SWOT Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Swot Analizi Nedir, Neden Kullanılır?

SWOT analizi güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamanıza, fırsatların farkına varmanıza ve karşılaşabileceğiniz tehditleri görmenize yardımcı olacak faydalı bir tekniktir.

İşletmeler açısından bakarsak SWOT(Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) analizleri bulunduğunuz piyasayı sürdürülebilir nişlere ayırmanıza yardımcı olur. Kişisel bağlamda ele alırsak da yeteneklerimizi, becerilerimizi ve fırsatları en iyi şekilde kullanarak kariyerimizi geliştirmemize yardımcı olur.

 

İşletmeler İçin SWOT Analizleri

SWOT analizlerini güçlü yapan açığa çıkmamış fırsatları göstermesi ve yararlanmamızı sağlamasıdır. Ve işletmemizin zayıf yönlerini anlayarak tehditleri kontrol etmemizi ve ortadan kaldırmamızı sağlar.

Bunlara ek olarak kendi işletmenizi ve rakip işletmeleri SWOT çerçevesinde inceleyebilir ve işletmenizi diğerlerinden ayıracak stratejiler geliştirebilirsiniz. Bu sayede pazarda başarılı bir şekilde diğerleriyle rekabet edebilirsiniz.

 

SWOT Analizini Kim Bulmuştur?

1960 yılında Albert S Humphrey tarafından geliştirilen SWOT analizi eskiye göre daha kullanışlı ve faydalı hale gelmiştir.

 

Swot Analizinin Bileşenleri:

1-Güçlü yönler (Strength)

– Kuruluşunuzun sahip olduğu avantajlar nelerdir?

– Neleri diğerlerinden daha iyi yapıyorsunuz?

– Sizin kullandığınız ancak diğerlerinin kullanamadığı eşsiz veya en düşük maliyetli kaynaklar neler?

– Rakipleriniz sizin hangi yönlerinizi güçlü bulur?

– Firmanızın “benzersiz satış teklifi” nedir?

Güçlü yönlerinizi hem kurum içi perspektiften hem de müşterilerinizin ve piyasadaki insanların bakış açısından değerlendirin.

Bununla birlikte güçlü yönlerinizi belirlemekte zorlanırsanız kurumunuzun karakteristik özelliklerinin listesini yapmayı deneyin. Umarız ki içlerinde bir kısmı güçlü yönlerinizdir.

Güçlü yönlerinizi incelerken bunları rakiplerinizle ilişkilendirin. Örneğin bütün rakiplerinizin üst kalite ürünler üretiyorsa sizinde üst kalite ürünler üretmeniz güçlü yönünüz olmaz.

 

2-Zayıf yönler (Weakness)

 

Gerçekçi olmanın zamanı geldi ve hoşunuza gitmeyen bütün gerçeklerle en yakın zamanda yüzleşmelisiniz.

– Neleri iyileştirmelisiniz?

– Nelerden sakınmalısınız?

– Rakipleriniz hangi yönlerinizi zayıf görüyor?

– Hangi faktörler satışlarınızın düşmesine neden oluyor?

Yine iç çevre ve dış çevre açısından düşünün: Diğer insanlar sizin göremediğinizi zayıflık olarak algılıyor mu?  Rakipleriniz herhangi bir şeyi sizden daha iyi yapıyor mu?

 

3-Fırsatlar (Opportunities)

Güçlü ve zayıf yönler iç çevre faktörlerine bağlıyken fırsatlar ve tehditler genellikle dış çevre faktörleriyle ilgilidir.

– Hangi fırsatları değerlendirebilirsiniz?

– Sahip olduğunuz güçlü yönlerinizi nasıl fırsata çevirebilirsiniz?

– Hangi trendleri lehinize kullanabilirsiniz?

  • Teknolojideki ve pazardaki geniş ve dar ölçekli değişiklikler
  • Bulunduğunuz pazarı ilgilendiren hükümet politikası değişiklikleri
  • Yaşam tarzlarındaki, nüfus profilindeki ve sosyal düzendeki değişiklikler

 

İpucu

Fırsatlara güçlü yönlermiş gibi bakmak doğru bir yaklaşımdır. Önünüze çıkan fırsatları geliştirip geliştiremeyeceğinizi değerlendirin. Alternatif olarak zayıf yönlerinize bakın ve zayıf yönlerinizi ortadan kaldırarak bunları fırsata dönüştürüp dönüştüremeyeceğinizi belirleyin.

 

4-Tehditler (Threats)

– Önünüzde ne tür engeller var?

– Rakipleriniz neler yapıyor?

– İşinizle ilgili standartların veya uzmanlıkların, ürünlerin veya hizmetlerin kalitesi değişti mi?

– Değişen teknoloji piyasadaki yerinizi tehdit ediyor mu?

– Borçlarınız veya nakit probleminiz var mı?

– Zayıf yönlerinizden herhangi bir tanesi ciddi anlamda işinizi tehdit ediyor mu?

 

İpucu

Tehditleri ve fırsatları göz önünde bulundururken PEST analizi (dış çevre analizinde makro düzeydeki çevresel faktörlerin analizidir) sayesinde yeni hükümet düzenlemeleri veya teknolojik değişimler gibi çevresel faktörleri gözden kaçırmazsınız.

SWOT analizini ciddi anlamda bir araç olarak kullanıyorsanız aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

Sadece kesin ve doğrulanabilir raporları kabul edin.

Uzun faktör listelerini mümkün olduğunca kısaltın ve öncelik sırasına göre düzenleyin. Bu sayede vaktinizi daha önemli konulara harcarsınız.

Seçenekler strateji oluşturma sürecindeki ileri safhalar için üretilir. Bunu doğru seviyelere uygulayın. Örneğin belirsiz firma seviyeleri yerine ürün veya ürün hattı seviyelerine Swot analizi yapmanız gerekebilir.

SWOT analizini diğer strateji araçlarıyla birlikte kullanın böylece durumla ilgili kapsamlı bir resim çıkarabilirsiniz.

Not: Aynı zamanda TOWS matriksini de kullanmayı düşünebilirsiniz. SWOT analizine benzer ve aynı şekilde benzer dört unsura ( güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler ) odaklanır. Ancak TOWS yardımcı bir alternatif olabilir çünkü SWOT iç çevreye vurgu yaparken TOWS dış çevreye vurgu yapar.

 

SWOT Analizi Örnekleri

Bir işletme sahibi ya da girişimci misiniz?

Daha önce hiç SWOT analizi yapmadınız mı?

O halde bu analizin işletmeniz açısından ne denli faydalı olabileceğini anlamak adına günümüzün en başarılı markalarına ilişkin analiz örneklerine yer vereceğimiz bu bölümü mutlaka okumalısınız. Zira Amazon, Facebook, Apple, Google, Tesla vb. sektör devi çoğu şirket Swot analizi yapmaksızın işletmelerinin geleceğini etkileyebilecek hayati kararları almaktan şiddetle kaçınıyorlar.

Neden sizler de aynı şeyi yapmayasınız?

Elbette ki sizden uzmanların elinden çıkma bir Swot Analizi yapmanızı beklemiyoruz. Zaten vereceğimiz örneklerde de işletmelere ilişkin normal şartlarda dikkate alınması gereken belirli bölümleri devre dışı bırakmak durumunda kaldık, takdir edersiniz ki şirket verilerinin tamamına erişebilme şansımız yok.

Eğer SWOT analizinin neden yapıldığını ve nerede kullanıldığını biliyorsanız, örnekleri kendi işinize eleştirel ve yapıcı bir gözle uyarlamak faydalı olduğu kadar zordur da. Ancak sektörünüzde faaliyet göstermeyen bir işin SWOT analizini okumak size ilham verebilir, farklı açılardan düşünmenizi sağlayabilir.

Umarız sizlere işletmenize uyarlayabileceğiniz örnekler sunmayı başarır, bu sayede işletmenizin geleceğine yönelik isabetli kararlar almanızı sağlamış oluruz.

Bir Swot Analizinin neye benzemesi gerektiğini görmeniz adına ilk olarak Google şirketine ilişkin detaylı bir analize yer verecek, ardından gelecek örneklerde ise yalnızca Swot analizinin dört temel unsurunu (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) değerlendirmekle yetineceğiz.

 

1- Google Swot Analizi Örneği

 

Şirket: Google (Alphabet Şirketi alt kuruluşudur).

CEO: Sundar Pichai

Kuruluş Yılı: 1998

Merkez Ofis: Mountain View, ABD

Çalışan Sayısı: 98.771

Şirket Türü: Halka açık

Hisse Senedi Kodu: GOOGL (Sınıf A) ve GOOG (Sınıf C)

Piyasa Değeri: 839,82 Milyar Dolar

Yıllık Gelir: 136,22 Milyar Dolar

Kar/Net Gelir: 30,74 Milyar Dolar

Ürün ve Hizmetler: Android Auto/Android messages/ Android OS/ Takvim/Cardboard/Chrome/ Chrome Web Mağazası/Chromebook/ Chromecast/Forms /Gboard/ Gmail/ Finance/ Earth/ Google Cast/ Google Classroom/ Google Cloud/ Google Pay/Google Play Store/ Google Maps/Google Street View/Google Wifi/Google for Education/ Google + /Hangouts Waze/Google Wear OS/Youtube

Rakip Firmalar: Microsoft/AOL/Facebook/Baidu /Ali Baba/Ask/Apple/Amazon/Yahoo/Verizon/ Samsung

Google, 1998 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Larry Page ve Serge Brin tarafından kurulmuştur. İkilinin Stanford Üniversitesi’nde öğrenci oldukları yıllarda bir araştırma projesi için kurdukları bu teknoloji şirketi sonraları bir hayli büyüyüp gelişmiş ve bugün bir teknoloji devi haline gelmiştir. 2 Ekim 2015 itibariyle Google’ın CEO’su Sundar Pichai’dir.

Google arama motoru dijital dünya için adeta bir devrim niteliğindedir. Neden mi? Çünkü hayatı büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Bugün aradığımız her türden bilgi yalnızca bir tık ötemizdedir! Google, her geçen gün bir yenisinin eklendiği yenilikçi hizmetleri sayesinde piyasaları alt üst etmeye devam etmektedir.

Öyle ki şirket küresel ekonominin gidişatını da tamamıyla değiştirmiştir. Google sayesinde şirketler, müşteriler, tüketiciler, yani hemen herkes iş hayatına ilişkin bilgilere istedikleri zaman ve yerden kolaylıkla erişebilmektedirler.

 

Güçlü Yönler

1)Çevrim İçi Aramaların Kralı: Google, çevrim içi arama motorları arasından tartışmasız en çok tercih edilenidir.  Dünya geneli arama sorgularının yaklaşık % 2’si Google tarafından işlenir.

2)Geniş Pazar Payı: Google, dünya geneli arama motoru Pazar payının aramalarının % 28’inden fazlasını elinde bulundurur.

3)Rakipsizlik: Bugüne kadar arama motoru pazarının hiçbir üyesi Google ile rekabet edecek bir konuma gelemediği gibi, şirketin sahip olduğu pazar payına yaklaşmayı dahi başaramamıştır.

4)En Yoğun Web Trafiğini Oluşturabilme: Bu güçlü şirket her ay 1,2 milyardan fazla trafik hiti üretir. Bu anlamda Bing, Yahoo, Baidu gibi rakiplerine göre çok daha büyük bir avantaja sahiptir.

5)Yüksek Gelir: Google’ın farklı pek çok site ile ortaklık yoluyla kazandığı 65 milyar dolarlık fahiş gelir şirketin daha da büyümesini sağlamıştır.

6)Uyum Yeteneği: Google’ın sunduğu hizmetleri başarılı bir şekilde mobil ve Android teknolojilerine uyarlaması şirkete doğrudan Apple’ın iPhone’uyla rekabet edebilme imkanı sunmuştur.

 

Zayıf Yönler

1)Gizlilik Politikaları: Google, özellikle algoritma verilerini gizleme konusunda izlediği katı politikalar nedeniyle çoğu uzmanlarca topa tutulmaktadır. Şirket uzun zamandır söz konusu iddiaları bertaraf etmek adına çalışmalar yapmaya odaklanmıştır.

2)Aşırı Reklam: Google’ın aşırıya kaçan reklam bağımlılığı, şirketin geleceğiyle ilgili spekülasyonları artırmaktadır. Şirket, toplam gelirinin % 86’sını reklam faaliyetlerine borçlu olsa da uzmanlar bu gelirdeki olası bir değişikliğin şirkete büyük ölçüde zarar verebileceğini iddia etmektedir.

3)Büyük Markaların Google ve Youtube’u Boykot Etmesi: Büyük markalar, Google’ın marka reklamlarını şiddet ve nefret dolu içeriklerle bir arada yayınlandığını keşfettiklerinde Google ve Youtube’a karşı boykot ilan etmiştir. Bu karar, Google’ın imajını olumsuz etkilemiştir. Google Arama motoru ve video platformunu boykot eden dev şirketler arasında Johnson & Johnson, AT&T, Verizon, L’Oreal, HSBC, RBS, BBC, Guardian gazetesi, Marks & Spencer, Lloyd’s, Audi, Havas, Tesco, Volkswagen ve Sainsbury bulunmaktadır. Bu markaların yanı sıra, İngiliz hükumeti dahi şirketi boykot ettiğini açıklamıştır.

 

Fırsatlar

1)Giyilebilir Pazar: Google, 2019 yılının Kasım ayında Fitbit’i 2,1 Milyar Dolar karşılığında satın almıştır. Amaç, kar getirisi yüksek ve gelecek vaat eden bir pazar olan giydirilebilir eşya(akıllı saat ve fitness bandı) pazarına giriş yapıp Apple ve Samsung şirketleri ile rekabet etmektir.

2)Android OS: Google’ın sahip olduğu en önemli fırsat Android İşletim Sistemi girişimi olmuştur.  Bu, şirketin Apple iOS ile doğrudan rekabet etme ihtimalini güçlendirecek bir adımdır.

3)Google Glasses ve Google Play: Google, piyasaya yeni sürmüş olduğu Google Glasses ile Google Play’i pazarlamaya hazırlanmaktadır. Her iki uygulama da Google’ın kaydedeceği ilerleme ve gelişmeyi arttırabilir.

4)Bulut Bilişim: Depolama ve bulut çözümleri Google’ın pazarlama girişimleri içinde hayati bir role sahiptir. Google, 2018 yılı Ocak ayında tüm işletmelere bulut tabanlı yazılımlar sunan yeni dijital mağazasını tanıtmıştır. Şirket bu bağlamda Orbitera adlı bulut ticaret platformunu MobileIron uygulamalarının dağıtım, güvenlik ve analiz yetenekleriyle entegre edebilmek adına söz konusu şirketi ile işbirliğine dahi gitmiştir.

5)Reklamsız İşletme Modeli: Google’ın bir çeşitlendirme sürecine girmesi ve buna bağlı bir Reklamsız İşletme Modeli oluşturması gerekmektedir. Güçlü yanlarından biri olan uyum yeteneğini kendisini reklamlara yerine ticari faaliyetlere adamak uğruna kullanmalıdır. Bu sayede şirkete sürdürülebilir bir gelir akışı da kazandıracaktır.

 

Tehditler

1)Pazar Payı Düşüşü: Son verilere göre, Google’ın ABD geneli dijital reklam pazarı gelir payında bir düşüş beklenmektedir. Bu pay, 2017 yılında % 38.8 iken 2018 yılında ise % 37.2 olarak ölçülmüştür. Bu düşüşün nedeni, reklam pazarına Facebook, Amazon, Instagram ve Snapchat’in de dahil olması ile artan rekabettir.

2)Cinsiyet Yanlılığı: Cinsiyetçilik suçlamaları sonucu işine son verilen mühendis James Domare, çeşitlilik politikasına ilişkin açıklamaları ile şirket genelinde cinsiyet yanlılığı ve konuşma özgürlüğüne ilişkin hararetli bir tartışmanın fitilini ateşlemiştir.

3)Veri Değişikliği: Google, sansürlenmiş bir arama motoru projesi olan Dragonfly için Çin ile işbirliği yaptığı iddiaları nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuş durumdadır.

4)Antitröst Tartışmaları: Google, yıllardan beri ABD ve AB meclis üyelerinin antitröst(tekelciliğe karşı olma) tartışmalarının odağında olmuştur. Öyle ki AB antitröst yetkilileri Google’a şirketin yasal yollara başvurmaya hazırlandığı 5 milyar avro değerinde bir para cezası dahi kesmiştir.

5)Sansür Politikası: Google, sansür politikasına ilişkin eleştirilerden kurtulmayı da başaramamıştır. Şirketin siyasi ve ideolojik eğilimlerine ilişkin bilgileri sızdırmayı iş edinmiş pek çok muhbir mevcuttur.

6)Rakipler: Google’ın ezeli rakipleri Facebook ile Amazon şirketleridir. Bu iki rakip firma ağır ancak emin adımlarla Google’a yetişmektedir. Yenilikçi yaklaşımları ve artan popülariteleri dikkatleri Google’ın üzerinden çekip söz konusu şirketlere yönlendirebilir.

2- Toyota Swot Analizi Örneği

Güçlü yönler:

• Geniş bir ürün yelpazesi

• Uluslararası pazarda yüksek marka bilinirliği / değeri ve otomotiv üreticileri arasında en eskilerden biri olması

• 310.000’in üzerinde çalışan

• Hybrid teknolojilerinde öncü ve lider olmasının yanı sıra üretimde kaizen, kanban gibi üretim tekniklerini uygulaması

• Ürün portfolyosunda yüksek değişim

• Dünya çapında AR-GE ve mühendislik kapasitesi

• Uluslararası organizasyonlarda sponsorluklar ve motor sporlarında popüler olması

 

Zayıf yönler:

• Dünya çapında rakipler ile büyük bir rekabetin olması

• Avrupa pazarında diğer otomobil üreticileri ile mukayese edildiğinde daha az dikkat çekme

 

Fırsatlar:

• Yeni ürünlerin lansmanı ile otomobil pazarının ve fırsatlarının genişlemesi

• Hybrid segmentine yoğunlaşılması ve bu alanda çaba sarfedilmesi Toyota’nın pazar lideri olmasında fırsat sağlayabilir.

• Pazar penetrasyonunu artırmak için dünya çapında dağ’ıtım ve servis ağının artırılması

 

Tehditler:

• Pazardaki yoğun rekabetin doygunluk oluşturması

• Rekabetin daha düşük fiyata yenilikçi özellikler sunması

• Pazara yeni girenlerin aynı segmentte daha iyi özellikleri daha ucuza sunması

 

3- Danışmanlık Firması Swot Analizi Örneği

Yeni açılan küçük bir danışmanlık firması aşağıdaki SWOT analizini düzenlemiştir.

 

Güçlü yönler:

Müşterilere hızlı geri dönüşler yapıyoruz çünkü resmi formaliteler yok ve ileri seviye yönetim onayları yok.

Çok iyi müşteri hizmetleri veriyoruz çünkü az ölçekli iş demek müşterilere daha fazla vakit ayırmak anlamına geliyor.

Öncü danışmanımızın pazarda güçlü bir itibari var.

Pazarlama faaliyetlerimizin işe yaramadığını görürsek hızlıca yön değiştirebiliriz.

Genel maliyetlerimiz düşük ve bu nedenle müşterilerimize iyi fiyatlar verebiliyoruz.

 

Zayıf yönler:

Firmamızın pazardaki itibarı veya değeri düşük.

Fazla becerikli olmayan küçük bir kadromuz var.

Kadromuzdan birileri hastalanırsa ve giderse savunmasız kalırız.

İlk aşamalarda nakit akışımız sağlıksız olacaktır.

 

Fırsatlar:

Bulunduğumuz sektör gelecek fırsatlarıyla genişleyecektir.

Yerel yönetim yerel işletmelerin teşvik edilmesini istiyor.

Rakiplerimiz yeni teknolojilere adapte olmakta zorlanabilir.

 

Tehditler:

Teknolojik gelişmeler pazarı adapte olmayacağımız şekilde değiştirebilir.

Büyük bir rakibin odağında ufak bir değişiklik yapması pazardaki pozisyonumuzu bozabilir.

Yaptığı SWOT analizinin sonucunda danışmanlık firmamız hızlı geri dönüşlere, iyi müşteri hizmetlerine, yerel işletmelere ve yerel yönetime odaklanabilir.

Seçilen yerel yayınlar aracılığıyla pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilebilir, pazar değeri yaratmak için reklam bütçesi oluşturulabilir ve mümkün olduğunca teknolojik değişikliklere uyum sağlanabilir

 

4- Tıbbi Bitki Üretim Çiftliği: Sizin Bahçeniz Swot Analiz Örneği

Sizin Bahçeniz, Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde faaliyet gösteren bir şifalı bitki üretim tesisidir.

Aile şirketi olan Sizin bahçeniz, iki yıldır faaliyet göstermektedir ve hobi olarak başlamıştır. Yani şirketin temel kuruluş amacı kar değil, hobiyi sürdürebilmektir.

Güçlü yönler

  • Kaliteli tohumlarla düzenli olarak yüksek kaliteli bitkiler üretilmekte.
  • Üretilen bitkiler, piyasada aranan ve satış niteliği yüksek bitkilerdir.
  • Şirketin kurucuları iş hayatı ve bahçıvanlık konularında deneyimli kişilerden oluşuyor.

Zayıf yönler

  • Şirketin sermaye ve fona ihtiyacı vardır. Şirket ilk yıl içinde faaliyetlerini sürdürebilmek için 100.000 lira borç almış durumda.
  • Şirketin botanik piyasasında henüz bir tanınırlığı bulunmamakta.

Fırsatlar

  • Botanik piyasasında müşteriler sürekli alışveriş yapacakları bir satıcıyla sıkı ilişkiler geliştirmek istemekte.
  • Ek gıdalara yönelik piyasa büyüktür ve büyümeye de devam etmekte.

Tehditler

  • İklim değişikliği nedeniyle bitkilerin büyüme sezonu kötü hava koşullarıyla gecikmekte, bu da üretimi olumsuz  şekilde etkilemekte.
  • Zararlı böcekler bitkilerin kalitesini düşürebilmekte.
  • Aynı ölçekteki benzer şirketler daha uzun süredir piyasada faaliyet göstermekte.

Şirket Büyümek İçin Neler Yapmalı?

Sizin Bahçeniz, tıbbi açıdan faydaları kanıtlanmış ürünler sattığını vurgulamalı ve marka bilinirliğini artırmalıdır. Bunun için müşterilerin olumlu görüşlerini ön plana çıkararak büyük bir bütçe ayırmaksızın reklam ve pazarlama kampanyası yürütebilir.

Sizin Bahçeniz bitkisel ek gıda üreticileriyle sıkı bir satış ilişkisine girmeli, enerjisini onların gözünde güvenilir ve kaliteli bir tedarikçi pozisyonuna girmek için harcamalıdır.

 

5- Enerji İçeceği Swot Analizi Örneği

Sedibeng Breweries, Afrika kıtasında yer alan Botswana’nın büyüyen endüstri kenti Selebi Phikwe’de faaliyet gösteren orta ölçekli bir içecek firması. Geleneksel yöntemlerle üretilen içecek, özellikle ülkedeki beyaz ve mavi yaka çalışanları hedef alıyor.

Şirketin temel pazar avantajı ise sahip olduğu şirket kültürü, kaliteyi ön plana çıkaran marka kimliği, geleneksel bira tarifleri ve kırsal bölgelere kadar uzanan dağıtım ağı.

Güçlü yönler

  • Şirketin sağlam ve sürdürülebilir bir sermaye yapısı var.
  • Agresif ve iyi odaklanmış bir pazarlama kampanyası yürütülüyor; hedefler ve stratejiler net.
  • Deneyimli bir uzman ve yönetici kadrosu görev başında.

Zayıf yönler

  • İnternet üzerinde marka bilinirliği zayıf.
  • Şirketteki çalışanların pek çoğu yeni işe alınmış halde. Onlara işi ve şirket yapısını öğretmek zaman alacak.
  • Henüz büyük bira şirketleri kadar tanınırlık yok. Onlarla rekabet etmek zaman alacak.

Fırsatlar)

  • Kaliteli şişe ve grafik tasarım unsurları kullanılıyor. Genç nesil bu tür şeyleri önemsiyor.
  • Botswana’da enerji içeceklerine olan ilgi gittikçe artıyor.
  • İhracat yapan şirketlere devlet destek veriyor.

Tehditler

  • Büyük içecek şirketleri tedarik zinciri ve dağıtım ağlarını kontrol ediyor.
  • Ham madde fiyatlarında öngörülemeyen fiyat dalgalanmaları oluşabilir.
  • Rakip firmalar, daha kapsamlı ve pahalı reklam kampanyaları geliştirebilir.

Şirket Büyümek İçin Neler Yapmalı?

Online bilinirliğini artırmak, sosyal medya platformlarında aktif olmak şirketin pazarlama gücünü artırabilir. Web sitesi olmaksızın faaliyet göstermek günümüzde çok nadir görülen ve hatta lüks sayılabilecek bir durumdur.

Şirkete yeni giren personeli eğitimden geçirmeye yönelik bir eğitim programının hazırlanması şirketin büyümesi ve şirket kültürü açısından son derece önemlidir.

Devletin verdiği ihracat desteği büyük bir fırsattır. Özellikle komşu ülkelere yapılacak ihracat, şirketin pazarlama kampanyasına güç katacaktır.

Yerel bir pazarda faaliyet göstermek şirketin rekabet avantajıdır ancak uluslararası düzeyde bir pazar araştırması yapmak ve devlet desteği konusunda etkin adımlar atmak da yine şirketin yararına olacaktır.

 

6- Kafe & Restoran: Cafe La Ankara Swot Analizi Örneği

Cafe La Ankara, başkentin Çankaya ilçesinde faaliyet gösteren bir kafe-restoran. Hem sıcak yemek hem de unlu mamüller satan bu kafe ayrıca taze salatalarıyla da ön plana çıkıyor.

Kafe, bayilik (franchising) verme konusuna odaklanan bir iş modeli güdüyor.

Güçlü yönler

  • Şirketin ilk şubesi Ankara’nın meşhur Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde. Bu cadde günün her zamanı işlekliğiyle bilinir.
  • Fast food’a alternatif olarak çıkan kafede hem sıcak ve sulu yemekler servis ediliyor hem de kahve-pasta gibi şeyler yer alıyor. Kendine özgü atmosferiyle insanların ilgisini çekmeyi başarabilir.
  • İş ve yönetim konusunda uzman kişiler tarafından yönetiliyor.

Zayıf Yönler

  • Şirketin tüm sermayesi hibe ve yatırımcılardan geliyor. Yani şirketin kendi öz sermayesi yok.
  • Henüz piyasada yeterince tanıtım ve reklam kampanyası yapılmış değil.

Fırsatlar

  • Konumu itibariyle gelir düzeyi yüksek kişilerin yaşadığı bir muhitte olması nedeniyle özellikle çalışan çiftlerin akşam yemeği için tercih edebileceği bir kafe.

Tehditler

  • Çevrede daha uzun yıllardır faaliyet gösteren, isim yapmış mekanlar bulunuyor.
  • Başlangıçtaki servis zayıflığı ve ürünlerin tam olarak oturmaması müşterilerin tekrar buraya gelmesini engelleyebilir.

Şirket Büyümek İçin Neler Yapmalı?

Kafenin büyümek için daha çok sermayeye ihtiyacı var.

Tabii kendini tanıtmak ve yeni insanlara ulaşmak için sağlıklı ve rahat bir ortam sunduğuna dair bir pazarlama kampanyası başlatmalı.

Kafe faaliyette olsa bile bir açılış gerçekleştirmiş değil. Özel bir açılış günü düzenleyerek hem kendini tanıtabilir hem de çalışanlar bu sayede daha çok motivasyon kazanabilir. Özellikle davet usulü yapılacak daha küçük çaplı bir açılış daha akıllıca bir çözüm olabilir.

 

7- Şapka: Haley’s Vintage Hats Swot Analizi Örneği

Haley’s Vintage Hats, internet üzerinden faaliyet gösteren ve özgün tasarımlı vintage kadın şapkası satan bir e-mağaza.

Şirket yeni kurulmuş olsa bile kurucu Haley Truit şapka tasarımı konusunda uzman bir isim. Etsy üzerinden faaliyet gösteren şirket yeterince başarılı olduğunda Haley Truit şu anki işini bırakıp tam zamanlı olarak Haley’s Vintage Hats’e yönelmek istiyor.

Güçlü yönler

  • Şirketin kurucusu 15 yıldır şapka tasarımı alanında deneyimi olan uzman bir isim.
  • Etsy üzerinden faaliyet gösterildiği için kurulum maliyeti çok az ve müşteriye ulaşma imkanı daha geniş.
  • Kurucunun kendine ait bir vintage şapka koleksiyonu olduğu için ürün çeşitliliği yüksek.

Zayıf yönler

  • Şu anda kurucu tek başına her şeyi halletmeye çalışıyor ve pazarlamaya dair deneyimi yok.

Fırsatlar

  • Etsy üzerinden diğer vintage satıcılarla işbirliği yapılabilir.
  • Kurucu Haley Truit, sanat okulu mezunu olduğu için eğitim yıllarından beri devam eden arkadaşlıklarını işini büyütmek ve tanıtmak için kullanabilir.

Tehditler

  • Etsy kapansa iş de kapanacak.
  • Kumaş tedarikçileri ürün vermeyi kesebilir.
  • Piyasaya daha güçlü bir şekilde giren rakip bir firma, dengeleri alt üst edebilir.

Şirket Büyümek İçin Neler Yapmalı?

Haley’s Vintage Hats, Etsy satıcılarına sunulan tüm imkanlardan sonuna dek faydalanmalı. Zira Etsy’e ödenen aidatına pazarlama, reklam, altyapı hizmetleri de dahil.

Etsy üzerinden diğer vintage satıcılarla işbirliği yapmak, onun pazarlama konusundaki eksiklerini giderebilir. Yani pazarlama alanında deneyimli bir kişiden akıl almalı. Ayrıca Etsy üzerinde yer alan pazarlama derslerini takip ederek de kendini geliştirebilir.

İşe bir stajyer almak işin büyümesini, satış ve müşteri hizmetleri alanında genişlemeyi sağlayabilir.

 

8- Plastik Geri Dönüşüm: Yiğit Geri Dönüşüm Swot Analizi Örneği

Yiğit Geri Dönüşüm, İzmir’de faaliyet gösteren bir plastik geri dönüşüm şirketi. Plastikleri çevreye zarar vermeyen bir yöntemle işleyen şirket, geri dönüşüm sektörünün en önemli ürünlerinden biri olan pet şişe işinde yükselmek ve Kocaeli’de de bir tesis kurmak istiyor. Bu tesiste de geri dönüşüme tabii tutulan plastiklerin tabaka haline getirilerek fabrikalara satılması planlanıyor.

Güçlü yönler

  • Yiğit Geri Dönüşüm, 30 senedir bu işi yapıyor. Ayrıca mühendislik altyapısı da olan bir şirket.
  • Şirketin pet şişe toplayan firmalarla çok iyi bir ilişkisi var.
  • Ege bölgesinde başka plastik geri dönüşüm tesis yok. Bu nedenle çevredeki fabrikaların en önemli plastik tedarikçilerinden biri.

Zayıf yönler

  • Kocaeli’nde açılması planlanan tesis için kurulum maliyetleri çok yüksek.

Fırsatlar

  • Pet şişe geri dönüşümünden elde edilen plastik tabakalar başka alanlarda da kullanılabilir.

Tehditler

  • Yeni çevre düzenlemeleri yasalaştıkça şirket de  kendi iş yapış şeklini güncellemek zorunda. Bu da daima tetikte olmayı zorunlu kılıyor.
  • Şirket pet şişe üzerine kurulduğu için pet şişe kullanımı azaldığında şirketin işlemek üzere kullanacağı malzeme de ortadan kalkabilir.

Şirket Büyümek İçin Neler Yapmalı?

Şirket yeni kurmayı planladığı tesis için kaynak bulmalı. Sermaye, yatırım, fon, kredi ya da hibe yoluyla bu elde edilebilir, ancak temin etmek uzun sürebilir. Tesisin temeli atılmadan önce bu kaynak mutlaka bulunmalıdır.

Neyseki şirketin bu yeni girişim için halihazırda bir iş planı mevcut. Bu özellikle bankalar ve yatırımcıların gözünde önemli bir artı.

Yiğit Geri Dönüşüm, AR-GE departmanı kurarak da yeni ürün geliştirebilir, mevcut geri dönüşüm yöntemlerini daha verimli hale getirebilir.

 

9- Göz Ameliyatı Ekipmanları: NovOculi Swot Analizi Örneği

NovOculi, ABD’nin North Carolina eyaletinde faaliyet yapan bir startup. Şirketin temel amacı göz ameliyatları için cerrahi ekipmanlar üretmek ve satmak.

NovOculi’yi mevcut yöntemlerden ve rakiplerinden ayıran şey ise  gözün epitel yapısına zarar vermeden ameliyat yapmayı kolaylaştıracak ekipmanlar üretmesi.

Güçlü yönler

  • Şirket, kullandığı yöntemin patentine sahip.
  • ABD Sağlık Bakanlığı’ndan izin almasına gerek yok.
  • Şirketin kurucuları göz ameliyatı ve görme bozuklukları konusunda uzman kişilerden oluşuyor.

Zayıf yönler

  • Şirketin ilk 2 yılını sürdürebilmesi için yatırıma ihtiyacı var.
  • Şirketin medikal cihaz üreten şirketlerle ve dağıtıcılarla yakın bir ilişkisi yok.
  • Düzeltici lazer ekipmanları oldukça pahalı ve edinmesi zor.

Fırsatlar

  • Piyasanın sadece %1’i, lazer cerrahi metoduna aşina. Yani büyümek için oldukça bereketli bir piyasa mevcut.
  • Lazer ameliyat için talep her yıl 2 katına çıkıyor.
  • Stanford Üniversitesi şirketle ortak bir araştırma yapmayı talep etmiş durumda.

Tehditler

  • Gözlük, lens ve ameliyat gerektirmeyen yöntemler, şirketin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikeler.
  • Şirketin fiyat politikası, yukarıda bahsedilen opsiyonların fiyatına bağlı olmak durumunda.

Şirket Büyümek İçin Neler Yapmalı?

Şirketin sermaye alternatiflerini iyi araştırması gerekiyor. Özellikle öz sermaye yatırımına ihtiyaç duyulduğu için melek yatırımcılar ve girişimci sermayesi fonu bakılması gereken en önemli unsurlar.

Distribütörlerle ve medikal sektörüyle kurulacak iyi ilişkiler de şirketin yararına olacaktır.

Tabii şirket ne kadar büyük bir teknoloji geliştirirse geliştirsin, onu satamadıktan sonra bir anlam ifade etmez. Bu nedenle şirketin medikal malzeme üreten firmalarla sıkı ilişki geliştirmesi, sektörel konferanslara ve fuarlara mutlaka katılması gerekiyor.

Ayrıca Stanford Üniversitesi’nin birlikte ortak bir çalışma yürütme teklifi de kaçırılmaması gereken bir fırsat.

ör

10- Starbucks Swot Analizi Örneği

 

11- Apple Swot Analizi Örneği

Güçlü Yönler

  • 1 trilyon dolar değerindeki ilk ABD şirketidir.
  • Dünya geneli akıllı telefon pazar payının % 24’üne sahiptir – yalnızca burun farkıyla ikinci sıraya yerleşmiştir.
  • “Anında tanınabilir bir görünüm ve his”  teması üzerine kurulu ikonik bir markadır.

 

Zayıf Yönler

  • Sürekli kendini tekrar eden bir yenilik yaklaşımına geçişinin ardından temel marka değeri zedelenmiştir.
  • Steve Jobs’un yokluğu halen daha hem çalışanlar hem de müşterilerce hissedilmektedir.
  • Gelir akışının merkezini yalnızca iPhone telefonlar oluşturur.

 

Fırsatlar

  • Sağlık sektörüne hizmet eden giyilebilir ürünler, ürün ekosistemini genişletmek adına yepyeni fırsatlar sunmaktadır.
  • Nesnelerin İnterneti’ne (IOT-akıllı cihazların birbiriyle iletişime geçmesi ya da haberleşmesi sistemi) ilişkin başarılı uygulamaları Apple’ı tüketicilerin hayatı için bir lüks olmaktan çıkarıp bir gereklilik haline getirebilir.
  • Sunduğu güvenli mobil ödeme imkanları sayesinde günlük para transferlerinin vazgeçilmez öğesi olabilir.

 

Tehditler

  • Mevcut tedarik zinciri uygulamaları işçi ve insan haklarına ilişkin kimi endişeleri de beraberinde getirmektedir.
  • Donanım yavaşlığına ilişkin tüketici şikayetleri her geçen gün artmaktadır.
  • Düşük maliyetli alternatiflerin çoğalması ile uluslararası rekabet artmıştır.

 

12- Amazon Swot Analizi Örneği

Güçlü Yönler

  • Dünyanın en tanınmış ve en güvenilir e-ticaret markasıdır.
  • Dikkat çekici lojistik sistemi ile eşsiz bir müşteri deneyimi sunar.

 

Zayıf Yönler

  • Şirket bir dizi marjinal ve riskli “ucuz/ikinci el” ürün girişimleri de dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır.
  • Amazon tesislerine yönelik iş güvenliği veya iş gücü kaybı iddiaları her geçen gün artmaktadır.
  • Ücretsiz gönderiler ve rekabet sebebiyle kar majı çok düşüktür.

 

Fırsatlar

  • Açılan her yeni merkez, hem ölçeklendirilmiş bir ekonomi hem de geniş çaplı bir marka tanınırlığı imkanı sunmaktadır.
  • Marka, Amazon Prime video uygulamaları (tıpkı Netflix gibi üyelerine sınırsız film, dizi arşivinden yararlanabilme imkanı sunan bir sistem) sayesinde rakipleri karşısında büyük bir avantaj yakalamayı planlamaktadır.
  • Operasyonlarını küresel pazara taşıma konusunda benzersiz fırsatlara sahiptir.

 

Tehditler

  • Çok daha küçük çaplı çevrim içi perakende mağazaları- özellikle de belirli nişler söz konusu olduğunda- fiyat ve kalite açısından Amazon’dan çok daha üstün konumdadır.
  • Bu denli bir büyüme Amazon’un agresif miktarlarda bir vergi talep etmesini zorunlu kılar.
  • Önümüzdeki yıllarda perakende sektörüne de yansıması beklenen VR(sanal gerçeklik) dönüşümü beklenmedik sorunlar doğurabilir.

 

 

13- Facebook Swot Anaizi Örneği

Güçlü Yönler

  • Dünya genelindeki aktif kullanıcı sayısı 2 milyarın üstündedir.
  • Kullanıcılar kaynaklı reklam geliri 8 milyar dolara yakındır.
  • “Beğen”vb. ikonik tasarım öğeleri, çevrim dışı kültürün dahi ayrılmaz bir parçası olmuştur.

 

Zayıf Yönler

  • İçerik merkezli olmayan yaklaşımı, internetin dezavantajlı yönünü oluşturan kötüye kullanım, trol ve sahtekarlığın önünü açmaktadır.
  • Kullanıcı deneyimi, özellikle de mobil cihazlar için, dünya standartlarının altında kalmıştır.
  • Sosyal medyanın olumsuz etkilerine yönelik eleştiri oklarının hedefinde olması çok daha kolaydır.

 

Fırsatlar

  • Şirket, yalnızca aile ve arkadaşlara özel içerik sunumlarına imkan vermesi nedeniyle övgü almaktadır.
  • Afrika, Asya ve daha pek çok ülkenin gelişmekte olan pazarları şirket için önemli ve yepyeni fırsatların kapısını aralamıştır.
  • Toplumsal çalışmalar, şirketin eksik yanlarını dengeleyen bir unsur olmuştur.

 

Tehditler

  • Kimi insanların suistimale kaçacak paylaşımları katı yasal düzenlemelerin getirilme olasılığını artırmaktadır.
  • Toplumu yok ettiğine dair iddialar her geçen gün artmaktadır.
  • Reklamların derinliğini ve kapsamını genişletme çabaları kullanıcıların sisteme yabancılaşma riskini arttırmaktadır.

 

Son Söz

Google, Amazon, Facebook ve Apple şirketlerine ait bu SWOT analizleri, bir işletmeyi etkileyen içi ve dış faktörleri tüm açıklığı ile gözler önüne sermiştir- bu faktörleri oluşturan unsurlar ise işletmelerin güçlü ve zayıf yönleri, sahip oldukları fırsatlar ve karşı karşıya kaldıkları tehditlerdir.  Her biri her geçen yıl daha da büyümeye ve teknolojilerini geliştirmeye devam eden bu şirketler, zayıf yönlerini ve geleceklerini tehdit eden unsurları ciddiyetle ele aldıklarında hiçbir rakip firma ellerine su dökemeyecektir.

Bu nedenle, sizler de işletmenize ilişkin hayati kararları almadan evvel SWOT analizi yapmalısınız. Bu sayede çok daha geniş bir perspektife sahip olabilirsiniz. Ayrıca, çok daha karmaşık ayrıntılara odaklanmak adına analizinizi farklı yaklaşımlarla zenginleştirme yoluna da gidebilirsiniz. Böylece, işletmenizin geleceğine ilişkin sağlıklı kararlar alabilmeniz kolaylaşacaktır.

 

Önemli noktalar

SWOT analizi basittir ancak firmanın güçlü ve zayıf yönlerinin ve karşılaşabileceği fırsat ve tehditlerin analizinin yapılmasında kullanışlı ve faydalı araçtır. Güçlü yönlerinize odaklanmanıza, tehditleri minimuma indirmenize ve sizin için uygun olan olumlu fırsatları avantaja dönüştürmenize yardımcı olur.

SWOT analizi “başlama vuruşu” stratejisi olarak kullanılabilir veya daha sofistike bir şekilde ciddi bir strateji aracı olarak görülebilir. Aynı zamanda size bakış açısı kazandırarak rakiplerinizi anlamanıza ve başarılı şekilde rekabet etmenize yardımcı olur.

SWOT analizini yaparken gerçekçi ve dikkatli olun. Doğru seviyeye uygulayın ve uygun olan diğer seçim üretme araçlarına ekleyin.

 

Sıkça Sorulan Sorular

SWOT ne anlama geliyor?

Strengths( Güçlü Yönler), Weaknesses ( Zayıf Yönler), Opportunities ( Fırsatlar) ve Threats (Tehditler) kelimelerinin birleşimidir.

SWOT analizi nedir?

SWOT analizi, şirketlerin kendi sektörlerindeki rekabet üstünlüklerini ve zayıflıklarını daha iyi anlamak için kullandıkları bir çerçevedir.

SWOT analizinin faydaları nelerdir?

İşinizi daha iyi anlamanızı, zayıf yönlerinizin farkında olmanızı, tehditlerden korunmanızı, fırsatlardan ve güçlü yanlarınızdandan faydalanmanızı sağlar. İşinizi geliştirecek stratejik hedefler belirlenmesine ve ulaşılmasına yardımcı olur.

SWOT analizini kimler yapmalı?

SWOT analizinin etkisini en üst düzeye çıkarmak için şirket kurucuları ve yöneticiler analiz üzerinde çalışmalıdır. En iyi sonuçları almak için, kuruluşunuza benzersiz bakış açıları olan diğer bireyleri de dahil etmelisiniz.
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir