Salı, Aralık 10, 2024
Ana SayfaGenelNarsist, Zorba ve Kontrolcü Bir Patronla Nasıl Çalışılır?

Narsist, Zorba ve Kontrolcü Bir Patronla Nasıl Çalışılır?

İş hayatında bazen zor kişilerle çalışmak zorunda kalırız.

Narsist, kontrolcü ve hatta zorba kişilerle… Zor kişilerle… Bu insanlar iş arkadaşları olabileceği gibi patronlar da olabilmekte.

Peki anlaşması güç insanlarla iş hayatında nasıl çalışılır? Bu insanlara nasıl yaklaşmak gerekir? Bu soruların cevabını yazımızda bulacaksınız.

 

Zorba Patron

Kendinize “Neden hala burada çalışıyorum?” diye sormanız gerek. Kimse bir başka kişinin zorbalığına katlanmak zorunda değildir. Zorbalığa uğradığınız bir iş yerinde mental sağlığınızı korumak için orada bulunma nedeninizi sorgulayın.

Eğer yüksek maaş ya da kariyer nedeniyle orada çalışıyorsanız bu nedenler o iş yerinde kalmak için geçerli nedenler olabilir. Fakat başka bir iş aramaktan korktuğunuz için orada kalmaya devam ediyorsanız ayrılma vakti gelmiş demektir. Kendi korkunuz, yaşadığınız stresten ve zorbalıktan daha yıkıcı olacaktır.

Zorba bir patronla çalışıyorsanız onun kısa vadede değişmesini beklemeyin. Sürekli eleştiri, zorba bir patronun özünde vardır. Yani mucize gerçekleşmesini beklemek yerine patronunuzun gereksiz çıkışlarına hazırlıklı olun. Ona fırsat vermemeye çalışın.

Çalıştığınız alanda uzmansanız ve o işi sizden daha iyi yapabilecek kimse yoksa patronun zorbalığı bir yere kadar etki eder. Diğer bir deyişle işinizi o kadar iyi yapın ki patron size çatamasın. Ayrıca bu durum, maaşınıza zam isteme konusunda elinizdeki en güçlü koz olacaktır. Zira siz işinizi şahane bir şekilde yapıyorsanız işten ayrılmanız şirkete pahalıya mal olur. Bu da sizin şirkette daha yüksek bir maaşla kalmanızı daha mantıklı kılar.

En berbat patron türü, çalışanını başkalarının önünde azarlayan patrondur. Böyle bir durum gerçekleşirse göz teması kurun ve meselenin ne olduğunu bizzat sorun. Ezilip büzülmeye hiç gerek yok. Siz medeni bir cesaret gösterip sakin kalırsanız patron da esasında kendini rezil ettiğini anlayacaktır. O nedenle sakin kalmaya özen gösterin.

İş yerinde neler olup bittiğini, şirketin mevcut durumunu ve yapılacak işleri daima yakından takip edin. Zorba patronlar çalışanlarını sürekli sınamak ister. Bu nedenle bilgi vermek için şirkette neler olup bittiğini daima bilin.

Sizden yapılmasını istediğiniz şeyleri mutlaka kaydedin. Bir iş istendiğinde bu işin tanımını iyice öğrenin.

 

Kontrol Manyağı Patron

Her şeyi kontrol etmek isteyen mikro yöneticilerle baş edebilmenin yolu bu kişilerin neden korktuklarını anlamaya çalışmaktır. Eğer patronunuzun daha az kontrolcü olmasını istiyorsanız onun sakin kalmasını sağlamanız lazım.

Kontrolcü kişilerle irrite olmak durumu daha da kötüleştirir. Kontrolcü insanlar küçük detaylara bile büyük önem verir. Böyle insanlar kendilerini “kontrolcü” olarak görmezler. Yapılacak hataların pahalıya mal olacağını düşünürler ve bu nedenle hataya mahal vermek istemezler. Dolayısıyla kontrol düşkünü insanları ikna etmek ve değişmelerini sağlamak çok zordur.

Bu nedenle kontrol düşkünü bir patronun verdiği görevi çok iyi anlamalısınız. Onun sizden istediği şeyi birkaç kez teyit etmeli ve ona detaylı sorular sormalısınız. Böylece patron, sizin görevi çok iyi anladığınızı görür ve sizi sürekli kontrol etmeyi bırakabilir.  Kontrol düşkünü yöneticiler nasihat vermeyi sever. Onları sözlerini çok iyi dinleyin.

Yaptığınız iş hakkında patrona düzenli olarak bilgi verin. Detaylı raporlar kadar kontrol düşkünü insanları rahatlatan başka bir şey yoktur. Böylece projeyi ciddiye aldığınızı da göstermiş olursunuz.

 

Narsist Patron

Bir narsistle iletişim kurmak istiyorsanız bu kişiyi yağlamaktan, onu övmekten, ona iltifat etmekten başka çareniz yok. Yapmanız gereken narsist patronu dinlemek ve onun söyledikleriyle ilgileniyor görünmektir. Bu durumdan pek hoşnut olmayabilirsiniz, ancak çok da alternatifiniz bulunmuyor maalesef.

Narsist insanlar ne istediklerini iyi bilir. İstediklerini elde etmek için sürekli planlar yapar. Bu yüzden siz de böyle olmalısınız. Asla bir narsistin verdiği söze tam olarak güvenmemeyi de öğrenmeniz şart. Bir narsist istediğini elde ettikten sonra bir sonraki şeye geçer. Size verilen sözlerin daha en baştan gerçekleştirilmesini sağlayın. Yani verilen sözün peşinen gerçekleştirilmesini sağlayın. Buna çıkarcılık olarak da bakmamak lazım, çünkü narsist insanların hayatında her şey karşılıklıdır. Kendini düşünen, kendi çıkarlarını gözeten insanlar narsistleri sinirlendirmez.

Narsistler kendileri hakkında konuşmayı ve övünmeyi çok sever. Size kendi oğlunun başarısından ya da dün gece yemek yediği restorandan bahsediyorsa bunu yakınlık ve samimiyet olarak algılamayın. Siz de kendinize dair hikayeler anlatmayın. Diğer bir ifadeyle bir narsiste sırrını açmayın. Çünkü narsist bir insan, çevresindeki kişiler hakkında bilgi toplayıp bu bilgileri gerektiğinde aleyhe kullanma konusunda mahirdir.

 

İlginizi çekebilir

Kötü Bir Patronunuz Olduğunda Ne Yapmalısınız?
Patronunuzu Yönetmenin Yolları
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar