Özel Tiyatro Salonu Açmak

Oyunlar sergilemek istiyorsanız kendi tiyatro salonunuzu açabilirsiniz. Tiyatro salonu sahibi olduğunuz zaman bulunduğunuz bölgedeki izleyicilerin neler izlemek isteyeceklerini düşünmek zorundasınız. Tiyatroyu açarak kendi işini kurmak isteyenler bu sektörü çok iyi analiz etmelidirler. Tiyatro salonunuz faaliyete girdiğinde bu işin hem sanatsal yönüne hem de işletme yönüne dikkat etmeniz gerekir. Her iş kurma sürecinde olduğu gibi tiyatro salonu açarken de işinizin başarısı için hayati önem taşıyan noktalar vardır. Bunları sizler için araştırdık. O yüzden yazımızı dikkatle okumanızı öneriyoruz.

 

Özel tiyatro salonu nasıl açılır?

1 – Özel tiyatro salonunuz için hedef tanımları geliştirin.

Tiyatronuzu bölgedeki diğer tiyatrolardan farklılaştıracak özellikleri düşünün ve bu özellikleri hedef tanımlarınıza dahil edin. Ne tür başarılara imza atmak istediğinize karar verin.  Yerel yazarların oyunlarını sergileyebilir, klasik Amerikan oyunlarını sahneye koyabilir veya Avrupa ve diğer ulusların yazarlarının oyunlarını sergileyebilirsiniz.

Tiyatronuzun görev tanımları olası seyircilerin beklentilerini karşılamalıdır.

2 – Tiyatronuz için isim bulun.

  • Tiyatronuzun hedef tanımlarına uygun bir isim seçin.
  • Çevrenizdeki diğer tiyatroların isimlerine benzer bir isim seçmeyin.

3 – Tiyatronuzu nasıl yöneteceğinize karar verin.

Bazı firmalar ortaklı çalışır. Diğer firmalarda bir kişinin sorumluğundadır ki o kişi de tiyatronun sanat yönetmenidir. Tiyatro sahibi olduğunuz zaman işletme amaçlarınıza uygun bir yönetim biçimi bulmanız gerekir.

4 – Özel tiyatro açmak için gerekli olan belgelerinizi tamamlayın. Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Yer seçimi ve tesis kurmak için ve ayrıca ruhsat için gerekli olan bilgi ve belgeleri öğrenin. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmek için gerekli şartları yerine getirmeniz gerektiğini unutmayın. Tiyatronuzu başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının Özel Tiyatrolara Devlet Desteği Yönetmeliğini gözden geçirin. İkinci kısımdaki yapılacak destek bölümünü mutlaka okuyun ve alabileceğiniz destekleri öğrenin.

5 – Tiyatro salonunuz için banka hesabı açmayı unutmayın.

6 – Tiyatro salonunuz için bütçe oluşturun.

  • Giderlerinizin ve aynı zamanda olası gelirlerinizin listesini hazırlayın.
  • Tiyatronuz olduğu zaman bakım ve onarım masrafları yapmanız gerekecektir. Ayrıca tiyatronuzun temiz ve iyi durumda olması için de para ayırmanız gerekecektir.
  • Prova ve performans alanının sigortası ve ayrıca tiyatro kirası için de ödeme yapmanız gerekebilir.
  • Bazı tiyatroların ses ve ışık sistemleri, takımlar ve sahne eşyaları alması veya kiralaması gerekir. Yayınlanmış bir oyun sergileyecekseniz yayıncıya telif ücreti ödemeniz gerekebilir.

7 – Tiyatro salonunuz için para toplayın.

  • İşletme amaçlarınıza uyuyorsa diğer insanlardan para isteyin. Tiyatronuzun başarılı olmasını isteyecek arkadaşlarınız veya aile bireyleriniz size para yardımında bulunabilirler.
  • Bilet fiyatlarınızı belirleyin. Belirlediğiniz fiyatların giderlerinizi karşıladığından emin olun.
  • Bağış ve yardımlar için başvurun. Devlet kurumları ve özel yatırımcılar tiyatro salonunuza bağış ve yardım yapabilir.

8 – Tiyatro salonunuz için çalışanlar alın. Hedef tanımlarınıza uygun ve sizinle benzer işletme amaçlarına sahip kişileri bulmaya çalışın.

  • Geçmişte birlikte çalıştığınız birini işe almak iyi bir seçenektir. Çalışma ahlakını ve deneyimlerini bilirsiniz.
  • Daha önceden tanıdığınız yeterli sayıda insan bulamadıysanız aktörler, tasarımcılar ve diğer tiyatro çalışanlarını bulmak için görüşmeler yapın.

9 – Hedef tanımlarınıza ve tiyatro çıkarlarınıza uygun olan oyunları seçin.

  • Hoşunuza giden oyunları bulmak için yayıncıların kataloglarını okuyun. Daha sonra oyunun haklarını satın almak için yayıncıyla temas kurun.
  • Geleceği parlak olan yazarların yayınlanmamış oyunlarını sergilemek istiyorsanız senaryoları görmek için yazarları davet edin. Oyunla ilgili beklentilerinizi tanımlayın.  Oyunun uzunluğu, oyunun konusu ve oyuncu kadrosunun büyüklüğü de buna dahildir. Bu doğrultuda senaryoları okuyun ve çalışmak istediğiniz oyun yazarlarıyla temas kurun.

Tiyatro bir tutkudur. Hem yeni bir iş kurmak hem de bu tutkunun peşinden gitmek için tiyatro salonu açmak da mükemmel bir seçenektir.

İş kurmak istiyorum diyenler için farklı farklı sektörlerdeki iş kurma fikirlerini ve gün yüzüne çıkmamış yatırım alanlarını araştırmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir