Telgrafın İcadı ve Mucidinin Trajik Hikayesi

Samuel Morse Kimdir?

Samuel Morse, telgrafı icat etmesi ve Mors alfabesinin oluşturulmasına yaptığı katkılarla bilinen Amerikalı sanatçı ve mucittir.

 

Çocukluk Yılları

Papaz Jedidiah Morse ile eşi Elisabeth Finley Morse’un ilk çocuğu olan Samuel Morse, eğitime ve Kalvinist inanca büyük önem veren bir ailede doğdu. Phillips Akademisi’nde ortalama bir öğrencilik hayatı geçirdikten sonra (ancak sanata olan ilgisi büyüktü) ailesi onu Yale Koleji’ne göndermeyi tercih etti. Yale’da da öyle aman aman bir başarı göstermese de Samuel’in elektrikle ilgili derslere ve sanata duyduğu ilgi fark ediliyordu.

 

Eğitim

1810 yılında Yale’dan mezun olan Samuel Morse, kariyerine ressam olarak devam etmek istedi ancak babası daha tatmin edici bir meslek edinmesini istediği için onun Boston’daki bir kitabevinde çırak olarak çalışmaya başlaması için bir iş ayarladı. Fakat Samuel’in sanata duyduğu ilgi giderek artınca babası da fikrini değiştirdi ve İngiltere’de sanat okumasına izin verdi. İngiltere’deki Royal Akademi’ye giren Samuel burada İngiliz ustalarla ve saygın Amerikalı sanatçı Benjamin West ile çalışmaya başladı. Büyük tuvallerde çalışan Samuel Morse,  görkemli pozlarla ve parlak renklerle aktarılan epik olayları ve kahraman karakterleri tasvir ettiği ‘romantik’ bir resim anlayışı benimsedi.

 

Kariyeri

1815 yılında Amerika’ya dönen Samuel Morse, Boston’da bir stüdyo açtı. 1818 yılında Lucretia Walker ile evlendi ve kısa beraberlikleri süresince üç tane çocukları oldu. Morse bir süre sonra büyük tablolarının dikkat çektiğini ancak pek satılmadığını fark etti. Onun yaşadığı dönemde tarihin geniş çaplı tasvirleri değil de portreler popülerdi. Bu yüzden Morse da çeşitli portreler çizdi. Mesela George Washington ve Marquis de Lafayette’nin portreleri bu çalışmalara örnek gösterilebilir. Romantizm dokunuşuyla teknik yeterliliği bir araya getiren eserleri, dramatik portreler oluşturmasına vesile oldu.

 

Telgraf Nasıl İcat Edildi ?

1825-1835 yılları arasında Samuel Morse için keder, bir fırsata dönüştü. 1825 yılının Şubat ayında ilk çocuklarını doğuran Lucretia doğum sırasında hayata gözlerini yummuştu. Eşinin ciddi biçimde hasta olduğu haberini alan Morse eve döndüğünce eşi Lucretia çoktan toprağa verilmişti. Bir sonraki sene babasını kaybeden Morse, üç yıl sonra ise annesinin vefatıyla sarsıldı. Büyük acı çeken Morse, biraz toparlanmak adına 1829 yılında Avrupa’ya gitti. 1832 yılında evine geri dönerken mucit Charles Thomas Jackson ile tanıştı. İkili, elektronik impuls’ın bir kablo aracılığıyla nasıl uzun mesafeler boyunca taşınabileceğini tartışmaya başladı. Bu fikirle çok heyecanlanan Morse, bunu başarabileceğini düşündüğü bir makinenin çizimlerini yapmaya başladı.

 

Telgrafın İcadı

Amerikalı fizikçi Joseph Henry’nin çalışmalarını inceleyen Samuel Morse, telgrafın bir prototipini geliştirdi. 1836 yılında Avrupa’daki diğer mucitler de telgrafı icat etmeye çalışıyordu, Morse’un bu çalışmalardan haberdar olması mümkün. Morse, 1838 yılında yine kendisi gibi mucit olan ve ileride Mors kodu olarak bilinecek nokta ve çizgilerle sinyal gönderme sistemini geliştiren Alfred Vail ile iş birliği yaptı.

İkili uzun yıllar boyunca yatırımcı bulmak için mücadele verdi. Sonunda Morse, 1842 yılında ABD Kongre üyesi Francis Ormand Jonathan Smith’in dikkatini çekmeyi başardı. Aynı yılın Aralık ayında Samuel Morse, Amerikan Kongre Binası’nın iki odası arasında mesaj gönderip almayı başaran iki tel gerdi. Bu gösteri Samuel Morse’a Smith’in desteği ile 30 bin Dolar kazandırdı. Ardından Washington D.C ile Baltimore arasında deneme amaçlı olarak yaklaşık 60 kilometrelik bir telgraf hattı çekildi. Samuel Morse 24 Mayıs 1844 tarihinde ileride meşhur olan ilk telgraf mesajını gönderdi: “Allah nelere kadir!”

1847 yılında telgrafın patentini almasının hemen ardından Samuel Morse, partnerlerinin ve rakip yatırımcıların uğraştırıcı iddialarıyla uğraşmaya başladı. ABD Yüksek Mahkemesi’nde çok sayıda dava birikti. Mahkemenin net şekilde Samuel Morse’un çalışan bir telgraf üreten ilk kişi olduğuna dair verdiği hükme rağmen Morse, ABD hükümetinden resmi bir onay alamadı.

 

Sonraki Yıllar

Samuel Morse 1848 yılında Sarah Griswold ile evlendi ve dört çocukları oldu. “Telgrafın mucidi” olarak tanınmasının ardından zengin olan Morse, kendini hayır işlerine ve ailesine adadığı bir hayat sürmeye başladı. Hayatının son yıllarında New York’taki Vassar Üniversitesi’nin kurulmasına yardımcı olan ve oraya maddi destek sağlayan Samuel Morse, mezun olduğu lise olan Yale Koleji’ne de önemli katkılar yaptı. Bunların yanı sıra din kuruluşlarına da yardım yapıyordu. Eserlerini beğendiği ve maddi güçlük çeken sanatçılara da destek veren Samuel Morse, 2 Nisan 1872 tarihinde 80 yaşındayken zatürre sebebiyle hayata gözlerini yumdu.

Avatar

Yazar : Bade

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir