Ortak İş Kurmak

Ortak iş kurmak iki ya da daha fazla tüzel kişinin bir araya gelerek oluşturduğu stratejik iş ortaklığı yapmasıdır.  Yeni bir alanda aktif olmak ve firmanın ağını genişleterek yüksek kar elde etmek isteyenler genellikle ortak iş kurmayı seçerler.

Yeni bir pazara girmeyi düşünyorsanız ya da pazarda daha fazla güçlenmek isteyorsanız siz de ortak bir iş kurmayı düşünebilirsiz.


Ortak iş nasıl kurulur?

Doğru ortak veya ortakları seçmek demek firmaların amaçlarına ulaşmak için birbirlerine yardım etmeleri anlamına gelir.

1 – Neden ortak iş kurmak istediğinizi belirleyin. Bir firmanın ortak iş kurmak istemesinin bir sürü nedeni olabilir. Firmanızın neden ortaklık ile ilgilendiğini bilmeniz işletmenizin büyümesine yardımcı olacak çabalara odaklanmanıza imkan verir. Pazar gücünü arttırmak, masraf paylaşımı yapmak, yeni bir pazara girmeyi istemek veya işletme hedeflerinizi değiştirmek en çok rastlanan ortak iş kurma nedenleridir. Kendi sebebinizi tek bir cümle de yazmanız bir sonraki adıma geçmenize yardımcı olur.

2 – Olası ortakları araştırın. Bir önceki adımda belirlediğiniz nedeni kullanmanız ihtiyaçlarınıza uyan stratejik ortağı bulmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin yeni bir coğrafik bölgede iş yapmak istiyorsanız hedef pazarda ofisleri olan ve firmanızın pazara nüfus etmesine yardımcı olacak stratejik bir ortak aramalısınız. Araştırma firmaları amaçlarınızla buluşmanıza yardımcı olur.

3 – Diğer firma ve kişilerle ağ kurun. Stratejik ortak bulmak için iş çevrelerindeki konferanslara ve network etkinliklere katılmanız potansiyel ortaklarınızın kimler olabileceği ve birbirinize neler sunabileceğiniz konusunda size fikir verir.

4 – Toplantıları takip etmek için program yapın. Konferanslar ve network etkinlikleri gayri resmi buluşmalara ve kartvizitlerin alınıp verilmesine imkan sağlar. Bu sayede ihtiyaçlarınızı karşılayacak firmaları takip etme fırsatı yakalarsınız. Bir sürü insanla tanıştıktan sonra sizinle çalışmakla ilgilenen insanlarla toplantılar planlayın. İşletmenizin ihtiyaçlarıyla ve aynı zamanda firmanızın diğer firmaya sunabilecekleriyle ilgili konuşmalara hazırlıklı olun.

5 – Ortaklık oluşturabileceğiniz kişi veya firmayı seçin. Teklifinizin ana hatlarını belirleyin ve karşılıklı anlaşma noktasına gelmek için müzakerelere açık olun.

 

Ortaklık iş sözleşmesi hazırlamak

Ortaklık iş sözleşmesi bütün tarafların sorumluluklarını ve birlikte nasıl çalışılacağını gösteren yasal bir belgedir. Ortaklık iş sözleşmesinin amacı ilişkiyi açıklığa kavuşturmak ve ortaklar arasındaki güveni sağlama almaktır.

1 – Ortaklık yapısını tartışmak için diğer ortak/ortaklarla bir araya gelin. Aslına bakacak olursanız bunun belli bir formülü yoktur. Yani ortaklar ortaklık yapısının nasıl organize edileceği konusunda özgürdür. Bütün tarafların ortaklıktan ne anladığını öğrenmek için toplantı yapmalısınız.

2 – Ortaklık iş sözleşmesi tarafların kimler olduğunu, ortaklığın amacını, kararların nasıl alınacağını, kar ve zararların nasıl paylaşılacağını ve sözleşmenin nasıl sonlandırılacağını belirtmelidir. Bütün bu konular sözleşme tasarlanırken müzakere edilmelidir.

3 – Anlaşma taslağı hazırlamak için bir avukat bulun. Anlaşma taslağının hazırlanmasından genellikle ortaklık başlatan taraf sorumludur. Taslak hazırlandıktan sonra gözden geçirilmesi için karşı tarafın avukatına gönderilir.

4 – Sözleşme taslağını gözden geçirin. Bütün taraflar sözleşme taslağının çıkarlarına uyup uymadığını anlamak için sözleşmeyi kendi avukatlarıyla gözden geçirmelidir.

5 – Sözleşmeyi imzalayın. Ortaklığa katılan bütün tarafların sözleşmeyi imzalaması gerekir.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir