Online Kurs Hazırlayarak Para Kazanmak

İnsanlar eğlenmek ve sosyalleşmenin yanı sıra birçok farklı sebeple internette vakit geçiriyor. Aynı zamanda yeni bilgilere ulaşmak ve yeni şeyler öğrenmek için de internete başvuruluyor. Yeni bir yazılımı nasıl kullanacağınızı bilmiyor musunuz? Büyük ihtimalle YouTube’da bunun için bir video vardır. Sadece buzdolabınızdaki üç malzemeyle bir akşam yemeği mi hazırlamak istiyorsunuz? Tarif bulmak artık çocuk oyuncağı.

İnternet bilgileriniz karşılığında para kazanabilmeniz için sayısız fırsat yarattı. Bazıları bunu blog ya da kitap yazarak gerçekleştirirken online kurslar da son dönenmde oldukça popülerlik kazandı. Global Industry Analysts’ göre online öğrenme sektörünün değerinin 2021 yılında 240 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Çoğu kişi belirli bir konuyu öğretecek donanımlı olmadığını düşünür ancak gerçek şu ki online bir kurs yaratıp satmak için uzman olmanıza gerek yok. Çoğunluktan daha fazla bilgiye sahip olmanız yeterli.

Sanat ve fotoğrafçılıktan kişisel gelişim, müzik, bahçıvanlık, aşçılık, pazarlama, dil ve teknolojiye kadar  birçok konu arasından istediğinizi seçip online kurslar yaratabilirsiniz. Birçok kişi gitar, yazılım kursları ya da ekmek yapma kursu gibi online kurslar vererek ayda binlerce lira kazanıyor.

 

Online Kurs Vererek Para Kazanmanın Artıları

  • Kullanımı kolay olan platformlar online kurs yaratmayı kolaylaştırdı
  • Şu anda yaptığınız işi destekleyecek kurslar verebilirsiniz
  • Aynı online kursu sürekli satarak pasif gelir elde edebilirsiniz
  • Online kursunuzu kullanarak müşterileri diğer ürün önerilerinize yönlendirebilirsiniz
  • İnternetten ulaşılabilir olmak size tüm dünyadan müşteriler kazandıracaktır
  • Kursunuzu satın alanları diğer hizmetlerinizi de satın almaya yönlendirebilirsiniz.

Çok sayıda online kurs platformu sayesinde bir online kurs hazırlayıp satmak her zamankinden daha kolay. Buna ek olarak teknolojinin gelişmesiyle beraber profesyonel kalitede bir kurs yaratmak için gereken araçlar ve cihazların kullanımı da kolaylaştı.

Zaten var olan işletmenize ek olarak bir kurs yaratabilirsiniz. Örneğin eğer bir bloggersanız blog konunuzla ilgili belirli bir şeyi derinlemesine öğreten bir kurs yaratabilirsiniz. Eğer bir hizmet sunuyorsanız bu işi öğrenmek isteyenlere yönelik bir online kurs hazırlayabilirsiniz.

Online kurslar hazırlayıp satmak size pasif gelir sağlayabilir. Tek seferde bir tanede kurs hazırlamanız gerekir ama daha sonrasında aynı kursu tekrar tekrar satabilirsiniz. Buna ek olarak kursunuz online olduğu için ekstra çaba sarf etmeden tüm dünyadan, tüm zaman dilimlerinden öğrencilere ulaşabilirsiniz.

Bir online kursu pazarlama amaçlarınız için kullanmanın yaratıcı yollarından biri de öğrencileri diğer hizmetlerinize yönlendirmektir. Öğrencilere temel seviyede bilgi verdikten sonra eğer sizden daha fazla şey öğrenmek istiyorlarsa onları ücretli hizmetlerinize yönlendirebilirsiniz.

 

Eksileri:

  • Online kurs yaratmak çok fazla zaman alabilir
  • Tercih ettiğiniz platforma göre kazancınızın bir kısmını komisyon olarak ödersiniz.
  • Her kurs başarılı satış rakamlarına ulaşmayabilir.
  • Kursunuz için doğru fiyatı belirlemek için araştırma ve deneme yapmanız gerekebilir.

Kaliteli online kurslar öğrencilere içeriği metin ve video gibi çeşitli yollarla sunar, bu yüzden içerikleri yaratmak çok fazla zaman alabilir. Kullanıcılar kurs formatının hem video hem ses dosyaları şeklinde telefon yada dizüstü bilgisayarlarında ulaşabilir olmasını ister, bu sayede her gün işe giderken izleyebilir ya da dinleyebilirler.

Online kursunuzu tasarlarken bitmiş ürününüzü sunması için bir platform seçmeniz gerekir. Bu kendi internet siteniz ya da Udemy gibi bir platform olabilir. Unutmayın ki eğer Udemy ya da benzeri bir siteyi seçerseniz her bir satıştan belli bir komisyon ödersiniz..

Tüm diğer para kazanma girişimleri gibi başarınız kursa duyulan ihtiyaca ve ve hedef kitlenizi çekebilmenize bağlıdır. Şimdi nelerin trend olduğunu ve insanları neleri satın aldığını öğrenmek için araştırma yapın.

Kursunuz için hem daha çok kişinin satın almasını sağlayacak hem de karınızı maksimize edecek bir fiyat seçimi yapmak zor olacaktır. Bu kısım biraz deneme yanılmayla üstesinden geleceğiniz bir kısım olacak. Diğer kurslarla ve pazardaki ortalama fiyatlar ile aklınızda fiyatı karşılaştırmanız gerecektir.

 

Online Kurs Vererek Nasıl Para Kazanılır?

Online öğretim dünyasına adım atmaya hazırsanız aşağıdaki adımları takip edin.

 

1-) Kurs konusu belirleyin

Bilgi sahibi olduğunuz konuların bir listesini yapın. Belki ailenizin ve arkadaşlarınızın sizden sıklıkla yardım istediği bir konu olabilir. Belki işinizle alakalı (Photoshop kullanmak yada evde üretken olmak vs.) bir beceri olabilir. Yeni başlayanlar için suluboya ya da satranç gibi başkalarına da öğretebileceğiniz bir hobiniz var mı?

 

2. Pazar araştırması yapın

Kimsenin satın almayacağı bir kursu hazırlamakla saatlerinizi kaybetmek istemezsiniz. Birçok kişi sunduğunuz konuyu öğrenmek isteyebilir ama esas sorulması gereken şey ‘bunun için para ödemek isterler mi?’ olmalıdır. Kursunuzu hazırlamak için zaman harcamadan önce kimin satın alacağını ve buna para harcamaya hazır olup olmadıklarını araştırın.

 

3. Kursunuzu planlayın

 

Eğer kursunuzu satacak bir pazar olduğunu düşünüyorsanız bir sonraki adım kursunuzda neyin olacağını belirlemektir. Kursun doğası gereği sunacağınız içerik konunun derinine inmeli ve tüm önemli yanlarını kapsamalıdır. Kurs blog gönderileri gibi yüzeysel olmamalıdır.

Kursunuzu planlamanın kolaylaşması için modüllere ve derslere ayırın. Her bir modül bir alt konuyu geneliyle anlatırken dersler belirli bir konuyla ilgili detayları içermelidir. Örneğin evden iş kurmak üzerine bir kurs vereceksiniz diyelim. İşletme planları üzerine bir modül hazırlayabilirsiniz ve modül içerisindeki derslerin konuları ‘Benzersiz satış teklifinizi belirlemek’ ve ‘Hedef pazarını belirlemek’ olabilir.

 

4. Ders anlatmak için en iyi metodları belirleyin

Online kursların yazı, video, grafikler, ses ve listeler gibi farklı metodlar kullanarak bilgi vermesi beklenir.

Burada önemli olan hangi formatın sizin kursunuza uygun olduğunu belirlemektir. Bazı durumlarda tek bir ders için iki farklı metod sunabilirsiniz. Örneğin Quickbooks kullanımı üzerine bir kurs veriyorsanız hem adım adım kullanımı anlatan bir metin hem de yazılımın nasıl indirileceğini ve kurulacağını anlatan bir video kullanabilirsiniz.

 

5. Derslerinizi Hazırlayın

Bu online kurs hazırlamanın en çok zaman alan tarafıdır. Tüm ders içeriklerinde çıkacak bir logo ya da renk teması hazırlayın. Metin halindeki derslerinizi gözden geçirerek yazım ve anlatım hatalarını düzeltin ve hazırladığınız videoları izleyerek hata vermediklerinden emin olun.

 

6. Derslerinizi nasıl satacağınızı belirleyin

Daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız dersinizi sunabileceğiniz bir internet sitesi yaratın. WordPress eklentilerini ve hazır internet sitesi kodlarını kullanarak dersinizi satmak ve sunmak için harika bir platform yaratabilirsiniz.

Daha hızlı ve kolay bir yol için Udemy ya da Skillshare gibi hizmetleri kullanabilirsiniz. Ücretler platforma göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin Udemy’de kazancınız satışın nasıl gerçekleştirildiğine (pazaryeri ve ortaklık yoluyla ya da doğrudan sizin tarafınızdan) bağlıdır.

Bu platformların faydası sadece kursunuzu siteye yüklemenin yeterli olmasıdır. Kursunuzu yükledikten sonra arkanıza yaslanıp satışları izleyebilirsiniz.. Bu durumun kötü tarafı ise pazarın ve platformun sahibi olamayışınızdır. Ayrıca başkalarıyla da rekabet içerisine girmeniz gerekir yani rekabet edebilmek için fiyatlarınızı düşürmek zorunda kalabilirsiniz.

Son seçenek ise Teachable ya da Ruzuku gibi hizmetlerdir. Bu hizmetler Udemy’nin hız ve kullanım kolaylığının yanı sıra kendi internet sitenizi yarattığınızda sahip olacağınız avantajları da barındırmaktadır. Dersinizi kolayca yaratabilir ve yükleyebilir ve kursunuzu internet sitenizde olduğu gibi kişiselleştirebilirsiniz. Bazı hizmetleri ücretsizken, ücretli planlarda daha fazla cazip ek özellikler sunulmaktadır.

Yukarıdaki seçeneklerden sadece birini tercih etmek zorunda değilsiniz, kursunuzu birden çok platformda satışa çıkarabilirsiniz. Yine de birden fazla platformda kursunuzu satışa çıkarmadan önce hizmet şartlarını okuduğunuzdan emin olun.

 

7. Kursunuzu internete yüklemek

Platformunuzu seçtikten sonra kursunuzu yükleyin. Eğer platform kursunuzu kişiselleştirebilmenize izin veriyorsa, logo ya da renk teması eklemek gibi, ekleyin. Bu, sizin kendi özgün markanızı yaratmanıza yardımcı olacaktır.

 

8. Kursunuzu pazarlayın.

Platformdan bağımsız olarak kursunuzu pazarlamanız gerekir. Udemy gibi bir hizmeti kullansanız bile (öğrenciler Udemy’de kursunuzu kolaylıkla bulabilseler de), kendi pazarlamanızı da yapmalısınız.

Bir pazarlama planı yaparak başlayın. Pazarınızın ne olduğunu, öğrencilerinizi nerede bulabileceğinizi ve hedef kitlenizin kursunuza göz atması için neler yapabileceğinizi bu plana ekleyin. Kursunuzu pazarlamanın en iyi yolları sosyal medya ve tıklama başı ödeme yaptığınız (örneğin Google reklamları) reklamlarıdır.

 

9. Kurstaki bilgilerin güncel olduğundan emin olun

Birkaç ayda bir kurstaki bilgilerin güncelliğini kontrol edin. Eskimiş bilgiler öğrencilerin işine yaramaz ve kursunuz hakkında kötü yorumlara yol açabilir. Ayrıca ders kaynaklarına giden bozuk bağlantıları da düzeltmeyi unutmayın.

 

10. Silin ve tekrar edin

Tek bir kursla yetinmeniz gerekmiyor. İlk kursunuzla bağlı olarak öğretebileceğiniz başka kurslar varsa onları da online kurs haline getirin. Örneğin roman yazmak üzerine bir kurs veriyorsanız, nasıl kitap basılacağına ve pazarlanacağına dair bir kurs da verebilirsiniz. Bambaşka alanlarla alakalı kurslar da hazırlayabilirsiniz.

Online kurslar hazırlamak ve satmak, hedef pazara eriştiğinizde ve harika bir kurs deneyimi sunduğunuzda kazançlı bir iş olacaktır. Ayrıca kursunuzu sunmak için birçok platform varken kurs vermekten kaçınmanız için hiçbir sebep yok. Kursunuzu hazırlamak zaman alsa da bir kere internete yükledikten sonra mevcut işinize ek pasif gelir elde edebileceğiniz bir yan iş ya da başlı başına gelir kaynağınız olacaktır.

 

İlginizi çekebilir

Udemy’de Ders Vererek Para Kazanmak

İnternetten Para Kazanma Yolları

Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir