Salı, Aralık 10, 2024

Özel Hastane Açmak

Özel hastane açmak insanlar için faydalı ve sizin için de son derece karlı bir iştir. Eğer kendi hastanenizi açmak istiyorsanız öncelikli düşünmeniz gereken iki konu var: “sermaye ve gerekli izinler”. Bu işi yapmada gerçekten kararlıysanız son derece karmaşık bir süreç sizleri bekliyor.

Kendi hastanenizi açmak için bazı kuralları takip etmeniz gerekir. İşte sizin için hazırladığımız hastanenizi başarılı bir şekilde açmanıza yardımcı olacak adımlar:

 

Özel hastane nasıl açılır?

İş planı hazırlama: Plan olmadan hiçbir işe başlayamazsınız. Öncelikle iş planınızı hazırlamalısınız. İşletmenizi nasıl kuracağınızı, nasıl idare edeceğinizi, paranızı nasıl yöneteceğinizi ve buna benzer konuları planlamalısınız. İş planınıza işletme yönetimi yöntemlerinizi de dâhil etmelisiniz. İşletme yerinizi ve hastanenizi nasıl konumlandırdığınızı işletme planınızda belirtmeniz faydalı olacaktır.

Konum: İnsanların sağlık hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabilmesi için iyi bir yer bulmanız gerekir. Bu nedenle hastanenizi açmadan önce konumuzu düşünmelisiniz. Hastaneniz insanların sağlık hizmetleri alabileceği ve uygun tedavinin uygulanabileceği tam zamanlı bir yer olmalıdır. Hastanenizde hastalar rahat bir şekilde iletişim kurabilmelidir. Ambulans ve diğer araçların hastaları kolayca getirebilmeleri için hastane yolu geniş olmalıdır. Bu nedenle yer seçiminde bilinçli olmanız gerekir.

Hastane açma maliyeti: Hastane işine girerken büyük miktarda paraya ihtiyacınız olacaktır ve büyük miktarda para yatırımı yapmanız gerekecektir. Büyük bir binaya ve modern donanımlı makinelere ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle milyon TL’leri gözden çıkarmanız gerekebilir.

Bina seçimi: Hastaneniz için uygun bir bina seçmeniz gerekir. Yeni bir bina inşa edebilir veya daha önceden kullanılan bir binayı seçebilirsiniz. Fazla paranız yoksa daha önceden var olan bir binayı kiralamanız sizin için daha iyi olacaktır. Hastane konstrüksiyonuna uygun bir bina bulmalısınız.

Gerekli olan parçaların alınması: Hastalarınız ve aynı zamanda hastaneniz için gerekli olan temel parçaları almalısınız. Tıbbi tedavilerde kullanılan modern tıbbi cihazlardan ve diğer ekipmanlardan temin edin. Hastalarınızı doğru şekilde tedavi ederek onlara yardımcı olmalısınız.

Ruhsat ve izinleri alın: Hastane açarken Sağlık Bakanlığından gerekli olan ruhsat ve izinlerin alınması en önemli koşullardan biridir. Hastaneler sağlık kuruluşu olduklarından birçok ruhsat ve izine ihtiyacınız olacaktır. Hastanenizi yasalara uygun şekilde yönetmek istiyorsanız ruhsat ve izinleri bir an önce alın. Aksi takdirde çok ağır yaptırımlar söz konusu. Gerekli izinleri alabilmek için yerine getirmeniz gerekenleri  “özel hastaneler yönetmeliği” nde bulabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun: Hastanenizi idare edebilmek için bilgi sahibi olmanız gerekir. Deneyimli ve bilgili profesyonelleri işe alabilirisiniz. Hastanenizin itibarını korumanız gerektiğinden işe alacağınız kişilerin geçmiş kariyerlerini ve deneyimlerini iyice araştırın. Çeşitli tıp kuruluşlarıyla temas kurarak bilgi alabilirsiniz.

Çalışanlar için odalar hazırlayın: Çalışanların dinlenebilmesi için rahat odalar hazırlayın. Bu odada gereksiz eşya bulundurmayın. Sağlık koşullarına uygun bir alan olmasına özen gösterin.

Hastanenizi yönetirken hastane yönetimi konusunda oldukça bilinçli olmanız gerekir. Doktorların hastaları doğru şekilde tedavi edebilmeleri için doktorlar için uygun koşulların ve ortam sağlanmalıdır.

 

Özel hastane açma şartları

Özel hastaneler, Sağlık Bakanlığı’nın izniyle açılıp ruhsatlandırılmakta. Özel hastane açmak isteyenlerin, hangi tür özel hastane açacaklarını da belirten bir dilekçeyle bizzat veya mesul müdürlerince ilgili valiliğe başvurmaları gerekiyor. Özel hastane açmak isteyenler, bakanlıkça yapılan planlamaya uymak zorunda. Ruhsatlandırılan özel hastanelere yeni tıbbi hizmet birimi, teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ve sağlık çalışanı ilave edilmek istenildiğinde de planlamaya uyulması zorunlu olacak.

Özel hastanelerin tıbbî, idarî ve teknik hizmetleri bir mesul müdür sorumluluğunda yürütülmek zorunda. Özel hastanenin bakanlık ve müdürlükle ilgili bütün işlemlerinde birinci derecede muhatap, mesul müdür. Mesul müdür olarak görevlendirilecek tabibin Türkiye’de iki yılı kamu ya da özel hastanelerde olmak üzere, en az beş yıl tabiplik yapması gerekiyor.

Hasta odalarının doğrudan ve yeterli gün ışığıyla aydınlanabilecek konumda, taban ve duvarlarının düzgün ve kolay temizlenebilecek nitelikte ve dezenfeksiyona elverişli olmaları şartı koşuluyor. Hasta odalarının kapı genişliği en az 1 metre 10 santimetre olarak; hasta odalarındaki tuvalet ve banyo kapıları dışa açılacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bir odada ikiden fazla hasta yatağı bulundurulamıyor. Ayrıca her koridorda bir hemşire istasyonu şartı bulunuyor.

Büyük bir yatırım yapmak isteyenler için büyük sermayeli iş fikirlerini paylaşmaya devam edeceğiz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar