Perşembe, Aralık 12, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriTarım ve HayvancılıkRomanov Koyunu Yetiştiriciliği Kazandırıyor!

Romanov Koyunu Yetiştiriciliği Kazandırıyor!

Küçükbaş hayvacılık yapmak isteyen ancak ne tür bir hayvan yetiştireceğine karar veremeyenler için en iyi hayvan ırklarını ve karlı hayvancılık fikirlerini araştırmaya devam ediyoruz.

Hayvancılık yapma konusunda koyun yetiştiriciliğinde karar kıldıysanız Romanov koyunlarını incelemeden bu işe başlamamanızı öneririz. Romanov, hakiki ve saf bir koyun cinsidir. Bugünkü koyunların çoğunluğu gibi melez değillerdir. Belirli bir özellikleri nedeniyle seçilmiş ve modifiye edilmiş bir cins değildir. Romanov cinsi dünden bugüne doğallığını muhafaza etmiştir.

Romanovlar dünyanın en doğurgan koyunlarıdır. Bir yaşındayken ikiz doğurmak onlar için normal bir hadisedir. Onları yedi aylıkken 45-50 kg civarında olacakları biçimde beslerseniz, ilk 12 ay içinde ikiz doğum yapabilirler. Diğer türlerden farklı olarak iki kuzuya da annelik yaparlar. Koyunların içinde anneliği en iyi beceren türdür Romanovlar. Kuzularını benimserler. Yavru reddetmek, bu tür içinde çok nadir görülür.

Bu türün en önemli özelliklerinden biri de Romanovların aerodinamik vücut yapıları nedeniyle doğum esnasında zorluk yaşamamalarıdır. Kuzular doğum için her zaman elverişli boyutlardadır. Çoğu kez çok yaşlı koyunlar bile ayakta doğum yapar ve bu doğumlar son derece rahat gerçekleşir.

 

Yılda kaç kuzu doğurabilmekteler?

romanov-koyunu

Örneğin her 7 ayda bir doğum yapmalarını isterseniz çoğunlukla ikiz, bazen de üçüz doğum yaparlar. Ancak onları 7 ay değil de yılda bir doğum yapmaya yöneltirseniz (ki zaten doğal olarak yılda bir doğum yaparlar) en yüksek doğum oranını elde edersiniz, yani koyunlarınız 3-6 kuzu doğurur. Ortalama sayı ise 4’tür. Beşiz ve altız doğurmak çok nadirdir. Sadece en yüksek beden sağlığına sahip koyunlar ve yüksek beslenme rejimine sahip olanlar bunu başarabilir.

Anne koyun ilk kez doğum yapmamışsa üçüz ve dördüzleri besleyebilir. Bunun için rahim ve meme kapasitesi yeterince iyi olmalıdır. Ayrıca yeterli ve dengeli beslenmek de bunu gerçekleştirebilmek için şarttır. Ayrıca doğan bu kuzular beslenme kafesine sahip olmalıdır. Bu tür yetiştirdiğim diğer tüm türlerden daha erken yaşta bu kafese girip beslenir. Çok meraklıdırlar, asla tembel değillerdir.

 

Romanov koyunlarının başlıca özellikleri nelerdir?

Romanov kuzuları, son derece yaşam doludur ve narin kemik yapılarına rağmen doğumda çok enerjiktir. Güçlü ve beceriklidirler.

Romanov kuzuları siyah bir kıl tabakasıyla doğarlar, zaman geçtikçe yün ve kıl karışık hale gelir. Bu ikili yün-kıl tabakası kısmen dökülür. Yaz aylarında ise tamamen dökülür.

Romanovların kısa kuyrukları vardır. Kısaltılması gerekmez. Bu özellikten dolayı, kuyruğu sarkan hiçbir ihtiyar Romanov görmedim.

Romanovların yüzünde, başında, ayaklarında, kuyruklarında, göbeklerinde, anüs ve memelerinde hiç yün yoktur. Bu doğum zamanında daha temiz olmalarını sağlar. Bu sayede kuzular dünyaya geldikleri anda ilk besinlerini bulmakta zorlanmazlar. Kuzular annelerinin memelerini hemencecik bulurlar .

Romanov koçları, tüm yıl boyunca çok aktiftir. Dünyanın libidosu en yüksek koçları bu cinse mensuptur. Romanov dişileri de tüm yıl boyunca doğuma elverişlidir. Çok iyi beslenirlerse ve özenle bakılırlarsa yılda iki kez doğum yapabilirler. Doğumdan 30-40 gün, kuzular hala emme dönemindeyken bile tekrar hamile kalabilirler. Özetle safkan Romanovları yılın herhangi bir zamanında doğum yaptırabilirsiniz, bu sizin pazarlama ve finansal planlarınızla alakalı bir durumdur.

Romanov dişi ve erkekleri 70 günlükken erginleşir. Yani istenmeyen hamilelikleri önlemek için yavru koçlar doğumda kısırlaştırılmalı ya da 60-70 günlükken sütten kesilmelidir. Bunlardan ötürü Romanov dişileri 7-8 aylıkken doğum yapmalarıyla bilinirler.

Romanov koçlarının libidosu tüm yıl boyunca yüksek olduğu için koçların cinsel organları bir askılıkla ile kapatılır. Bu sürü içinde doğumları senkronize etmek, çiftlikteki işleri bir zaman dilimine sığdırmak için yapılır. Bu aynı zamanda birbirine benzer, eşit büyüklükte bir sürünün oluşmasına neden olur ki bu da satış anlamında önemli bir detaydır.

 

İlginizi çekebilir

Koyun Yetişticiliği Yapmak
Tarım ve Hayvancılık Fikirleri
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar