Müşterilerin işletmenizden ya da markanızdan ne beklediğini gerçekten biliyor musunuz? Peki, aynı müşterilerin sunduğunuz ürüne/hizmete gözü kapalı güvenebildiğini düşünüyor musunuz? Ürün veya hizmetinize ilişkin en son yorumu ne zaman aldınız? Bu yorum şikayet amaçlı mı yapılmıştı, yoksa bir övgü müydü söz konusu olan?
Tüm bu soruların cevabı pazarlama faaliyetlerinde saklıdır.
Pazarlama faaliyetleri bir işletmenin geleceğini yani piyasada tutunup tutunamayacağı gerçeğini belirleyen en temel unsurlardan bir tanesidir. Pazarlama, ürününüze/hizmetinize yönelik talep, ilgi, itibar, rekabet ya da daha fazlasını oluşturmak ve sürdürmek için kullanılan araçtır. Bir işletme pazarlama çabalarından ne denli uzak durursa satış eksikliğinden ötürü piyasalardan silinme ihtimali o denli yüksek olur.
Peki, pazarlama neden bu kadar önemlidir?
Yazımızda pazarlamayı vazgeçilmez kılan faktörlere değineceğiz.
1) Müşteri Etkileşimini Sağlar.
Bir işletmenin müşterileriyle etkileşime geçmesi son derece önemlidir. Pazarlama, bu bağı sürdürmek için kullanacağınız en etkili araçtır.
Müşteri etkileşimi ile müşteriye satış tekliflerinizi zorla kabul ettirmeye çalışmak tamamıyla farklı şeylerdir. Zira etkileşim, müşterilerinize ürünlerinize/hizmetlerinize ya da işletmenize ilişkin bilgi sunmaya odaklanır. Yapacağınız tek şey bu uğurda her daim yeni içerikler oluşturmaya çalışmaktan ibarettir.
Müşterilerinize ürününüz ya da işletmeniz hakkında bilmedikleri ne varsa anlatmalısınız. İçeriklerinizin ilginç ve zaman ayırmaya değer olmasına dikkat edin.
Sosyal medya, müşterilerinizle etkileşime girmede kullanabileceğiniz en işlevsel platformlardan biridir. Kimi işletmeler müşteri tabanlarını genişletmek için kısa videolardan ya da mizah yüklü bir dizi içerikten de yararlanabilirler.
Pazarlama sayesinde kuracağınız bu etkileşim müşterilerinizde markanıza yönelik bir aidiyet hissi yaratacaktır.
2) İşletme İtibarını Artırmaya ve Korumaya Yardımcı Olur.
İşletmelerin büyüme oranı veya uzun ömürlülüğü işletme itibarı ile yakından alakalıdır. Yani, marka değerinizi belirleyen şeyin itibarınız olduğunu söylersek abartmış olmayız.
Pazarlama faaliyetlerinin büyük bir kısmı işletmelerin marka değeri oluşturmasını amaçlar.
İşletme itibarından söz edebilmek için müşteri beklentilerini etkili bir şekilde karşılayabilmeniz gerekir. Böylesi işletmeler içinde bulundukları toplumun ayrılmaz bir parçası hatta sorumluluk sahibi bir üyesi olarak algılanırlar. Dolayısıyla müşteriler işletmeye ait ürünlerle bağ kurmaktan memnuniyet duyar.
İşletme itibarını koruma yolunda pazarlamacılara düşen görev ise etkili iletişim, marka bilinci oluşturma, halkla ilişkiler ve kurumsal sosyal sorumluluk stratejilerinden yararlanmaktır.
3) İşletmeler ile Müşterileri Arasında Sağlam Bir Bağ Kurulmasını Sağlar.
İşletmelerin müşterileri ile güven ve anlayış temelli bir ilişki geliştirmeleri gerekir. Peki, bu ilişkinin kurulmasında pazarlamanın rolü nedir?
Elbette ki işletme ile müşteri arasındaki güçlü bağı kuracak veri akışını sağlamaktır.Bunu gerçekleştirmenin yolu ise pazarlama araştırmalarıdır. Pazarlama araştırmaları demografik, psikolojik ve tüketici davranışları odaklı olmalıdır.
Bu sayede, müşterinin ihtiyaçları eksiksiz karşılanır. Nihayetinde yaratacağınız memnuniyet ise müşterinin güvenini kazanmanızı sağlar.Bu noktada ürün dağıtım ekibinin rolü büyüktür. Onlar, işletmenin ürünlerini müşteriye vaat edilen zamanda ulaştırmakla yükümlü olurlar. Böylelikle müşteri sadakatinin temelleri de atılmış olur.
Sadık müşteri, işletmenize her seferinde daha fazla ürün satın alacak denli güvenen müşteri grubunu ifade eder. İşletme ve müşterileri arasındaki bu sonsuz güven ticari faaliyetleri çok daha verimli hale getirecektir.
4) Pazarlama Müşteriyi Bilgilendirmede Kullanılan Bir İletişim Kanalıdır.
Pazarlama aynı zamanda müşterilerinize sunduğunuz ürün veya hizmetler hakkında bilgi sunar.
Müşteriler ürünlerin değeri, kullanımı ve kendilerine yardımcı olabilecek ek bilgilere ilişkin fikir sahibi olmada pazarlamadan yararlanırlar. Çünkü pazarlama sayesinde marka bilinirliği yaratmak ve işletmenizin rakipleri arasından sıyrılıp öne çıkmasını sağlamak an meselesi olacaktır.
Piyasada kıyasıya bir rekabet söz konusudur ve bu kıran kırana mücadeleden galip ayrılmak için müşterileri ikna edecek için bir marka sesine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, müşterilerinize yapmayı düşündüğünüz indirimler vb. rekabetçi taktiklere ilişkin bilgi vermelisiniz.
Pazarlama, iletişimin gücünden yararlanmak suretiyle işletmenizin pazarında lider olmasını sağlayacaktır.
5) Satışları Artırır.
Pazarlama, ürün veya hizmetlerinizi tanıtmak adına farklı stratejilerden yararlanır. Bir ürünün bu denli reklamının yapılması müşterinin radarına girdiği anlamına gelir ki bu da ürünü satma şansınızı artırır.
Müşteriler ürün veya hizmetlerinizi satın almadan önce denemek isteyebilir. Bu, satın alma kararını hızlandıracak bir durumdur.
Müşteriler ürünlerinizden/hizmetlerinizden memnun oldukları vakit siz istemeseniz dahi marka elçiniz olmaya gönüllü olurlar. Ağızdan ağıza pazarlama yoluyla işletmenize ya da markanıza ilişkin tüm bilgileri yayar ve satışların belirgin miktarda artmasına yardımcı olurlar.
Pazarlama çalışmalarınızın etkinliğini artırmak istiyorsanız,üst kalite bir hizmet sunduğunuzdan emin olmalısınız.
6) Hedef Müşteri Kitlesine Ulaştırır.
Pazarlamacıların tümü ticaret söz konusu olduğunda doğru müşteri kitlesini hedef almanın ne denli önemli olduğunu bilir. Ancak, bu kitleye ulaşmak için doğru içeriğe sahip olmak şarttır. Pazarlama stratejileri, ne tür mesajların hedef kitleyi ikna edeceğini belirlemenize yardımcı olacaktır.
Bu noktada, farklı pazarlama mesajlarını test etmeli ve işlevselliklerine dair net bir fikir edinmeye çalışmalısınız.
Hedef kitleniz üzerinde gerçekleştireceğiniz bu testler sayesinde pazarlama çabalarınız için uygun bir temel oluşturabilirsiniz. Böylelikle müşteri tabanınıza yönelik sağlam bir kavrayış geliştirir ve gerçeği yansıtmaktan uzak tahminlere sığınmaktan kaçınmış olursunuz.
7) İşletmelerin Sektörün Gerisinde Kalmamasını Sağlar.
Her pazarlamacı satış süresince potansiyel bir müşterinin farklı ürünler hakkındaki görüşünü çarpıtmanın ya da değiştirebilmenin ne denli önemli olduğunu bilir. Öyle ki bu noktada hataya yer bırakılmamalıdır.
Çoğu işletme her daim müşterinin favori markası olarak kalacağını varsayar çünkü o güne kadar herhangi bir müşteri şikayeti ile karşılaşmamıştır. Ancak, bu yanlış bir zihniyettir. Müşterinin zihninde yer etmenin ve akla gelen ilk işletme olmanın yolunu bulmak şarttır.
Her ilişkinin sürdürülmesi gerekir, öyle değil mi? Pazarlama, müşteri ya da sektörle olan bağınızı sürekli hale getirmenizi sağlar ve işletmenizin sektörü yakından takip edip müşterileriyle sağlam bir ilişki sürdürebilmelerine yardımcı olur.
Mevcut müşteriyi elde tutmanın yolunu bulmadan yeni müşteriler kazanmaya odaklanılmamalıdır.
8) Farklı Gelir Akışları Sunar.
Girişimler başlangıç aşamasındayken çoğu zaman nakit sıkıntısı çekildiğinden gelir seçenekleri bir hayli sınırlıdır.
Pazarlama stratejileri sayesinde daha fazla müşteri ve gelir fırsatı oluşturulur, yani farklı gelir kapılarını aralamış, yeni seçeneklere kucak açmış olursunuz. Piyasalardaki rekabet unsuru göz önünde bulundurulduğunda farklı seçeneklere sahip olmanın sağlam bir savaş zırhına sahip olmakla eş değer olduğu da görülecektir.
Gelir akışındaki bu hareketlilik size yeni pazarlara girmeniz için gereken cesareti de verecektir. Hatta akıl ve ruh sağlığınızın selameti açısından aşırı talepkar müşterileri bırakmaya başlamak gibi bir özgürlüğe dahi sahip olabilirsiniz.
Pazarlama faaliyetleri olmasaydı, yalnızca mevcut müşterilerden kazanacağınız üç kuruşa tamah etmek durumunda kalabilir, işletmenizi büyütmekte ciddi anlamda zorlanırdınız.
9) Yönetim Kadrosunun Bilinçli Kararlar Almasına Ön Ayak Olur.
Her işletme, ticari hayatının belirli bir döneminde neyi, ne zaman, kimin için ve ne kadar üreteceğine ilişkin sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu karmaşık ve sıkıcı bir süreç olup işletmenizin ömrünü belirler. Bu nedenle, işletmeler kritik kararları almak adına pazarlama mekanizmalarının gücünden yararlanırlar.
Pazarlama mekanizmalarına neden mi güvenmelisiniz? Çünkü pazarlama mekanizması, işletmeniz ve içinde bulunduğu toplum arasında kurulan en güvenilir bağı oluşturur. Pazarlama faaliyetleri, hedef kitlenizin zihnine nüfuz eder, onları bilgilendirir ve nihayetinde ürününüzü/hizmetinizi satın alma konusunda ikna eder.
Pazarlamanın Piyasa Rekabetindeki Rolü Nedir?
Rakipleriniz ürünlerini aktif olarak pazarlıyor, öyle değil mi? Peki, bu durum pazarlamanın önemine ilişkin yeterli ipucunu vermez mi?Onayladığınızı duyar gibiyiz. O halde rakiplerinize karşı rekabet avantajı elde etmenin tek yolunun agresif pazarlama olduğunu unutmamalısınız.
Yanlış anlaşılmasın, pazarlamadan yararlanacağım diye vasat ya da negatiflikle yüklü faaliyetlere de girişilmemelidir. Bunun yerine hedef pazara yönelik beklentileri iyi araştırmalı ve bu beklentileri karşılayacak nitelikte ürünler/hizmetler sunmanın yolunu bulmaya odaklanmalısınız.
Piyasaya yeni sürülmüş bir ürün veya hizmet sunacaksınız, pazarlamada çok daha agresif ve stratejik olmanız gerekecektir.