Steve Jobs’un Başarı Hikayesi

Gençlik Yılları

San Francisco, Kaliforniya’da doğan Steve Jobs’un ailesi onunla ilgilenemedi. Bu nedenle Jobs’un çocukluğu ve gençliği kimlik arayışıyla geçti. Evlatlık olan büyüyen Jobs’un biyolojik anne babasının en büyük dileği Jobs’un akademik olarak başarılı olmasıydı. Apple Inc. ortak kurucusu bu akademik başarının biyolojik ebeveynleri için ne kadar önemli olduğunu ünlü konuşmalarından birinde aktardı.

Buna rağmen genç Jobs akademik olarak başarılı olamadı. Yüksek zekasına rağmen birkaç ders dışında okulla ilgilenmiyordu. 1970’lerde Mountain View’de yetişen Steve; ergenliğini telefon bilgisayarlarla, yenilikçi iş fikirleri üretmekle, yakın arkadaşı Steve Wozniak ile birlikte makineleri söküp incelemekle geçirdi.

Jobs’un eğitime olan yaklaşımı çok kez irdelendi. Jobs esas olarak okulu bıraktıktan sonra öğrenmeye başladığını hissetti. Bu yirmili yaşlardaki genç üniversiteyi birinci sınıfta bıraktı. Okula gitmenin bir faydası olmadığını ileri sürüyordu. Birkaç yıllık süre içinde evlerinin garajında liseden arkadaşı Wozniak ile birlikle Apple 1 adındaki bilgisayarı ürettiler.

Mutlaka Okuyun: Okulu Bırakıp Dünyanın En Zenginlerinden Olan 8 Kişi

 

Kariyeri

Apple 1 ile gelen başarı Jobs ve Wozniak’ı daha büyük ve daha güçlü bilgisayarlar üretmeye yöneltti. 702lerin sonunda Apple’in ilk büyük başarısı geldi: Apple 2. Hızlı iş istasyonu işlevi gören bilgisayar Kaliforniya’da büyük ses getirdi. Jobs eyalet ve ülke genelindeki satışlardan sonra bir milyoner oldu.

Ancak Pepsi’nin eski yöneticisi John Sculley’i Apple’ın yönetimine getirince işler Jobs için pek de iç açıcı olmadı. Tecrübeli yönetici, Jobs’un tartışmalı ve yorucu yönetim tarzına hiç sabır gösteremedi. İki yıl sonra birbirlerine tahammül edemez oldular. Bir yönetim kurulu toplantısında Jobs kurduğu şirketten ihraç edildi.

Apple’dan ‘gönderilmesi’ Jobs’un içinde kariyeri boyunca sönmeyecek bir ateş yaktı. Bir yıl sonra zor durumda olan bir animasyon stüdyosunu Star Wars’un usta yönetmeni George Lucas’tan satın aldı. 10 yıl boyunca kendini ancak çeviren stüdyonun esas başarısı 1997 yılında Toy Story filmiyle oldu.

Aynı şekilde, NeXT adında iş dünyası için yüksek kaliteli iş istasyonları üreten başka bir şirket kurdu. Ticari bir facia olan şirket 10 yıl sonra Apple tarafından satın alınana dek başarılı olamadı ki bu tarihte Jobs tekrar Apple’ın başına geçti. Birkaç yıl boyunca Jobs geçici CEO’luk görevini yürüttü ve daha sonra şirketin esas patronu oldu.

“Tasarım bir şeyin yalnızca nasıl göründüğü ve nasıl hissettirdiği ile ilgili değildir. Tasarım bir şeyin nasıl çalıştığıyla da alakalıdır.”

-Steve Paul Job

Jobs’un Apple’daki ikinci döneminde şirket en başarılı ürünlerini üretti. Jobs’un öncülüğündeki iPad, iMac gibi ürünlerle şirket, geçmişine neşter vurdu ve dünyanın en büyük teknoloji şirketi haline dönüştü. Bu yolculuk Jobs için oldukça zor geçse de, onun gerçek bir dahi olduğu ve iş dünyasının en büyük geri dönüşüne imza atmış olduğu gerçeğini değiştiremez.

 

İlginizi çekebilir

Steve Jobs’tan 21 Hayat Dersi
Örnek Başarı Hikayeleri

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir