçmiş bağlantılarınızdan faydalanın. Bir önceki işyerinizde müşterilerinizle sağlam ilişkiler kurduysanız bu müşterileri kendi firmanıza çekebilirsiniz.

Pazarlama faaliyetleri piyasa da yer edinmenize ve yeni müşteriler bulmanıza yardımcı olur. Olası müşterilerin yaptığı ilk şeylerden biri internet araştırması olduğu için firmanıza ait bir internet sitesinin olması hayati önem taşır. Buna ek olarak firmanızı telefon rehberlerine kaydedebilir ve reklamlar verebilirsiniz.

İpuçları

Muhasebe uzmanı olmanız muhasebe işin de başarılı olacağınız anlamına gelmez. Küçük ölçekli işletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek için pazarlama ve ilişki yönetimi becerilerinizin çok iyi olması gerekir.

Özel hayatınızdaki mali yükümlülüklerinizi değerlendirmeniz giriş stratejinizi ve alabileceğiniz risk düzeyinizi belirlemenize yardımcı olur. Örneğin kazancınızla ailenizi destekliyorsanız ve ev kredisi ödüyorsanız işletmenizin başarısız olma olasılığı daha yüksek olacaktır.

İhtiyacınız olanlar

İş planı

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir