Sosyal Girişimcilik Projesi: Geri Dönüşüm Kumbaraları

Sosyal girişimcilik projeleri bir problemi çözerken aynı zamanda topluma büyük fayda sağlamalarıyla bilinirler. Frankfurt Havaalanı örnek bir sosyal girişimcilik projesine imza attı. Güvenlik kontrollerinden geçemeyen şişelerin geri dönüşümü için kumbaralar yerleştirdi. Böylece yolcular diledikleri hayır kurumuna bağış yapmak için başka bir yol daha buluyorlar.

Havaalanı güvenliği son yıllarda giderek sıklaştı. Bu her ne kadar güvenlik için gerekli olsa da, yolcuları rahatsız etmekte. Son zamanlarda hava yolu kullanıcıları uçağa içinde sıvı bulunan şişelerle binemiyorlar ve şişelerini güvenlik kontrolünde teslim etmeleri isteniyor. Bu durum can sıkıcı olduğu gibi, bu şişeler çöpe atıldığı için çevreye de zararlı. Bu sorunu aşmak için Frankfurt Havaalanı, güvenlik kontrollerinden geçemeyen şişelerin geri dönüşümü için kumbaralar yerleştirdi. Böylece yolcular diledikleri hayır kurumuna bağış yapmak için başka bir yol daha buluyorlar.

Uçağa sokulabilecek eşyalar konusundaki kısıtlamaları unutmak yolcular açısından çok kolay ve sıvı dolu şişe ile kutuların bagajlarda unutulması sıklıkla görülmekte. Frankfurt’ta, yolcular bu istenmeyen eşyaları Terminal 1’deki geri dönüşüm kumbaralarına atabiliyorlar. Şişe ve kutular daha sonra toplanıyorlar, içeriklerinden arındırılıyorlar ve geri dönüşüm şirketlerine satılıyorlar. Kumbara sadece yolcuların eşyalarını almakla kalmıyor, alınan kutu veya şişenin yaklaşık değeri üzerinden istenilen yardım kuruluşuna bağış yapıyor. Bu makineyi kullanan yolcular; WWF, hava yolu tabanlı insani yardım vakfı olan Luftfahrt ohne Grenzen, yerel gıda bankası Frankfurter Tafel or Franziskustreff arasından dilediğini seçebiliyor. Airlinetrends.com’un iddiasına göre, eğer kullanıcı herhangi bir kurum seçmezse, bağışı otomatik olarak WWF’ye yapılıyor.

Geri Dönüşüm kumbaraları havaalanı güvenliğindeki şişe ve kutu toplama sorununa bir son verdiği gibi, havayolu kullanıcılarına da geride bıraktıkları eşyalarının iyi bir amaca hizmet ettiğini bilmenin keyfini yaşatıyor. Havaalanlarını daha sevecen yapmanın başka yolları da olabilir mi? Ya da başka ne tür sosyal girişimcilik projeleri hayata geçirilebilir.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir