Spotify’da Podcast Nasıl Yapılır?

182 milyon premium aboneye sahip ve 80 milyon şarkılık arşivi olan Spotify, dünyanın en popüler ve en büyük müzik/podcast platformlarından biri.

Eğer şarkınızın ya da podcast’inizin geniş kitlelerce dinlenmesini istiyorsanız mutlaka Spotify’da yer almalısınız. 2021 verilerine göre dünya genelinde aylık 28.2 milyon podcast dinleyicisi var. Apple Podcasts’in ise aylık dinleyici sayısı 28 milyon. Yani esasında iki platform da aynı sayıda podcast dinleyicisine sahip ancak Spotify’ın arşivi çok daha geniş.

Peki ama podcast’inizi Spotify’a nasıl yükleyebilirsiniz?

Aslında çok basit. Bir mikrofon yeterli. Ancak daha çok kişiye erişim sağlamak için Spotify’da yer almanız gerek. Dünyanın en güzel hikayesini anlatsanız bile onu insanlar bulamazsa, çabalarınız boşa gider maalesef.

Bu yazıda size Spotify’da nasıl podcast yapabileceğinizi detaylı bir biçimde anlatıyoruz.

 

Spotify’da Nasıl Podcast Yapılır?

Podcast özelliği Spotify’a Temmuz 2017’de geldi. İlk adı Spotify for Podcasters idi hatta. Belli kişiler podcast yükleyebiliyordu. Yani bir test dönemi diyebiliriz buna.

Ancak Ekim 2018’de podcast özelliği tüm premium kullanıcılara açıldı. 2018 sonunda podcast dinlenme oranı %175 arttı.

Şu anda 50 milyondan fazla podcast bölümü mevcut Spotify’da ve hala talebin olduğu pek çok alan var.

Podcast yapmadan önce Spotify, Google Podcast ve Apple Podcast arasındaki bazı farkları anlamak gerek.

Spotify’da tüm bölümleri tek seferde yüklemek durumunda değilsiniz.

Yeni bölüm yayınladığınızda takipçilerinize Spotify bizzat bildirimde bulunuyor.

Podcast’inizde kullanacağınız müzik ve şarkıları seçmekte daha geniş bir yelpazeniz var.

Bunun gibi irili ufaklı farklar mevcut.

Pandemi nedeniyle hemen herkes evlerine tıkıldı ve yapacak bir şeyler aradı. İnsan sesine hasret kaldık uzun bir süre… İşte podcast dinlemek de pandemide ciddi derecede arttı. İnsanlar bir şeyler yaparken arkada bir sohbetin dönmesini istiyor.

Spotify’a podcast yüklediğinizde milyonlarca insanın karşısına çıkabiliyorsunuz. Spotify dinleyen herkes sizin içeriklerinize ulaşabilir.

Spotify ve Apple Podcasts arasında temel olarak ciddi bir fark yok. İkisi de aynı işleve sahip. Spotify’ın aylık 182 milyon premium üyesi var. Her ay 75 milyon tekil dinleyici giriyor Spotify’a.

Dahası Michelle Obana, Conor Obrien, Joe Rogan gibi büyük yayıncılar da Spotify’da podcast yapıyor.

 

Spotify İçin Nasıl Podcast Hazırlanır?

Spotify’a ses dosyalarınızı (podcast’i) yüklemeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç husus var.

Öncelikle en az 2 bölüm olmalı elinizde. En az iki farklı bölüm yükleyebilmek zorundasınız Spotify podcast kanalı açmak için. Ses dosyasının MP3 formatında olması gerekiyor ve en az 128 kbps kalitesine olması gerek. Ayrıca podcast’inize video da yükleyebiliyorsunuz. Yükleyeceğiniz ses dosyası en fazla 2 GB boyutunda olmalı ki bu da 12 saatlik bir süreye denk.

Her bölüme başlık vermek durumundasınız. İnsanlar podcast’in başlığını görünce tıklayıp içeriği dinlemek istemeli. Bu nedenle bölümlere alakalı başlıklar verin, ilgi çekici kapak görseli yükleyin. Podcast kapak görseli 1×1 ebatlarında ve JPEG, PNG ya da TIFF formatında olmalı. Bu görsellerde watermark olmamalı.

Eğer podcast’e video da yükleyecekseniz kameranın sabit ve kaliteli çekim olmasına dikkat edin.

 

 

Spotify’a Podcast Nasıl Yüklenir?

Öncelikle şunu belirtelim: Podcast’inizi Spotify’a direkt yükleyemiyorsunuz. Spotify server’larında podcast saklanmıyor.

Bunun yerine podcast hosting eden bir firmadan alan satın almalı ve podcast’i buraya yüklemelisiniz. Daha sonra buradan Spotify’a aktarma yapıyorsunuz ve yayınlıyorsunuz.

Örneğin bCast.fm bir podcast hosting platformu. Bu site üzerinden Spotify’a podcast yükleme yöntemini anlatalım. bCast gibi onlarca farklı platform var ve istediğinizi kullanabilirsiniz.

Adım adım bakalım.

bCast’in farklı hosting opsiyonları var. Bütçenize göre uygun olan opsiyonu seçerek satın.

bCast.fm’de üyelik hesabı açın. Daha sonra ses dosyanızı sağ üst kısımdan yükleyin. Podcast için gerekli bilgi ve açıklamaları girin.

“Create podcast”e tıkladıktan sonra podcast adı, podcast yayıncısı adı ve açıklama bilgileri girin.

Podcast bölümü için kapak görseli yükleyin.

“Live” butonuna basınca podcast’iniz aktif hale gelir!

Yükleme işlemi bittikten sonra podcast’inizin RSS feed’ini alın ve bir yere kopyalayın.

Podcast’inizi hosting platformuna yüklediniz, şimdi sıra Spotify’da görünür hale gelmesini sağlamak. Bunun için Spotify for Podcasters’a üye olmanız gerek. Halihazırda podcast veya müzik dinlemek için kullandığınız email adresini kullanırsanız daha az hata ile karşılaşırsınız.

Gereken bilgileri girin ve kullanıcı profiline girin. bCast.fm’e yüklediğiniz podcast dosyasının RSS feed’ini yapıştırın.

bCast üzerinde girmiş olduğunuz podcast başlık, açıklama ve kapak görselleri otomatik olarak Spotify’a aktarılmış olacak.

Spotify email adresinize bir doğrulama kodu gönderecek. Bu kodu girerek hesabınızı onaylayın ve sonra podcast’in kategorisini, dilini ve ülkesini seçin.

Gereken bilgileri girince Spotify’da ilk podcast’iniz yayınlanmış olacak.

 

Sonuç

Ve bu aşamaları geçtikten sonra podcast’iniz yayında demektir!

Arkadaşlarınıza ve sosyal medya takipçilerinize podcast başlattığınızı bildirin. Ya da örneğin yurt dışında eğitim konulu bir podcast hazırlıyorsanız bu konuyla alakalı bloglara, forumlara, Facebook gruplarına yazın.

Haftada bir ya da iki bölüm yayınlamaya çalışın. Düzenli ve istikrarlı bölüm yayınlamak, takipçi kitlesi edinmek için kritik öneme sahiptir.

Unutmayın, sosyal medyada sağlam bir kitle edinmek zaman ve emek işidir. Bir iki ay içinde popüler olmayı beklemeyin. Uzun bir süre dinleyici sayınız 100’ü de geçmeyebilir. Ancak her bölüm yapım kalitesine ve konuların ilgi çekiciliğine özen gösterirseniz ve bunu istikrarlı bir şekilde yaparsanız podcast dünyasında başarı olmamanız için hiçbir neden yok.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir