Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana SayfaGirişimcilikSpotify Kurucusu Daniel Ek'in Başarı Hikayesi

Spotify Kurucusu Daniel Ek’in Başarı Hikayesi

Müzik dinleme alışkanlıklarımızı ve müzik piyasasını ciddi bir şekilde değiştiren Spotify’ın kurucusu İsveçli Daniel Ek’in 16 yaşındayken Google’a yaptığı iş başvurusu reddedildi. Buna karşın 23 yaşındayken milyoner olan Daniel Ek, Avrupa kökenli en önemli girişimcilerin başında geliyor.

35 yaşındaki Spotify kurucusu ve CEO’su Daniel Ek, 2017 yılında Billboard Magazine tarafından müzik sektörünün en önemli kişisi olarak seçildi.

70 milyondan fazla premium üyeye sahip olan Spotify, Nisan 2018’de halka arz edildi. Spotify’ın şu anki değeri ise yaklaşık 27 milyar dolar.

 

Peki bu kadar büyük bir başarının ardındaki Daniel Ek kimdir?

Daniel Ek, 1983 yılında Stockholm’de doğdu. Orta direk bir ailenin çocuğu olan Daniel Ek’in evinde ise müzik hiçbir zaman eksik olmadı. Anneannesi opera sanatçısı, dedesi ise caz piyanistiydi. 4 yaşındayken gitarda basit şarkılar çalmaya başlayan Ek’in ilkokuldaki müzik öğretmeni ise onun müzik konusunda yetenekli bir çocuk olduğunu ifade ediyor. Bu arada Daniel Ek’in şarkılarının da Spotify’da bulunduğunu belirtelim.

14 yaşına geldiğinde C++ ve HTML CGI yazılım dillerini öğrenen Daniel Ek, insanlara web sitesi hazırlıyordu. Yani 14 yaşındayken yazılımdan para kazanmaya başlamıştı bile. Öyle ki daha orta okulda arkadaşlarına iPod ve video oyun vererek okuldaki ödevlerini onlara yaptırıyordu.

15 yaşına geldiğinde web sitesi hazırlayarak aylık ortalama 50.000 dolar kazanıyordu. Daha sonraki işlerinde de yaklaşık 30 kişiyi istihdam edebilir duruma gelmişti.

16 yaşındayken Google’a iş başvurusu yapan Daniel Ek’e Google “üniversiteyi bitirince tekrar başvur” cevabı verdi. Birkaç yıl sonra Daniel Ek’e Stockholm Vergi Dairesi’nden bir mektup geldi. Buna göre Daniel Ek de artık vergi mükellefiydi.

Bir dönem iflasın eşiğine gelen Daniel Ek’in kaderindeki dönüm noktalarından biri ise İsveçli video görüşme uygulaması Skype’ın eBay’e satılmasıyla oldu. 6 aylık dönemde Daniel Ek dört şirketini sattı.

23 yaşında milyoner olan Daniel Ek, bu parayla ilk olarak kırmızı bir Ferrari satın aldı. Stockholm gece hayatında da aktif olan Daniel Ek, arkadaşlarıyla İsveç’in en elit gece kulüplerinde eğleniyordu.

“O dönem tamamen depresyondaydım. İnsanların beni param için sevdiklerini, arkadaşlarımın param için yanımda olduklarını fark ettim.”

Hayatında bir değişikliğe ihtiyaç duyan genç girişimci, lüks dairesini ve Ferrari’sini sattı ve şehir dışında küçük bir kulübede yaşamaya başladı. Bu dönemde kafa dinlemeye ve kendini toparlamaya çalışan Ek, Spotify’ın kurucu ortaklarından girişimci Martin Lorentzon ile konuşmaya başladı.

Uzun orman yürüyüşleri sonunda Lorentzon ve Ek, hızlı ve pratik bir müzik hizmeti sunma konusunda karar kıldılar. O zamanlarda popüler olan müzik hizmeti Napster, Daniel Ek’in müzik konusundaki zevklerini artırmıştı. Ancak Napster korsan yayın gibi sorunlar yüzünden uzun soluklu olamamıştı. Napster’den ilham aldığını açıkça belirten Daniel Ek’in şirketi Spotify’ın ilk yatırımcılarından biri de yine Napster kurucusu Sean Parker oldu. Sean Parker, Daniel Ek hakkına şöyle diyor:

“Daniel çok sabırlı bir insan. Baskı altında çalışabilen ve yılmayan bir kişiliğe sahip. Birçok insanın havlu atacağı durumlarda bile kendine hakim olabiliyor.”

Spotify için yatırım bulmak da Ek için kolay olmadı tabii. 2.5 yıl boyunca yatırımcıların kapısını çalıp onları müzik sektörünün yatırım yapmak için ideal bir sektör olduğunu anlattı. Öyle ki bir noktada Daniel Ek, randevu almak istediği yatırımcıların kapısında bile yattı. Bu süreç boyunca Spotify, kurucu ortaklardan Martin Lorentzon’un TradeDoubler adlı girişiminden elde edilen paralarla finanse edilebildi.

Spotify 2008 yılında İsveç’te yayına girdi. Zamanla tüm dünyada yayıldı.

Bu arada Spotify’ın ilk hayranlarından biri de Mark Zuckerberg oldu. 2009 yılında Facebook sayfasında “Spotify gerçekten iyi!” şeklinde bir gönderi bile paylaştı.

2018 itibarıyla müzik sektörünün en önemli insanı olarak görülen Daniel Ek 2016 yılında Sofia Ek ile evlendi. Tabii böylesine etkili bir girişimcinin düğününe de yine girişimcilik dünyasının en önemli isimleri katıldı.

Daniel Ek genelde çekingen biri olmasına rağmen çevresindeki kişiler tarafından ilham verici olarak görülüyor. Onun büyük resmi görebilen, detaylara önem veren bir insan olduğu söyleniyor.

Spotify’ın ilk yatırımcılarından Par-Jorgen Parson onun hakkında şöyle diyor:

“Daniel benden 20 yaş küçük olmasına karşın şimdiye kadar çalıştığım en başarılı CEO’lardan biri. Spotify’ın başarısının ardında hep o vardı, bundan sonra da o olacak.”

Bu kadar servet ve şöhrete rağmen Daniel Ek minimal ve sade bir yaşam sürüyor. Stockholm’deki ofisinin yanında bulunan marketlerden alışveriş yaparken görülebilen girişimci, medyanın radarında olmayı da pek sevmiyor. Ancak medyaya konuşacağı zaman da büyük oynuyor.

2011 yılnda Spotify’ın 1 milyon paralı üyesi varken 2018 itibarıyla bu sayı 70 milyona ulaştı. Spotify’ın %9 hissesine sahip olan Daniel Ek’in şu anda 2.5 milyar dolarlık bir serveti bulunuyor.

 

Spotify Kurucusu Daniel Ek’ten Girişimcilere Tavsiyeler

İsveçli gazeteci Kina Zeidler’in İsveç merkezli Skype, Klarna, Mojang ve Spotify gibi büyük girişimlerin hikayesini anlattığı “The Swedish Tech Wonder” adlı kitabında Daniel Ek girişimcilere şu tavsiyelerde bulunuyor:

⇒ Daima en yetenekli insanlarla çalışın. Uzun vadede bakarsanız alanının en parlak isimleriyle çalışmadığınız sürece başarılı bir şirket kurmanız imkansızdır.

⇒ Bilginizin kısıtlı olduğu konuları uzmanlarına bırakın.

⇒ Kendinize bir akıl hocası (mentor) bulun ve süreci birlikte yürütün. Mentorunuzun hatalarından ve deneyimlerinden ders çıkarın.

⇒ Hem iş hayatında hem de özel hayatınızda okumayı, deneyim kazanmayı ve öğrenmeyi asla bırakmayın.

⇒ Yerel başlayın, global hareket edin.

⇒ Sürekli statükoyu sorgulayın.

⇒ Eğlenmeyi ihmal etmeyin.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar