Sayborg hamamböcekleri ile afet kurbanlarının yeri tespit edilebilir!

Hamamböcekleri maalesef kediler kadar sempatik değil ama Japon bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından geliştirilen bir yenilik, kafası kopsa bile 9 gün yaşayan bu yarı ölümsüz, tüyler ürpertici yaratıklara karşı bakış açınızı değiştirebilir. Osaka Üniversitesi ile Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi, bu böcekleri kendinden beslemeli, kablosuz bir sensör ağına dönüştüren küçük bir yakıt pili geliştirdi. Uzmanlar, pilsiz çalışan bu böcekleri yakın gelecekte afet kurbanlarını aramak için kontrol edebileceklerini düşünüyorlar.

Bu küçük yakıt pili, hamamböceğinin vücut sıvısında bulunan bir şeker türü olan trehalozu parçalayarak elektrik üretiyor. Sıvı, difüzyon işlemi sırasında hamamböceğinin gövde içine yerleştirilen küçük ve iğne benzeri boru boyunca bir depo tankının içine akıyor. Böylece enzimler trehalozu glikoza çeviriyor ve glikoz da daha sonra elekrotlar tarafından yakılarak enerjiye dönüştürülüyor.

Aşağıdaki video bize bu böceklerin nasıl kontrol edildiğini gösteriyor:

Prototip test, bu küçük ama güçlü hamamböceğinin 50,2 mikrovata kadar enerji üretebildiğini göstermiş. Araştırmacılar, geliştirdikleri bu yakıt pillerini, sürdürülebilir bir güç kaynağı olarak kullanmak istiyor. Uzaktan kumanda teknolojisinin rüzgarını da arkasına alarak, bu uçan sayborg böcekler, çok cüzi bir miktara geniş bir sensör ağını kapsayabilir ve sıcaklık, basınç, ses gibi parametreleri ölçen sistemlerin sorumluluğunun bir kısmını üstlenebilir.

Zararlı diye nitelendirdiğimiz bu böcekler ile ilgili başka ne gibi fikirler hayata geçirilebilir sizce?

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir