Pazarlamacılar Ketçap Şişesinden Neler Öğrenebilir?

Tüm şirketler inovasyona açık ve sürekli büyüyen bir piyasada faaliyet göstermek ister. Bu koşullar altında iyi bir pazarlama stratejisiyle şirketinizin ürünlerini farklılaştırabilir ve rekabet avantajı elde edebilirsiniz.

Fakat bugün pek çok piyasa dolgundur ve mevcut ürünlerin hepsi birbirine benzemektedir. Kar majı sürekli baskı altındadır, inovasyon sadece ufak tefek geliştirmeler düzeyindedir.

Peki böyle bir piyasada fark yaratan, piyasayı sallayan bir ürün nasıl geliştirilir?

Bu konuda ketçap şişelerini örnek verebiliriz.

 

Ketçap Şişesi ve İnovasyon

Ketçapın yaklaşık 150 yıllık bir geçmişi var. Heinz da ilk büyük ketçap üreticisi olmuştur ve büyük bir talep görmüştür. Fakat bu ilgi yine de Heinz’ın düşük fiyatlara karşı kırılgan olmasını önleyememiştir.

Heinz böylesine dar bir ortamdan kaçış planı olarak ise şişe tasarımın kullanmıştır. Klasik ketçap şişelerini bilirsiniz, kapak üstte değil, alttadır.

Bu inovasyonu Heinz bulmuş değildir. Bu tür bir şişe tasarımını Heinz’dan önce şampuan markaları da kullanmıştır. Yani ortada büyük bir teknolojik atılım bulunmasa bile buzdolabına konan ketçapın akıbeti, ufak bir tasarım stratejisiyle değiştirilmiştir.

Kapağın alt kısımda olmadığı dönemlerde ketçap şişeleri hem tüketicilere hem de üreticilere birtakım sorunlar oluşturmaktaydı. Şişenin dibinde yoğunlaşan ketçapı makarnanın ya da patatesin üstüne sıkmak büyük bir problemdi. Öyle ki insanlar bazen şişeyi bıçakla yarararak ulaşabiliyordu ketçapa. Yani ketçap insanlar tarafından sevilen ve kullanılan bir ürün olsa bile ketçap şişeleri ortada bir sorun olarak duruyordu.

1978 yılında Heinz bu soruna bir çözüm buldu. Carly Simon’un “Anticipation” (Beklenti) adlı şarkısının kullanıldığı televizyon reklamında ketçap kapağının altta olacağını ve bu sayede ketçapın istenen yoğunlukta sıkılabileceğini gösterdi.

Yani artık hem ketçap kullanımı daha kolay hale geldi hem de ketçap kullanım oranı yükseldi.

Yeni şişe tasarımının tanıtımından 1 yıl sonra Heinz rakip ketçap firmalarına göre 3 kat büyüdü. Takip eden yıllarda Heinz’ın satışları her yıl %25 arttı. Bu kazancın büyük kısmı rakip firmalardan geliyordu tabii ki.

 

Ketçap Şişesi Neden Önemli?

Bu örnekten pazarlama konusunda alabileceğimiz 2 temel ders var.

İnovasyon ve yenilikçi fikirler her zaman devasa piyasa araştırmaları neticesinde oluşmak zorunda değildir.

Heinz’ın şampuan sektöründe kullanılan şişe tasarımını ketçap sektöründe kullanmaya başlaması, mevcut inovasyonları araştırmak ve kendi alanına entegre etmek bakımından önemli bir örnek.

Heinz ayrıca eski şişe tasarımındaki gibi ketçap sıkmanın zorluğunu gördü ve bu işlemi çok kolay bir hale getirdi. Ketçap sıkmak neden bir işkence olsun ki…

Yani marka bu noktada müşteri deneyimi ve mevcut inovasyonları uyarlama konusunda büyük bir başarı göstermiştir.

İnsanlar bilinçli ya da bilinçsiz en az çaba gerektiren şeyi tercih ederler. Eğer sizin ürününüzde mevcut bir engeli ortadan kaldırıyorsa, insanların daha az çaba harcamasını sağlıyorsa müşteriler tarafından tercih edilecektir.

Unutmayın, müşteri deneyimini ne kadar sorunsuz ve kolay hale getirirseniz, işte o an rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Reklam ve Pazarlama Yolları
Problemleri Çözmenin Yaratıcı Yolları
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir