Taksi Plakası Almak İsteyenlere

Bir yatırım aracı olarak görülen taksi plakaları satarken yatırımcısına iyi para kazandırıyor çünkü değeri sürekli artıyor. Ayrıca kiralayarak da para kazanmak mümkün… İstanbul’da bir taksi plakasının ortalama fiyatı 1 milyon 410 bin TL civarında ancak kayıtlı olduğu yere göre 2 milyon TL’ye kadar çıkabilmekte. Bu rakam 2004 yılında sadece 258 bin TL idi. Taksi plakaları tüm Türkiye’de iyi bir yatırım alanı olarak görülmesi bu fiyat artışının en büyük sebebi. Aylık kiralama ücretlerine gelecek olursak İstanbul’da bir taksi plakası kirası 6 bin TL – 8 bin TL arasında değişişiklik göstermekte.

Taksi plakasına yatırım yapanlar hiç kaybetmedikleri için farklı sektörlerden insanlar bu yatırım aracına rağbet ediyorlar. Kuyumcular, profesyonel futbolcular ve tekstilciler bu alana yatırım yapanların başında geliyor. Hatta arazi satıp özellikle İstanbul’da taksi plakası alanlar bile var.

Son verilere göre ülkemizde 70 bin taksi bulunuyor ve bunun 19 bini İstanbul’da. Bu taksilerin %60’ı mobil taksi, %40’ı ise bir durağa bağlı olarak çalışıyor.

 

Fiyat rekoru İstanbul’da

Taksi plakasının en pahalı olduğu il İstanbul. En yüksek fiyat 1 milyon 900 bin TL. İstanbul’un uzak ilçelerinden Şile’de ki en düşük fiyat ise 999 bin TL. Bu fiyatlarda pazarlık payları mevcut. İstanbul’u Bursa izliyor. Orada taksi plakası fiyatları 700 bin TL, aylık kiraları ise 2 bin 250 TL civarında. İzmir, Eskişehir ve Kocaeli’nde fiyatlar ortalama 650 bin TL, kiralar da 900 – 2 bin TL arasında değişiyor. Ankara’da aylık kira bedelleri 750 TL, plaka fiyatı da 520 bin TL.

Türkiye’de ki en ucuz taksi plakası fiyatı bin 750 TL ile Yozgat ilinde mevcut. Kısacası tüm illerde taksi plakası almak ve kazanmak mümkün…

 

Hisseli taksi plakası almak da mümkün

İstanbul’da tıpkı altın almak gibi, çeyrek, yarım, tam ve bijon olarak hisseli taksi plakası satışı da yapılıyor. 1 milyon 500 bin TL gibi rakamı bu şekilde bölüşerek plaka alabilir, kiraya verdiğinizde yine pay oranında bölüşerek gelir sağlayabilirsiniz. İstanbul’da bir taksinin aylık kazancının 12 – 15 bin TL olduğu belirtiliyor. Ama taksi hem gündüz hem de gece çalışırsa bu parayı kazanması mümkün oluyor.

 

Taksi plakası sahibi olmak prestij sağlıyor

Sektör temsilcileri taksi plakasının altından daha çok değer kazanan bir yatırım aracı olduğunu vurguluyorlar. Getirisi ise ekonominin gidişatı ile doğru orantılı olarak değişim gösteriyor. Kötü süreçlerde düşüyor ama kısa zamanda toparlanıyor. İşler yolundaysa da değer kazanıyor. Taksi ruhsatı sahibiyseniz banka kredisi alma işleriniz de kolaylaşıyor.

 

Taksi ücretleri

Türkiye’nin her ilinde taksi açılış ücretleri ve kilometre başına alınan ücretler farklı. İstanbul’da açılış ücreti 3.45 TL iken kilometre başına 2.10 TL alınıyor. Ankara’da taksi açılış ücreti 2.70 TL iken, kilometre başına ise 2.40 TL ödeniyor. İzmir’de, açılış ücreti 3 TL olup, kilometre başına 2.45 TL ödeniyor.

 

Sektör temsilcilerin görüşleri

Vadi Otomotiv – Erkan Bayram: “Taksi Plakası Piyasasında genellikle alıcı vardır ama satıcı bulmak zordur. Çok iyi bir yatırım aracıdır. Kira getirisi ise oldukça yüksektir. Biz bijon dediğimiz satışları tanıdıklarımıza yani güven duyduklarımıza yapıyoruz, yabancılara değil. Bizden taksi plakası satın alan herkes hissesini de almak zorundadır. Taksicilik yapmak isteyenlere hem araç satıyor, hem plaka kiralıyoruz.

Askar Ticaret – Mustafa Aslan: “ Taksi plakasında zarar etmek mümkün değildir. İstediğinizde paraya dönüştürebilirsiniz. Belki ekonomik krizlerde korkup satanlar zarar etmiş olabilir ama sabırlı olanlar hep kazanmıştır. Çünkü altın gibi bir yatırım aracıdır. Normal şartlarda her an paraya çevirme imkânınız vardır. Üstelik kira getirisi de çok yüksektir. Her dönem kazandıracak bir sektördür.”

 

Taksi plakası almak için gerekli belgeler

Bakanlar Kurulu Kararı gereğince piyasaya yeni çıkacak bir ticari taksi için İçişleri Bakanlığından onay alma zorunluluğu var. Sadece para sahibi olmak yetmiyor. Aşağıda yer alan tüm evrakların eksiksiz olarak bakanlığa teslim edilmesi gerekiyor:

* Muhtardan alınacak 6 adet resimli, arkasında “3 yıldır bu adreste ikamet etmektedir” yazısı ve mühür olan, ayrıca kişinin mesleğinin şoför olarak belirtildiği ikametgâh belgesi,

* Muhtardan alınacak 3 adet nüfus cüzdan sureti,

* Mesleği bölümünde şoför ibaresi yer alan, Şoförler Odasından alınacak faaliyet belgesi,

* Noterden alınacak tasdikli ehliyet ve kimlik aslı,

* Savcılıktan alınacak sabıka kaydı.

Bu evrakların tesliminden sonra İçişleri Bakanlığı uygun bulursa ticari Taksi Plakası için onay çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir