Sponsorlu İçerik Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Araştırmalar, insanların “sponsorlu içerikleri” klasik reklamlardan 2 kat daha çok hatırladıklarını gösteriyor. Sponsorlu içerik olgusu senelerdir hayatımızda ve ilk olarak basılı yayın alanında kendini gösterdi. Ancak dijital pazarlamanın hayatımıza büyük bir hızla girdiği bu günlerde sponsorluklar basılı yayından internete doğru evrildi. Bugünlerde sponsorlu içeriğin en yoğun kullanıldığı mecralara ise Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube’u örnek verebiliriz.

Peki ama sponsorlu içeriği, klasik bir internet reklamından ayıran şey tam olarak ne?

Bu soruya cevap verebilmek için yazımızda sponsorlu içerik olgusunu ele alacağız. Başarılı sponsorlu içerikleri analiz ederek işinize yarayabilecek ipuçları vereceğiz.

 

Sponsorlu İçerik Nedir?

Sponsorlu içerik bir reklamveren tarafından ödemesi yapılan ancak belli bir marka, fenomen ya da yayıncı tarafından üretilen ve yayınlanan reklam türüdür.

Böyle bir içerik eğer sizin hedef müşteri kitlenize ulaşabilecek bir kişi ya da marka tarafından yayınlanıyorsa sponsorlu içerik hedefine ulaşmış sayılır.

Örneğin oyun klavyesi üreten bir teknoloji şirketinin Youtube’daki bir oyun kanalı sahibine ürünlerinden birini göndermesi ve bu kişinin bir videosunda bu üründen bahsetmesi bir sponsorlu içerik örneğidir. Sponsorlu içeriği özel kılan şey hedef kitleye ulaşmak için nokta atışı anlayışını benimsemesidir. Yukarıdaki örnekte oyun klavyesi üreten şirket televizyon reklamı da verebilirdi ancak bu reklamı izleyen 100 kişiden belki de sadece 4 kişi oyun klavyesine ilgi duyan kişilerden oluşacaktı. Ancak klavye reklamı, sponsorlu içerik yoluyla oyun konseptli bir Youtube kanalında yapıldığında videoyu izleyen 100 kişinin neredeyse tamamı oyun klavyesi almaya istekli ve niyeti kişilerden oluşacaktır.

Bu açıdan sponsorlu içerik, izleyenlerde zorlama bir reklam duygusu oluşturmaz. Bilakis sponsorlu içerik, içeriğin bir parçası ve boyutu olarak görülür ve doğal karşılanır.

İnsanlar reklam izledikleri hissine kapılmazlar. Konu ile ilgili yeni bir bilgi ve ürün hakkında bilgi edinmiş hissederler. Bu ise markanın daha güvenilir ve hatırlanır olmasını sağlar.

Sponsorlu içerik söz konusu olunca “güven” unsuru başat bir öenem sahiptir. Öyle ki pazarlamacıların kendi başlarına yarattıkları bir reklam içeriği ile güvenilen bir yayıncı aracılığıyla yaratılan sponsorlu içerik arasında %50 fark vardır. Yani sponsorlu içerik doğru kişi aracılığıyla yayınlanırsa %50 daha çok başarı sağlanır.

Ayrıca şunu da ilave edelim: Sponsorlu içerik yaygınlık kazanadursun, bir ürünü kaliteli bir içerikle birlikte pazarlamak, paralı reklam vermekten 3 kat daha fazla satış yapmayı sağlıyor.

 

Sponsorlu İçerik Nasıl Fark Edilir?

Sponsorlu içerik daha etkili ve başarı oranı daha yüksek olsa bile bazen klasik reklamlarla karıştırıldığı durumlar olur.

Bildiğimiz klasik paralı reklamda bir marka kendi ürünü ile ilgili bir içerik hazırlar. Daha sonra bu reklam bir web sitesi ya da yayıncıya gönderilir ve ürünün reklamı insanlar tarafından görülür.

Huffington Post gazetesinin web sitesindeki örneğe baktığımızda başlığın altında “reklam” olduğu zaten yazar. Ancak bu içerik, görünüş itibarıyla sitedeki herhangi bir haber başlığı gibi görünür.

Bu içeriğe tıkladığınız zaman direkt olarak ürün veya hizmet hakkında bilgilerin yer aldığı bir makaleye, yazıya yönlendirilirsiniz.

Buna native reklam adı da verilir.

Sponsorlu içerik ve native reklam esasında bir web sitesinin doğal bir unsuru olacak şekilde oluşturulur. İkisi de “ben reklamım” diye sırıtmaz.

Ancak native reklam, reklamveren tarafından oluşturulur. Sponsorlu içerikte ise reklamı oluşturan şirketin kendisi değil, şirketin ürün ve hizmetini kullanan ve bununla ilgili olarak Instagram gönderisi atan video çeken kişidir.

Native reklama tıklandığında direkt olarak satış sayfasına gidilir. Böyle bir durumun normal şartlar altında satışları daha çok artırması beklenir ancak direkt olarak satış sayfasına gitmek insanları soğutan bir şeydir.

Zira insanlar bir şeyin “reklam” olduğunu anladıkları anda o ürün veya hizmetten bir anda soğuyabilirler. Zira o reklam, onlara zorla sunulmuştur. Halbuki sponsorlu bir içerik söz konusu olduğunda insanlar güvendikleri bir kaynağın ya da kişinin bahsettiği bir ürün veya hizmete daha çok dikkat kesilirler.

 

Sponsorlu İçerik Örnekleri

Şimdi görsel, işitsel, yazılı sponsorlu içerik formatlarına ve örneklerine bakalım. Başarılı br sponsorlu içerik yaratmanın ipuçlarını en iyi örnekleri analiz ederek öğrenebiliriz.

 

Fotoğraf ve Video Odaklı Sponsorlu İçerik

Pek çok tüketici markalardan görsel içerik görmek ister. Bu yüzden fotoğraf ve video türündeki sponsorlu içerikler oldukça revaçtadır.

 

Michelob Ultra

https://www.instagram.com/p/BzbOTdYnczL/?utm_source=ig_embed

Bir içecek markası, Tastemade sayfası ile sponsorluk anlaşması yaptı.

Buna göre Tastemade’in yemek tarifi videolarında reklamı yapılan içecek de malzemeler listesinde yer alıyor. Yani Tastemade videolarında söz konusu içecekler kullanılarak yapılan yemek tariflerine yer veriliyor. Videolarda içeceklerin yemeklerde nasıl kullanıldığı vurgulanıyor.

Bu örnekte içecek firması kendi hedef kitlesine uygun bir mecra seçmiş durumda. Ayrıca Tastemade’in video formatına da aykırı bir durum oluşmuyor. Gayet doğal bir akış söz konusu.

Küçük işletmelere gelirsek bu tür bir sponsorlu içerik de gayet uygulanabilir. Yerel bir restoran da bir blog yazarı tarafından oluşturulan buna benzer bir yemek tarifine sponsor olabilir.

 

Nude by Nature

Bu videoda Nude by Nature marka elçisi, İngiliz bir gazete için çalışan bir muhabire güzellik konusunda ipuçları veriyor.

Evening Standard adlı gazetenin kadın ve güzellik departmanı için gayet iyi bir içerik oluşuyor böylece. Yani insanlar bunun bir tür reklam olduğunu algılamıyorlar ya da daha doğru bir deyişle gazetenin tarzı ile çakışan bir durum oluşmuyor.

 

 

https://www.instagram.com/p/BzZVUhiBDXU/?utm_source=ig_embed

Bu içerikte ise evcil hayvan ürünleri satan Tractorsupply isimli mağazanın reklamı yapılıyor. Ancak içerik o kadar doğal ki hiçbir reklam algısı oluşturmuyor. Aksine izleyicilerle duygusal bir bağ kurmasını sağlıyor.

Bu içeriğin sponsorlu olduğuna dair bilgi de paylaşılıyor ve takipçilere karşı şeffaf olunuyor. Bu da oldukça güzel bir yaklaşım.

Sponsorlu içerik ile o içeriği paylaşan hesabın şahane bir ikili oluşturabileceğinin en güzel örneklerinden biri.

 

Sponsorlu Podcast

Podcast gittikçe popüler hale geliyor. 2018 yılında pazarlamacıların %17’si pazarlama kampanyalarına podcast’i de eklemiştir.

General Electric ve Microsoft gibi devasa firmalar kendi podcast’lerini hazırlamakta ve pazarlamacılar da müşterileri olan markalar için en uygun podcast’leri aramaktadırlar.

Sponsorlu podcast, pazarlamacıları kendi içeriklerini yaratmak için zaman ve emekten tasarruf ettirir.

 

Rise and Grind

ZipRecruiter sponsorluğundaki bu 10 bölümlük podcast, Daymon John tarafından yönetiliyor. Bu podcast serisi aynı zamanda Daymon John’un aynı isimdeki kitabının adını taşıyor.

ZipRecruiter firması ve Daymon John’u birbiriyle ilgili kılan şey ise podcast’te girişimcilik, kariyer danışmanlığı, iş görüşmesi ipuçları gibi konuların konuşulması. ZipRecruiter’in bir iş arama sitesi olduğunu belirtirsek durum daha da anlaşılır olacaktır.

Özellikle büyük bir profesyonellik gerektiren alanlarda podcast’lere sponsor olmak, bir firmanın sektördeki önemini ve yerini vurgulamak bakımından zeki bir hamledir. Podcast’lerin sözel bir formatta olduğunu ve bu bakımdan bir marka hakkında epey bir bilginin ortaya konduğunu düşünürsek podcast’in de önemli bir pazarlama aracı olduğunu görürüz.

 

Influencer (İnternet Fenomeni) Odaklı Sponsorlu İçerik

En popüler sponsorlu içerik türlerinden biri budur ve sponsorlu içeriğin en yaygın olarak kullanıldığı platform ise Instagram’dır.

 

CR7 – Cristiano Ronaldo

https://www.instagram.com/p/By-tdE4Ag5E/?utm_source=ig_embed

Bu gönderide dünyanın en büyük ve popüler futbolcularından biri ve Instagram’da tam tamına 177 milyon takipçisi olan Cristiano Ronaldo, CR7 markasının ürettiği ayakkabı giymiş halde gözüküyor.

Ronaldo sponsorlu içerik ve reklam dünyasına son derece aşina bir insan ve bu işi gerçekten başarılı bir şekilde yapıyor.

Fotoğrafta Ronaldo’yu ayakkabısı ayağında, gayet doğal bir anında görüyoruz. Yani pat diye ayakkabının fotoğrafını paylaşıp geçmiş değil. Takipçileri bir reklam yerine Ronaldo’nun hayatından samimi bir an görüyor.

Özellikle sporcuların spor giyim markaları ile sponsorlu içerik üretmelerinin yaygın olduğu bilsek de bu örnekte günlük hayatta da giyilebilecek bir ayakkabı görüyoruz. Yani bir sporcu illa spor ürünü tanıtımında yer alacak, illa Nike ya da Adidas reklamında oynayacak diye bir kaide yok.

 

Combo – Selena Gomez

https://www.instagram.com/p/Bx201VODYoW/?utm_source=ig_embed

Selena Gomez’in de 154 milyon takipçisi var.

Bu gönderide Gomez, Combo marka kıyafetlerle gözüküyor ve açıklama kısmında Gomez giydiği kıyafetleri kısaca açıklıyor.

Bu çok güzel bir birliktelik. Zira Combo lüks bir giyim markası ve Selena Gomez de giyinmeyi seven, modaya meraklı, giydikleri hakkında bilgi veren bir fenomen.

O nedenle örnekte gördüğümüz sponsorlu içerik Selena Gomez takipçileri için son derece doğal bir durum.

E-ticaret siteleri ve butikler de takipçi sayısı yüksek kişilere kıyafet, ayakkabı gibi şeyler gönderip bu ürünlerle fotoğraf çekmelerini sağlıyor ve bu fotoğrafın altında e-ticaret sitesinin linkine yer veriliyor ya da bu sitenin Instagram hesabı etiketleniyor.

 

Sponsorlu Yazı

Sponsorlu yazı (sponsorlu makale) çok uzun zamandır hayatımızda. Basılı yayın alanında çok uzun süredir kullanılan sponsorlu içerik olgusu, son yıllarda online mecralara ve bloglara da sıçramış durumda.

Neilsen and Mode adlı medya araştırma şirketine göre insanlar sponsorlu bir içeriği okumak için ortalama 2.5 dakika harcıyor. Bu süre hiçbir sponsorluk içermeyen bir yazıyı okumakla neredeyse eşit bir süreye tekabül ediyor.

 

Sleep Number

Huffington Post gazetesi websitesinde uyku ve uyku alışkanlıkları konusunda bir anket düzenliyor.

Bu içeriğin sponsoru ise Sleep Number adlı bir yatak firması…

Klasik bir Huffington Post yazısı gibi görünen bu makalede Sleep Number firmasının adı tek bir yerde geçiyor. Ayrıca bu yazının sponsorlu bir içerik olduğu gerçeğine de yazının sonunda yer veriliyor.

Ankette yer verilen bilimsel veriler içeriğin güvenilir olmasını sağlıyor. Uyku hakkında ilginç ve etkili bilgiler öğrenen okurlar bu yazı esnasında Sleep Number adlı bir yatak firmasından haberdar oluyorlar ve uykunun yatak kalitesiyle direkt bir ilgisi olduğu bilgisinden hareketle yatak satın almaya giriştiklerinde akıllarına ilk olarak Sleep Number markası geliyor.

Gayet güzel işleyen bir sistem.

 

Sponsorlu İçerik Oluşturmak İçin İpuçları

Bir marka olarak bir içeriğe sponsor olmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

Sizin hedef müşteri kitlenizin takip ettiği ve sunduğunuz ürün-hizmetle alakalı bir mecraya sponsor olun. Bir saat firmasıysanız “lifestyle” temasındaki bir Instagram sayfasına sponsor olmak çok daha mantıklıdır.

İçerik üreten birilerini ararken sizle aynı misyona ve değere sahip birilerini bulmaya çalışın. Örneğin glutensiz bisküvi üreten bir pastanesiniz diyelim. Sürekli et ve kebap videoları paylaşan bir Instagram fenomeni sizin için hiç de uygun değildir. Sizle aynı şehirde yaşayan ve sağlıklı yaşam konusunda ipuçları veren tematik bir Instagram sayfası sizin değerlerinizi daha çok paylaşır.

Farklı formattaki içeriklere sponsor olmaya çalışın. İlla video çekilsin ya da illa yazı yazılsın gibi bir şart koşmamalı, müşteri kitlenizin internet alışkanlıklarını gözeterek içerik oluşturulmasına çalışmalısınız.

 

Sonuç

Sponsorlu içerik yeni kitlelere ulaşmayı ve güvenilir bir kaynak aracılığı ile insanlar güvenini kazanmayı sağlar. Ayrıca klasik reklamlardan farklı olarak içeriği siz değil, yayınlayan kişi oluşturur. Bu da size zaman ve emekten tasarruf etme imkanı tanır.

Eğer siz de bir sponsorlu içeriği pazarlama stratejinize dahil etmek istiyorsanız, özellikle sizin platformunuzla (Instagram sayfası, Youtube kanalı) ile alakalı bir markayı tercih edin. Yani eğer fotoğraf çekim teknikleriyle alakalı bir Instagram sayfanız varsa içeriğinizde bir margarin markasından bahsetmeniz son derece abes olur. Fakat Youtube kanalınızda fotoğraf makineleri için çanta üreten bir firmadan bahsettiğinizde sponsorlu içerik süreci gayet doğal bir görünüm kazanır ve başarılı olma ihtimali yükselir. (Kanalınızı izleyen kişilerin büyük oranda fotoğraf makinesi vardır ve bu kişiler fotoğraf makinelerini taşımak için uygun bir çanta arayışındadır…)

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir